Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

atık pil ve kanser


monalisa06

Önerilen İletiler

Bir pili yere atmayin da, oraya bir ton cöp dökun! Cevreyi daha az kirletmis, sagliginiza daha az zarar vermis olursunuz.Pillerin iceriginde bulunan civa, kadmiyum ve kursun elementleri, kansere, norolojik bozukluklara, akciger hastaliklarina, beyin iltihaplanmasina ve kisirliga yol aciyor.

 

0-6 yas grubu cocuklar bu kirlilikten daha cok etkileniyor.

 

Pillerin cevreye ve sagligimiza verdigi zararlar hakkindaki asagidaki makaleyi okumadan once sizlere pillerle ilgili birkac onerimiz olacak.

  • Hicbir pili cope atmayin. (Saat, cep telefonu, dizustu bilgisayar pilleri dahil)
  • Omru tukenmis pillerinizi biriktirerek, ozel toplama kutularina atin.
  • Pil toplama kutularini, muhtarliklarda, bazi buyuk alisveris merkezlerinde bulabilirsiniz.
  • Pil toplama kutularindan alinan piller, ozel depolarda, zararsiz duruma saklanmaktadir.
  • Sarjli pil kullanin.
  • Alkalin ve diger siradan piller sarj edilemezler. (Patlar)
  • Sarjli pillerin uzerinde "Rechargeable " yazar.
  • NiCdsarjli pil kullanmayin. (NiCd-Nikel Kadmiyum)
  • NiCd piller, sarjli olmasina karsin, icerdigi cok zararli Kadmiyum elementi, halk sagligi uzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadir.
  • Ayrica, NiCd piller sahip olduklari "bellek etkisi" nedeniyle omurleri kisadir.
  • NiMH sarzli pil kullanin. (NiMH-Nikel Metal Hidrid)
  • Bu piller yaklasik 500 kez doldurulabilir.
  • mAh degeri yuksek piller daha uzun dayanir. Gunumuzde 2700 mAh gucune sahip NiMH pilleri rahatlikla bulabilirsiniz.
  • Hizli dolumlara aldanmayin. Hizli dolum, pilinizin omrunu kisaltir.
  • Asiri sicak ortam pillerinizi "pisme etkisine"neden olarak pilin omrunu kisaltir.
  • NiMH pilleri, tam bosalmadan sarj etmeyin. Kapasitesi azalir.
  • NiMH pilleri , yarim sarjdan sonra tam bosalmaya izin verirseniz eski gucune kavusturmus olursunuz.

Atik pilde kanser tehlikesi

A.A. Hurriyet Gazetesi - 5 Ocak 2007

 

Cope atilarak zamanla bozulan ve govdesinde akinti meydana gelen pillerin iceriginde bulunan civa, kadmiyum ve kursunun,kansere, norolojik bozukluklara, akciger hastaliklarina, beyin iltihaplanmasina ve kisirliga yol actigi belirtildi.

 

Cevre ve Orman Bakanligi Mustesar Yardimcisi Mustafa Ozturk tarafindan hazirlanan, "Pil-Aku Kullanimi ve Atik Piller ile Akulerin Zararlari" baslikli arastirmada, enerjisi bitmis pillerin, cope atilmalari durumunda hava, su ve toprak kaynaklarini kirleterek insanlarin sagligi uzerinde olumsuz etkilere neden olacagi vurgulandi.

 

CIVA

Cope atilan pillerin, kati atik depolama sahasinda zamanla bozularak iceriginde bulunan bazi tehlikeli ve zararli maddelerin serbest kalacagi kaydedilen arastirmada, bu maddelerin arasinda civanin da oldugu ifade edildi.

 

Civanin, dogada bozulmadan uzun sure kalacagi kaydedilen arastirmada, maddenin, hizla deri ya da solunum yoluyla vucuda girebilecegi belirtildi. Maddenin, eser miktarda olmasinin bile hicbir seyi degistirmeyecegine dikkat cekilen arastirmada, icme suyu veya gida zinciri yoluyla insan vucuduna giren civanin, parastezi, ataksi, disarti ve sagirlik gibi norolojik bozukluklara, merkezi sinir sisteminin tahribine, kansere, bobrek, karaciger ve beyin dokularinin tahribine, kromozomlari bozmak suretiyle sakat cocuk dogumlarina neden olabilecegi kaydedildi.

 

Pilin iceriginde bulunan agir metaller arasindaki en tehlikeli ve toksit maddelerden birinin "Kadmiyum" oldugu vurgulanan arastirmada, pillerin cop depo sahasinda bozularak kadmiyum ve bilesiklerinin serbest hale gectigi ve suya karistigi ifade edildi. Kadmiyumlu sizinti suyunun, icme suyu ve topragi kirleterek gida zinciri ve su yoluyla insan vucuduna girdigi belirtilen aciklamada, kadmiyumun, akciger hastaliklarina, prostat kanserine, kansizliga, doku ve bobrek ustu bezlerin tahribine neden oldugu ifade edildi.

 

Kadmiyumun, vucuttaki yarilanma omrunun 10 ile 25 yil arasinda degistigi belirtilen arastirmada, icme suyu veya gida zinciriyle alinan kadmiyumun yuzde 2'sinin vucutta birikirken, solunum yoluyla gelen kadmiyumun ise yuzde 10-50'sinin vucutta tutulduguna dikkat cekildi.

 

Vucudun, tutulma asamasinda kadmiyumu, kalsiyum gibi algilayarak biriktirmeye basladigi ifade edilen arastirmada, bu asamada, kalsiyum eksilmesinden dolayi kemiklerin yavas yavas zayiflamaya baslayacagi, ayakta durmanin hatta oksurmenin bile kemiklerin kirilmasina ve insanin olmesine neden olabilecegi vurgulandi.

 

KURSUN

Pillerin ve akulerin yapisinda bulunan toksit maddelerden bir digerinin "kursun" oldugu belirtilen aciklamada, maddenin, vucuda solunum, icme suyu veya gida zinciri yoluyla girdigi kaydedildi.

 

Vucuda giren kursunun, cigerlere kadar ulastigi ve cigerlerde yavas yavas emilerek kana karistigi anlatilan arastirmada, maddenin kan yoluyla ulastigi karaciger, bobrek, beyin ve kas gibi yumusak dokularda 35-40 gun bekledikten sonra kursun metabolitleri yardimiyla kemik ve dis gibi sert dokularda toplandigi ifada edildi.

 

Arastirmada, 0-6 yas grubu cocuklarin kursun kirliliginden yetiskinlere gore en az 4 kat daha fazla etkilendikleri belirtilerek, maddenin, isitme bozukluguna, sinir iletim sisteminde ve hemoglobin bilesiminde dusmeye, kansizliga, mide agrisina, bobrek ve beyin iltihaplanmasina, kisirliga, kansere ve olume neden oldugu vurgulandi.

 

YEREL YONETIMLERIN GOREVLERI

Arastirmada, pillerin toplanarak, ozel bertaraf tesislerine gonderilmesi gerektigi belirtilerek, pil ureticilerinden, mamullerinin uzerine, "Cope Atilmasi Yasaktir" ibaresini veya seklini koymalari istendi.

 

Ozellikle, civali ve kadmiyumlu pillerin Turkiye'ye girisine sinirlamalar getirilmesinin onemine deginilen arastirmada, ithalatci firmalarin bu konuda onceden uyarilmasi ve kullanicilarin bilgilendirilmesi gerektigi ifade edildi.

 

Arastirmada, atik pillerin toplanmasi ve bertaraf edilmesi konusunda yerel yonetimlerin de yapabilecekleri calismalar oldugu ifade edildi.

 

Pillerdeki civa, kadmiyum ve kursun gibi zehirli agir metaller konusunda halki bilinclendirme yonunde tanitim calismalari yapilabilecegi belirtilen arastirmada, yerel yonetimlerin ustlenebilecegi uygulamalar soyle siralandi:

 

"-Pillerin ayri toplanmasini saglamak. Kirmizi renkli pil kutulari ile pil toplama merkezleri olusturmak.

 

-Vatandaslari pilleri nasil ayri toplayacaklari konusunda bilgilendirmek.

 

-Kirmizi renkli pil toplama araclari olusturmak.

 

-Pil toplama islemini illerin genelinde yayginlastirilmasi.

 

-Pillerin depolama alanlarinda ayri ozel hucrelerde depolanmasini saglamak.

 

-Medyaya piller konusunda bilgi vermek.

 

-Pillerin tehlikeli madde (civa,kadmiyum ve kursun gibi) icerdigini gelisi guzel kullanilmamasi gerektigini anlatmak.

 

-Akmis pillerin tehlikesi, eldivensiz dokunulmamasi ve ellerin mutlaka yikanmasi gerektigi konusunda egitim vermek.

 

-Pillerin tehlikeli madde icermesi sebebiyle dille kontrol edilmemesi gerektigini kamuoyuna duyurmak."

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 yıl sonra...
  • Admin

Çok tehlikeli bir durum... Batıda hemen hemen %100 toplanan piller geri dönüşüme gidiyor veya zararsız şekilde ortadan kaldırılıyor ama Türkiyede hala çöplere atılıyor...

 

Bu işin üzerinde durulması gerekiyor... :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ATIK PİL KUTUSU VE BİDON TALEBİ İÇİN:

 

Atık pil toplama kutusu ve bidon talepleri için TAP’ın www.tap.org.tr adresine girip talepte bulunmak gerekmektedir. TAP, gelen talepleri değerlendirildikten sonra pil toplama kutuları ve bidonları kargo yoluyla ilgililere gönderiyor.Gönderilen malzemelerin nakliye bedeli ise TAP tarafından karşılanıyor.

 

TOPLANILAN ATIK PİLLER İÇİN:

 

Topladığınız atık pileri yine TAP'ın web sitesi aracılığıyla yetkililere teslim edebilirsiniz. "Atık Pil Biriktirdim" formunu doldurup gönderdiğiniz zaman, yetkililer en fazla 15 gün içerisinde gelip atık pillerinizi sizden teslim alıyorlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ATIK PİL KUTUSU VE BİDON TALEBİ İÇİN:

 

Atık pil toplama kutusu ve bidon talepleri için TAP’ın www.tap.org.tr adresine girip talepte bulunmak gerekmektedir. TAP, gelen talepleri değerlendirildikten sonra pil toplama kutuları ve bidonları kargo yoluyla ilgililere gönderiyor.Gönderilen malzemelerin nakliye bedeli ise TAP tarafından karşılanıyor.

 

TOPLANILAN ATIK PİLLER İÇİN:

 

Topladığınız atık pileri yine TAP'ın web sitesi aracılığıyla yetkililere teslim edebilirsiniz. "Atık Pil Biriktirdim" formunu doldurup gönderdiğiniz zaman, yetkililer en fazla 15 gün içerisinde gelip atık pillerinizi sizden teslim alıyorlar.

 

Çok güzel bir durum bu yola baş koyanları tebrik ederim. fakat bunların talep edilmeden devletin her şehirde her köşede bulundurması gerekir.Bu konuda çok zayıfız.Aslında atıklardan o kadar ıyı enerji sağlanıyorki bunu daha farkedemedik.Türkiyede daha atık dönüşüm fabrikamız yok.İstanbulda bildiğim kadarıyla atıkları elektrik enerjisine ceviren yer varmış .Burası İstanbulun %1.5 lik enerjisini sağlıyormuşBu rakamda hiçte az değil.

 

Bu kutu veya bidonları getirmeden önce halkı bilinçlendirmek gerek.Yoksa getirir koyarsınız bizim üniversitedeki gibi içine kalem atarlar kağıt atarlar.Yediği elmanın çöpünü atarlar.önce bilinçlendirdikten sonra zaten gerisi rahat bir şekilde gelir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.