Φ muki Gönderi tarihi: 25 Mart , 2007 Paylaş Gönderi tarihi: 25 Mart , 2007 Son yıllarda, özellikle tüketici haklarını ilgilendiren ve en çok tartışılan konulardan biri de hergün tükettiğimiz hazır yiyecek ürünlerinde bulunan katkı maddeleri. Bunları hepimiz her zaman her yerde tüketiyoruz; hatta içinde yaşadığımız toplum şartları da bir yerde bunu gerektiriyor diyebiliriz. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren kişiler bile- bir kap meyveli yoğurt ya da kuru meyve yerken örneğin- birtakım kimyasal maddeleri de beraberinde tüketiyor.Kuşkusuz bu katkı maddelerinin hepsi insan sağlığına zaralı değil. Ayrıca bu katkı maddelerinden haberdar olan birçok kişi bu ürünleri bilinçli olarak tüketmekten rahatsız olmamaktadır- sigara içenlerin durumunda olduğu gibi. Bu yazının amacı, bu konuda bilinçlenmek isteyen ya da biraz olsun bilgi sahibi olmak isteyen tüketicilere yardımcı olabilmek. Ben kişisel olarak bu katkı maddeleriyle bir alerji sorunu sonucunda tanıştım; bu yüzden herkesin bu konuda bilgi sahibi olması gerektiğine inanıyorum. Sorun, bugüne kadar Türkiye'de tüketicilere neyin zararlı neyin zararsız olduğunun açık bir şekilde duyurulmamış olması. Yoksa bu katkı maddelerinin tüketilmesi veya tüketilmemesi tamamen bireyin tercihine kalmış birşey. Yani asıl önemli olan tercih edebilme hakkımızın olması! Yazinin hepsini buraya aktaramadim. Zira uzunca bir yazi. Fakat asagida verdigim siteye giripte yaziyi okursaniz hic de fena olmaz. Yazinin sonunda da zararli katki maddelerini gosteren bir liste var. Bu zararli katki maddelerinin bir cogunu google da arastirdim ve kesinlikle astmasi olan kisilerde ve hiperaktif cocuklarda, bir de aspirin ile birlikte kullanilmamasi ongoruluyor. Sitenin linki: http://www.ada.net.tr/mutfak/katki.html Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ LluVia Gönderi tarihi: 26 Mart , 2007 Paylaş Gönderi tarihi: 26 Mart , 2007 Bu yazıyı okuyunca aklıma bir de yiyeceklere katılan hormon geldi. Hatta bi keresinde patlıcan almıştık. Aldığımızda orta boylardaydı, annem öbür gün yemek yapmak için çıkardığında hepsi büyümüştü dev gibi patlıcan olmuşlardı, sanki içine hormon enjekte etmişler gibi... Peki ya patlıcanları o gün yeseydik ve midemizde büyüseydi nolacaktı...!! Mesela tavuk fabrikalarında 40 günlük tavukları kesiyorlar, halbuki hormon vermeseler kesilecek boyuta gelmez, küçücük olur, yenecek eti olmaz. Katkı maddeleri de çok kötü ama bazen yiyeceklerin korunması için gerekiyor sanırım, çünkü şu zamanda ihtiyaçlarımızı dışardan karşılıyoruz, köyde değiliz ki kendimiz ekip biçip yiyelim. Kentleşmenin ve hızlı yaşamın getirdiği sorunlardan biri de hazır yiyecekler ve içlerine katılan maddeler. Ve bunların ne olduğundan, etkilerinden haberimiz bile yok afiyetle yiyoruz, içiyoruz... Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.