Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

BARAN


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

BARAN

 

Enterasan bir İran filmi... Afganlı göçmenleri İran daki dramını anlatıyor. Kaçak olarak çalışan afganlı göçmenler ve taşeronların onlardan nasıl faydalandıklarını ve bu esnada bir kız çocuğunun babasının sakatlanmasından dolayı erkek gibi giyinerek çalışmak zorunda kalması ve bu esnada bir İranlı gencin ona aşık olması üzerine kurulmuş bir sinema epiği... Aşkı bu kadar güzel anlatan başka bir film izledim mi diye düşündüren bir film. Özellikle her gün erkek klığına girerek hamallık yapan bir sevgili... Offfff of çok duygulandım be..... Bu filmi sakın kaçırmayın.... mutlaka izleyin...

 

Oyuncular: Hossein Abedini, Zahra Bahrami

Yönetmen: Majid Majidi

 

post-2-1175993066_thumb.gif

 

When 17-year-old Latif (Hossein Abedini) loses his job at a Tehran, Iran, construction site to the illegally hired Afghan Rahmat (Zahra Bahrami), he begins playing cruel pranks on Rahmat. Soon, however, Latif discovers that Rahmat is actually a girl, and he begins helping shoulder her burden at the construction site. When officials demand that all illegal workers be fired, Latif must choose between safety and social standing, and his young love.

Starring: Hossein Abedini, Zahra Bahrami, More

Director: Majid Majidi

 

 

Başka bir film eleştirisi:

 

Alıntı: Restpektif aittir:

 

Beni tam dort kez izlettirecek kadar etkileyen bu filmi nasil oldu da burada tanitmayi unutmusum, bilmiyorum.

 

Bir film bu kadar mi dogal ve etkileyici olur?!.. O kadar gercekci ki, bir senaryoyu izlediginizi unutuveriyorsunuz ve daha ilk bastan olaylarin icindesiniz. Karakterler, olaylar, konunun islenis tarzi... hersey tamamen hayatin kendisi. Hani duygusal bir filmi izlersiniz, cok duygulanir, uzulur ve hatta gozyaslarinizla yansitirsiniz hislerinizi. Ama ardindan bir dusunce peydahlaniverir; "Sonucta bir film idi bu!" Ve cogu zaman da, "Bunlar ancak filmlerde olur." dersiniz. Iste Baran bunlari dedirtmeyen bir guzellige sahip.

 

Ask'tir islenen... icgudulerin hakimiyetinden siyrilmis hakiki sevginin kaynaklik ettigi ask... Sevenin sevgilide istedigini gordugu degil, bizzat sevgilide var olan albeninin seveni kendisine cektigi ask... Dokunulmazligina and icirtecek bir sevgi... Iki ruhun kaynasmasi, bulusmasi... Tutkuyu yadsimayan ama tutkudan cok sevgiyle baslayan, sevgiyle beslenen...

 

Iran filmlerine asina olanlar bilir, ozellikle son donem Iran sinemasi oldukca basarili yapitlar olusturdular ve bence Baran bunun zirvelerinden biri. Yurt disinda bulunanlarin ingilizce alt yazili olarak bu filmi bulmalari mumkun ancak Turkiye'de bulmakta zorluk cekilebilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 yıl sonra...

BARAN

 

IMDB: 7.7 /10

Yapım: 2001, İran

Tür: Dram, Duygusal

Yönetmen: Majid Majidi

Senaryo: Majid Majidi

Yapımcı: Majid Majidi, Fouad Nahas

Görüntü Yönetmeni: Mohammad Davudi

Müzik: Ahmad Pezhman

Oyuncuları: Hossein Abedini, Ham,d Aghazi, Abbas Rahimi, Hossein Mahjoub, Zahra Bahrami

 

Film şu ön bilgiyle başlıyor;

 

“1979’da Sovyetler Birliği Afganistan’ı işgal etti. Sovyetler 10 yıl sonra geri çekildiğinde ülkenin eski halinden eser kalmamıştı. Bu yıkımla birlikte sonrasında başlayan iç savaş, Taliban rejiminin zalim saltanatı ve 3 yıllık kuraklık milyonlarca Afgan’ın ülkelerinden kaçmasına yol açtı. BM’nin tahminine göre İran şu anda 1.5 milyon Afgan mülteciye ev sahipliği yapıyor.Yeni neslin büyük bir kısmı İran’da doğdu ve ülkelerini hiç görmediler.”

 

Afganlar'ın bir çoğu çalışma izinleri olmadığından, inşaatlarda kaçak olarak çalışmaktadırlar. Necef de bunlardan birisidir ve çalıştığı inşaatın 4. katından düşerek ayağını kırar. Bunun üzerine oğlu Rahmat onun yerine inşaatta çalışmaya başlar.

 

Latif ise 17 yaşında Azeri bir gençtir ve inşaatın mutfak işlerinden sorumludur. Vurdumduymaz, geçimsiz bir kişiliğe sahiptir. Bir gün Rahmat, istemeden Latif ile inşaat işçilerinden birisi arasında bir kavgaya neden olur. Bu kavga sonucunda Latif mutfaktaki işini kaybeder ve inşaat işçilerinden birisi olarak çalışmaya devam eder. Mutfak işi de Rahmat’a verilir. Latif bunu kabullenemez ve Rahmat’a karşı büyük bir kin duymaya başlar. Ta ki Rahmat hakkında bir gerçeği öğrenene kadar…

 

Baran, izlediklerimin arasında aşkı anlatan en güzel filmlerden bir tanesiydi. Latif’in aşkı,insanın taaa yüreğine dokunuyor. Yürekte büyütülüp, dile getirilemeyen sözler eşliğinde, kavuşmayı bırakın, bir türlü başlayamayan bir aşk oluyor Latif’in aşkı... Her şeyini veriyor, feda ediyor aşkı uğruna… Aşk uğruna değerdi de aslında…

 

Majid Majidi’ye gelince, Cennetin Çocukları gibi, Baran da bir şaheser benim gözümde ve Majid Majidi bu şaheserlerin yaratıcısı… İzlenmeli, takip edilmeli…

 

post-51890-0-13694700-1296772252_thumb.jpg post-51890-0-12150200-1296772264_thumb.jpg post-51890-0-90705700-1296772271_thumb.jpg

 

Young Lateef works on a construction site in Tehran with some Kurds and a few illegal Afghan workers. When Lateef is given heavier tasks to compensate for new Afghan worker Rahmat, he resents his displacement and treats Rahmat cruelly. After one of his pranks, however, Lateef discovers Rahmat's secret--he is a girl named Baran. Latif's heart softens towards Baran and he shows his new affection for her by doing what he can to ease the hardships she suffers at work. When government inspectors force all Afghans to be fired from the site, Lateef discovers he cannot bear to be without her. Jeopardizing social standing and endangering his own well being, Lateef stops at nothing to save his love.

 

post-51890-0-13694700-1296772252_thumb.jpg post-51890-0-90705700-1296772271_thumb.jpg post-51890-0-12150200-1296772264_thumb.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 7 ay sonra...

Deminden beri bunu ariyorum. Harika bir film. Dun gece baska bir elestiriyi yapan kisiyle izledik :) Tek kelimeyle muhtesemdi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 10 ay sonra...
  • 4 yıl sonra...

Majid Majidi'nin bir röportajında bu filmle ilgili söylediği bir bölüm okudum, nasıl etkilendim anlatamam!

Bu film benim için zaten gerçek bir şaheserdi ama bu cümleler filmi gözümde iyice nadirleştirdi... 

 

"Filmim iki kısımdan oluşuyor: birincisi gerçekçi; sosyal sorunlarla - ikincisi manevi; aşk cihetiyle. Kızın ismi, Baran. Baran, yağmur demek. Erkeğin ismi, Latif. Latif, sunmak demek. Latif, yağmurla olur. Baran’sa, beklemekle. Yağmur, toprak için bir bereket ve rahmettir. Baran’da İran Şiiri’nden gelen anlatılar var. Filmimi hangi ülkede temsil etsem, halkımı yansıttığımı belirtmek isterim."

 

Yani diyorum ki seçilen isimlere kadar bu kadar ince düşünmek... 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.