Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Genetik VE -insan- KOPYALAMA


YuceL

Önerilen İletiler

Sizce genetik teknikler insanlik icin yararli sonuclar doguracak mi? Insan kopyalanmasi hakkindaki dusunceleriniz nelerdir?

Turkiye canli kopyalayabilme teknolojisine sahip midir? Degilse olmali midir?

 

Tartismayi baslatiyorum...

 

Iyi Calismalar.

 

YuceL

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

Arkadaslar,

 

Katiliminiza cok tesekkur ediyorum.

 

Bence genetik teknikler iyi ve kotu her yonde kullanilmali. Aynen nukleer teknolojilerde oldugu gibi. Atom bombasi fikri kulaga ilk seferde korkunc geliyor, ancak dunya nufusunun kontrol altinda tutulmasinda iyi, ise yarar bir arac. Ve soylediginiz gibi MR ve benzeri goruntuleme  cihazlarinda kullanilan radyoaktif materyaller hayat kurtarici yol oynuyorlar.

 

Genetik teknolojileri de ileride hem hayat kurtaracak, hem de can alacaktir. Oyleki, sizin bir kopyanizin ozel bir klinikte bir dondurucuda yada ozel bir fanus benzeri ortamda saklandigini dusunelim. Diyelim ki trafik kazasi gecirdiniz ve acil karaciger nakline ighiyaciniz var. Iste bu durumda, gelecekte, sizin hayatinizi urtarmak icin ilk bas vurulacak olan sey, tamamen ayniniz olan kopyaniz olacak! Tabi bu kopyada sizin sahip oldugunuz tek bir sey bulunmayacak: O da "kisilik". Demek istedigim sey bu kopyalarin beyinlerindeki kisilik merkezini olustiran DNA parcasi, klonlama esnasinda ana DNA dan kesilip atilacak ve sizin ayniniz kisiliksiz bir sekilde uretilecek. Yani bu kopya, konusma, dusunme gibi yeteneklere sahip olmayacak. Ancak yiyip icecek. Boylece sizin icin ileride gerekli olacak organlari buyutmus olacak. Bir cesit hayvan gibi anlayacaginiz. Sizin icin bir organ deposu olacak. Boylece surekli ic organlarinizi yenileyerek 150-160 yaslarina kadar yasayabileceksiniz. Bu olayin guzel tarafi.

 

Birde kotu tarafi var. Klonlama teknolojisi super-asker uretiminde de kolaylikla kullanilabilir. Oyleki, DNA da meydana getirilecek mutasyonlarla neredeyse olumsuz, aci nedir bilmeyen, guclu, yorulmaz, uyumaz, asiri dayanikli ve zeki askerler yaratmak mumkun olacak. Ve insanlik bir kez daha, ve bu sefer kendi kendini, evrime sokmus olacak. gelecekte ebeveynler cocuklarinin cinsiyetini ve diger butun ozelliklerini (sac ve goz rengi, zeka, boy pos, vs.) tayin edebilecek. Bu da bir kaos ortami olusturabilir tabi.

 

Insanlik yavas yavas kendi sonunu hazirliyor olabilir. Siz neler dusunuyor sunuz?

 

Saygilar sunarim.

 

YuceL  

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Sonuc olarak hayat uzunlugu relatiftir. Yani Köpekler 15, bazi timsahlar 180 yil yasiyor, bazi böceklerin ömrü ise 1 bir gün.

Biz 150 yil yasayacagiz da ne olacak. Yani bence insan ömrü uzatmak yada karaciger deri vs gibi organlari yenilemekle verdigimiz bu ugrasi dünyada BIR tür canlinin bu denli dengesiz bir sekilde sayica cogalmasi gezegenimize neler getirecek.

Matrix'i izleyenler hatirlayacaklar, bulundugu yerdeki tüm kaynaklari bitirip yeni yeri istila eden bir virüsler var bir de tabi INSANLAR.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

bence çok gerekli bi konu

 

bu bir bilim dalı ve bilim durdurulamaz

 

ancak tam okuyamadım yazılanları zaman yetersizliğinden

 

yanlız yücel yanılmış bence, kişiliği çıkartamazlar, çıkarttıklarında nasıl bir şey olacağı belirsiz yani o bir makinanın belleğinin olmaması gibi yani bilgisayarın....

 

yedek parça olayıda çok canice bir düşünce olacak, yani buna kimse izin vermez.

 

bu konuda çok gelişmeler olacak ama en önemlisi bir insanın hafızasının kopya edilip öldüğünde

kopyasına nakledilmesi olacak...

 

alın size ölümsüzlük.

 

ne dersiniz?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Canlilarin DNA'sindaki cesitli parcalari cikartarak, yeni parcalar ekleyerek yada DNA uzerindaki gen siralamasi ile oynayarak o canlinin BUTUN fonksiyonlarini kontrol edebilirsiniz. Akliniza NE gelirse yapabilirsiniz. Iki kafali, 30 parmakli insanlardan tutun, normal gorunen ancak "kisiliksiz-beyinsiz" insanlara kadar her turlu organizmayi meydana getirebirlsiniz. Hatta iki farkli canlinin DNA larini birlestirip daha once hic gorulmemis organizmalar yaratabilirsiniz.

Bu soylediklerime suphe ile bakan forum katilanlarini konu hakkinda daha fazla aratirma yapmaya davet ediyorum.

Birde, sayin kemalistyol'un belirttigi "insan hafizasinin kopyalanmasi" konusuna deginmek istiyorum. Ilk olarak insan hafizasi hic suphesiz bilgisayar diskinde bilgilerin manyetik olarak depolanmasindan farklidir. Insan beynindeki Bilgiler, "fiziksel" anlamda depo edilmez. Hafizaya yuklenecek her yeni data icin en az 1 yeni sinir hucresi uretilir, ve bizim olaylar, resimler, sesler, olarak geri cagirdigimiz bu bilgiler bahsettigim sinir hucreleri arasindaki noronlardaki elektriksel alisveristen ibarettir. Bu olayin calisma prensibi de henuz insalikca cozumlenememistir.

 

Kisacasi, insanlik, su anki bireyler icin kisiliksiz "yedekler" kullanarak organlar uretmeye ve dolayisiyla yasam suresini uzatmaya, "hafizayi" kopyalayip yeni klona devredilmesine oranla daha yakindir.

 

Belki bundan sonraki tartismalarimizda Turkiye'de Genetik Teknolojilerinin su anki durumu ve gelecekte nasil olmasi gerektiginden bahsetmeliyiz; yapicilik geregi.

 

Iyi calismalar.  

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

 :odehşet içindeyim yanlışmı okudum diye baktım bir kez daha okudum atom bombasının yarar halini dünya nüfüsunun kontrolu bakımından faydalı bulmuşsunuz pardon hangi bakımdan???????umarım düşündüğüm anlam değildir ben bir bitim takarım cümleleri kafaya....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

klonlama nedense beni dehşete düşürüyor aklıma tarihteki bir senoryoyu getiriyor

çok güzel sağlıklı zeki kadınlar ve erkekler mükemmel dna eşleşmesi tabi mükemmel bir ırk kim durdurabilir dünya hakimidirler artık diğer insanlar işe yaramaz yokedin ....nitchze ardından hitler bütün bunlar mükemmel insan fikriyle ortaya çıkmış

biyoteknolojide evet kalıtsal hastalıkların tedavisi ,evet yeni tür bitki yetiştirilmesi ,evet hayvansal ve bitkisel besin değerinin artırılması evet besinlerin çeşitli şartlara dayanıklı hale getirilmesi evet insülin gibi hormonların ucuz ve fazla üretimi evet biyotoknolojide uygulamalrı insanlık için faydalı

ama insan klonlamak bu bana çok sakat geliyor

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Belkide klonlama teknolojisi ile uretilmis bir birey olsaydin boyle dusunmezdin...

 

Bilim durdurulamaz. Klonlama yanlisi insanlarin, bilim adamlarinin ve arastirmacilarin sayisi gun gectikce artiyor. 100 yil icerisinde iki yeni nesil ortaya cikacak.

 

1. Dusunebilen Makineler

2. Klonlar

 

 

3. Saygilar,

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...

<_< Neden dogurmasın. Eger işe yarar bir deney ve yahut sonuç bulunsa, bece olabilir.

İnsan kopyalama işlemi bir yonden iyi ama bir taraftan kötü sonuçlar dagora bilir.

Evet asıl önemli konuda Türkiye bu teknolijiye sahipmi konusu. Türkiye ttabniki böyle bir tek. sahip ama yetersiz araç gereçten dolayı kaynaklanıyor <_<

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Düşünüyoruz öyleyse varız!

Sayıları ve analitik düşünmeyi seviyorsak pozitif bilimler oyun sahamız.

Pozitif bilim denince de(bu arada bu işin negatifi de var galiba!) akla matematik,kimya ,biyoloji,mühendislik ve tıp geliyor.

Bilim yani sonsuz bilgi, ve biz daha çooook araştırmalar yapacağız kendimizi ve evreni anlamak için. o yüzden ne kadar tartışırsak tartışalım insan aklı kendini bulana kadar araştırmaya devam edecek; sonuçları iyi olsa da olmasa da. Çünkü yaşam bir deney.

Sonuçlar iyi olursa diyeceğiz ki, yaşasın teknoloji görüyor musunuz ne cihazlar yaptık BOZULAN İNSAN SAĞLIĞINI saptamak ve düzeltmek için, TRAFİK KAZALARI sonrası meydana gelen yaraları iyileştirmek için, AŞIRI ARTAN NÜFUSU kontrol etmek için...

Sonuçlar kötü olursa da diyeceğiz ki; önemli olan bu icat ettiğimiz teknolojinin ne amaçla kullanıldığıdır,kötü kullanımlara meydan vermeyip önlem alalım,eğitim verelim,bilinçlendirelim vs vs vs...

Aslında bilim kendi kendisine çok güzel yol gösteriyor;

giren-çıkan=birikim

 

Yaptıklarımızı ortaka koyalım, kaybettiklerimizi çıkartalım. Elimizde kalan sonuç bizi tatmin ediyor mu?

Bence bilimin etiği üzerinde daha çok çalışmamız gerekecek.Sadece IQ bu işi götüremez. Ya da bilim olarak sadece pozitif tabir edilen bilimleri almak hata olur diye düşünüyorum.Sosyoloji de tarih de bilim ve bunları yok sayamayız.zaten biz saysak bile onlar varlıklarını sürdüyorlar.Sadece akıldan oluştuğumuzu söyleyebilir miyiz?Sanmıyorum.

Ürettiğimiz teknolojiyi nasıl kullanıyoruz? Bence onu bilinçli bir şekilde ve canlıların yararına kullanmamız için çok uzun süreler geçmesi ve insanlarda bir bilinç sıçraması gerekecek. kısa vadede neler olacağını söyleyeyim; bunları hemen kullanmaya başlayıp sona giden yolda yavaş yavaş ilerleyeceğiz.

Ama dünyanın ne kadar sabredeceğini artık kimse bilemiyor, yarın altımızdaki toprağın sallanıp elimizdeki herşeyin yok olup olmayacağını da. O an ne düşüneceğiz; ne kadar bir hayat yaşadığımızı mı nasıl bir hayat yaşadığımızı mı?

bence kendimizi ve aklımızı çok önemsiyoruz.

 

Şu anda böyle birşeye (hem de bu ülkede!!!) kesinlikle karşıyım ve yaşarsam sanırım bir 100 yıl daha karşı olacağım:))

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 7 ay sonra...

GENETIK; KLONLAMA; KOPYALAMA

 

hepsi, bilimin kacinilmaz ilerlemesinin sonuclaridir, Yücel arkadasi dogru bir konuyu ortaya atip dogru yanitlar verdigi icin ayrica kutlarim.

 

Konunun icerigi son derece kapsamlidir. Etik nasil sorunlar yaratirsa yaratsin, nihayetinde insanlik icindir.

 

Aslinda uyduruk ahlaki kurallari da temelinden sarsacagi umudundayim.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 6 ay sonra...

klonlama işlemi sonunda hücresi kullanılan kadın yada erkeğin tüm kalıtsal,yapısal özellikleri aynen transfer edilir ve hücresi alınan canlının kopyası yapılmış olur.Ben klonlama işleminin yararlı olduğunu düşünüyorum.şöyleki bu sayede bir takım protein kökenli ilaçlar, hormonlar çeşitli canlıların süt yada kanlarında düşük maliyette üretilebilecektir. Yine organ nakillerinde de organizmanın asla reddetmeyeceği ki reddetmemesinin de sebebi klonlanan canlının aynı genetik, yapısal özellikleri taşımasıdır. bundan dolayı nakil işlemlerinde vazgeçilmeyecek bi yöntemdir.ve daha birçok yararlarıııı vardır.

Bitkiler ve hayvanlar üzerinde bu klonlama çalışmaları insanlık için çok faydalı olacaktır.insanlığı tehdit eden bir takım hastalılar önlenecek kalite yükselecek üretkenlik artacak vs..

Fakat söz konusu insan kopyalaması olunca bunu dinimiz müsade etmiyor kesinlikle haram kılıyor.

böyle bi durumda dünyada büyük bir felaket yaşanacak bütün değerler alt üst olacak ahlaki sorunlar oluşacaktır.

Çocuğun genetik özelliklerini ortak olarak taşıyacağı bir anne ve babaya sahip olma hakkı vardır.Bunun ötesinde başka bir bireyin genetik de olsa kopyası olmak insanın onuruna karşı bi durumdur. ve birsürü olumsuzluklar..

Ben kopyalamaya asla karşı değilim fakat insan kopyalaması işlemine evet karşıyım.

Kopyalama işlemi kesinlikle insanlık için çok faydalı yararlı bi işlemdir.temennim hızlı bi şekilde kopyalama olayının geliştirilmesi

Bence çok az kaldı...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Bana kalırsa genetik teknikler her alanda kullanılmalı.Aslında birazda korkuyorumm çünküü yüzlerce kez hata yapılıooo.Araştırmacıların söylediklerine göree klonlama uygulamalarında başarısız olma şansıı %97.Bence bilim adamları 'kimyasal çorbanın' karışımını iyi tutturulamayabiliyor.Ama tabii denemekte fayda war diyelim bizz:)Fakat Türkiyede koşulları bilmiyorumm ne kadar uydun ne kadar değil.Ama kanımcaa zannetmiyorumm bu aralar bir Dolly kopyalansın.Daha Türkiye kuş gribiyle uğraşa dursun ve Sayın Başbakanımız çifçi haklarına hiçe sayıp birde konuşmasında sanki babasının oğlu gibiymişş gibi bir uslupla nereye kadar gider bu Türkiye hiçç bilmiyorumm....... :sweatingbullets:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

klonlama olayı sadece fiziksel olacaktır.çünkü zekanın genetık oranı %25 ıken çevrenin yetişmenın vs.etkisi ise%75 tir..sonuçta tam manası ile o insanın karakterını kopyalamak mümkün olmamaktadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

klonlama olayı sadece fiziksel olacaktır.çünkü zekanın genetık oranı %25 ıken çevrenin yetişmenın vs.etkisi ise%75 tir..sonuçta tam manası ile o insanın karakterını kopyalamak mümkün olmamaktadır.

güzel bi yaklaşım, hepsinden önce görünmez sarmal dna zincirleri var,

nasıl olduğunu sormayın anlatması altı saat sürer,

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kişinin karakteri ruhundadır..

Kopyası alınan şahıs ölünce ruhu da gider..

Kopya yüklenen ikinci şahsın ruhu ise ezelde zaten vardı ve vakti saati gelince ait olduğu bedene girecektir..

Kopyden aynı insan üretiliyor değildir..

Daha önce oluşan DNA yı değiştirme işidir..

Tıpkı bir adamın burnunu kesmek yada burunsuz adama burun nakletmek gibi..

Sonuçta fiziğiyle oynamak yani..

Ama biraz daha karmaşık ve moloküler boyutta..

 

 

Saygılar-sevgiler..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kişinin karakteri ruhundadır..

Kopyası alınan şahıs ölünce ruhu da gider..

Kopya yüklenen ikinci şahsın ruhu ise ezelde zaten vardı ve vakti saati gelince ait olduğu bedene girecektir..

Kopyden aynı insan üretiliyor değildir..

Daha önce oluşan DNA yı değiştirme işidir..

Tıpkı bir adamın burnunu kesmek yada burunsuz adama burun nakletmek gibi..

Sonuçta fiziğiyle oynamak yani..

Ama biraz daha karmaşık ve moloküler boyutta..

Saygılar-sevgiler..

kardesim kralx 6 dakikada açıklamış :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.