Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tengeriin boşig

Önerilen İletiler

Çerkes Kültürü Yok Olmasın!!!

 

Bu alıntıyı buraya yapma ihtiyacı hissettim. Çünkü belki Blog'umda görünmeyebilirdi...

 

İlgili yere tıklayın ve görüşlerinizi ise burada yazın lütfen.

 

Saygılarımla...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

:)

 

Dün gördüm bu topiği ama objektif gözle bakabilecek olan arkadaşlarımızın yorumlarından sonra yazmayı düşünmüştüm.

 

Öncelikle Tengeriin gerçek oldukça iyi niyetli bir çalışma. Materyal anlamında desteği, Kafkas Vakfı sağlıyabilir. Kafkas vakfının Turkiyedeki çerkesleri il il , köy köy, anlatan dosya konuları vardır. Bunun yanında görsel döküman anlamındada ciddi bir arşivi var vakfın

 

www.kafkas.org.tr

 

Vakıf klasik bir hemşehricilik yada, kaba ajitetif birlikten öte, gerçekten kafkasya menşeili saygın yazarlar ve araştırmacıları bünyesinde toplamış.

 

Çerkesler, Anadoluya büyük çerkes sürgününde göç ettikten sonra. Gerçekten göç ettikleri tüm ülkelerde olduğu gibi, (Ürdün, Mısır,Lübnan, Türkiye, vs) kendilerini o ülkeye sığınmış birer göçmenden çok. O ülkeyi vatanları olarak görüp askerlikten, devlet yönetim organlarına, istihbarattan, üst yapıya kadar her alanda kendilerini geliştirmişler ve kendilerine kucak açan ülkelere her daim borçlarını ödemişlerdir.

 

Şöyleki, Birinci dünya savaşı başladığında, Osmanlı Ordusunun üst yönetiminde ciddi bir çerkes ağırlık vardır. Bunun yanında Sarayda, yeni yeni gelişen entelijansta çerkesler hızla yükselen ve geldikleri konumların hakkını veren kadrolar yetiştirmişlerdir.

 

Vatanı sevmede ve savunmada, binlerce yıldır o topraklarda yaşıyan insanlardan hiç geri kalmamış. Aynı kararlılık ve azimle mücadele etmişlerdir.

 

Teşkilatı Mahsusa'yı kurup. Osmanlı yurdunda ve üç kıtada İngilizlere karşı gayri nizami harp usulleriyle kelle koltukta savaşan, ve bu gün adları Türk tarihinde kahramanlığın son kerteleriyle anılan Kuşçubaşı Eşref, Yakup Cemil, İsmail Canbulat, Ömer Naci ve diğer tüm serdengeçti teşkilat-ı mahsusa fedaileri, Osmanlı yurduna göç edeli daha 50-60 yıl olmuş Çerkeslerdir. Bu çerkes kültürünün bir meyvesidir.

 

Çerkesler yaşadıkları yeri vatan belleyip müdafa etmede oldukça gelişkin bir kültüre sahiptirler. Ve göç ettikleri topraklar saldırıya uğrayınca, bin yıldır orada yaşıyan komuşlarıyla beraber tereddüt etmeden katılmışlardır kavgaya.

 

Yunanlılar İzmire ayak bastıklarında. Bir gazetenin yöneticisi, yani bir aydın olduğu halde. Bu tecavüzü sanki Yunanlılar çerkeslerin kutsal dağı Elbruza ayak basarak gerçekleştiriyormuş gibi algılayıp. Haberi muhabirlerden alır almaz. Çekmecesinden tabancayı alıp. Kimseye bir şey söylemeden meydana inip. Bin yıldır, Türklerle bir arada yaşıyan İzmirli Rumların, Yunan ordusunu bayram havasında karşılarken. Daha bu topraklara geleli 100 yıl olmamış bir ailenin çocuğu Tabancasını çekip. Yunan ordusunun öncü kuvvetlerinin üstüne tek başına ateş açarak can veren çerkes Hasan Tahsin gibi.

 

Hepiniz görmüşsünüzdür. Geçen hafta Putin'İn Ürdünü ziyaretinde, Putinin atalarının zorla göç ettirdiği çerkesleri, Ürdün sarayının kapısında karşısında görünce yüzünde oluşan ifadeyi.

 

Peki nedir bu. Çerkeslerin sürgüne gönderildikleri topraklarda, bildiğimiz mülteciler yada sürgündekiler gibi değilde. Geldikleri ülkelerde bu kadar sağlam kökler edinmeleri ve bu kadar yükselmelerinin sebebi. Onların başkalarından üstün insanlar olmaları mı. Onların kayırılmalarımı ? Hayır. Bu birebir Çerkeslerin vatan kültürüyle ilgilidir. Yaşadıkları topraklar için çalışmak, ve yaşadıkları toprakları korumak konusunda çok büyük destanlara sahip Elbruz'un çocukları. G erek anadoluda, gerek kuzey afrikada, gerek asyada göç ettikleri her toprakta. Geldiklerinin ertesi günü o topraklar için çalışmaya başlamışlardır.

 

Çerkes Kültürü'nden iki kesit.

 

Çerkeslerin günlük yaşamında, kadın erkek ilişkilerinde paranoyalara yer yoktur. Mesela bir eğlenti bir dernek olduğunda, delikanlı derneğe eğlentiye beraber gitmek istediği genç kızın ailesinin kapısını çalar. Ve ailesine beraber gitmek istediğini söyler. Aile karşı çıkarsa köylüler aileye bozulurlar. Bunu güvensizlik olarka adlederler ve bir dahaki eğlentiye o aileyi çağırmazlar.

 

Bir ailenin evinde, bir erkek misafir varsa. O misafire güvenin sembolu olarak, Misafire ailenin genç kızı hizmet eder. Onun çamaşırlarını yıkar, misafirin yemeğini yapar. Sabahları havlusunu verir. Yatağını serip toplar. Zira o misafir evin kapıları ya hiç açılmaz. Açıldıysada ona güvenilmediğini hissettirecek davranışlardan kaçınılır.

 

Bu güzeldir. Zira bir eve misafirliğe gittiğinizde evin kadınlarının birer birer odalara kaçıştığını düşündüğünüzde çok sık rastlandığı gibi. Misafire karşı ayıp olurdu.

.

 

Çerkes kültüründe, Tıley denilen fedailer vardır.

 

Bir çerkes klanı savaşa gireceğinde, savaştan bir kaç gün önce, klanın savaşçı gençlerinden gönüllü olanlar Tıley olmak için klanın ileri gelenlerine başvurur. İleri gelenlerden birisi, Tıley adayıyla bir odaya kapanıp saatlerce onu dinler. Gencin gerçekten Tıley olmak istediğine ve buna hazır olduğuna kanaat getirirse, Tıleyliği kabul olur.

 

Tıley savaş meydanında düşmana en önde saldıracak ve mutlaka ölecek olan savaşçılardır.

 

Gencin Tıleyliği kabul edildikten sonra, ailesi ve akrabaları tarafından ona bir şölen düzenlenir. Tıleyliğinin kutlanması için. Akrabalarından bir genç kız kendi elleriyle Tıleye bir kuşak örer. Bu kuşak Tıleyin hayatla bağının artık kesildiğinin semboludur.

 

Savaş meydanında Tıleylere süslenmiş ve en iyi savaş atları tahsis edilir. Tıleyler zikzaklar çizerek, ve büyük bir suratle daha savaş başlamadan düşman saflarına dalar. Öldürebildikleri kadar düşman askerini öldürür ve sonra can verirler. Tıleyler daha savaş başlamadan düşman saflarında panik, endişe ve kargaşa yaratırlar. Çünkü bu düşmana karşılarına ölmekten çekinmeyen askerler olduğunu anlatır.

 

Türkiyede Çerks kültürü denilince insanların aklına, danslar ve yemekleri gelsede. oysa Çerkes kültürü , Anadoluda Milattan Önceki 2000 li yıllara dayanan Çerkes Apsuwa devletinden. Kafkasyadaki binlerce yıllık kültürleri, yaşam biçimleri, devletleriyle dünyanın en önemli kültürlerinden birisidir.

 

bir bir anekdot. Bu internette son dönemde mantar gibi türeyen ve Türk Milliyetçiliğini ırkçılık temelinde algılayan ve büyük Türkçi diye anılan bir ırkçıya atfen açılan bir sitede. karşılatığım şeyi anlatayım size.

 

Önce Hüseyin Nihal Atsız'In

 

"çerkesler, çeçenler, arnavutlar, pomaklar, lezgiler, lazlar türklerin savaşması gereken iç düşmanlarıdır"

 

Sözü ve manifesto ve başlık olarak kullanılmış. Onun altındada "Büyük Türk Kahramanları" başlığının altında isimler sayılmış.

 

bunların arasında, Hasan Tahsin, Kuşçubaşı Eşref, Ömer Naci, Yakup Cemil, İsmail Canbulat vs çerkesler var.

 

ne diyeyim yorumsuz :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Her millettte olduğu gibi çerkeslerin de aydınları ve gericileri mevcut.

Ama ne yazıkki bulunduğum yörede gericileri daha fazla.

 

Çerkeslerin aydın kesimi ile akraba, hatta aile olduk.

Gördümki genelde insan değerine çok saygılı bir toplum.

Helede misafire karşı çok ilginç ve dikkat çekici davranışlar var.

Sanki misafir efendi, kendileride onu memnun edecek bir hizmetli.

Rahatsızlık olmamsın diye sofraya oturMAmaları ayakta beklemeleri.

Yemekleri, dansları, erkeklerin fiziki, bayanların güzelliği çok dikkat çekici

Gerçekten de araştırılması ve yaşatılması gereken kültürleri sayıca pek fazla.

Bu tespitlerimi ancak yapabildim. Daha da öğrenilecek pek çok olumlu kültürleri var sanıyorum.

 

...............

"çerkesler, çeçenler, arnavutlar, pomaklar, lezgiler, lazlar türklerin savaşması gereken iç düşmanlarıdır"

 

Sözü ve manifesto ve başlık olarak kullanılmış. Onun altındada "Büyük Türk Kahramanları" başlığının altında isimler sayılmış.

 

bunların arasında, Hasan Tahsin, Kuşçubaşı Eşref, Ömer Naci, Yakup Cemil, İsmail Canbulat vs çerkesler var.

 

ne diyeyim yorumsuz :)

 

Söylediğim gibi her milletin içerisinde henüz düşünsel evrimini tamamlamamış gerici insanlar var.

Bizler Türk aydınları, yukardaki düşüncelere katılmıyoruz.

Sayılan kimlikleri, kardeşlerimiz olarak görüyoruz.

Emperyalizm ve onun yerli işbirlikçileri, her konuda olduğu gibi kimlik konusunda da kötü niyetini sürdürecek...

Yukardaki gibi bir yol bulup, etnik gurupların demokratik hakları ile insanca yaşamını elinden almaya çalışacaktır.

 

Bütün farklı kimlikler, kendi kültürleri ile, kardeşçe yaşam için evrensel değerler altında birleşmelidirler.

Böyle bir amaç için faaliyet gösteren sayın Boşig'i kutluyorum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Farkli kültürler bir ülkenin zenginligini gösterir,sadece cerkes degil bütün farkli kültürlerin yasatilmasi insanlarimizin birbiri ile kaynasmasi gereklidir.Vakiflar dernekler araciligi ile halka dönük özel günler kermeslerle bu kültürler yasatilip gelistirilebilmelidir.

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Cyrano, Çerkesler hakkında verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Gerçekten çok hoş bir yaşam tarzları var. "Kaşen" gelenekleri, gerçi siz bunu anlatmışsınız... Çok hoş ve tamamen "Güven"e dayalı, kötü bir niyet beslemiyorlar... Birde bana şundan bahsetmişti arkadaşım: Çerkesler için Hançer ve At çok önemli bir yer tutarmış. Bunu çok güzel bir şekilde anlatmıştı ama ayrıntısını ne yazık ki hatırlayamıyorum. Açıkçası söylemek gerekirse, sizin mutlaka bir cevap vereceğinizi tahmin ediyordum.

 

Sayın Bilimselci, söylediklerinize katılıyorum. Ve teşekkür ediyorum...

 

Sayın Politika, sizde hassasiyetiniz için çok sağolun. Lakin biz, sadece gücümüzün yetebileceği şeyi yapmaya çalışıyoruz. Daha fazlasını yapabilecek olsak, emin olun yaparız. Bugün sanki Çerkeslerin kültüründe bir tek Oyunları varmış gibi bir hava esiyor. O kültürün sadece bundan ibaret olmadığı gösterilmeli diye düşündük.

 

Yardımlarınız ve Duyarlılığınız için çok teşekkür ederim.

Yine yardımda bulunmak isteyen, fikrini paylaşmak isteyen ve yol göstermek isteyen olursa çok minnettar olurum.

 

Saygılarımla...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kültür kisaca,bir toplumun hayat tarzidir.

Atatürk 1922 yilinda söyle diyordu;*Milletimizin dehasinin gelismesi ve bu sayede layik oldugu medeniyet seviyesine ulasmasi,süphesiz ki yüksek meslekler erbabini yetistirmekle ve milli kültürümüzü yükseltmekle mümkündür.*

 

Milli davalarin gelismesi öz kültürümüze sahip cikmakla mümkündür.Dil,tarih,örf ve adetlerin hepsi kültür kavraminin icindedir.Dilini kaybeden bir ulus nasilki bagimsiz olamaz,tarihini bilmeyen nesillerde gelecege güvenle bakamaz.Ecdadini taniyan gencler kendilerinde daha büyük isler yapma kuvvetini bulurlar.

Yurdumuz farkli kültürlerin kaynastigi ve bir toprak parcasidir.bu farkli kültürler Türk ulusunu meydana getirmistir.Bu kültürler yasatildikca milli birlik ve bütünlügümüzde pekisecektir.

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Farkli kültürler bir ülkenin zenginligini gösterir,sadece cerkes degil bütün farkli kültürlerin yasatilmasi insanlarimizin birbiri ile kaynasmasi gereklidir.Vakiflar dernekler araciligi ile halka dönük özel günler kermeslerle bu kültürler yasatilip gelistirilebilmelidir.

saygilarla

 

 

Merhaba Sayin politika

 

KERMESLER

 

Türkiyemiz,de eksik olan bir konuya deginmissiniz.,bu bütünüyle bir toplumun bir büyük etkinlikten mahrum biraktirilmasidir.,.,bu zamanin,da uygulanmista olsa.,bunu gelistirecegimize zamanla dahada körlestirmis,.,yok sayilacak düzeye indirmisiz.,

zannediyorum,.bunlar bilincli veya bilincsiz.,!!! kasti olarak toplumlar gercek güzelliginin farkina varmasindan korkanlar.,ve yahutta,.,birnevi

cekinceler düsünerek,.bu olayin güzelligini.,.ulusumuzun önünden almislar,.,.,

ve yahutta temmelligimizin kurbani olmusuz..,.cünkü bizde.,.,!!! birsürü gereksiz,.,bayramlar var.,.gerci bunlarin gercek masrafinin farkina varamiyorlar.,!!! birde bosuna zaman kaybi,.,.

Bugün dünyada bu tür etkinlikler,.belli adlar altinda kutlanir.,.vede sirf kendi ulusu bu etkinlikten nasibini almaz tüm dünya

bu etkinligi birlikte kutlama cesaretini gösterir ,.,Bir düsünün bu tür etkinliklerin gücünü.,..

Bugun japonya,dan tutun Berezilyasini,,kübasini.,Avrupasini,.Cin,e kadar bu büyük kermesleri heryerde görebiliriz

Ama hayir onlarin kilifini hemen bir benzetmeyle bir kalemde sileriz.,.cünkü bizler etiketci millet gibi,.!!!,.,hemen bir etiket yapistiririz.,,!!! O ciplak kadinlar.,.,yok öyle birsey.,.

Böyle etkinliklerde .,.bir cok ön yargi kendiliginden yok olur.,.!!! cünkü bu bir nevi uluslarin bütünlügü icin pan zehirdir,.

cünkü Ailece eglenip kaynasa bilecegi,.,en büyük sokak etkinligidir,.,.SOKAKLAR,Ki INSANLARIN ÖZGÜRLÜGÜNÜ iLK TATDIGI YERDiR.,.,

Cocuklar,ki bu etkinliklerde .,.,unutamacagi sekerlerin tadina varir.,.,cocuklugunu bütün yerel halkiyla beraber yasar.,öz

güvenini,.kavusur,.,burda baslar.,Dünya insanlarini sevmeyi.,onlarla kaynasmayi icice olmayi calisirlar,.,

Nasilmi,.,arzu ettikleri giysileri giyerler.,.,o gün .,kimisi kovboy olur kimisi,.Türk.,kimisi Arap.,akliniza gelebileceginiz hersey

yalniz bu sene dikkatimi cekti.,.,inanin gercek,.son yillara kadar onlar cok göze carpardi,.,arap kiyafetleri.,.,

bu sene bir kiside bile göremedim.,.,.,Eger Amerikaya karsi zafer kazansalardi herzamankinden fazla görürdük.,.,Avrupalinin

anlayisi cok degisiktir.,.Birinci nedeni yenilgi,.,.ikincisi idam..,ücüncüsü,.,insanlarin kesilmesi,.,,

Arap halkinin demeyelimde IRAK IN üzerine yagan bombalar.,üzülmeyin onunda farkindalar.,!!! onlarda zamaninda o bombalardan nasibini almis halk,.Bizler ikinci dünya savasini yasamadik ama onlar yasadi.,.,.UNUTMAYALIM,..,.

onun icin onlarda Dünya barisini en az bizim kadar severler,.,onlarin da cekincesi vardir bir gün iraktaki bombalarin yolunu sasirirda.,buralara düser diye.,.,.

Bati deyince ne anliyoruz,.,batida yüzlerce ülke var.,.,.vahsiside var ,geri kalmisida,,Avrupalisida var,,.

Önemli olan bizim hangi düsünceyle yola cikip .,.,KERMESLERI SAHIP CIKACAGIZ,.,bunu yapamayan.,.,ne cerkes halkimizin güzelliginin farkina varir nede onlar bizim.,.,ama unutmayalim belki Avrupali bizden önce kermeslerde onlarin yerel kiyafetlerini giyip sokak senliklerinde yerlerini alirlar,.,.,

 

Saygilar

 

:shuriken: yamyam frankfurt

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayin Efendi Türkler,böyle girisimler bireylerin cabalari ile gerceklesir,ben bir yazimda her bireyin bir sivil toplum oldugundan bahsetmistim,sizinde degindiginiz gibi sagolsunlar bizim insanlarimiz bu tür girisimlerle pek ugrasmiyorlar,bunlari dernekler organize edebilir eminim ki bir baslatilsin hem cok ragbet görecektir hemde hergecen gün dahada gelisecektir.

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

:)

 

Dün gördüm bu topiği ama objektif gözle bakabilecek olan arkadaşlarımızın yorumlarından sonra yazmayı düşünmüştüm.

 

Öncelikle Tengeriin gerçek oldukça iyi niyetli bir çalışma. Materyal anlamında desteği, Kafkas Vakfı sağlıyabilir. Kafkas vakfının Turkiyedeki çerkesleri il il , köy köy, anlatan dosya konuları vardır. Bunun yanında görsel döküman anlamındada ciddi bir arşivi var vakfın

 

www.kafkas.org.tr

 

Vakıf klasik bir hemşehricilik yada, kaba ajitetif birlikten öte, gerçekten kafkasya menşeili saygın yazarlar ve araştırmacıları bünyesinde toplamış.

 

Çerkesler, Anadoluya büyük çerkes sürgününde göç ettikten sonra. Gerçekten göç ettikleri tüm ülkelerde olduğu gibi, (Ürdün, Mısır,Lübnan, Türkiye, vs) kendilerini o ülkeye sığınmış birer göçmenden çok. O ülkeyi vatanları olarak görüp askerlikten, devlet yönetim organlarına, istihbarattan, üst yapıya kadar her alanda kendilerini geliştirmişler ve kendilerine kucak açan ülkelere her daim borçlarını ödemişlerdir.

 

Şöyleki, Birinci dünya savaşı başladığında, Osmanlı Ordusunun üst yönetiminde ciddi bir çerkes ağırlık vardır. Bunun yanında Sarayda, yeni yeni gelişen entelijansta çerkesler hızla yükselen ve geldikleri konumların hakkını veren kadrolar yetiştirmişlerdir.

 

Vatanı sevmede ve savunmada, binlerce yıldır o topraklarda yaşıyan insanlardan hiç geri kalmamış. Aynı kararlılık ve azimle mücadele etmişlerdir.

 

Teşkilatı Mahsusa'yı kurup. Osmanlı yurdunda ve üç kıtada İngilizlere karşı gayri nizami harp usulleriyle kelle koltukta savaşan, ve bu gün adları Türk tarihinde kahramanlığın son kerteleriyle anılan Kuşçubaşı Eşref, Yakup Cemil, İsmail Canbulat, Ömer Naci ve diğer tüm serdengeçti teşkilat-ı mahsusa fedaileri, Osmanlı yurduna göç edeli daha 50-60 yıl olmuş Çerkeslerdir. Bu çerkes kültürünün bir meyvesidir.

 

Çerkesler yaşadıkları yeri vatan belleyip müdafa etmede oldukça gelişkin bir kültüre sahiptirler. Ve göç ettikleri topraklar saldırıya uğrayınca, bin yıldır orada yaşıyan komuşlarıyla beraber tereddüt etmeden katılmışlardır kavgaya.

 

Yunanlılar İzmire ayak bastıklarında. Bir gazetenin yöneticisi, yani bir aydın olduğu halde. Bu tecavüzü sanki Yunanlılar çerkeslerin kutsal dağı Elbruza ayak basarak gerçekleştiriyormuş gibi algılayıp. Haberi muhabirlerden alır almaz. Çekmecesinden tabancayı alıp. Kimseye bir şey söylemeden meydana inip. Bin yıldır, Türklerle bir arada yaşıyan İzmirli Rumların, Yunan ordusunu bayram havasında karşılarken. Daha bu topraklara geleli 100 yıl olmamış bir ailenin çocuğu Tabancasını çekip. Yunan ordusunun öncü kuvvetlerinin üstüne tek başına ateş açarak can veren çerkes Hasan Tahsin gibi.

 

Hepiniz görmüşsünüzdür. Geçen hafta Putin'İn Ürdünü ziyaretinde, Putinin atalarının zorla göç ettirdiği çerkesleri, Ürdün sarayının kapısında karşısında görünce yüzünde oluşan ifadeyi.

 

Peki nedir bu. Çerkeslerin sürgüne gönderildikleri topraklarda, bildiğimiz mülteciler yada sürgündekiler gibi değilde. Geldikleri ülkelerde bu kadar sağlam kökler edinmeleri ve bu kadar yükselmelerinin sebebi. Onların başkalarından üstün insanlar olmaları mı. Onların kayırılmalarımı ? Hayır. Bu birebir Çerkeslerin vatan kültürüyle ilgilidir. Yaşadıkları topraklar için çalışmak, ve yaşadıkları toprakları korumak konusunda çok büyük destanlara sahip Elbruz'un çocukları. G erek anadoluda, gerek kuzey afrikada, gerek asyada göç ettikleri her toprakta. Geldiklerinin ertesi günü o topraklar için çalışmaya başlamışlardır.

 

Çerkes Kültürü'nden iki kesit.

 

Çerkeslerin günlük yaşamında, kadın erkek ilişkilerinde paranoyalara yer yoktur. Mesela bir eğlenti bir dernek olduğunda, delikanlı derneğe eğlentiye beraber gitmek istediği genç kızın ailesinin kapısını çalar. Ve ailesine beraber gitmek istediğini söyler. Aile karşı çıkarsa köylüler aileye bozulurlar. Bunu güvensizlik olarka adlederler ve bir dahaki eğlentiye o aileyi çağırmazlar.

 

Bir ailenin evinde, bir erkek misafir varsa. O misafire güvenin sembolu olarak, Misafire ailenin genç kızı hizmet eder. Onun çamaşırlarını yıkar, misafirin yemeğini yapar. Sabahları havlusunu verir. Yatağını serip toplar. Zira o misafir evin kapıları ya hiç açılmaz. Açıldıysada ona güvenilmediğini hissettirecek davranışlardan kaçınılır.

 

Bu güzeldir. Zira bir eve misafirliğe gittiğinizde evin kadınlarının birer birer odalara kaçıştığını düşündüğünüzde çok sık rastlandığı gibi. Misafire karşı ayıp olurdu.

.

 

Çerkes kültüründe, Tıley denilen fedailer vardır.

 

Bir çerkes klanı savaşa gireceğinde, savaştan bir kaç gün önce, klanın savaşçı gençlerinden gönüllü olanlar Tıley olmak için klanın ileri gelenlerine başvurur. İleri gelenlerden birisi, Tıley adayıyla bir odaya kapanıp saatlerce onu dinler. Gencin gerçekten Tıley olmak istediğine ve buna hazır olduğuna kanaat getirirse, Tıleyliği kabul olur.

 

Tıley savaş meydanında düşmana en önde saldıracak ve mutlaka ölecek olan savaşçılardır.

 

Gencin Tıleyliği kabul edildikten sonra, ailesi ve akrabaları tarafından ona bir şölen düzenlenir. Tıleyliğinin kutlanması için. Akrabalarından bir genç kız kendi elleriyle Tıleye bir kuşak örer. Bu kuşak Tıleyin hayatla bağının artık kesildiğinin semboludur.

 

Savaş meydanında Tıleylere süslenmiş ve en iyi savaş atları tahsis edilir. Tıleyler zikzaklar çizerek, ve büyük bir suratle daha savaş başlamadan düşman saflarına dalar. Öldürebildikleri kadar düşman askerini öldürür ve sonra can verirler. Tıleyler daha savaş başlamadan düşman saflarında panik, endişe ve kargaşa yaratırlar. Çünkü bu düşmana karşılarına ölmekten çekinmeyen askerler olduğunu anlatır.

 

Türkiyede Çerks kültürü denilince insanların aklına, danslar ve yemekleri gelsede. oysa Çerkes kültürü , Anadoluda Milattan Önceki 2000 li yıllara dayanan Çerkes Apsuwa devletinden. Kafkasyadaki binlerce yıllık kültürleri, yaşam biçimleri, devletleriyle dünyanın en önemli kültürlerinden birisidir.

 

bir bir anekdot. Bu internette son dönemde mantar gibi türeyen ve Türk Milliyetçiliğini ırkçılık temelinde algılayan ve büyük Türkçi diye anılan bir ırkçıya atfen açılan bir sitede. karşılatığım şeyi anlatayım size.

 

Önce

"çerkesler, çeçenler, arnavutlar, pomaklar, lezgiler, lazlar türklerin savaşması gereken iç düşmanlarıdır"

 

Sözü ve manifesto ve başlık olarak kullanılmış. Onun altındada "Büyük Türk Kahramanları" başlığının altında isimler sayılmış.

 

bunların arasında, Hasan Tahsin, Kuşçubaşı Eşref, Ömer Naci, Yakup Cemil, İsmail Canbulat vs çerkesler var.

 

ne diyeyim yorumsuz :)

"çerkesler, çeçenler, arnavutlar, pomaklar, lezgiler, lazlar türklerin savaşması gereken iç düşmanlarıdır" Hüseyin Nihal Atsız'In sözüdür demişsin ama aradım birtürlü bulamadım.

hangi kaynaktan okudunuz acaba .....

bu sözlerin Hüseyin Nihal Atsız'a ait olduğunu nerden öğrene bilirim(sizin söylemeniz haricinde).

Hüseyin Nihal Atsız hakkında çok artadım ama bulamadım.....kaynak konusunda yardımcı olurmusunuz...bu sözleribaşka yerlerde de kullanmışsınız dikkatimi çekti.....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu forum cerkezlerin kültürleri üzerine acildi herkes kendi görüsünü siyaset yapmadan,bozgunculuga vardirmadan yazip anlatti,cünkü konu siyaset degildi.

Yalan yanlis iddialarla kaynaksiz belgesiz suclamalarla toplumlarin aralarini acanlar yüzünden Milli birligimi,z tehlikededir.Böyle kisilerle mücadele edilmelidir.

Yüce Atatürk;*Diyarbakirli,Vanli,Erzurumlu,Trabzonlu,Istanbullu,Trakyali ve Makedonyali hep bir irkin evlatlari ,hep ayni cevherin damarlaridirlar.Bugünkü Türk milleti siyasi ve ictimai camiasi icinde,kendilerine Kürtlük fikri,Cerkezlik fikri ve hatta Lazlik fikri veya Bosnaklik fikri propaganda edilmek istenmis vatandaslarimiz vardir.Fakat mazinin istibdat devirleri mahsulü olan bu yanlis isimlendirmeler,birkac düsman aleti mürteci beyinsizlerden baska hicbir millet ferdi üzerinde üzüntüden baska bir tesir hasil edememistir.Cünkü bu millet efradi da umum Türk toplumu gibi müsterek maziye,tarihe,ahlaka,hukuka sahip bulunuyorlar.*diyerek ülke icinde ve disindaki bölücülere hakettikleri cevabi vermistir.

Yine büyük Atatürk;*düsman süngüsü altinda milli birlik olmaz*diyerek düsmanin süngüsünün altina düsmeden milli birligimize sahip cikmamiz gerktigini vurgulamistir.

Saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

"çerkesler, çeçenler, arnavutlar, pomaklar, lezgiler, lazlar türklerin savaşması gereken iç düşmanlarıdır" Hüseyin Nihal Atsız'In sözüdür demişsin ama aradım birtürlü bulamadım.

hangi kaynaktan okudunuz acaba .....

bu sözlerin Hüseyin Nihal Atsız'a ait olduğunu nerden öğrene bilirim(sizin söylemeniz haricinde).

Hüseyin Nihal Atsız hakkında çok artadım ama bulamadım.....kaynak konusunda yardımcı olurmusunuz...bu sözleribaşka yerlerde de kullanmışsınız dikkatimi çekti.....

 

tabiki olurum.

 

Hüseyin Nihal Atsız'ın Oğlu Yağmur Atsız'a açık vasiyet mektubundan

 

"

...........

Bulgarlar, Almanlar, İtalyanlar, İngilizler, Fransızlar, Araplar, Sırplar, Hırvatlar, İspanyollar, Portekizliler, Romenler yeni düşmanlarımızdır.

Japonlar, Afganlılar ve Amerikalılar yarın ki düşmanlarımızdır.

Ermeniler, Kürtler, Çerkezler, Abazalar, Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar, Lazlar, Lezgiler, Gürcüler, Çeçenler içer(de)ki düşmanlarımızdır.

Bu kadar çok düşmanla carpışmak için iyi hazırlanmalı.

Tanrı yardımcın olsun!

........."

 

Nihal Atsız

4 Mayis 1941

 

kaynak dersen çok "Bu kadar çok düşmanla carpışmak için iyi hazırlanmalı" bu cümleyi yazıp google da ara butonuna basarsan sanırım binlerce sonuç bulursun

 

hatta nihal atsız adına kurulan sitelerde bu yazı şöyle verilir "Nihal atsızın belirttiği türk milletinin düşmanları"

 

ne yazıkki, gerek birinci dünya savaşında, gerek kurtuluş savaşında Türkiye'ye her daim büyük katkıları olmuş. her zaman en ön saflarda savaşmış, kafkasyalılar "türkçülüğün babası" denen kişi tarafından "Türklerin savşaması gereken iç düşmanlar" olarak gösterildi.

 

biz Türkiyede bir tane milliyetçilik anlayışı yoktur çok farklı milliyetçilik anlayışları vardır. yada bu ülkede geçmişte bugünde olduğu gibi kendilerine Atatürkçülüğü maske ederek ırkçı fikirlerini yaymaya çalışanlar olmuştur dediğimizde, hemen ayağa fırlayanlar bunları okumalı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Maskeleri düsenleri forumdaki herkes biliyor,Milliyetcilige gelince Türk milliyetcisi olmak Atatürk milliyetcisi olmakla esanlamlidir.Isine gelen kabul eder gelmeyen etmez.Ama Türk milliyetcisine hangi nedenle olursa olsun Fasist diyenlerin Atatürk'cü olmaya haklari olamaz.Önce Türk milliyetciligi ile Fasizmi birbirinden ayirmamiz gerekir,bunu yapamiyorsak gercekci olamayiz,o zaman bütün soldakilere Komunist denip cikilir.Cünkü milliyetciligin düsmani dinciler ve komunistlerdir.

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Maskeleri düsenleri forumdaki herkes biliyor,Milliyetcilige gelince Türk milliyetcisi olmak Atatürk milliyetcisi olmakla esanlamlidir.Isine gelen kabul eder gelmeyen etmez.Ama Türk milliyetcisine hangi nedenle olursa olsun Fasist diyenlerin Atatürk'cü olmaya haklari olamaz.Önce Türk milliyetciligi ile Fasizmi birbirinden ayirmamiz gerekir,bunu yapamiyorsak gercekci olamayiz,o zaman bütün soldakilere Komunist denip cikilir.Cünkü milliyetciligin düsmani dinciler ve komunistlerdir.

saygilarla

 

Sayın Politika, bu forumda Milliyetçilik hakkında bir çok fikir okudum... Ama çoğunluğu "Atatürk Millyetçiliği" adı altında Atatürk Milliyetçiliği dışındaki düşüncelerdi. Atatürk Milliyetçiliği ortadadır ama nedense hiç alakasız "Milliyetçi Kavramlar" "Yav kardeşim Atatürk Milliyetçiliği Budur" denilerek inatla ve ısrarla öne sürülüyor. Her Milliyetçiliğin "Rant Adı" "Atatürk Milliyetçiliği" olmuş...

 

"Milliyetçilik" konusunda Sayın Cyrano'nın tüm söylediklerine katılıyorum.

Ayrıca bu bağlamda daha önce yapılan "Hırant Dink" tartışmasında da "Milliyetçilik" tanımını yapmıştım.

Milliyetçiliğin, Atatürk Milliyetçiliğinin ne olduğunu söylemiştim...

Ve orada da sanıyorum ki sizde karşı çıkmıştınız.

 

Bakın sizden ya da başkasından daha iyi bildiğimi iddia etmiyorum.

Hatta buradaki bir çok isim benden çok çok daha iyi ifade edebiliyor Milliyetçiliği.

Özellikle Sayın Cyrano yazdıkça ben yazmaktan çekiniyorum, eksik ifade ederim diye.

O yüzden öncelikle "Milliyetçilik" kavramının tam olarak ne olduğunu öğrenmemiz gerekir diye düşünüyorum...

Özür Dilerim, belki biliyorsunuz anlamlarını ancak karıştırıyorsunuz gibime geliyor...

 

Saygılarımla...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Atatürk milliyetcisi olmanin karistirilacak bir yani varmi arkadasim?

Milletini sevmek yanlismi vatanini sevmek yanlismi bayragini sevmek yanlismi,

Millet kavrami neyi ifade eder?Millet kavramina Irk anlami verenler oturup düsünsünler aynen milliyetcilige fasistlik diyenler gibi.

Herkesin bilgisine saygi duyulur,tartismalar saygi cercevesinde yapilir ben cok iyi biliyorum diye ortaya cikan herkesin görüsüne muhalefet serhi koyanlar eger bende ayni seyleri yapiyorsam hicbir sey bilmiyoruz demektir.

Atatürk milliyetciligi öyle zor bir sey degilki yanlislik olsun,Atatürk Irkci olmadigina göre Atatürk milliyetcisi olan birisininde Irkci olmasi imkansizdir.Bunlari birbirinden ayirmadan,her Türk'lükten bahsedene Irkci damgasi vurmak önyargidir ve maksatlidir bu kim olursa olsun böyledir.Her insan hataya düsebilir ama bu hatalar ögretmenlik havasinda düzeltilmez,saygi ve sevgi ile düzeltilir.Sonucta bu forumlar birilerinin özel dershaneleri degildir.

Ben hatalarimin düzeltilmesinden gocunmam yanlis olan seyde israr edilmez,benim yanlisimi düzeltecek olaninda yanlis olmamasi gerekir,seninki yanlis benimki dogru diye tartisma olmaz.

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kimsenin her türklüğü savunana ırkçı damgası falan vurduğu yoktur. Bu forumda yazılan herşey forum sayfalarında aynen durmaktadır. Kuru iddiayla gemi yürümüz.

 

Bir şeyin olduğunu iddia edenler çok kolay alıntı yaparak gösterebilirler.

 

Olan ortadadır.

 

Irkçılığı ve Irkçılığı eleştirdiğinizde. Hemen birileri çıkar ortaya "Sen Türklere ırkçı mı diyon ?, sen türk düşmanımısın bla bla"

 

Örnekler çoktur. Ben Hüseyin Nihal Atsız'dan bahsederim. Yazdıklarını gösteririm. O ve arkadaşlarının Atatürkçülük arkasına saklanan Irkçılar olduklarını söylerim.

 

Şöyle bir cevap gelir, "sen atatürkçülük ırkçılıktırmı diyorsun" ondan sonra, ezbere yazılan aynı paragraflar.

 

Kimin Atatürk milliyetçisi olduğu kimin olmadığı noter kayıtlarındamı yazmaktadır.

 

Nihal Atsızda Atatürkçüyüm diyordu. Yazdıklarının ve fikirlerinin Atatürkçülükle bir alakası ilgisi varmı.

 

7 genci Bahçelievlerde ellerinden bağlayıp tellerle boğanlarda Atatürkçü diyordu kendine. Atatürkçülük bu mu.

 

Kenan Evren'de Atatürkçüyüm diyordu. Dün ona laf söyletmeyenler ne oldu şimdi size. Kenan Evren "Federasyon" diyincemi geldi aklınıza onun Amerikanın adamı olduğu vs. Amerikanın emriyle Ülkede darbe yapıp, onbinlerce insanı işkencelerden geçirirken, yüzlerce insanı işkencede katlederken ondan iyi Atatürkçü yoktu dimi

 

Maraşta yüzlerce kişiyi, kadını çocuğu bebeği en vahşi yöntemlerle katledenlerede sorsan partileri Atatürkçü olduğunu söyleyen bir parti. Atatürkçülük bu mu ?

 

Bu gün Turancılık fikrini yaymaya çalışanlar bu forum topiclerinde görüldüğü gibi, Atatürk'Ün sözlerini ve fikirlerini çarpıtarak yapmaya çalışıyorlar bunu. Atatürkçülük Turancılıkmı.

 

Ama siz bunları eleştirince, birileri çıkar ortaya "Sen türklere ırkçımı diyon"

 

Bu ülkede tek milliyetçilik anlayışı, tek Atatürkçülük anlayışı yoktur. Uğur Mumcu'nun Milliyetçilik anlayışıyla, Alparslan Türkeş'İn milliyetçilik anlayışı bir değildir. Aksine birbirinin tam zıttıdır.

 

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla, Onlara baltalarla saldıran, Kanlı Pazar katliamında katledenlerin Atatürkçülük anlayışı bir değildir. Birbirinin tam zıttıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Tengeriin boşig,

projenizle ilgili olarak yapabileceklerim konusunda size bir özel mesaj gönderdim, umarım haberleşiriz...

Ayrıca buraya (medyatikliği bazen insanı rahatsız etse de) Hıncal Uluç'un eski bir yazısını

aktarıyorum;

 

"Bizimkiler harikaydı!..”

 

"Nasıl buldunuz Hıncal Bey" dedi, atv kamerası bana bakarken, sevgili kardeşim..

 

"Nasıl bulabilirim ki?" dedim.. "Bunlar bizimkiler!.."

 

Hem de nasıl bizimkiler.. Az önce Laparise oynamışlar.. Ubıhların dansı bu.. Tüm çocukluğum bu dansların arasında geçti..

 

Manyas'ın Çavuşköy'ü, Ubıh Çerkezlerinin yerleştiği dünya şirini bir köy, Kocaçay kıyısında.. Babamın dedesi gelmiş yerleşmiş..

 

Yaz gelince babaanneme giderdik, tatil boyu.. Ne şenlikler olurdu köyde..

 

Bizim köylerde kaç, göç yoktur.. Sıkma baş da yoktur..

 

Mısır ayıklama gecelerine bayılırdım en çok..

 

Tarladan toplanan mısırlar, babaannemin bahçesine bir küçük dağ gibi yığılırdı.. Etrafına halka olur otururduk. Halkanın yarısı köyün delikanlıları.. Öbür yarısı kızlar. Başlardı şarkılarla, türkülerle mısır soyma.. Yığından bir mısır alırsınız, kabuklarını soyar arkanıza atarsınız. Mısırı da büyük hasır sepete.. Saatler ilerledikçe mısır dağı erir.. Öbür tarafı görmeye başlarsınız.. Kızları.. Kızlar da sizi.. Gözlerle flört başlar.. Herkes yavuklusu ile.. Mısır bitince danslar başlar, sabaha kadar.. İşte bu Çerkez dansları..

 

Bir de Çerkez düğünleri olurdu, bizim köyde.. Komşu köylerde.. Onlara giderdik.. Asıl harika danslar düğünlerde olurdu.. Kadın, erkek, yaşlı, çocuk herkes oynardı Laparise dansını..

 

Ubıhlar, Karadeniz kıyısında yaşayan Çerkezler.. Ubıh, zaten dudak ve kıyı sözcüklerinin birleşmesinden oluşurmuş.. Sahilde yaşayanlar anlamına..

 

Daha hareketli, daha kıvrak oluşu ile ayrılıyor öteki Çerkez kabilelerinin danslarından. Kıyafetler de farklı.. Bugünkü Laz geleneksel kıyafet ve danslarında bizim Karadeniz Çerkesleri'nin büyük etkileri var, dansı görünce anlıyorsunuz, zaten..

 

Kabardinka Rus Devlet Kafkas Halk Dansları Topluluğu yapıyor gösteriyi.. Dünya çapında bir ekip bu.. 420 yıl önce kurulmuş. 65 yıldır dünyayı dolaşıyor ve Çerkez kültürünü sergiliyor. 72 ülkede gösteri yapmışlar. Bu ülkelerin çoğunda seyirci olarak kendi kardeşlerini bulmuşlar. Büyük göçle dünyaya yayılmış Çerkezler.. Bugün dünyanın 55 ayrı ülkesinde yaşıyorlar..

 

Çerkez danslarının güzelliği, belki de kadın erkek çelişkisini, harika bir uyumda özümlemesinden..

 

Şimdi ne demek bu..

 

Danslarda kadın hareketleri, belki başka hiçbir halk dansında görülmedik ölçüde zariftir. Adım attığını fark etmezsiniz kızların.. Kayarlar adeta sahnede.. Yumuşacık.. Kıyafetler alabildiğine kadın güzelliğidir.

 

Erkekleri ise tam erkektir. Savaşçı kılıkları içinde müthiş maçodur erkek adımları ve hareketleri.. Olabildiğince sert..

 

Dans işte taban tabana zıt bu iki koreografinin uyumudur..

 

En zarif ve en yumuşak ile en sert ve en maçonun uyumu..

 

Çerkez yaşam tarzıdır dansın anlattığı zaten.. Çerkez ailesinin yaşam felsefesi..

 

Nasıl coştum izlerken Kabardinka'yı.. Kan çekiyor. Nasıl coşmazsınız?..

 

Ve de nasıl duygulandım.. Gözlerim yaşlı..

 

O köy gecelerini, köy düğünlerini ve bugün artık anılarda kalan sevdiklerimi.. Babaannemi.. Babamı.. Büyük halalarımı..

 

Ne güzel günlerdi o günler.. Ne güzeldi çocukluğum!..

 

Sabah Gazetesi, 05 Ağustos 1998

Hıncal ULUÇ

--------------------

 

Selamlar,saygılar...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Tengeriin boşig,

projenizle ilgili olarak yapabileceklerim konusunda size bir özel mesaj gönderdim, umarım haberleşiriz...

 

Sayın Burble, sizinle mutlaka haberleşeceğiz, hiç şüpheniz olmasın...

Az önce arkadaşımla konuştuk, çok sevindi, lakin çektikleri fotoğralarla ilgili bir durum vardı, halletmek için uğraşıyordu. :)

İlginiz bizi çok memnun etti, çok teşekkür ederim...

 

Saygılarımla... :clover::clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 11 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.