Şambali + Halep Tatlısı

  • Şambali + Halep Tatlısı
  • Şambali + Halep Tatlısı
  • Şambali + Halep Tatlısı

Malzemeler

1Kg 3 numara irmik (açık alın, paket olmasın)
4 Su bardağı şeker
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 paket vanilya
2paket kabartma tozu
(Şambalide asla yoğurt kullanılmaz)
Yeteri kadar mümkünse çiğ fıstık 50 gr civarı(Çerezcilerde var, kavrulmamış fıstık dersiniz.)

Şerbeti (şiresi) için ;

4 Su bardağı su
3 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı limon tuzu
(limon tuzu daha iyi olur ama bulunamazsa 1 tam limon suyu)

Tepsi için : Dut pekmezi, tereyağ.

Yapılışı

Derin bir kaba önce irmiği koyup sadece süt ve suyla 6/7 Dk.yoğurun daha sonra şeker, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip elinizle uzun uzun yoğurun irmik taneleri elinize gelmeyene kadar devam edin, sanırım kol gücüne ve yorgunluğa bağlı olarak bu süre 20 /30 dk. arası olacaktır(mikser v.s. kullanmadan). Daha sonra oluşan hamuru sofra bezi dediğimiz türden bir beze iyice sararak ertesi güne bırakın.



Ertesi gün önce şerbetini hazırlamalısınız, su, şeker ve limon tuzunu karıştırarak kaynatın ve 5/6 dakika kaynadıktan sonra ılınmaya bırakın. Pişireceğimiz tepsi için; yapmış olduğunuz şerbetten 2 çorba kaşığı + 1 çorba kaşığı dut pekmezi ve 1 tatlı kaşığı tereyağını ayrı bir kapta karıştırın. Şerbet sıcak olduğundan bu karışımı 1/2dakikada elde edersiniz. Bu karışımı bir fırça yardımıyla tepsiye sürüp hamuru iyice tepsiye yayın elinizle veya bir spatül ile şeklini düzeltin daha sonra kesmesi kolay olsun diye isteğinize göre bir cetvel ve bıçak yardımıyla tepsinin enine 2 cm aralıklarla üstünü derince çizin fıstıkları da istediğiniz sıklıkta yerleştirin. İyice ısınmış bir fırında 170 derecede 25/30 Dk. üstü altı iyice kızarana kadar pişirin. Bazı tepsilerde önce 15 dk. alt raf daha sonra 15 dk. üst rafta pişirebilirsiniz. Hamur pişer pişmez ılık olan şerbeti gezdirerek dökün ve kapalı fırında 10 Dk. bekletin daha sonra dışarıda tamamen soğuyuncaya kadar bekletip afiyetle yersiniz.



Önceden çizdiğiniz yerlerden keserek 8 cm uzunluğunda kesip yanına süt kaymağı ilave edin. Afiyet olsun.


Merhaba usta, Kardığımız hamuru olduğu gibi bezin içine döküp ağzını kapatıp, bir kabın içine mi koyacağız. Bez işi ilginç geldi çok anlamadım. Ondan dolayı sordum.

Yorumu ekleyen: ismet (1 Nis 2019)


- Yemek Tarifinin Görüntülenme Sayısı -: 17195
Dizin Değiştirmek İçin Listeden Seçiniz

Tarif Gönderenlere Göre Ara-Bul