Çiğ Börek

  • Çiğ Börek

Malzemeler

Harcı için malzemeler

250 kg kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığından biraz az karabiber
½ çay bardak su


Hamuru için malzemeler

4 su bardağı un
bir tatlı kaşığı (silme) tuz
su

Yapılışı

Bir kapta un, tuz su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığına gelecek kıvama gelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır.

Diğer kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve su karıştırılarak harç hazırlanır.

Meydana gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık 20 cm çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır.

Hazırlanan harç, daire şeklinde açılmış olan hamurun üzerine yarım ay şeklinde ince bir tabaka halinde sürülür.

Hamurun diğer kısmı harç sürülen tarafın üstüne kapatılarak, harcın dışarıya akmaması için yarım ay şekline gelen çiböreğin kenarları bir tabakla yada kapatma tırtılı ile kesilir.

Hazırlanan çiğ börekler daha önce derin bir tencerede kızdırılmış (yaklaşık 2-3 su bardağı) yağa atılarak, her iki tarafı da hafif pembeleşecek şekilde kızartılır.



- Mantının yanına çok yakışır.



- Mantı yerine yanına ayran yaparak da ikram edebilirsiniz.

- Varsa büyük kazanda ve kuvvetli bir ateşte pişirin

- Harcı biraz sulu olsa daha lezzetli olur, suyu akan çibörek makbuldür, bunun için de harca yarım çay bardağı suyu bir kere ilave etmek yerine yaptıkça, harcın suyunun azaldığını gördükçe su eklenirse çiğ böreklerin çoğu daha sulu olacaktır.

- Hamurlar açılırken birbirine yapışmaması için unlamak gerekir.

- Çiğ böreğin yağ emip lezzetini kaybetmemesi için harç konulup kapatılmadan önce hamurun ununun silkelenmesi kızarırken az yağ emmesini ve lezzetli olmasını sağlar.

- İçine harç konulduktan sonra, bekletilmeden, mümkün olduğu kadar kısa sürede yağa atılıp kızartılmalıdır.




tarifi uyguladım böreklerim çok güzel kabardı ama sert oldu. nedenini bi türlü anlayamadım. bilen varsa yardımcı olabilir mi acaba.

Yorumu ekleyen: edirne meriç (8 May 2013)

Geçenlerde tarifte yazdığım gibi çiğ börek yaptım. Kızgın yağa attığım andan itibaren de yağ tavasını ileri geri biraz salladım. Böreklerin nasıl da güzel kabardığını anlatamam. Mutlaka kızgın yağa attıktan sonra tavayı yağı dökmemeye özen göstererek olabildiğince sallamanızı tavsiye ederim. Sonuç harika oluyor...

Yorumu ekleyen: Nova (8 May 2013)

Çiğ börek bir tatar böreğidir. Çevrede çok tarif dolaşıyor ama malesef orijinaline hiç uygun değil. Hamuruna kabartma tozu, maya, yumurta, yağ vb. şeyler koyanlar var. İçini önce kavurup sonra koyanlar var. Peynirli, patatesli yapanlar var ama bu yapılanların hiç biri çiğbörek (tatarlar çibörek ya da şibörek der)değildir. Asıl çiğbörek bu tarifteki gibi yapılır. Tamamen orjinal bir tarif. Teşekkürler bu tarifi yazdığınız için. Bence deneyin adına tatarca bir şiir yazılmış bir börektir. Denediğinizde ne kadar şahane bir börek yediğinizi göreceksiniz.(Ayrıca börek pişirmeden önce bekletilecekse tarif sahibinin belirttiği gibi bir gazete kağıdı veya kağıt, kağıt peçete vb. üzerinde bekletilmelidir. Aksi halde içinde bulunan su hamuru yumuşatacaktır. Bu da böreği kızartmayı zorlaştırır. Hamurları iyi kapatın ki kızartırken içindeki su nedeniyle kızartma yağı sıçramasın aksi halde yanabilirsiniz.)

Yorumu ekleyen: Tatarkızı (8 May 2013)

Bir arkadaşım çiğ böreğin kabarması için yağa koyduktan sonra bir kaşıkla böreğin üstte kalan kısmına sürekli yağ attığını ve pişme esnasında hiç ters yüz yapmadığını söyledi. Bu şekilde çok kabarıyormuş. Ayrıca böreğin yapım esnasında çok iyi kapatmak gerektiğini belirtti. Ben daha bu şekilde denemedim ama aklınızda bulunsun. Bu yöntemle böreği beklekmek de gerekmiyormuş.

Yorumu ekleyen: Nova (8 May 2013)

Aslı hanım haklısınız. Çiğ börek neden kabarmıyor diye bir müddet evimde uğraştım. Daha sonra anladım ki mutlaka bekletmek gerekiyor. Halbuki o tarifi yazdığımda bekletmemek gerekiyor diye düşünmüştüm. Ancak kesinlikle ve kesinlikle kabartma tozu konulmuyor. Ayrıca çiğ böreğin hamuru zaten çok kalın olmaz. Daha önce dışarda iyi yapılmış bir çiğ börek yediyseniz kabarık bir şekilde sofranıza geldiğini fark etmişsinizdir. Bunun sebebi üzeri kapalı olarak beklemiş olmasından kaynaklanıyor.
Afiyet olsun

Yorumu ekleyen: Nova (8 May 2013)

bunu yarım saat bekletmek yerıne hamuruna kabartma tozu atsak olur mu yapmayı dusunuyorum ama ıncecık bısey olmasını ıstemıyorum.hem harcını koyunca cabuk pısırın demıssınız hemde kabarsın dıye yarım saat bekleyın yazmıssınız

Yorumu ekleyen: aslı (8 May 2013)

Tarifte belirtmemişim, bu nedenle inceleme alanına yazmak istedim. Çiğ böreğinizin kızartırken kabarmasını istiyorsanız, kızartmadan önce böreklerinizi (her şeyi bitmiş haliyle) bir gazetenin üzerine dizip üzerine nemli bir bez kapatıp bekletin. Yarım saat sonra kızartma işlemine başlayın.
Afiyet olsun

Yorumu ekleyen: Nova (8 May 2013)

Karıma yapacağım dedim benimle dalga geçti ve yaptım parmaklarını yiyordu neredeyse. yanına bir de çay demlemişim oh yemede yanında yat....
Harikaydı teşekkürler

Yorumu ekleyen: İlker (8 May 2013)


- Yemek Tarifinin Görüntülenme Sayısı -: 43104
Dizin Değiştirmek İçin Listeden Seçiniz

Tarif Gönderenlere Göre Ara-Bul