Ev Yapımı Fıstık Ezmesi Ekleyen: Didem | eklenme tarihi: 8 Kas 2014

Malzemeler

lasik Fıstık Ezmesi İçin;
<br>
<br>2 su bardağı (300 gr) tuzsuz kabuklu yer fıstığı
<br>1 tutam tuz
<br>1-2 tatlı kaşığı bal
<br>2 tatlı kaşığı fıstık yağı veya bitkisel yağ, gerekirse daha fazla konabilir
<br>Çikolatalı Fıstık Ezmesi İçin;
<br>
<br>2 su bardağı (300 gr) tuzsuz kabuklu yer fıstığı
<br>1 tutam tuz
<br>3 yemek kaşığı fıstık yağı veya bitkisel yağ, gerekirse daha fazla konabilir
<br>1/2 su bardağı (46 gr) şekersiz kakao tozu
<br>1, 1/2 su bardağı (173 gr) pudra şekeri

Yapılışı

Klasik Fıstık Ezmesi:
<br>
<br>Fırını 170 derecede ısıtın. Fıstıkları bir fırın kabına pişirme kağıdının üzerine koyun. Fıstıkları 3 dakika kadar fırında kavurun. Pişirme kabını salladıktan ya da fıstıkları karıştırdıktan sonra 3-5 dakika daha hafif kahveleşip kokusu gelene kadar kavurun (dikkat edin fıstıklar çabuk yanabilir). Elinize alabileceğiniz dereceye gelene kadar soğumaya bırakın.
<br>
<br>Fıstık ezmesi için, kavrulmuş fıstıkları mutfak robotunda 1 dakika çekin. Kenarları spatula yardımıyla sıyırıp 2-3 dakika daha parlak ve pürüzsüz olana dek çekmeye devam edin.
<br>
<br>Bu aşamada istediğiniz tez ve bal miktarını ekleyip iyice birleşinceye kadar çekin (Biz genellikle 1/2 tatlı kaşığı tuz ve 1, 1/2 tatlı kaşığı bal kullanıyoruz, fıstık ezmesi biraz daha tatlı oluyor). Tutarlılığı kontrol edip 2 çay kaşığı yağ ekleyin. Gerekirse daha fazla ekleyebilirsiniz.
<br>
<br>Çikolatalı Fıstık Ezmesi:
<br>Fıstıklar kavrulur. Çikolatalı fıstık ezmesi için, kavrulmuş fıstıkları mutfak robotunda 1 dakika çekin. Kenarları spatula yardımıyla sıyırıp 2-3 dakika daha parlak ve pürüzsüz olana dek çekmeye devam edin. Tuzu, yağı, kakaoyu ve pudra şekerini ekleyip iyice karışıp parlak olana kadar robotta çekmeye devam edin.