Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Islam Tarihini Yeniden Yorumlamak


Misafir Ferfecir

Önerilen İletiler

Insanlik tarihi otoriter devlet yapilarinin tarihleri uzerinde yaptiklari tahribatlarla doludur. Gucu elinde bulunduran sistem her zaman cikarlari dogrultusunda birtakim tahrif, carpitma ve yalanlara basvurmustur. Bunun sonucunda ortaya cikan ise "resmi" olmak gibi dokunulmaz bir kilifa burunerek dista kalan tum dusunceleri ve bulgulari yadsir. Ote yandan, otoriter rejimin resmi gorusu, kendisini guc kullanarak halka dayatir. Farkli seslerin cikmasina tahammulu olmadigi icin de, bu sakat anlayislar yuzyillarca toplumun gercekleri haline gelir, davranis kaliplarini etkileyip adeta bir yasam tarzi halini alir. Bilinci korlestirerek toplumun genlerine kadar nufuz eder. Toplumdaki yozlasmanin derinligi devletin otoriter yapisinin siddetiyle dogru orantilidir. Oyle ki, siddete muhatap olmus ilk nesiller bu yozlasmayi, daha sonra herhangi bir zorlamayla karsi karsiya olmayan sonraki nesillere aktarir. Boylelikle ilk neslin zorla ve istemeden kabul ettiklerini sonraki nesiller gonullu bir sekilde hatta bayraklastirarak ustlenirler. Bir tesbih yapmak gerekirse, ayiya dayi demek durumunda kalmis olanlar kendi cocuklarina bile aslinda dayi dediklerinin ayi olduklarini soylemeye korkarlar. Kendileri farkindadir gerceklerin ama cocuklarina gercek yerine korkularini asilamislardir ve bu da onlardan sonrakilerin ayiyi gercekten dayi olarak gormelerine neden olacaktir. Bu durum sadece tarihin carpitilmasinda degil, sistemin cikarlariyla ortusmeyen her konuda gecerlidir. Nitekim ulkemizde de resmi tarih anlayisinin sorgulanmaya baslanmasi da otoriter zihniyetin olasi tahribatlarindan oturudur.

 

Bu giristen sonra Islam tarihinde gordugum bazi onemli noktalara deginmeye calisacagim. Saltanat rejiminin carpik anlayisiyla yogruldugumuz icin bazi tesbitler kimine gore haddini asmak seklinde algilanabilir. Fakat yanlisliklardan silkinisler her zaman icin on kabullerden, geleneksel bakis acilarindan siyrilmis cesaretli bir girisim ister. Bir toplumun basina gelebilecek en kotu seyin tarihlerinin tahrif edilmesi oldugu inanciyla dogru bildiklerimi sizlerle paylasacagim. Muhtemel yanlislarimin onemli dogrulari ortmemesi ve bunlarin inkarina malzeme olmamasi ise dilegimdir.

 

Konuya can alici bir soruyla baslamak istiyorum: "Bizzat Hz Muhammed tarafindan kurulmus ve yonetilmis bir Islam Devleti (Peygamber Devleti) nasil ve ne oldu da kirk yil gibi kisa bir surede yikilarak saltanata donustu?.. Bu sorunun cevabini sadece Hz. Ali ile Muaviye arasindaki anlasmazliga baglamak safdillik olur, cahillik olur! Elbette bu yikilisi hazirlayan sebepler vardi ve bu sebepler, kanaatimce Hz. Muhammed'in olum doseginde yatarkenki zamana kadar uzayan bir surec izler. Yazi ilerledikce sorunun cevabi belirginlesecektir.

 

Hz. Muhammed'in sagliginda Hz. Ali'yi yerine tayin edip etmedigine, buna dair gosterilen delillere vs deginmeyecegim ama kendi dusuncemi soyleyecegim. Bu tur spekulasyonlardan cok sonuclar uzerinde durmak ve bunlari degerlendirmek taraftariyim. Birtakim hamasi duygularla dogruya ulasilabilecek bir konu degil cunku bu. Hz. Ali bastan itibaren secilmis olsaydi cok sey degisirdi demekten ziyade benim ilgilendigim, yapilan hatalar ve bunlarin sonuclari. Mezhebi tartismalari alevlendirmenin otesine gecerek ornegin Hz. Ali'nin nicin Hz. Ebubekir'e 6 ay sonra biat ettigi sorgulanabilir. Nehcul Belaga'daki sozlerine basvurularak biat sebepleri uzerinde de durulabilir. Ama yine belirtmekte fayda var ki, bu tur tartismalarin icine girmenin kisir bir donguye neden olacagi gorusundeyim.

 

Siyaset uzmanlari ve toplum muhendislerinin devrimler uzerinde ilginc tesbitleri vardir. Bir devletin veya herhangi bir organizasyonun devamliligini saglayabilmek icin gorunuste basit ama uygulamada hayli karmasik bazi temel kurallara uymak zorundasiniz. Dort temel adimda ozetlenebilecek bu basit kurallar sunlardir:

Birinci Adim; Kazanima hazirlik asamasi. Bu asamada hedef aldiginiz bir seyi kazanabilmek icin yogun bir hazirlik donemi sozkonusudur. Ornegin bir topluma bazi degerleri vermek istiyorsaniz oncelikle o insanlari bunlari ozumsemeye hazir hale getirmelisiniz. Veya bir yeri fethetmek icin sadece guc hazirligi yetmez ama ayni zamanda fetihten sonra karsilasilabilecek sorunlarin cozumunu saglayacak altyapiyi da olusturmak gerekir. Bu basit kurali bircok seye uyarlayabilirsiniz.

Ikinci Adim; Kazanim asamasi. mucadele ve zorluklarin goguslenerek hedefe ulasmak sozkonusu.

Ucuncu Adim; Kazanimi pekistirme asamasi. Bu en onemli adimdir. Elde ettiginiz ne olursa olsun, bunu pekistirmek durumundasiniz. Amac, bu yeni kazanimin baska kazanimlara da kaynaklik etmesidir. Bunu yapmadiginiz taktirde elde ettiginiz kazanim, yeni kazanimlar hetirmekten ziyade cok buyuk kayiplara neden olabilir. Ozellikle bunun Islam tarihinde uygulanmamasi ile ortaya cikan sorunlar uzerinde duracagim.

Dorduncu Adim ise yeni kazanima hazirlik asamasidir. Daha onceden elde ettiginiz kazanimi da kaynak edinerek daha ileriye bakabilmeyi ve guvenli adimlar atabilmeyi saglar.

 

Uygulamasi buyuk bir sorumluluk ve mesakkat isteyen bu uygulamalari Peygamber'in bizzat kendisi olaganustu bir ferasetle uygulamistir. Bunlara O'nun hayatinin her doneminde ornekler verilebilir. Mekke'deki gizli toplantilari, belli bir guce ulastiktan sonra faaliyetlerini acikca yapmasi, Medine'ye goc oncesi yapilan arastirmalar, Medine Halkinin bu duruma hazirlanmasi icin oraya gonderilen yetenekli tebligciler, kabilelere yaklasim tarzlari, Hudeybiye barisiyla amaclananlar... Kisacasi her asamada hayranlik verici siyasi feraseti gorebiliriz.

 

Peki Hz. Muhammed sonrasi halifeler ne yapti? Konu cok uzun oldugundan ozetle gececegim. Ozellikle Hz. Omer doneminde had safhaya ulasan bir yayilim politikasi izlendi. Fethedilen yerlere birakiniz hizmet goturecek altyapiyi, ordaki insanlara Islam'i dogru bir sekilde aktaracak alt yapidan bile yoksundu Islam Devleti. Ornegin Sam fethediliyor ve Sam'a vali olarak Muaviye ataniyor. Sam halki Islam'i Muaviye'den ogrenecek ve ummetin imami Hz. Ali'yi kafir olarak taniyacak kadar garip bir islam anlayisina sahip oluyordu... Islam tarihi bu donemlerde fethedilen yerlere gonderilen vali ve diger yoneticilerin yaptiklari suistimal ve skandallarla doludur. Bu sorumsuz yayilim politikasi Peygamber Devleti'nin sonunu hazirlayan en onemli etkendir.

 

Belirtilen basit asamalardan ne derece uzak kalindigina dair bir ornek daha vermek istiyorum. Ilgili olanlar bilir, Mervan bin Hakem cokuste etkili olan isimlerin basinda gelmektedir. Bu sahis Hz. Muhammed tarafindan nifak cikardigi gerekcesiyle surgune gonderilen bir kisi. Hz. Osman'in akrabasi ve enistesi. Hz. Osman'in yaptigi hatalar ehl-i sunnet tarafindan da bu akraba sevgisine dayandirilir. Ama bence bu hatalar sozkonusu gerekceyi asan niteliklere sahiptir. Ne mi olmustur Mervan? Hz. Osman Peygamber'in vefatindan sonra sirasiyla halifelikleri doneminde hem Hz. Ebubekir'den hem de Hz Omer'den Mervan'in surgun cezasinin kaldirilmasini ister. Ama her iki halife de bu istegi red ederek Hz. Muhammed'in surgununu kaldirmadigi birisinin cezasini kaldirmayacaklarini soylerler. Hz. Osman kendi halife oldugunda Mervan'in cezasini kaldirmakla yetinmez, onu Islam Devleti'nin en kilit noktasina, Hazinenin basina getirir. Islam Devleti icinde Islam dusmanlari ve cikar sahiplerinin onemli yerlere gelmesi ve devletin icten cokertilmeye baslanmasi bu gorevlendirmeyle baslar. Dusunun, nifak cikardigi gerekcesiyle bizzat Peygamber tarafindan surgun edilen bir insan gun geliyor o devletin en yetkili kisisi oluveriyor... Sonrasi malum; devlet icindeki yolsuzluklara, haksizliklara ve yozlasmaya isyan eden halkin Hz. Osman'i oldurmesi.

 

Hz. Osman sonrasi ise en hassas donemdir. Hz. Ali'ye karsi savasmis, degisik hilelerle savasi kazanarak Islam Devleti'ni saltanata donusturmus Muaviye gunuzumde hala muslumanlar tarafindan hazret sifatiyla anilan birisidir. Ehl-i Beyt'e (Peygamber ailesi) hutbelerde lanet okutulmasi, nice sahabenin eline kafir damgasinin vurularak onlarcasinin iskencelerle katledilmesi, Islam'in uyduruk hadislerle tahrif edilmeye baslanmasi, devletin cikariyla fetvalari ortusmeyen alimlerin zindanlara, surgunlere gonderilmesi, oldurulmeleri... ve nihayet Devlet idaresinin Islam dusmani bir keyif ehli olan Yezid'e birakilmasi Muaviye ile baslar. Yazimin basinda degindiklerim ozellikle bu konu icindi. Cunku bu donemden sonra ogrendigimiz Islam Muaviye'nin dayattigi islamdir! Bu anlayisin gunumuze uzanan en belirgin dusuncelerinden birisi de ornegin kutsal devlet anlayisidir. Muaviye, her kim olursa olsun bastaki amire itaat etmeyi Islam'in icine sokan kisidir ayni zamanda.Bu anlayisin uzantilari daha sonra ictihad kapilarini da kapatarak Islami dusuncenin tekamul surecini baltalayacaklardi.

 

Islam tarihi bu tur tahribatlarla doludur ve bunlarin hepsine deginmek sanirim forum cercevesindeki bir paylasimi asacaktir. Ama ozellikle dikkatinizi cekmeye calistigim sey; sozkonusu carpikliklarin su an bizde ne sekillerde tezahur ettigidir. Cok iyi biliyorum ki, Muaviye hakkinda soylediklerimden oturu pekcok cahil musluman beni tekfir edecektir. Bu da o zihniyetin yansiyisidir!.. Tarihindeki yanlislari goremeyen bir toplum her zaman o yanlislari sahiplenerek yasayacaktir. Bu sekilde bir oze donus ve ilerlemenin saglanamayacagina inaniyorum. Su an muslumanlarin icinde bulunduklari durumu da buna bagliyorum. Cunku bizler Hz. Muhammed'in degil Muaviye'nin sunnetine tabiyiz!.. Bir insan icin en zor olanin tabularini yikmak oldugunu biliyorum ama buna ragmen bazi kafalarda en azindan dusunmeye yoneltecek soru isaretleri birakabilmissem, bu yazi amacina fazlasiyla ulasmis olacaktir...

 

Ozgur, on kabullerden, hazir dusuncelerden, kulak dolgunlugu sonucu edinilmis bilgiden, tabulardan, onyargilardan... uzak fikirlere sahip bir toplumun hayali ile, saygi ve sevgi, selam ile..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
  • 1 ay sonra...

yazıya giriş ve tarihi değerlendirme tarzını oldukça hoş ve doğru amma velakin sende kendi doğrularını dikte ediyorsun elbette yüz de yüz doğruyu içinde yaşadığımız zaman diliminde gördüklerimiz için söyleyebiliriz gerisi rivayetten öteye gitmez kendi akıl ve bilgi süzgecinden gelenek görenek ve inanç süzgecinden geçirip bir görüş ifade etmişsin söylediklerine aktılmamakla birlikte olaylara yaklaşımını takdir ediyorum.en azından sağlıklı tespitlerde bulunuyorsun ama düşüncelerin kendi ekseninin dışında değil kendince birşeylere inanmışsın tıpkı benim gibi veya diğerleri gibi neyse ilerleyen zamanlarda arayışlarımızda umarım hepimiz doğru yolu bulur kafamızdaki soru işaretlerine gerekli cevapları veriririz hepinize saygı ve sevgiler esen kalın

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

Aslinda tarih, carpitilamaz.

Carpitmak basarilsa bile bu cok uzuN sürmez.

En fazla arsivler, saklanir, kimi zaman da yok edilir.

 

Ama yine de tarih tek bir ulusa ait olmadigindan, yok eidlen ya da tahrif edilen bir tarih, baska bir arsivden yine edinilebilir.

ayrica yasanmis olaylarin yorumu, tahrif etmek degil, gercegin yanindan gecmektir.

Örnegin, bir savasi anlatirken, yenildik, denmez de; geri cekildik denir.

 

Tipki attan düsen bir kahraman asker icin; düsmedi, indi bindi denmesi gibi.

 

Bazen de tarih yazmak, inanclarimiza ters düseceginden gercegi bilmekten kacinmak zorunda kaliriz ki, bu da uzun sürmez.

Bir gün biri cikip gelir, tozlu raflari inceleyip, ellemege cekindigimiz belgeleri ortaya koyarsa o zaman isler karisir iste.

 

Bu gün de yapilan budur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.