Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ABD de ARI lar ortadan kayboldu


kaan_bebeto

Önerilen İletiler

ABD'de arılar ortadan kayboldu

 

 

Einstein: ''Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın 4 yıl ömrü kalır''

 

 

 

 

ABD'de baharın başında arıların ortadan kaybolması, arıcılıkla geçinenler ve çevreciler arasında endişe yarattı.

 

 

 

 

 

ABD Tarım Bakanlığı, New York'tan California'ya 27 eyalette yüzbinlerce arı kovanının aniden boşaldığını belirtirken, ülke çapındaki 2.5 milyon arı kovanından en az 600 bininin bu esrarengiz durumdan etkilendiği tahmin ediliyor.

 

ABD'nin yanı sıra Kanada ve Avrupa'da arıların esrarengiz biçimde kaybolduğu kaydediliyor.

 

Amerikan Kongresi de bu hafta arıcı ve bal üreticileri ile bilimadamları ve hükümet yetkililerini dinleyerek, bu soruna çare bulmaya çalışacak.

 

Arıcıların bir bölümü, çevrecilerin duyarlılığına katılarak, kurak ve ılık geçen kışın arıları etkilediğini ve bu gizemli duruma yol açtığını düşünürken, bir bölümü de "Gaucho" adlı böcek ilacını, arıların yön duygusunu etkilemesi dolayısıyla suçluyor.

 

Bir kısım arıcı da bu mesleğin zorluğundan söz ederek, acemi arıcıların hata yaptıklarını ve kovanlardaki arıları kaçırdıklarını düşünüyor.

 

Arıcılığın tarım sektörü için önemli bir geçim kaynağı olduğu ABD'de sadece California eyaletine yılda 2.5 milyar dolar kazandırıyor.

 

ABD'de arıların yok olmasına neden olan bu gizemli durumun, bal fiyatlarını ve bal üretim maliyetini giderlerini olumsuz etkilemesi bekleniyor.

 

Alman bilimadamı Albert Einstein, "Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece dört yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz" demişti.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

" Alman bilimadamı Albert Einstein, "Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece dört yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz" demişti."

 

 

sevgili kaan_bebeto,

 

bu konuya bir kaç ekleme de ben yapmak istiyorum..Einstein bu sözüyle, bitkilerin üremesinin yok olacağını, bitkiler yok olursa da canlıların yok olacağını söylemek istemişti. Yani szöün kısası hassa dengeler üzerinde duran ekosistemde arılar, cüsselerinden beklenmeyecek ağırlıkta bir yer kaplamakta..

 

Ülkemizde de arı ölümleri gerçekleşmeye başladı. Arıcılığın en yaygın olduğu illerimizden Muğla ve Ordu'da kayıplar nispeten az sayılsa da hatay'daki 35 bin arı kovanından 28 bini artık yok. Arı popülasyonundaki ülke çapındaki düşüş oranı ise yüzde 30 civarında. Kayıp arı sendromu adı verilen bu toplu arı ölümlerinin bir an önce durdurulması için tüm dünyada çalışmalar devam ediyor. Fakat öncelikle gereken, sebeplerin bulunması.

 

Özellikle Amerika ve Almanya basınının üzerinde durduğu ihtimal ise bu ölümlere genetiği ile oynanmış bitkilerin yol açtığı üzerine yoğunlaşıyor. Amerika'daki araştırma grupları "arı aids"i olarak tanımladıkları bu rahatsızlığın henüz literatüre geçmemiş yeni bir hastalık olduğunu iddia ediyorlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

benim dikatimi ceken bu bölüm olmusdu..

 

Bir kısım arıcı da bu mesleğin zorluğundan söz ederek, acemi arıcıların hata yaptıklarını ve kovanlardaki arıları kaçırdıklarını düşünüyor.

 

nasil oluyor da her yerde onca ülkeler de, ayni hata hemen hemen ayni zaman da yapiliyor..

 

 

Ülkemizde de arı ölümleri gerçekleşmeye başladı. Arıcılığın en yaygın olduğu illerimizden Muğla ve Ordu'da kayıplar nispeten az sayılsa da hatay'daki 35 bin arı kovanından 28 bini artık yok. Arı popülasyonundaki ülke çapındaki düşüş oranı ise yüzde 30 civarında. Kayıp arı sendromu adı verilen bu toplu arı ölümlerinin bir an önce durdurulması için tüm dünyada çalışmalar devam ediyor. Fakat öncelikle gereken, sebeplerin bulunması.

 

söz konusu Ülkemizden haric Ispanya Yunanistan Kanada vs..

birde bu yazi az önce dikatimi cekti bakin Dr. Max Watkins in yorumu nasil bu konu da...

 

~~~

 

Pensilvanya Üniversitesi’nden Dr. Max Watkins, arıların aniden ölmesini 3 farklı nedeni olabileceğini açıklayarak şu uyarıyı yaptı: "Arılarda ’Koloni Çöküşü Sendromu’görülüyor. Koloni dağılınca bal arıları , kovanlarını terk ediyor ve sonunda da ölüyor. Buna tarım ilaçları, çevre kirliliği ve arıların biyolojik dengesini bozan küresel ısınma yol açıyor olabilir. Eğer bir tarım ilacıysa önlem alabiliriz. Çevre kirliliğine de birkaç yıl içinde müdahale edebiliriz. Fakat küresel ısınma yüzünden ölüyorlarsa yapabileceğimiz hiçbir şey yok!"

 

~~~

 

tarim ilaciysa önlem alabiliriz denliyor...ne gibi bir degişiklik oldu ilaclama da diyer senelere ramen..?

bir degisiklik var ise, bunun bilinmesi gerekmezmi..?

Cevre kirligine de birkac yil icinde müdahale edebiliriz, deniliyor...bu güne kadar edildigi gibimi..?

Küresel isinma yüzünden ölüyorlarsa yapabilecegimiz hicbirsey yok, denliyor...gercekten yokmu..?

 

saygilar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bilim adamları arıların katilini buldu

Genbilim Editor

Pazartesi, 16 Nisan 2007

ABD’li uzmanlar, bal arılarının gizemli şekilde kaybolmalarının sebebini bir araştırmayla ortaya çıkardı. İşte arıları yok eden neden. ABD, Türkiye, Yunanistan, Almanya, İspanya, Portekiz, Hırvanistan, İsviçre, Kanada ve Avustralya gibi onlarca ülkede bal arıları gizemli bir şekilde ortadan kayboluyor. Arıların gizemli ölümüyle ilgili şimdiye kadar küresel ısınma, tarım ilaçları ve salgın hastalık nedenleri ortaya atılmıştı. Ancak yapılan ilk araştırmalar arı ölümlerinin ardından cep telefonlarının olabileceğini gösterdi.

 

ABD Tarım Bakanlığı’nın girişimiyle kapsamlı bir inceleme yapan Arizona Landau Üniversitesi’nin araştırması İngiliz The Independent gazetesinde yayınlandı. Uzmanlar, “Cep telefonlarının ve baz istasyonlarının yaydığı radyasyon arıların navigasyon (yön bulma) yeteneklerini tamamen çökertiyor” açıklamasını yaptı. Dr. George Carlo araştırmanın detayları şöyle anlattı:

 

“Arıların koloni çökmesi sendromu (CDC) yüzünden öldüğünü biliyoruz. Arıların yön bulma yetenekleri aniden kayboluyor. Kovandaki arıların çoğu dönemeyince kolonileri dağılıyor. Yaşamak için kovanlarına ihtiyaç duyan binlerce arı tamamen farklı noktalara doğru tek başlarına uçuyor. Ve böylece kısa sürede ölüyorlar. Arıların teknoloji kullanımının üst seviyelerde olduğu gelişmiş ülkelerde yüksek oranda ölmesi, cep telefonu ihtimalini güçlendiriyor.”

 

Arılar neden önemli?

 

Çiçek ve bitki türlerinin polenleri arıların ayaklarına yapışır. Arılar farklı bitkilere konarak bu polenlerin taşınmasını sağlar. Polenizasyon adı verilen bu yolla bitkiler döllenerek çoğalır. Arılar 130 bin farklı bitki türünün üremesini sağlar. Sadece bir kovandaki arılar 1 gün içinde 400 kilometrekarelik bir alanı dolaşarak 1 milyon çiceğin döllenmesini sağlar. Bu işlem gerçekleşmezse yavaş yavaş yenebilen bitkiler ve meyveleri ortadan kalkar. Daha sonra da bitkiyle beslenen hayvanlar ve ardından da insanlar ölür.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • 2 hafta sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.