10 Kişilik Aşure Tarifi Ekleyen: Didem | eklenme tarihi: 7 Kas 2013

Malzemeler

Buğday (400 gr, aşurelik)
<br>Kurufasulye (125 gr)
<br>Nohut (125 gr)
<br>Su (5 litre)
<br>Kuru kayısı (150 gr)
<br>Kuru üzüm (200 gr)
<br>Süt (1 su bardağı)
<br>Şeker (800 gr)
<br>Kuru incir (150 gr)
<br>Portakal kabuğu (1 çorba kaşığı, rendesi)
<br>Sıvı yağ (1 çorba kaşığı, ayçiçek yağı)
<br>Üzeri için:
<br>Kuş üzümü, ceviz, dolmalık fıstık
<br>Kuru incir, nar tanesi, fındık

Yapılışı

Fasulyeyi, nohudu ve buğdayı suya koyup, bir gün boyunca bekletelim. Tabi farklı kaplarda olmak üzere. Bir sonraki gün de, fasulye ve nohudu ayrı ayrı haşlayalım. Buğdayı da yıkayarak süzelim. Kuru üzümleri de 8-10 dakika kaynatarak, süzelim. 5 litre suya buğdayı ve bir çorba kaşığı sıvı yağı koyarak, pişirelim.
<br>
<br>Suyun kaynadığında, tencerenin kapağını kapatalım. Ara arada karıştırarak dibinin tutmamasına özen gösterelim. Bu süre içinde buğdayların kendini bırakmasıyla, haşladığımız üzümleri de katarak, orta ateşte 5 dakika kadar pişirmeyi sürdürelim.
<br>
<br>Kabuklarından arındırdığımız nohut, fasulye ve portakal rendelerini de ekleyerek 5 dakika civarı daha kaynatalım. Bu arada da karıştırmayı ihmal etmeyelim.
<br>
<br>Küçülttüğümüz kayısıları ve şekeri de dahil ederek, karıştırıp kaynamasıyla birlikte sütü de ekleyelim. Aşurenin kıvamına göre şayet koyu olduysa sıcak su ekleyerek yoğunluğu biraz açabiliriz. Aşurenin kıvama gelmesine yakın, takriben 5 dakika kala inciri de dahil edelim ve sonunda da tencereyi ocaktan alalım. Bundan sonra aşure ılıyıncaya kadar ara sıra karıştırmayı sürdürelim. Aşure hala koyu ise bir miktar daha süt katabiliriz. En son olarak, üzeri için ayırdığımız malzemelerle aşuremizi süsleyelim.