Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

sentilyon

Φ Yeni Üyeler
  • İçerik Sayısı

    8
  • Katılım

  • Son Ziyaret

sentilyon - Başarıları

Çaylak

Çaylak (2/14)

  • İlk İleti
  • Birinci Hafta Tamamlandı
  • Bir Ay Sonra
  • Bir Yıl İçinde

Son Rozetler

0

İçerik İtibarınız

  1. Ya da şöyle desek Osmanlının ileri olduğu dönemde Batı kapitalizminin manifakturu sanayi devrimi ortaya çıkmadı. Batı geri olduğu için aydınlanma çağına girmediği için kısacası feodal çağda kilise baskısı altında izlediği için Osmanlı ilerideydi. Çünkü merkezi yönetimi çok güçlüydü ve saltanat sermayeyi tek elde toplamış güçlü oldular kurabiliyordu. Fatih'in ilim adamları ile Sohbetleri olurdu. Acaba Ibn-i Sina'yı tekfir etmesinden dolayi Gazali'nin değil onu savunan Ibn-i Rust'un yanında yer alsalardı durum çok mu farklı olurdu? O Rüşd ki Batı onunla skolastigini kurdu. Hayır olmazdı. Dostum motor ekonomi. Marks haklı. "Boşuna din geri bıraktı" tezini savunmaya çalışmayın. Altyapı üstyapıyı belirliyor.
  2. Dostum ben binlerce sarı kaplumbağa araba bir araya gelmiş bu tesadüf değildir herhalde sarı kaplumbağa arabalarının festivali var diyorum sen bana içlerinden biri turuncu diyorsun. Nasıl tesadüfen biraraya geliyor bu amino lar. Kör Saatçi mi kurmuş bunları işi gücü yokmuş mu bu körün. Ya insan bir sorar nasıl bu kadar sarı kaplumbağa taksi bu alanda toplanmış tesadüfen olur mu hiç.
  3. Olasılık hesaplarına örnek olması için orta büyüklüğe denk gelen 400 amino asitli bir proteini ele alalım. En basit canlıda bile böylesi yüzlerce protein olması gerekir. Şimdi, en basit canlının yüzlercesine sahip olması gereken bu yapıtaşlarından sadece birinin tesadüfen (doğa yasalarının çerçevesinde, bilinçli bir müdahale olmadan) ortaya çıkmasının olasılığını inceleyelim. Canlıların vücudunu oluşturan proteinlerin sadece solelli amino asitlerden oluştuğunu hatırlayalım. Oysa doğada, amino asitlerin sol-elli olma ihtimali kadar sağ-elli olma ihtimali de mevcuttur; bir amino asidin sol elli olma ihtimalini 1/2 olarak alabiliriz. Bahsedilen uzunluktaki bir proteindeki amino asitlerin sırf sol-elli olmasının olasılığı şöyle hesaplanır: Bir amino asidin sol-elli olma olasılığı: 1/2 İki amino asidin sol-elli olma olasılığı: 1/2 x 1/2 Üç amino asidin sol-elli olma olasılığı: 1/2 x 1/2 x 1/2 400 amino asidin sol-elli olma olasılığı: 1/2 üzeri 400 1/2 üzeri 400 ise yaklaşık olarak 1/10 üzeri 120’ye eşittir. Bu olasılığın matematiksel olarak imkânsız denebilecek kadar düşük olduğunu şöyle düşünerek anlayabiliriz: Bütün evrende 10 üzeri 80 adet olan proton ve nötronu, bütün evrendeki fotonlarla ve elektronlarla toplarsak 10 üzeri 90’dan küçük bir sayı elde ederiz. Evrenin ortalama yaşı olan 15 milyar yıl x 365 gün x 24 saat x 60 dakika x 60 saniye = 473.040.000.000.000.000 saniye; evrenin başından şu ana kadar geçen zamanı ifade eder. Bu sayıya yuvarlak olarak 10 üzeri 18 saniye diyebiliriz. Bu iki sayıyı çarparsak 10 üzeri 90 x 10 üzeri 18 = 10 üzeri 108 eder. Bu sayı, evrendeki her bir proton, nötron, elektron ve foton; evrenin her saniyesi bir deneme yapmış olsalar, oluşacak toplam deneme sayısıdır. Matematiğin karşımıza çıkardığı bu tablodaki olağanüstülüğü görebiliyor musunuz? Sadece ve sadece 400 amino asitli bir proteinin sırf sol-elli amino asitlerden kurulu olması gibi basit bir aşamanın oluşma olasılığı 10 üzeri 120’de 1’dir. Bunun anlamı şudur: Uçsuz bucaksız dediğimiz bütün evrenin elektron, proton, nötron ve fotonlarının her biri canlılardaki 20 amino asitten birine dönüşselerdi ve evrenin oluşumundan itibaren her saniyede bir deneme yapsalardı bile; tek bir 400 amino asitli proteinin amino asitlerini, sol-elli olarak oluşturmaya bile imkân bulamazlardı. Bu sonuç gerçekten çok ilginçtir. (Caner Taslaman-Evrim Teorisi Felsefe ve Tanrı s.439-440)
  4. Tarihi olayları olguları kendi şartları içinde değerlendirmeliyiz. Osmanlı bir dönem ileride idi. Başka bir dönem geride kaldı. Bir dönemin zihniyeti sadece dinle belirlenmez. Bir sürü etken vardır. Burada faturayı sadece dini anlayışa kesmek doğru ya da bilimsel değildir. Ibn-i Sina değerlendirmen de böyle. Gazali onu görüşleri nedeniyle tekfir etmiştir. Ama bazılarına da sahip çıkmıştır. Tekfir etmek dinden sapmalarini ortaya koymaktir.
  5. Gayzerlerdeki karbon atomlarinin halohop diyerek nukleotide dönüşmesi olasılığı matematiksel imkansız olasılığının altında. Imkansiz olanin olmasina bil bakalım ne denir. Ha bir özlü söz de benden Evrenin en anlaşılmaz tarafı anlaşılır olmasıdır. ( Einstein)
  6. Insan ve her şey evrilerek yaratıldı. Şapkadan tavşan çıkar gibi değil. Darwin de Turlerin Kökeni'nin son cümlesinde böyle bir anlayışta yücelik var demiştir.
  7. ileriden anladığım zamanına göre sözü geçen askeri güç olarak diğerlerine söz geçirebilen devletti. Zamanının geri devleti ise nasıl Viyana'ya kadar gidecek? Islam tarihinde Ibn-i Sina'yı, Ibn-i Rüşd'ü, Farabi'yi falan ne yapacağız peki. Bu adamların ortaya çıktığı toplum da Islam toplumu değil miydi?
  8. Dinleri işlevli ve islevsiz dinler olarak mı ayırıyorsun? Arap Islam ya da Osmanlı Devletleri için ne diyeceksin peki? Onlar zamanlarının en ileri toplumları idi. Din yine Islam idi.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.