Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Biraz iyimser olun!


Senyour

Önerilen İletiler

Bugün artık tedavisi en zor hastalıklarda bile insanın inancının ve direnme çabasının önemi kabul ediliyor. İnancı ve direnci besleyen duygunun adı ise iyimserlik! Sosyal hayatta iyimserlerin başarı oranı, kötümserlerinkinden daha yüksek çıkıyor. Peki iyimserlik öğrenilebilir mi? GEO dergisi 'öğrenilir!' diyor..

sp.gifPembe gözlük aldatmacasını bilir misiniz? Onu takan, her şeye olumlu gözle bakar... Başkalarından çekici, başarılı ve sağlıklı olduğunu düşünür... Bu bir yanılgı olarak yorumlanabilir ama şaşırtıcı olan; bu gözlüklerin gerçeği yalnızca güzelleştirmekle kalmayıp onu sahiden de değiştiriyor olmasıdır! Bu hünerli gözlük, aslında evrimin bir yansıması. Kiminin beşiğine konulmuştur, kimi zamanla edinir. Bazısı onu gözünden çıkarmaz, bazısı nadiren takar. Görülmez, yalnızca hissedilir. Ona 'iyimserlik' denir.

 

YAŞAMA SEVİNCİNİ ARTIRIR

İyimserlik, ezelden beri hayatın itici gücü olarak anılır. İyimserlik olmadan sabahları yataktan çıkılamaz, meçhule adım atılmaz, sıçrama yapılmaz, öbür dünyaya inanılmaz. İyimserlik; tehlike ve felaketlerle sarmalanmış bir dünyada, yaşama sevincimizi yitirmememiz ve hayallere yer açabilmemiz için gerçeği olduğundan farklı görmemizi sağlar. Mayıs sayısında iyimserlikle ilgili geniş bir dosya hazırlayan GEO dergisinin haberine göre; iyimserlik son yıllarda sayısız incelemeye konu oldu. Özellikle de ana hatları 1998'de Amerikalı psikolog Martin Seligman tarafından çizilen 'Olumlu Psikoloji'nin alanına girdiğinden bu yana! İyimserliğin ana prensibi; 'iyiliğe ağırlık vermek'tir. Hayatımızda olumsuzluklar daha ağır basıyor: Felaketler, işlenen suçlar ve diğer talihsizlikler iyi haberlerden çok daha fazla dikkatimizi çekiyor; beynimiz tehlikeleri daha hızlı algılıyor, tatsızlıklara güzel olandan daha yoğun tepki veriyor. Ama korku ve dikkat bize sürekli eşlik etse tüm dinamizmi felce uğratırdı. Bu nedenle birçok insan bir tür 'kendi kendini kandırmayla' olumlu güçlerini artırıyor.

 

YÜZDE 25'İ DOĞUŞTAN GELİR

Psikologlar bu olguları 'pozitif yanılsama', 'aşırı iyimserlik' ya da 'gerçekçi olmayan iyimserlik' diye adlandırıyor. Uzmanlar; birçok şeyi gerçekliğin izin verdiğinden daha olumlu gördüğümüzü yüzlerce kez kanıtladı, bunun hayatımızı somut olarak etkilediğini de... İyimserler henüz çocukken daha çok dengeli ve uyumlu davranışlarıyla dikkat çeker. Hayata karşı takındıkları olumlu tutumun tahminen yüzde 25'i doğuştandır. Ancak en büyük payı 'öğrenilir' olmasıdır.

 

FF6070D332C47A4DAF2925ABr.jpgHayatta hiçbir şey; insanı, iyi bir geleceğin beklediği duygusuna sahip olması ya da hayallerinin gerçekleşeceğine inanması kadar mutlu edemez.

İyimser olmak isterseniz öğrenmesi kolay

İşte iyimserliği öğrenmenin yolları:

 

* Başarı ve başarısızlıkla sonuçlanan kendi deneyimleri ve onların yorumlanmasıyla.

 

* Vücudumuzun verdiği sinyallerle: Adrenalin artışı canlandırıcı etki yapabilir, öte yandan kalbin korkuyla çarpması, titreme ve ter boşalması insanı tam anlamıyla felce uğratır. Bu fizyolojik stres reaksiyonlarının şiddeti de; daha doğuştan her bireyde farklılık gösterir ama yine büyük ölçüde deneyimlerle şekillenir.

 

* Rol modelleriyle: Mesela 'Arkadaşımın yapabildiğini mutlaka ben de yapabilirim' sözüyle...

 

* İkna yoluyla: Başkaları, 'Bunu yapabileceğine inanıyorum!' dediklerinde ve onların kanaatlerini kendimize mal ettiğimizde. Ancak olumlu anlamda desteklemek yalnızca övmek demek değildir, eleştiri de motive edebilir; 'Bunu daha iyi yapabileceğini biliyorum!' Buna karşılık birini çok da önemli olmayan bir başarısı için abartılı bir şekilde övmek dolaylı olarak şu mesajı da içerebilir; 'Daha fazlasını yapabileceğine zaten ihtimal vermiyorum.'

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Bu durumlar için onaylama denilen bir yazı önerilir.İlk kez bugun denedim umarım faydası olur.Kağıda mutlu olduğumuza hayatın güzel olduğuna dair güzel cümleler yazıyoruz,ve bu beyinde soyutken kağıda dökülünce somuda dönüşüyorBeyin mutlu olduğuna inanıyor..

Psikologların tavsıye ettiği bir durum bu..Çünkü kişi mutluyum dedikçe enerji topluyor ve gülümsemeye başlıyor.Bazen kızgın ve mutsuz olduğum zamanlarda geçicek herşey güzel olacak tarzında kendime telkınde bulunduğumda gülmeye başlıyorum ve ogün işimde iyi gidiyor günümde güzel geçiyor..

 

Ne dersiniz psıkoloji seven forum arkadaşlarım,burada birbirimize umut verici rahatlatıcı konuşmalar yapsak faydası olmaz mı?Güzel br başlık keşke yoğun katılım ve duygu düşünce paylaşımı olsa.. :clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.