Çiğ Börek (3)

  • Çiğ Börek (3)

Malzemeler

hamuru için malzemeler:
4 su bardağı un
bir tatlı kaşığı (silme) tuz
su

İç Sıvası İçin Malzemeler:
500gr DANA KIYMASI.
2.BAŞ KURUSOĞAN
1.TATLI KAŞIĞI KARABİBER
1TATLI KAŞIĞI TUZ
1.ÇAY BARDAĞI SU

Yapılışı

bir kapta un, tuz su ilave edilerek kulakmemesi yumuşaklığına gelecek kıvama gelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır.

diğer kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve su karıştırılarak harç hazırlanır.

meydana gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık 20 cm çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır.

Kıymanın içerisine kuru soğan rendelenecek.karabiber tuz ve1.çaybardağı suyuda içine koyduktan sonra karılacak. Daha sonra hamur yoğrulduktan sonra,Ramazan pidesinden birazküçük şekilde merdaneyle ince şekilde açıldıktan sonra 1.çorba kaşığı daha önceden hazırlamış olduğumuziçten koyarak hamuru ikiye katlar yarım ay şeklinde herhangi bir tencere kapağı ile keseriz. Daha öneden 1.kğ yemeklik yağı tencere içersinde yüksek ateşte kızdırırız veyapmış olduğumuz çiğböreği içine atar 2 veya 3.dakika pişiririz ve diğerlerinide aynı şekilde yapmaya devam ederiz.

SERVİS SICAK YAPILIR.

BOL KÖPÜKLÜ AYRANLA YENMESİ TAVSİYE EDİLİR.

hamuru kesinlik un, su ve tuzdan oluşmalı ve kesinlikle içine başka bir şey konulmamalı. Yarım kilo una göz kararı su koyacaksınız ve yoğuracaksınız. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olması yeterli. Çiğ böreğinin kabaranı daha makbuldur. Kabarması için kızgın yağ dolu tavaya attıktan sonra tavayı hafifçe ileri geri sallayın. Ne kadar sallarsanız böreğin o kadar kabardığını göreceksiniz. Kesinlikle ters yüz yapmayın. Sadece bir kaşıkla kızgın yağdan üzerine de ara sıra dökün. Kısaca çiğ böreğin sadece yapım değil pişirme aşaması da ustalık ister. Tavanızın geniş olmasını ve bir defa da birden fazla börek pişirmemenizi öneririm ki börek rahatlıkla (tavayı salladığınızda) hareket edip şişebilsin. Yoksa kabarmayacaktır.

Yorumu ekleyen: Elif (8 May 2013)

Ben bir Eskişehirli Tatat olarak ,çok sevdiğim bir hamur çeçididir.Her Eskişehire gelen çoğu misafirin aradığı ve yedikten sonra bağımlısı olduğu bir hamur çeşididir.Tarif çok acık ve nettir.bilhassa bayanların anlıyacağı şekildedir.genellikle yirken ayranla yinmesi tevsiye edilir.Yapan ve yiyen herkeze afiyet olsun....Eskişehirden saygılar selamlar....

Yorumu ekleyen: Muammer ATAK (8 May 2013)

böreğin görüntüsü çok güzel. ellerinize sağlık.hamur yapmasını bilmeyen zaten denemesin.tşkkrlr.

Yorumu ekleyen: beyhan (8 May 2013)

gayet güzel olmuşş yaa afiyet olsun yazana teşekkürlerrr:))

Yorumu ekleyen: gülsümmm (8 May 2013)

ellerinize sağlık çok güzel vermişsiniz tarifi. Evet çiğ böreğin asıl adı şırr börektir.bende bir tatarım ve bu böreği çocukluğumdan beri yerim. Kesinlikle eksik bir tarif değil. Hamura esla kabartma tozu yada soda koyulmaz. O zaman çiğ börek değil puf böreği olur.

Yorumu ekleyen: nihan (8 May 2013)

denedim ve çok gzel oldu :)tşkrler

Yorumu ekleyen: çağla (8 May 2013)

USTADIM HERŞEY ÇOK GÜZEL AĞZINA SAĞLIK.
ANCAK SUYU AZ GELDİ. SUYU ÇOĞALIRSA,KAYNAK YAĞDA ŞİŞEN BÖREKLER VE ÇATAL DARBESİYLE İÇERİDEN ÇIKAN BUHARLARIN YAĞLA BİRLEŞMESİ SONUCU ÇIKAN ŞIRRRR DİYE SESLER ÇİĞBÖREK DEĞİLDE ŞIR BÖREK OLUR. VEDE EN ÖNEMLİSİ ÇATAL BIÇAKLA DEĞİL,4 PARMAKLA YENİR. SAYGILARIMLA.

Yorumu ekleyen: ORHAN TURUL (8 May 2013)

bayanlar neyi anliyamadi.Ben de onu anlam veremedim.Beyefendi cok guzel izah etmis.Hamur olcusu kiyma olcusu vermis.yumusak hamur yapin demis.yumusak hamur yapmayi bilmiyorsaniz bence hic acmaya kalkmayin malzemeyi bozarsiniz bence.Bizde tatariz ve ben yillardir bunu cig kiymadan aynen tarifteki gibi yaparim.onemli bir ozelligi belirtilmemis; cigborekte bir bardak su bile konabilir.onemli olan icinde isirdiginiz zaman hafif sulu olmasidir. bunu kizartirken hatta hamur siser balon gibi bu cok iyi olduguna delalettir.cok ince acarsaniz patlar ve su sizar hos olmaz.cok kalin da iyi olmaz.zaten yaptikca bu dengeyi buluyorsunuz.hamur hazir olunca uzerini kapatip bir yarim saat bekleyin dinlensin ondan sonra acin ufak daireler.cok beyeneceksiniz harika bir borek.afiyet olsun.ellerinize saglik.

Yorumu ekleyen: ebru (8 May 2013)

EMİNE HANIM SORMUŞ SİZİN DÜŞÜNCENİZ TAMAMEN YANLIŞTIR.ÇİĞBÖREK HAMURUNUN İÇİNDE KESİNLİKLE SODA OLMAZ.SAYGILAR!MUAMMER ATAK

Yorumu ekleyen: muammer atak (8 May 2013)

bence bu hamurun malzemesi eksik ben yapmadım bu tarifi ama mantıklı düşününldüğünde hamurda kabartma tozu veya soda olması gerekir. değil mi?

Yorumu ekleyen: emine (8 May 2013)

Çiğbörek'in iç malzemesihazırlanırken çiğdem adındaki arkadaşımız,kıymanın pişirilipmi yoksa pişirilmeden hamurun içine konulucağını sormuş.Dana kıyması kasaptan iki kere çektiridikten sonra birkabın içinde yarm kilo kıymaya iki baş soğan rendelendikten sonra bir tatlı kaşığı karabiber ve yarım çay bardağı su ilave edildikten sonra iç malzemesi hazırlanmış olur. Eskişehirden selamlar Muammer ATAK

Yorumu ekleyen: muammer ATAK (8 May 2013)

kıyma pişirilmeden mi hamurun arasına koyuluyor? karılacak ve silme tuz nasıl oluyor?

Yorumu ekleyen: çiğdem (8 May 2013)

Yazdığım ÇİĞBÖREK tarifi Eskişehir Tatarlarının ,geleneksel hamurhaşlarından sadece bir tanesidir.Ben bu ÇİĞBÖREK tarifini yazarken Tamamen doğal hali ile Atalarımızdan gördüğümüz şekli ile anlaşılır bir dille yazdım.Yapılışı ve hamur içinin hazırlanışı bu şekildedir.En azından bir kere yaparak denemekte ve yapmakta yarar var.inanın bağımlısı olacaksınız.Teşekkür ederim... Eskişehirden sevgilerle, Muammer ATAK

Yorumu ekleyen: Muammer ATAK (8 May 2013)

Yillardan beri Almanyada tanisigim ve tanidigim herkese Cigbörek tarifi sormaktan yilmadim. Allaha rasi olsun burada tarifi bullabildim.Bence tarif cok iyi yazilmis.Ben 500gr.un ve 500gr.
Kiyma ile 14 adet Cigbörek yaptim.Cimri olsaydim yaklasik 18-22 adet yapabilirdim.Herkese afiyet olsun.

Yorumu ekleyen: Salih Eyidokur (8 May 2013)

merhaba eminim çok güzel lezzette ama hamur tarifi olabilirdi

Yorumu ekleyen: hatice (8 May 2013)

Maalesef tarifleri yazan kişiler eksik bilgiler ile göndermektedir.Bu tarz tariflerin tarafınızca incelenerek siteye konması okuyuculara duyulan saygı gereğidir.Ben bu siteye süreki girip yeni yemek tarifleri edinmeye çalışıyorum ama %50 si eksik ve yanlış tarifler göndermektedir.Çiğ Börek tarifi için sadece iç malzeme bilgileri mevcut hamur için detay maalesef ki mevcut değil????? Bu tarifin siteye tarafınızca kabulunün bir kontrol aşamasından sonra yapılmasının daha yararlı olacağı düşüncesindeyim.Umarım gerekli hassasiyet tarafınızca gösterilir.İyi çalışmalar

Duygu


Yönetim Notu: Sevgili Duygu yemek tarifleri çok kişisel bir olay bu nedenle eksik bulmak veya kendinize göre yorumlamak olasılığı yüksek. Bu nedenle burada gördüğünüz inceleme sistemi var. Eğer eksiklik görüyorsanız bu eksikliği belirterek nasıl giderileceğini yazarsanız diğer kullanıcılarda bundan yararlanır. Saygılar T-M.Com Yemek Bölümü Yönetimi

Yorumu ekleyen: duygu (8 May 2013)

koyun kıyması olmaz mı???

Yorumu ekleyen: ahmet (8 May 2013)

SOĞAN RENDELEME YERİNE ÇOK İNCE OLARAK DOĞRANIRSA DAHA LEZZETLİ OLUR. SOGANIN YEMEĞE LEZZETİNİ VEREN SUYUDUR.

Yorumu ekleyen: TUNCAY (8 May 2013)

Herşey güzel fakat birde şu hamurun tarifi olsaydı.
Hamurun tarifine bakmak için girdim ama yok, zannediyorumki unutuldu.

Yorumu ekleyen: Evrim Sesli (8 May 2013)

iyi güzelde çiğ böreğin hamuru nasıl olacak sanırım unutuldu

Yorumu ekleyen: suat (8 May 2013)


- Yemek Tarifinin Görüntülenme Sayısı -: 54853
Dizin Değiştirmek İçin Listeden Seçiniz

Tarif Gönderenlere Göre Ara-Bul