Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Karpal Tünel Sendromu


muki

Önerilen İletiler

El bileğinde tekrarlayan küçük travmalar bir band şeklinde Median sinirin üzerini örten karpal ligaman üzerinde skar dokusu oluşturarak bu ligamanın kalınlaşmasına neden olurlar.Bu durumda kalınlaşan bu doku median sinir üzerine bası yapar. Bu bası sonucu sinir giderek incelir, duyu iletim özelliğini kaybeder ve sinir dokusunun ölümüne yol açar. Bu sinir dokusunun ölümü bu sinirin innerve ettiği kas dokularında atrofiye neden olur. Dolayısıyla parmaklarda ve ellerde güçsüzlük bir bulgu olarak ortaya çıkar. Geç kalınan durumlarda yani zamanında tanı konulamayıp aradan aylar geçmiş ise tedaviye rağmen sinirdeki bu ileri derecedeki harabiyet irreversibl yani kalıcı olabilmektedir.

 

Hastanın şikayetlerini anlatmasıyla klasik olarak teşhis konulabilir. Çünkü tipik bir öyküleri vardır; bunlar zaman zaman gelip geçici fakat genellikle giderek artan ilk üç parmağın yarısında uyuşukluk, ellerini biraz sallamak suretiyle geçen gece ağrıları, ilk yani başparmağa ait kaslarda erimeyi takip eden zamanlarda güçsüzlük. El ve kollarda uyuşukluk, ağrı. kuvvet kaybı vardır. Hastanın muayenesi ile bu klasik şikayetler doğrulanır. İlave olarak el bileğinde karpal ligamanın bulunduğu yere refleks çekici ile vurulduğunda, hasta el parmaklarında elektrik çarpma yani bir şok benzeri bir yanıt alınır. Bu Tinel's Sing olarak bilinir. EMG testi ile % 90 oranında kesin tanı konulabilir. Bazen hastalığın başlangıç döneminde, hastalar şiddetli ağrıdan şikayetçi olsalar bile EMG testi normal çıkabilir. Bu testin müsbet bir bulgu verebilmesi için hastalığın başlangıcından itibaren en az 1 - 6 ay bir süre geçmesi gerekir.

 

Tedavide esas olan Karpal tünelin sertleşebilmesidir. Bu da cerrahi olarak ligaman kesilerek median sinir üzerindeki bası ortadan kaldırılır.

 

Konservatif Tedavi: Ancak orta veya hafif derecedeki ağrı ve uyuşukluk varsa konservatif tedavi denenebilir.Bu da geceleri elin yüksek bir yere konularak istirahata sevk edilmesi yanı sıra analjezik etkili antienflamatuar ve yanında yararının tartışıldığı özellikle içerisinde B6 vitamini bulunan B kompleks vitaminleri verilir. El ve kolundaki ağrı nedeni ile el bileğini sıkıca saran kişiler farkında olmadan sinire daha çok bası yaparak hastalığın daha hızla ilerlemesine bilinçsizce katkıda bulunmuş olurlar. Böylece daha kısa sürede adale erimesi gelişir. Gece ağrıları daha da artar. Orta derecede rahatsız olanlarda lokal olarak steroid enjeksiyonu tanımlanmıştır. Bu ağrının geçmesinde oldukça etkilidir. Ancak sinir üzerindeki bası devam ettiğinden sinir harabiyeti gün geçtikçe artar. Bundan dolayı da yanıltıcı tedavi olabilir.

 

Cerrahi Tedavi: İlaç tedavisi ile şikayetleri geçmeyen hastalara daha fazla zaman geçirmeden yani sinir harabiyeti daha fazla artmadan cerrahi tedaviye alınmalıdır. Cerrahi olarak sinir üzerindeki bası ortadan kalktığında sinir üzerindeki harabiyette daha fazla ilerlemeden duracaktır ve nöral fonksiyonda anlamlı iyileşme süratle görülecektir. İnsizyon elin orta hattında el kıvrım çizgileri arasında yapılmalıdır. Kesi kosmetik olmalı yaklaşık 1 - 1.5 cm boyunda yeterlidir. Bu cerrahi müdahale için hastanın hastanede yatması gerekmez. Ayaktan gelen bir hastada lokal anestezi ile o bölge uyuşturulur. Kısa süre içerisinde median sinirin üzerindeki karpal ligaman kesilerek sinir serbestleştirilmiş olur. Bu müdahale klasik olarak yapıldığında biraz büyükçe kesi yapılır. Ancak günümüzde ameliyat mikroskobu yada maliyet gözönüne alınmazsa alınmazsa endoskobik yöntemlerle daha küçük bir insizyonla daha az ağrılı bu işlem gerçekleştirilmektedir. Bu aynı zamanda dikişsiz olmakta yada cilt estetik olarak kapatılmakta ve hasta zahmetsiz olarak evine gönderilmektedir.

 

Bu dertten ben de sikayetciydim ve olcumlerden sonra sol elim ameliyat edildi. Yalniz ameliyata girmeden bu ameliyatla hastalarin %95 inde basari saglandigi soylendi bana. Neyse ki o %95 in icindeydim ve su an hicbir sikayetim yok. Simdi sira sag elimde. Bu ay olcumler var bakalim ameliyat ne zaman. Fakat ortopedi aletleri satilan dukkanlarda el icin ozel bir ellik var, agrilarin hafiflemesi icin bu elligi tavsiye ederim. Ortopedi uzmanina karpal tunel sendromu deyin o size gerekli elligi verir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu rahatsızlık bende 98 yılından beri var muki uzun bir süre ilaç tedavisi gördüm daha sonra bıraktım

ameliyet için doktorlar garanti veremiyor... sen çok şanslısın inşallah ikinci ameliyatın da iyi geçer :) ameliyatın üzerinden ne kadar zaman geçti ???

çoğu kişi ilk zamanlarda hallerinden memnun oluyorlar ama bir zaman sonra ellerinde duyu kaybı oluyormuş bir çay bardağını kaldıramaz duruma geliyorlarmış ben de bu nedenle ameliyeta sıcak bakmadım ama bu böyle nereye kadar gider bilemem... :huh:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu rahatsızlık bende 98 yılından beri var muki uzun bir süre ilaç tedavisi gördüm daha sonra bıraktım

ameliyet için doktorlar garanti veremiyor... sen çok şanslısın inşallah ikinci ameliyatın da iyi geçer :) ameliyatın üzerinden ne kadar zaman geçti ???

çoğu kişi ilk zamanlarda hallerinden memnun oluyorlar ama bir zaman sonra ellerinde duyu kaybı oluyormuş bir çay bardağını kaldıramaz duruma geliyorlarmış ben de bu nedenle ameliyeta sıcak bakmadım ama bu böyle nereye kadar gider bilemem... :huh:

 

Sevgili Nesli, sol elimden iki sene once ameliyat oldum ve simdiye kadar hicbir sorunum olmadi. Ben de duydum birkac kisiden, ameliyatin hic bir yarar saglamadigini, ama gene de ameliyat edilmek istedim. Zira o %95 in icinde de olmak vardi ve ben boyle umut ettim, oyle de oldu. Yani acaba %5 icinde mi olurum muyu hic aklimdan gecirmedim. Iyi niyet iste :stuart: Bence hic durma git bir noroloji uzmanina gorun derim vakit gecirmeden. Ha oyle ha boyle elimiz kullanilmaz hale gelecek, ama hic olmazsa onlem almadim demeyiz, yani ameliyat sart. Pozitif dusun, sen de bu %95 in icinde olabilirsin. Sanci cekmektense, geceleri uykusuz gecirmektense...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın muki, karpal tünel sendromunu sanırım uzun zaman bilgisayar kullanmakda olumsuz yönde etkiliyor. Bunu birkaç kişiden duymuştum. mouse ve klavye kullanırken bileklerimize masamızın yaptığı basınç azmış gibi gözüküyor fakat bileklerimizin damarlarının bulunduğu bölge normalde insanların basınç görmediği bir bölge olduğu için o kadarcık basınca bile ters reaksiyon gösteriyor. Oradaki damarlar kaslar ve tüneller az bir basınçtan bile kötü etkileniyor. Bilgisayar kullanırken, dikkat ederseniz bileklerimiz sürekli masa ile temas halinde. Size sormak istiyorum siz bu hastalığı geçirmiş biri olarak buna ihtimal veriyormusunuz? Bilgisayar şüphenizi çektimi? Çok teşekkürler.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

mukicim moral için teşekürler ben hep şu %5 kısmına takıldığım için bu zamana kadar durdum ama bunun böyle devam etmiyeceği kesin senin de vermiş olduğun moralle (gazla :lol: ) en kısa zamanda çaresine bakmak lazım... :flowers:

 

Değerli Forsa,karpal tunel sendromun da bilgisayarın çok büyük etkisi var bu kesin hatta bir gazete de okumuştum buna maus hastalığı da deniyormuş bilgisayar hayatımıza girdikten sonra bu rahatsızlık daha çok duyulmaya başladı daha önceleri hiç bu kadar çok duyulmuyordu teknojolinin pozitif yönü olduğu kadar negatif yönleri de var teknoloji ilerledikçe hastalıklar da çoğaldı... :wacko:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili Forsa, elbette bilgisayarin da etkisi var. Fakat bu sadece mousa bagli degil, zira ben sag elimi kullanmama ragmen, yani salak olmama ragmen :cat: , sol elimdeki agrilar cok daha fazlaydi ve sol elimden ameliyat oldum. Sadece mousun degil, klavyenin de etkisi var. Mesela bu karpal tunel sendromu kasaplarda da oluyor, elleri daima sicak ve sogukla temas ettigi icin. Yani bu sancilarin, agrilarin nereden ne zaman vuracagi belli olmuyor :stuart: . Ama gene de ben bunu bir hastalik olarak gormuyorum. O yuzden 'neyin var' diye sorduklari zaman, 'karpal tunel sendromu' deyip, aciklama getiriyorum :stuart:

 

Nesli'cigim sen de gaza gelmisken hemen git, iyi edersin. Kurtul su agrilardan, sancilardan. Ve ameliyat hic de onemli birsey degil. Lokal anestezi ile yapiyorlar, hatta doktor bana 'sizde bakmak ister misiniz' dedi de 'almayayim sag olun' dedim. 45 dakika icinde hersey bitiyor ve ameliyat sancisi gibi haller de olmuyor, olsa bile cok az oluyor, onu da bir agri kesici ile gideriyorsun. Elini iki hafta kullanmiyorsun, dikisler alindiktan sonra istedigin gibi kullan aslinda ama gene de bir muddet dikkatli olman gerek, fazla yormaman gerek. Ve sen kendin daha iyi bilirsin kendini o yuzden elini de ne zaman zorlayacagin sana kalmis bir sey.

 

Sevgiler

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili Muki ve Nesli, her ikinizede acil şifalar dilerim. Ben bu hastalığı tam yaşamadım ama bir ara yaşayacak gibi oldum. Her iki elimde de serçe parmağım ve yanındaki parmağımda bazen uyuşmalar oluyordu. Ağrı filan hissetmediğim için vede uyuşmalar hafif olduğu için doktora gitmeyede acilen gerek görmemiştim. Bazen geceleri bile uyurken o parmaklarımın uyuştuğunu hissediyordum.

Bir ara pc başındayken kendi elllerimin ağırlığının bilek altlarımı rahatsız ettiğini farkettim. Sonrada bu uyuşmalarımıda ona yordum. Ondan sonraki zamanlarımda da pc başında çok fazla kalmamaya özen gösterdim. Mouse ve klavyeyi kullanırkende bileklerimi çoğu zaman masayla temas ettirmemeye özen gösterdim. Şu anda bile bu yazıyı yazarken bileklerim yüksekte yazıyorum. Yazması biraz daha zor oluyor ama sağlık daha önemli. Gösterdiğim bu özen sonrasında elimdeki uyuşukluklar hakikattende kendiliğinden iyileşti.

Tabiki ilerki aşamaya gelmeden önlem almış olmamında bunda büyük etkisi olduğuna inanıyorum.

Bu arada çok fazla pc kullanan bazı arkadaşlarımada danışmıştım ve onlarda benzer şikayetleri olduğunu söylemişti. Adının karpal tünel sendromu olduğunuda daha sonra internetten tesadüfen okumuştum.

Yanlız, bu arada aldığım iki önlemden daha bahsetmek istiyorum. Birincisi keskin köşeli hatlı bir çalışma masam vardı ve masamın köşeleri bazen bileklerime denk geliyordu. Bu masamı değiştirdim ve yerine yuvarlak hatlı bir masa aldım. Artık bileklerim masa kenarlarına denk gelse bile hiç olmazsa keskin köşelerden etkilenmemiş oluyor. Bir diğer önlemim ise avucumu tam açıp kapatma egzersizleri oldu.

Tabiki bunların en doğrusunu doktorlar bilir ama ben yinede yaşadıklarımı bir anlatmak istedim. Şu anda hiçbir şikayetim kalmadı. Her ikinizede tekrar acil şifalar dilerim. Saygılarımla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Geçmiş olsun Forsa neyse ki sen erken farkına varıp önlemini almışsın sana bir tavsiye daha ortopedik yastık kullanırsan gece ykuda oluşan uyuşmaları da en aza indiriyor...ben de bazen pc başın da dozu kaçırıyorum oyun oynamakta :blush: ve sonuç günlerce bilek ağrısı çekiyorum :wassat:

 

muki'cim geçekten çok destek oldun ama yaza kadar beklemem gerekecek...ben olsam ameliyatı izlerdim hatta eğer doktorlar kabul ederse kameraya bile çekerim... :stuart:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili Forsa, sanirim senin durumunda karpal tunel sendromundan bahsetmek yanlis olur. Seninki daha cok rsi yani 'repeated stress injury', yani soyle diyeyim, tenis kolu, mac dizi, ve mouse arm bunlara dahil edilebilir, bunlar orneklerden bir kaci. Mesela mouse arm dedigimizde cok fazla bilgisayar basinda oturup da

mouse'u cok fazla kullandigin zaman sinirlerde meydana gelen agrilar ve bunlar gecici ama karpal tunel sendromu oyle dinlendirmeyle falan gececek bir durum degil. Lakin senin agrilarinin gecmesine sevindim, elini yormadan kullanmanda fayda var.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.