Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Görme Engelliler Digital Kütüphanesine


muki

Önerilen İletiler

Görme Engelliler Digital Kütüphanesine Siz De Bir Kitap Kazandırın

 

Kıymetli kitapseverler merhaba,

Bilindiği üzere görme engelliler de kasetlere okunan kitapları dinleyerek edebiyat dünyasının nimetlerinden yararlanabiliyorlar. Gönüllü insanlar çeşitli kütüphanelerin görme engelliler bölümlerine giderek bir romanı, ders kitabını yada başka bir eseri kendi seslerinden kasetlere kaydediyorlar. Görme engelliler de bu kasetleri ödünç alıp dinleyerek kitaplardan yararlanıyorlar. Son yıllarda bilgisayar teknolojisinde meydana gelen hızlı gelişim, bu sektörün görmezlerin hizmetine koşmasına olanak verdi.

 

30 Ocak 2003 günü açılışı yapılarak start verilen (Digital Kitaplık) projesi ile İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi Görmezler bölümünde son teknolojinin getirdiği imkanlar görmeyenlerin hizmetine sunulmuştur. Bu yeni sistemde yapılacak olan şudur: Seçilen kitaplar bir Scanner'de sahife sahife taranarak bilgisayara aktarılacaktır. Kütüphaneye alınan bir özel seslendirme programı, digital ortama aktarılan bu kitabı, isterse yüzlerce sahifelik bir eser olsun, yanlızca on beş yirmi dakika gibi kısa bir süre içinde sese çevirebilme yeteneğine sahiptir. Yani bilgisayar ekranına gelen bir yazı (makale, kitap vs.) bir kaç tuş tıklaması ile kısa bir süre içinde ses dosyası haline dönüştürülebilmektedir. Böylelikle çok sayıdaki edebî yada ilmî eserin görmezlerin kullanımına kısa bir süre içinde sunulması mümkün hale gelmektedir.

 

İstanbul Levent Soroptimist Kulübünün organizasyonu ve Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı'nın sponsorluğu ile bu projenin alt yapısını oluşturan cihazlar ve programlar kütüphaneye kazandırılmıştır. Bundan sonraki aşamada ise gönüllü insanların desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Şimdi siz kıymetli kitapseverlere sesleniyoruz: Siz de görme engelliler kütüphanesine bir kitap kazandırabilirsiniz... Evinizde ya da iş yerinizde bilgisayar kullanıyorsanız ve bir de scanner yani tarayıcınız var ise bu projeye siz de katkıda bulunabilirsiniz. Yapmanız gereken şey şu: Seçtiğiniz bir kitabı ön kapağından başlayarak, tanıtım sahifeleri, önsöz, giriş gibi bölümleri de dahil olmak üzere arka kapağına kadar (Fine Reader 5 yada 6) adlı program ile sahife sahife tarayıp bilgisayarınıza kaydediniz. Bu işlem 250 sahifelik bir kitap için ortalama yarım gününüzü alacaktır. Tarama işlemi tamamlanıp kitap metni resim formatında digital ortama aktarıldıktan sonra yine Fine Reader programı ile bir tuşa basarak tüm dosyayı text yani düz yazı formatına çeviriniz. Bu şekilde dosya görmezlere ait özel sese dönüştürme programının tanıyabileceği biçime çevrilmiş olmaktadır. Bu işlem kitabın uzunluğuna ve bilgisayarınızın hızına göre on beş dakika ile iki üç saat arasında sürecektir.

 

Bu aşamadan sonra text'te dönüşen dosya muhtemelen bir disket yada daha küçük boyutta bir yazı haline gelmiş olacaktır. Son olarak Bu dosyayı bilgisayarınızda Word veya benzeri bir programla açıp gerekli düzeltmeleri yapma ve yeniden kaydetme aşaması gelmektedir. Zira bilgisayarınıza aktarılan resim formatındaki dosyanın yazı formatına dönüşmesi sırasında az da olsa hatalar olacaktır. Özellikle taranan kitabın içindeki resim ve şekilli bölümler texte dönüşme sırasında anlamsız yazı ya da karakterler haline gelecektir. Bunların düzeltme esnasında bilhassa silinip temizlenmesi gerekmektedir.

 

Biz tarama ve text'e dönüştürme işlemleri için yukarıda da belirttiğimiz gibi Fine Reader programını öneriyoruz. Çünkü, bu programın Türkçe desteği vardır ve hata oranı çok düşüktür. Bu programı bulamazsanız, Scannerinizin kendi programı ile tarama yapıp text formatına çevirme işlemini yapabilirseniz hataları düzeltme işi biraz daha yoğun olabilir ama aynı sonuca ulaşıldıktan sonra mesele yoktur. Hatalar düzeltilip dosya son haline geldikten sonra bir diskete kaydederek Beyazıt Devlet Kütüphanesine iletmeniz o kitabın sadece yarım saat gibi kısa bir süre içinde sese dönüştürülüp görme engellilerin kullanımına sunulmasına imkan sağlayacaktır. Eğer uzakta oturuyor ya da başka bir ilde hatta yurt dışında yaşıyorsanız bu dosyayı elektronik posta ile göndererek de projeye katılabilirsiniz.

 

Sizden bir ricamız daha var... Lütfen bu yazının altındaki e-posta adresi ile bağlantı kurarak şimdiye kadar görmeyenler için okunmuş kitapların listesini edinip inceleyiniz. Böylelikle evvelce okunmuş bir kitabı tarama ihtimalini ortadan kaldırmış olacağız. Zamanınızı ve emeğinizi evvelce okunmamış bir kitaba yöneltmiş olursunuz.

 

Gelin kütüphanemize siz de bir kitap kazandırın. Ülkemizin her yanında bir çok edebiyat sever insanımız olduğunu biliyoruz. Hepimiz birer kitap tarayıp yazıya dönüştürüp hataları düzelterek kütüphaneye dosyayı ulaştırırsak (Görmezler için digital kitaplık) projesi çok kısa bir süre içinde hızlı bir gelişim göstermiş olacaktır. Kütüphanede bir görevlinin çalışmasıyla yıllar içinde ulaşılabilecek sayıya el birliği ile sadece bir kaç ay içinde ulaşabiliriz. Bu konuda desteğinizi bekliyoruz.

 

Proje ile ilgili sorularınızı aşağıdaki adrese yazabilirsiniz. Taradığınız kitapları ulaştırmak için de aynı adresi kullanabilirsiniz. Lütfen bu çağrıyı konuyla ilgilenebilecek dostlarınıza da gönderiniz!

 

Not: Beyazıt Devlet Kütüphanesi Görme Engelliler Bölümünü hafta içi mesai saatleri dahilinde ziyaret edebilir ya da telefon edebilirsiniz. Beyazıt Devlet Kütüphanesi: Beyazıt Meydanında Sahaflar Çarşısı yanındadır.

Tel: 0212 522 31 67

 

Av. Dr. Kerim Altınok

EvTel: 0 212 561 11 09

İş Tel: 0 212 514 15 07 / 166

CepTel: 0 535 941 43 05

E-Mail: [email protected]

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Konuşan Kitap Projesi

 

 

Bir şey yapmalı; evet evet bir şeyler yapmalı.. böyle suskunluk içinde olmaktan sıyrılıp insanlar için bir şeyler yapmalı; derken çalışmaya başladık.

 

Konuşan kitap projesi görme engelli dostlarımız için düşünülüp tasarlanmış bir projedir. Önceleri sesli kitap adı üzerine yoğunlaşmamıza rağmen sonradan konuşan kitap olmasında karar kıldık. Bu proje aynı zamanda kitap okuma engelli dostlar içinde düşünülmüştür.

 

Proje giderek, olanaklarımız dahilinde işitme engelli dostlar için de görsel ögeleri içermeye başlayacaktır. Aynı zamanda engelli ya da herhangi bir engeli olmayan çocuklarımız için masal dinleme olanağı da dolayısıyla oluşmuş olmaktadır.

 

www.kitapdinlermisin.com adresinde genel kategoriler olarak edebiyat öykü şiir bilim kurgu ve fantastik kurgu (FRP) türünde metinlerin seslendirilmiş hallerini bulabilir ve dinleyebilirsiniz.

 

Sözü fazla uzatmaya gerek yok. Bindik bir gemiye gidiyoruz. Bakalım rüzgar bizi hangi sulara sürükleyecek... Bilinmez.

 

Bu Projenin bundan sonraki güzergahında bizimle geçireceğiniz zamanların sizin için keyifli ve geliştirici olmasını diliyoruz.

 

Eksiklilerimizin farkındayız ve farkına varamadığımız eksiklikler olacağının da farkındayız; ancak buna rağmen daha fazla beklemenin anlamı yok dedik ve bir an önce yayına geçmeye karar verdik

 

Gördüğünüz gibi sizlerle beraberiz...

 

Bizim göremediğimiz eksik yanlarımızı ya da keşke şunlarda olsaydı dediğiniz önerilerinizi bize bildirirseniz [email protected] kendimizi daha da güçlü hissedeceğiz.

 

İyi ve keyifli zamanlar geçirmenizi dileriz

 

Not: Üyelik için herhangi bir bedel sözkonusu değildir.

 

 

http://www.kitapdinlermisin.com

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.