Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

AİLE DOKTORLARIMIZA NE OLDU?... (Bugün ateşiniz çıktığında telefonun ucunda sizin de bir doktorunuz varsa, çok şanslısınız. Eğer yoksa, hastane köşel)


DİPNOT

Önerilen İletiler

Aile Doktorlarımıza Ne Oldu?...

 

Sarıyer'deki yalıda yaz aylarını geçirirken büyük küçük kim hastalansa, Doktor Mehmet hemen yetişirdi. O yıllarda Doktor Bedriye veya Doktor Semiramis gibi hanım doktorlar da vardı ama evimizin zilini çalan doktorların ekseriye erkek olduğunu da unutmuş değilim. Gelir, muayene eder, ilaçları yazar, sonra da kahvesini içerken durumu anlatarak aileyi rahat ettirirdi.

 

Ertesi günden itibaren de evin önünden geçerken hastayı uzaktan el işaretleriyle kontrol ederlerdi. "Güzel, demek her şey iyi" anlamında yolda yürürken başından çıkartıp salladığı şapka hâlâ gözümün önünde. Evinin bitişiğinde Ankara'dan gelmiş Vehbi Koç ailesi otururdu. Ailede çocuk çoktu, dolayısıyla eminim Doktor Mehmet onlara da çok sık giderdi...

 

Otuzlu yıllarda Doktor Bedriye veya Doktor Semiramis gibi hanım doktorların isimleri henüz hafızamdan silinmedi ama açıkçası en ufak bir ateş veya sancıda evimizin zilini çalan doktorların ekseriya erkek olduğunu da unutmuş değilim.

 

Sarıyer'deki yalıda yaz aylarını geçirirken büyük küçük kim hastalansa, Doktor Mehmet elinde çantası, hemen yetişirdi. Uzun boylu, orta yaşlı müşfik bir beyefendiydi. Gelir, muayene eder, ilaçları yazar, sonra da kahvesini içerken durumu anlatarak aileyi rahat ettirirdi.

 

Ertesi günden itibaren de evin önünden geçerken el kol işaretleriyle hastayı uzaktan kontrol ederdi. Kol yukarı kalkarsa "Ateşi yüksek mi?" demekti. Mide, bağırsak bozukluklarında acı bir yüz ifadesi ve karın nahiyesine elini koyması yeterliydi. Acaba iştahsızlık devam ediyor muydu? Eller açılır, "Bugün nasıl" sorusu sorulurdu. Açık pencereden cevap verilirdi, iyileşmişse parmaklar birleşip "Oh, ne âlâ" işareti yapılır veya el sağa sola çevrilir, "şöyle böyle" mesajı verilirdi. Eğer durum hâlâ olumsuz ise de "Bir gelseniz" denirdi. O da hemen kapıya doğru adımını atardı, canım Mehmet Bey...

 

Doktorumuz Sarıyer'de, caminin karşısındaki muayenehanesine uğrar, liste elinde diğer hastalarını büyük bir dikkatle tüm gün ziyaret ederdi. Akşamüstleri evine dönerken de pencerelerde yine aynı pandomim oynanırdı. "Güzel, demek her şey iyi" anlamında yolda yürürken başından çıkartıp salladığı şapka hâlâ gözümün önünde. Evinin bitişiğinde Ankara'dan gelmiş Vehbi Koç ailesi otururdu. Ailede çocuk çoktu, dolayısıyla eminim Doktor Mehmet onlara da çok sık giderdi...

 

Mehmet Bey'in ailesinden kimler kaldı bilmiyorum ama ufak kızı Nazime Hanım, yıllarca Darüşşafaka'nın müdürü olarak çalıştı ve kendini gençlere adadı.

 

Kışlık konağa döndüğümüzde ise doktorumuz Abrovaya idi. Sonraları Teşvikiye'ye taşındığımızda aile doktorlarımız değişti: Doktor Ertuğrul ve Doktor Adnan. Büyük bir sabırla, her derdimize koşarlar, tüm aile fertlerini tanırlardı. Biz ise onları pek tanımazdık ama Ertuğrul Bey'in damadı ve torunlarının önemli yazar ve sanatçılar olduklarını bilirim. Onlara saygılarımı iletiyorum.

 

Benim hâlâ bir aile doktorum var. Yazları Ada'da oturuyor ama beni çok iyi tanıdığından durumumu idare edebiliyor.

 

Bugün ateşiniz çıktığında telefonun ucunda sizin de bir doktorunuz varsa, çok şanslısınız. Eğer yoksa, hastane köşelerinde çile çekeceğiniz bir gerçek. En iyisi, çocuklardan birini tıp eğitimine vermek. Fazla uzun değil, on yıl sonra sizin de bir aile doktorunuz olabilir, özellikle iç hastalıkları konusunda uzman olmuşsa.

 

Aile hekimliği kanunu...

 

ailehekimligitq4.gif

_______________________________________________

Cumhuriyet 14.04.2007 / HALKLA İLİŞKİLERCİ GÖZÜYLE / BETÛL MARDİN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.