Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Streetball Efsaneleri


yesiltuy

Önerilen İletiler

Streetball Efsaneleri :

 

THE POINT GOD ( Skip To My Lou )

 

New York sokak basketbolunun yetistirdigi en onemli guardlardan, Coney Island'in gururu Stephon Marbury onun icin "Karsisina ciktiginizda madara olmamaniz imkansiz. Itiraf ediyorum, ona karsi oynamaktan korkuyorum." diyor. Kobe Bryant, Allen Iverson, Steve Francis gibi ultra guardlar onun ismini duyunca irkiliyorlar ve saygi duyuyorlar. Bucks'in insan azmani forveti Anthony Mason bir keresinde "bana onu tutturamazsiniz" deyip, onu savunmamak icin maci yarim biraktigini hatirliyor. Kim bu adam diyeceksiniz? Adi ne? Hangi takimda oynuyor? Ortalama bir NBA takipcisiyseniz icin Rafer Alston ismi sizin icin fazla bir sey ifade etmeyecektir. Hatta 1.88m boyunda 79 kilo agirliginda baygin bakisli point guardin 8 Ocak gunu sakatliklar yuzunden artik sahaya cikartacak 8 oyuncuyu bulmakta zorlanan Toronto Raptors tarafindan 10 gunluk kontrata baglandigindan bir coklarinin haberi oldugunu sanmiyorum. Sonucta Alston 1998 yilinda 2. tur 39. sirada Milwaukee Bucks tarafindan draft edilmis, 1 yil CBA surgunlugunun ardindan 3 yil Milwaukee'de yedek sirasinin sonlarinda oturmus ve bu 3 yil boyunca sadece 114 macta forma giyip 3.0 sayi 2.1 asist ortalamalari tutturabilmis bir oyuncu. Oysa, bir coklari icin Rafer Alston'in Toronto Raptors ile 10 gunluk de olsa bir sozlesme imzalamis olmasi heyecan verici bir olaydi. cunku Starburylerin, Kobelerin, Iversonlarin yureklerine korku salan sokak basketbolunun gelmis gecmis en buyuk oyuncularindan Rafer Alston veya sokak basketbolu dunyasindaki ismiyle "Skip To My Lou" bir kez daha NBA'de kendisini ispat etmek icin ufakta olsa bir sans yakalamisti.

--------------------------------------------------------------------------------

 

Mekan: Harlem/NewYork 155. cadde uzerindeki Rucker Park. Sokak basketbolunun Mekke'si. 1946 yilinda Holcombe Rucker tarafindan kurulan ve yillar gectikce buyuyen bir basketbol mabedi. Gecmiste Earl"The GOAT" Manigault, Herman"Helicopter"Knowings,John Hammond gibi streetball efsanelerinin, Kareem Abdul-Jabbar, Connie "The Hawk" Hawkins, Julius "Dr.J" Erving gibi NBA yildizlarinin,gunumuzde ise yaz aylarinda Kobe Bryant, Allen Iverson gibi yeni yildizlarin, adi sani duyulmamis ancak yetenekleri en ust seviyede olan ve hayatin cilveleri yuzunden spot isiklarindan nasibini alamamis oyuncularla dise dis kana kan mucadele verdikleri arena. Ve "Skip To My Lou". Bu arenanin gercek krali. Burada Rafer Alston yok, herkesin dilinde bir tek isim var "Skip". Skip'in izleyen onbinlerce kisinin bir cogu Skip'in gercek adini bilmez bile. O, onlar icin inanilmaz bir ball-handling yetenegine sahip, agizlarin bir karis acik kalmasina neden olan paslar verebilen, asfalt zeminde alt edildigi gorulmeyen insan ustu bir varlik, bir point guard degil, bir point God (Point guard sozune ithafen Rafer Alston'a verilmis bir baska lakap. Sayi Tanrisi manasinda)

--------------------------------------------------------------------------------

 

Streetball denilince akla ilk gelen sey efsanelerdir. Bazilari 1.5 metre ziplayan havada iki kere 360 derece dondukten sonra smac yapan oyuncular gorduklerini, bazilari butun gun tek bir sut kacirmayan sutorleri izlediklerini anlatirlar. Bunlarin cogu hayaldir veya abartidir. Oysa Skip'in yaptigi hareketlerin bir coklarinin sahitleri su anda NBA'de oynayan ve milyonlarca dolar kazanan super yildizlar. Skip'in...pardon Rafer Alston'in 3 yil boyunca Milwaukee'de benchte oturmasina neden olan Bucks guardi Sam Cassell, ilk kez 1996 yilinda izledigi Skip'in yaptigi bir hareketi hayati boyunca unutmayacagini soyluyor. Cassell'in hikayesine gore Skip'in kurbani Fenerbahce ve Efes Pilsen formalari giymis olan, 2000 yilinda beklenmedik olumuyle tum hayranlarini yasa bogan eki Syracuse Universitesi yildizi rahmetli Conrad McRae: "Bir macta Skip, Conrad'i 1'e1 yakaladi. Ikiside zipladi. Herkes turnikeye kalkan Skip'in topu beynine yiyecegini dusunurken, o havada topu sag kolundan yuvarlamaya basladi. Top, sag kolundan omuzlarina oradan sol koluna ve oradan da trailer olarak gelen takim arkadasinin ellerine dustu. sahit oldugum seye ne ben ne Conrad, ne de parktaki izleyiciler inanamadik."

--------------------------------------------------------------------------------

 

Bir baska ani ise Stephon Marbury'den. Marbury'nin anisindaki kurban da ne tesaduftur ki yine eski bir Efesli olan point guard Kareem Reid: "Rafer, topla muthis suratli driplinglerle yari sahayi gecerken, ne olup bittigini anlayamayan Kareem Reid, birazda sinirinden Rafer'i arkadan itti. Rafer dengesini kaybetti fakat dusmedi. Dengesini toparlayinca Alston, topu Reid'in uzerine dogru savurdu. Topun yuzune carpacagini sanan Reid, elleriyle yuzunu kapadi. Oysa top bir adim onune dustu ve geri sekerek yeniden Rafer'in eline gelmisti. Reid'in, ellerini yuzunden cektiginde, kendisine alayi bir sekilde gulen yuzlerce kisiyle karsilastigi sahne hayatimda yasadigim en komik anlardan biridir."

--------------------------------------------------------------------------------

 

Boylesi yetenekli bir oyuncu olan ve 13 yasindan beri sokak basketbolunun soz sahiplerinden olan "Skip"i, bir cok yetenekli streetball oyuncusundan ayiran bir baska ozelligi ise disiplinli ve dogru kararlar verebilen bir insan olmasi. Uyusturucu ve alkol bataginda curuyup giden, kotu arkadaslari yuzunden hayatlari serseri bir kursunla son bulan streetball yildizlarinin aksine Rafer Alston, Harlem'den cikmayi basardi. Yeteneklerini organize basketbola adapte ederek, sadece bir "playground" yildizi olmadigini kanitladi. Zorlu yollardan gecmesine ragmen hicbir zaman yilmadi, kolay yolu secmedi. Cardozo Lisesi'nde basarili bir basketbol kariyeri gecirmesine ragmen derslerinde yasadigi problemler yuzunden bu okulu bitiremedi. Lise mezuniyet diplomasini North Carolina'daki Laurinburg Lisesi'nden alabildi. Gozunu NBA'e diken Alston, Ventura universitesi, Fresno Community College ve Fresno State universitesi'nde gecirdigi kolej kariyerinin son yilinda Fresno State'deki basarili oyunlari sayesinde NBA scoutlarinin begenisini kazandi ve 1998 NBA Draft'indan Milwaukee tarafindan 2. turda secildi. Lokavt nedeniyle sekteye ugrayan 1998-99 sezonunu CBA'de gecirdikten sonra 1999-00 sezonu icin Milwaukee'ye geldi. Onun yeteneklerinin herkes farkindaydi. Takim arkadaslari Sam Cassell, Ray Allen, ona hep destek oldular ama coach George Karl'in yildizi Alston ile bir turlu barismadi.

--------------------------------------------------------------------------------

 

Alston 3 yil oynadigi Milwaukee'de belkide NBA tarihinin en az sure bulan back-up guardlarindan biri oldu. Alston'in NBA gunleri kara bulutlarla ortulu gecerken, yazlari yine Harlem'e Rucker Park'a donuyor ve kendini tatmin etmek icin parka ziyarete gelen NBA yildizlarini, bir cok takimda ilk 5 baslayan point guardlari, mahvetmeye devam ediyordu. Bu arada hip-hop ve streetball kulturunun harmanindan dogan unlu spor urunleri ureticisi AND 1 firmasi "Skip" ile anlasma yaparak onun dunya capinda taninmasina neden olan AND 1 Mixtape video serilerinde yer almasini sasladi. Dunya artik "Skip To My Lou", "Hot Sauce", "High Octane" gibi streetball efsanelerinin hareketlerini yapmaya calisan milyonlarca genc basketbolcu ile dolu.

--------------------------------------------------------------------------------

 

Ancak efsane olmak Alston'a yetmiyordu. Onun hedefi hala daha NBA'de varolabilecegini ispat etmekti. 2002-03 sezonu oncesinde Golden State'in hazirlik kampina cagrildiginda bu kez kendisine bir yuva buldugunu hissetmisti. Ancak, sezon baslamadan 1 hafta once Warriors onu takimdan kesti. Sezon ortasinda bir NBA takiminin kendisine sans verecegi umuduyla Alston solugu NBDL takimlarindan Mobile Revelers'da aldi. Ve 8 Ocak gunu o sans Alston'in kapisini caldi. Toronto Raptors 10 gunluk de olsa bu streetball efsanesine bir sans vermek istiyordu. Alston'in yeteneklerinin farkinda olan Raptors coachu Lenny Wilkens, Milwaukee'de 3 yil Sam Cassell'in arkasinda kendisini curumeye mahkum eden coach George Karl'in aksine, 26 yasindaki guarda yeteneklerini sergileme imkani verdi. Alston, verilen bu sansi iyi degerlendirdi. Raptors formasiyla oynadigi 5 macta benchten geldi ve mac basina 32.6 dakika da 12.2 sayi 7.0 asist 4.2 ribaund 1.2 top calma ortalamalari yakaladi. Alston'in benchten gelerek getirdigi dinamizm takim arkadaslarini da atesledi. Bunun sonucunda Raptors, uzun bir zaman sonra galibiyetle tanisirken, Alston'da odul olarak 18 Ocak gunu sezon sonuna kadar takimda kalma garantisini cebine koydu. Kici kirik point guardlarin haksiz sekilde milyonlarca dolar kazandiklari su gunlerde nesli tukenen saf bir point guard olan Rafer "Skip To My Lou" Alston'i oynarken gormek sadece biz basketbolseverler icin degil, NBA icinde buyuk bir olay olmali diye dusunuyorum.

 

Earl 'The Goat' Manigault(1944-1998)

 

Sokak basketbolu denince akla gelen en buyuk isimdir Earl Manigault. "The Goat" yani "Keci" lakapli bu efsane uyusturucu ve New York/ Harlem'de ki sokak ceteleriyle basi belaya girmeseydi NBA tarihinin en buyuk yildizlarindan biri olabilirdi. Manigault'u diger sokak basketbolcularindan ayiran en buyuk ozelligi ziplama yetenegi ve kendisinden 30-35cm uzun olan oyuncularin uzerinden smac vurmasiydi. 1960'li yillarda New York'ta 98. cadde uzerinde bulunan bir basketbol sahasi vardir. 19 yasindaki genc Manigault bu sahada duzenlenen mahalli bir basketbol turnuvasina o donem New York'ta adlari yavas yavas unlenmeye baslamis olan Lew Alcindor(Daha sonra islamiyeti secti ve adini Kareem Abdul-Jabbar olarak degistirdi ) ve daha sonra uzun yillar hem ABA hemde NBA'de uzun yillar forma giyen ve ilk ucan adamlardan sayilan Connie"Hawk"Hawkins'inde bulundugu bir grup oyuncuyla birlikte katilir. Turnuvanin final macinda Earl Manigault'un 2.18m'lik Lew Alcindor ve 2.08m'lik Connie Hawkins'in uzerinden vurdugu smac yillar icinde agizdan agiza anlatilarak bugune kadar gelmistir. Manigault'u seyretme sansini yakalayanlar onun topu smacladiktan sonra yere dusurmeden havada bir kez daha smaclayabilen ,panyanin tepesine konulan bozuk parayi rahatlikla alabilecek kadar iyi zipladigini soyluyorlar.

 

Herman "Helicopter" Knowings (1947-1984)

 

Earl Manigault Herman"Helicopter"Knowings icin "Havada 3 saniye kalabilen ,gercekten ucabilen bir adamdi" diyor. Bir baska unlu isim,NBA tarihinin en buyuk skorerlerinden Bernard King ise "9 yasindaydim.3. sinifa gidiyordum. Helicopter girdigi iddiayi kazanmak icin cift elle panyanin tepesine asildi. Gozumle gormeseydim inanmazdim"diyor. Herman Knowings sokak basketbolundaki esas ununu New York Knicks'in 1970'li yillardaki yildizlari Willis Reed ve Walt"Clyde"Frazier ile New York sokaklarinda yaptigi maclarda bu yildizlarin uzerinden devamli smac vurmasiyla yapmisti. 70'li yillarda Knowings icin soylenen agizlardan dusmeyen bir laf varmis:" Helikopter o kadar yuksege ziplar ki zipladigizaman havada kalir hakem 3 saniye karari vermek zorunda kalir" Knowings iki dizindeki sakatlik yuzunden NBA'e adimini atamadi ve 37 yasinda gecirdgi bir trafik kazasi sonucunda yasamini yitirdi.

 

Barry Hardy

 

Detroit'li Barry Hardy'nin kimine gore 1.20m kimine gore 1.40m dikey ziplama yetenegi vardi. 1990 yilinda yapilan Kolej Smac Yarismasi'na katilan Hardy yaptigi smacla salonda bulunan 8000 kisiyi adeta deliye dondurur. Yerel televizyonlarin kaydettigi bu yarismada Hardy'i son hakkinda faul cizgisinin 1 metre icinden ziplar havada topu sol eliyle bacaklarinin arasindan gecirip sag eline alir ve topla bir likte sag kolunu dirsegine kadar potanin icine sokar. Barry Hardy'nin bu smacindan etkilendigini soyleyen Vince Carter 10 yil sonra 2000 yilinda yapilan smac yarismasinda bunu benzer bir smaci yapar ve Nike'la milyonlarca dolarlik bir sozlesmeye imza atmayi garantiler. Hardy ise bugun Harlem Globetrotters takiminda yoneticilik yapmaktadir.

 

Ronnie Fields

 

Kevin Garnett'de kimmis? Chicago'da ki Farragaut Academy Lisesi'nde takim arkadasi Kevin Garnett'le olusturdugu olumcul ikiliyle rakip takimlara kabuslar gorduren Ronnie Fields bugun bir cok kisi tarafindan lise basketbolu tarihinin en spektakuler oyuncusu olarak aniliyor. Farragaut Lisesi 1995 yilinda , henuz Fields okuldan mezun bile olmadan spor salonunun duvarlarini Fields'in resimleriyle suslediler. 45 inch yani 1.22m dikey ziplama yetenegine sahip olan 1.88m boyundaki Fields'in faul cizgisi disindan ziplayarak attigi smaclar , parcaladigi potalar bugun Kevin Garnett'den Chicago'daki herhangi bir berber salonuna kadar her yerde hatirlanmakta ve konusulmakta. Fields'in en cok bilinen smaci ise Bati Yaz Ligi Finali'nde Porviso West lisesi ogrencisi 1.98m boyundaki Sergio McClain'in kafasinin yaklasik 30cm uzerinden gecerek cift elle yaptigi smactir.Henuz 24 yasindaki Fields su anda yeni kurulan ABA2000 liginde forma giyiyor ve Garnett gibi bir gun NBA'de oynayacagi gunleri dusluyor.

 

Art "Big Art" Hicks

 

1.95m boyunda bir forvet oyuncusu olan Chicago'lu Hicks ,Northwestern ve Seton Hall universitesi formalarini giymisti. Hicks'in efsane olmus smaci ise Seton Hall formasiyla yaptigi ve 2 ye 1 yaptigi hucumda faul cizgisinden ziplayarak 2 oyuncunun uzerinden smaci vurup potayi tuz buz ettigi smactir.

 

Ralph "The Rocket" Walker

 

1.92m boyunda ve 100 kilo agirligindaki St.Mary Koleji pivotu icin sokak basketbolunun en buyuk isimlerinden , Walker gibi Chicago'lu olan Lamarr"Money"Mundane Walker omrumde gordugum en inanilmaz smacti" dedigi smaci soyle anlatiyor: "Ralph Walker zipladi topu havadayken 2 kez panyaya carptirdi vesonra ters smac yapti. Bu hareketten sonra oyun durdu ve herkes ondan bu hareketi bir kez daha yapmasini istedi. O da yapti."

 

www.potaekibi.com sitesinden alıntıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.