Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

simin-simin'ın/nin Blogu

  • başlık
    12
  • yorum
    55
  • görüntü
    103.219

SEN HİÇ GİTME! ÇOK KORKUYORUM....


simin

4.146 görüntü

blog-0612055001355236951.jpg

Müzeyyen Senar 1918 Bursa-M.Kemalpaşa doğumlu Müzik eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti'nde , kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü bir sese sahip olan bu kız çocuğunun ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem'i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdiler, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldular.

 

Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Senar, perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Senar'ı bu programda dinleyenler arasında, İstanbul'un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun[2] sahibi İbrahim Dervişzâde de bulunuyordu ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar'ı da aldı. Senar, sonraki yıllarda İstanbul'un başka ünlü gazinolarında da sahne aldı.

 

Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu.

 

1938 yılında Ankara Radyosu'nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. Türkiye'nin ünlü gazinolarında yaptığı başarılı sahne programları ve plak çalışmalarıyla Türk musikisine yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.

 

Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Müzeyyen Senar 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenilen ve sanatçı dostlarınında katıldığı gecede 73.sanat yılını kutladı.

26 Eylül 2006 tarihinde İzmir'deki evinde fenalaşan sanatçının beyin enfarktüsü geçirdiği ve vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. Beynindeki kan pıhtılaşması yüzünden felç olan sanatçının hayatî tehlikesinin bulunmadığı da ek olarak belirtildi. 2007'de İstanbul'daki Darüşşafakada Rehabilitasyon Merkezinde Nisan ayı başına kadar tedavi gördü. Bu tedavilerden sonra sol ayağının üzerine basabilmektedir. Şu anda Bodrum'da kızı Feraye ve oğlu Ömer ile birlikte yaşamaktadır. 24 Şubat 2008`de kızı Feraye annesi Müzeyyen Senar'ın sesini kaybettiği açıkladı. Senar sesini kaybettiğini hâlen bilmemektedir. 22 Temmuz 2008 günü sağlık durumunun iyi olduğu açıklanmıştır.Atatürkün en sevdiği sanatçılardan birisidir.

30 Ekim 2009'da öğrencisi Bülent Ersoy tarafından anısına Müzeyyen Senar'ın sanat yaşamından fotoğrafların yer aldığı Cumhuriyetin Divası: Müzeyyen Senar sergisi açıldı. v.s v.s diye uzar gider..

 

gelelim benim için kimdir "MÜZEYYEN SENAR"...

 

Birçok kez kendimi köyümdeki asmanın altında içerken bulduğum zamanlarda hep o vardı kulağımda... ondan heveslendim ilk rakı içmeye yıllar önce ... onun o bardağı tutuşunu hayata küfredercesine cesurca buluyorum.. o bardağı tek nefeste dikişi bir çok küfre bedel bence ... bu küfür kimseye değil bence ön yargıya... o sesi o tını eşssiz muhteşem ötesi... gözlerimi kapayıp rakımı yudumladığımda onun her ince nefesini hissetmek paha biçilemez bir duygu benim için... önce bir yudum su içilecek ve sonrasında başlanacak rakıya... çok çok üzülüyorum artık onu göremediğime ve sesini duyamadığıma... bıraktığı eserleri genişçe arşivleyebildim ama daha fazlası olmalı bende ... dokunmalıyım öpmeliyim ellerini... bakmalıyım o gözlerine... ama nasıl

bu akşamda eve gitmeden onu anmak ve yad etmek istedim o hep nefes alsın ona bişi olucak diye aklım çıkıyor. içime böyle bir korku düştü bugün birden bire ömrüm ömrüne eklensin MÜZEYYEN SENAR kendimi bulduğum ruh hep çok iyi ol......

 

http://www.turkish-m...im-deva-bulmam/

3 Yorum


Önerilen Yorumlar

canım benim ..daha ne diyebilirsin..ömrünü ömrüne eklemişsin...

bak şimdi bende rakı içeceğim.....haydi

ŞEREFEEEEE

wink.png öpüyorum senide @öylesi ...

Yoruma sekme
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.