Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kişiye Özel Egzersiz


Misafir RA_dya

Önerilen İletiler

Kisiye Özel Egzeriz...

 

Egzersiz yaparken çok yoruluyorum. Istahim artiyor. Zayiflamak yerine kilo aliyorum' diye sikayet edenler yaniliyor. Uzmanlar, saglikli sekilde kilo verip vücudunu forma sokmak isteyenlerin egzersiz yapmasi gerektigini söylüyor

 

Hem zayiflamada hem de yeni kiloya vücudun alismasinda egzersiz önemli rol oynuyor. Kalori yakmayi ve kilo kaybetmeyi destekliyor. Zayiflamak için egzersiz ve diyetin bir arada yapilmasi gerekiyor. Diledigini yiyip sadece egzersiz yapanlar hedefe ulasamiyor. Saglik durumu ve yasin yani sira beklenti de dikkate alinarak diyet gibi kisiye özel egzersiz programi hazirlaniyor.

 

Marmara Üniversitesi Tip Fakültesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Önder Kayhan, egzersizin zayiflamadaki önemini söyle anlatiyor:

 

'Cilt belli bir kiloyu tasimaya alismis. Vücut, cilt yag dokusunu ve cildini kilosuna göre adapte ediyor. Belirli bir gerilimi sagliyor. Zayiflayinca kas, damar siteminde, kalbin atim gücünde degisikler basliyor. Hizli zayiflayanlarda bu degisim de hizli oldugu için tansiyon, bas dönmesi gibi sikayetler ortaya çikiyor. Egzersiz bütün bunlari regüle etmeye yarar. Sadece egzersizle zayiflamak çok zordur hem de dogru degildir. Esas olan kalan kaloriyi azaltmaktir. Yani diyet zayiflama programlarinda birinci siradadir. Egzersiz kalorinin yakilmasinda yardimci oluyor.'

 

Egzersiz programinin bir doktorla hazirlanmasinda fayda olduguna dikkat çeken Kayhan, avantajlarini söyle siraliyor:

 

'Egzersiz, dolasim, solunum sistemi, endokrin sistemin, bosaltim sisteminin kiloya adaptasyonunu sagliyor. Kaslarin güçlenmesi ve biçim almasi için de önemli. Kilo verenler daha güzel forma girmek ister. Egzersizle kaslarin dogru yerde olmasi saglanir. Yeni kiloya vücudun adaptasyonu açisindan egzersiz sarttir.

 

Dogru sürede dogru hareket

 

Prof. Dr. Önder Kayhan, zayiflama proraminda aerobik, güç artirici ve germe egzersizlerinin yer aldigini belirterek 'Ayni kisi üç egzersizden de yararlanir ya da birine agirlik verebilir. Kisinin belli bir program içinde hepsini uygulamasi saglikli olur' diyor. Kayhan, egzersiz türleri hakkinda su bilgileri verdi:

 

Aerobik egzersizler

Yürümeden baslayip jogging, kosma, bisiklete binme veya basketbol, futbol oynamaya kadar gidebilir. Genel tanim, nabzin maksimal seviyede tutacak dedigimiz durumdur. Genç (30 yaslarinda bir insan) için nabzini 110-120 seviyesine yükseltme, bunu 15 dakika kadar koruyan egzersiz aerobik egzersizdir. Kisi kendini böyle ölçebilir. Yas biraz daha ilerleyince bunu biraz daha düsürmek mümkün olur ya da gençse 130-140'a çekebilir. Süresi de önemli, en az 15 dakika, haftada en az 2 tercihan 3-4 kez yapilmali. Günde en az bir saat kadar tempolu kosu tipik aerobik egzersizdir.

 

Kuvvet artici egzersizler

Gögüs kaslari basit yaylarla çalistirilabilir. Ölçüyü ayarlamada agri bir uyaran ve sinirdir. Agri basladiysa vücut beni yordun sinyalini verir. Kendinizi iyi hissediyorsaniz bir önceki antrenman iyi dozdadir. Alt taraf için agirliklar, hafif yaylar ve elastik bantlar kullanmak mümkün. Agirlik çalismalarinda günden güne doz artirilabilir.

 

Germe egzersizleri

Kosuya baslamadan önce ve bitiminde kalçalar, omuzlar, bacaklar, ayak bileginde germe hareketleri yapilmali. Bu sekilde egzersize hazirlanilir ve agrilarin bir kismindan kurtulunur.

 

Yürüyüsün de kurali var

 

Prof. Dr. Önder Kayhan, yürüyüs hakkinda sunlari söylüyor: 'Çarsi-pazar gezer gibi yürümenin faydasi yok. Yürüyüs tempolu olmali. Kisi ilk basladiginda yorulacaktir. Nefes daraldiginda yavaslamali, rahatlayinca tekrar tempo artirilmali. Ancak, gögüs agrisi varsa mutlaka doktora gitmeli. Egzersize baslamadan önce doktor kontrolünden geçmeli. Kisi baskalariyla da kendiyle de yarismadan ancak her gün daha iyiye giden bir tempo yakalamaya çalismali. '

 

Kendinizi paketlemeyin

 

Hizli kilo vermek istegiyle kendini posetlere sarip yürüyenler, hata yapiyor. Prof. Dr. Önder Kayhan kendini naylona sarip yürüyenlerin asiri terlediklerine dikkat çekerek 'Asiri terleme aniden çok fazla miktarda sodyum ve potasyum kaybina neden oluyor. Hayati elementlerin kaybina neden olmasi ve bunlarin yerine konamamasi en hafif bulgulariyla kramplara, yorgunlugun uzamasina neden olur. Insanlari egzersizden uzaklastirir. Terlemekle sadece su kaybetmiyoruz. Elektrolit de atiliyor. Tuzlu ayran içseniz de dokulara, hücrelere nüfuz etmedigi için hemen yerine konamiyor...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.