Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türkiye de olağanüstü Arı ölümler var


kaan_bebeto

Önerilen İletiler

Türkiye'de olağanüstü arı ölümleri var 2 Haziran 2007

 

 

A.A.

 

Porto Riko Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğrul Giray, bu yıl Türkiye'de olağan üstü arı ölümleri olduğunu, arı hastalıklarının da bu ölümleri açıklamadığını bildirdi.

 

Giray, ODTÜ Biyoloji Bölümü ve Tema Vakfı tarafından ODTÜ Kongre Merkezi'de düzenlenen “Türkiye Arı Ölümleri Araştırma Çalıştayı”nda ülkedeki arı ölümlerine ilişkin düzenlenen araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Bu yıl kışın sıcak geçtiğini ve çok az kar yağdığını hatırlatan Giray, balın veriminde de düşüş olduğunu söyledi.

ABD'de Şubat ayında yüzde 60-70 oranlarında arı ölümleri yaşandığına dikkat çeken Giray, eş zamanlı olarak Türkiye'de de yüksek arı ölümlerinin gerçekleştiğini ifade etti.

 

ABD'de arı ölümlerinin “kovan çökme bozukluğu” olarak adlandırıldığını Türkiye'de de ölüm oranlarının artmasıyla araştırma başlattıklarını anlatan Giray, ancak yapılan araştırmalarda bu ölümlerin arı hastalıklarından kaynaklanmadığının ortaya çıktığını belirtti.

 

Arı ölümlerinin nedenini tam olarak bilinmediğini, bunun iklim değişikliğinden mi kaynaklandığını yoksa ABD'den mi geldiği konusunda henüz bir bağlantı olmadığını anlatan Giray, arı hastalıklarının da bu yılki ölümleri açıklamadığını söyledi.

 

Türkiye'de önceki yıllarda arı ölümlerinin yüzde 9,5 oranında gerçekleşirken, bu yıl bu oranın yüzde 42'ye çıktığına dikkat çeken Giray, ancak arı ölümlerinin yöresel olduğunu, her bölgede arı ölümlerinin gerçekleşmediğini kaydetti.

Arı ölümlerinin en çok Artvin ve Ardahan'da görüldüğüne işaret eden Giray, bu illeri Rize, Sakarya, Malatya, Afyonkarahisar ve Ankara'nın izlediğini belirtti.

 

ODTÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Kence de arıların Türkiye'nin ekonomisine ve çevreye büyük katkı sağladığını ifade ederken Türkiye'de arı genetik çeşitliliğini korumanın çok önemli olduğunu vurguladı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.