Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ateist düşünceye sahip insanların tanrı hakkındaki görüşleri


fcnmsstodiefor

Önerilen İletiler

Misafir düşünen adam

Herkesin kendi inancı tabiki kimsenin düşüncesine karışmak gibi bir niyetim yok fakat bende kendi görüşlerimi paylaşmak istedim

Tabiki kesin olarak hiçbir şey söyleyemeyiz var ya da yok demek yanlış olabilir bir bakıma. Ama eğer ben tanrı yok diye düşünseydim kendimi gerçekten eksik hissederdim. Beni izleyen,koruyan ve dualarımı,isteklerimi duyan birinin olmaması fikri tüm yaşam isteğimi alırdı açıkçası yaşamımı anlamsızlaştırırdı. İnanmamaktansa inanmak daha mantıklı geliyor ve elhamdülillah müslümanım.

herkesin düşüncesine saygım var ve karşılığını bekliyorum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Bir kisininfelsefi ve teolojik olarak Tanri ile olan inanc sal ideolojik dusuncesizliginizi baskasi, bu dusunce temelinde bunu yasam ve iliskin ine tasima baskasi.

 

Burada saygi inancliya/inancsiza kisinin bir degeri olarak gosterilir.

 

İnan ve Tanri kavram ve konusu ise felsefi ve teolojik bir dusunce olarak tartisilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir SlaineTroyard

 Öncelikle Hepinize Merhaba .. Sabahın 6'sında Kafamı Kurcalayan Bir Konu İçin Kalkıp Teker Teker Forum Sitelerine Baktım .. Benim Sorum Ötekileştirmek Gibi Olmasın Ama Atesitlerin Düşündüğü Gibi Neden Yaratıldık Ya Da Tanrı Gerçekten Var mı Sorusuydu..Baştanda Dediğim Gibi Pek Çok Forum Sitesinde Bu Saygı Değer Arkadaşlarımızın Yorumlarını Okuyarak Kafamda Tanrının Gerçekten Var Olmadığına İnanmaya Çalıştım .. Evet , İnanmaya Çalıştım Diyorum .. İşte Bende Bu Noktadan Sonra Farkettim ki Benim Amacım Gerçekten Tanrının Varlığını Sorgulamak Değil Amacım Sorumluluklarımdan Kaçacak Bahaneler Bulmaktı ..

 

Bir Çoğu Ateist Arkadaşlarımız İçin Böyle Olmayabilir ki Benimde Pek Çok Ateist Arkadaşım Var.. Daha Sonra Bir Bahane Bulduğumu Anladığım An Gerçekten Bir Cevap Aramaya Koyuldum .. İlk Sorduğum Soru Neden Yaratıldık .. Bunu Açtım Baktım Fakat Hiç Bir Forum Sitesinde  Aradığım Cevabı Bulamadım ..Daha Sonra Ben İslamı Sorguluyorsam Benim Felsefi Kaynaklara Ve Ya Forumlara Yönelmem Yanlış .. Benim Direkt Kurana Yönelmem Lazım Dedim.. Kuran-ı Kerimi Açtım Ve Cevap Aramaya Başladım Neredeyse Baştan Sona Kadar Okudum Sonra Bir Ayet Gözüme Çarptı  “Ben gizli bir hazine idim, bilinmek ve tanınmak istedim mahlûkatı yarattım.” (Acluni, II, 132) .. Bu Ayeti Görünce Sorduğum Sorunun Ne Kadar Basit Olduğunu Anlamıştım .. Ama Yinede Yeterli Değildi.. Daha Sonra Bir Daha ki Soruma Geçtim Madem Tanrı İnsanları İyi Yöne Sürüklüyor Peki Ya Kardeş Evliliğine Ne Demeli ? Tekrar Tüm Kaynakları Serdim Önüme İncilde Dahil Hepsine Baktım .. Çünkü Bu Sefer Konu İslam Değil Tüm Dinlerdi..Daha Sonra Bu İncil Ve Kuran-ı Kerimin Bir Ortak Noktasını Buldum - ''Şüphesiz, Allah katında İsa'nın durumu, Adem'in durumu gibidir. Onu topraktan yarattı, sonra ona "ol" demesiyle o da hemen oluverdi. 3/59 '' Burada Ne Anlattığını Anlamamıştım ..

 

Kendi Kendime Sordum İsa'nın Annesi Vardı Yani Bir Anneden Dünyaya Gelmişti.. Sonradan Aklıma Geldi ki İsa'nın Bir Babası Yoktu Üstelik Dini Kitaplara Göre Meryem Bakireydi .. Yani Bu Eşeysiz Üremeydi ! Yani Diğer Bir Değişle Hepimiz Kardeş Değildik.. Kendi Kendime Böyle Bir şey İmkansız Çok Saçma Söylenişi Bile Saçmalık Dedim Ama Daha Sonra Küçük Bir Toz Zerresinden Bu Koskocaman Kainatı Yaratan Allah (C.c) Neden Böyle Bir şeyi Yapamasın Diye Sorguladım .. Daha Sonra Kökenine İndim .. Dedim ki Her Programın Yazıcısı Var Her şeyin Bir Oluşturucusu , Yaratıcısı Vardır .. Peki Allahı Kim Yarattı ? Bu Soruya Takılıp Kalmıştım Bu Sorunun Cevabını Hiçbir Şekilde Veremedim Ta ki Resme Dışarıdan Bakıncaya Kadar ..

 

Soruyu Biraz Değiştirdim Ve Maddeyi Kim Yarattı Dedim .. Maddeyi Allah(C.c) Yaratmadıysa Eğer .. Madde Başından Beri Oradaydı Yani Madde Ezeli idi .. Düşündüm Ve Dedim ki .. Peki Ben Maddenin Ezeliyetine İnanıyorum da Neden Allahın ( Tanrının) Ezeliyetine İnanmıyorum ? Tanrının Belirli Bir Yaratıcının Bu Dünyayı Ve İçinde Bulunduğumuz Kainatı Kusursuz Bir Biçimde Yaratması Bana Maddenin Ezeliyetinden daha Mantıklı Geldi.. Sonra Sorgulamaya Başladım .. Bu Kitap Neden Değiştirilmemiş Olsun .. Nereden Bileceğim Ben ? Daha Sonra Kitaba Baktım ki Kitap Değiştirilmiş Olsa Bile Kitabın İçindeki Hiç Bir Bilgi Zararlı Değil Aksine Yararımıza .. Üstelik Tarih Bilgimizde Var ki Bilinen Yakın Tarihe Bakarsak Bu Da Kitabın 600 Yıl Hüküm Sürmüş Osmanlının Elinde Olduğunu Ve Hiç Değiştirilmediğini Gösterir..Kendi Kendime Düşündüm .. Belki Pek Çok Delil Vardır Ama Ben Nereden Bileyim İlk Yazıyı Sümerlerin Bulduğunu ? Bu Yazı Bir Şekilde Bulunmuştu Peki Bulan Medeniyetin Adının Sümerler Olduğunu Nereden Bileceğim ? Gözümle Görmedim Kulağımla İşitmedim .. Baktığım Tek Şey Bu Güne Kadar Anlatılmış Hikayeler,Yazılmış Kitaplar , Bulunan Eserler.. Şimdi Bulunan Eserler Delil Değil mi Diyeceksiniz ..

 

Peki Ben Ne Bileyim Bu Eserlerin Aslında Bir Efsaneden İbaret Olmadığını ? Hikaye Meraklısı Birinin İşlemediğini Yazanları Görmedim , Gömenleri Görmedim Sonuçta.. Diyeceğim şu ki İnsan oğlu Tanrıdan Değil Tam Aksine İnanmaktan Korkuyor .. Çünkü Kendini O Şeyin Var Olmadığına Yoğunlaştırırsa Bu Şeyin Buyrukları , Sorumlulukları Altında Kalmak Zorunda Değildir .. Özgürlük Falan Var Evet Anlıyorum Ama Belkide Çağımız Gençlerine Din=Baskı Fikri Aşılanmasa Din Daha Bir Sevilen Daha Bir Tutulan Bir Konu Olacak .. Dinde Zorlama Yoktur Ve Allah (C.C.) Sana O Aklı Sorgulamak İçin Vermiştir.. Zorlamayı Yapan Din Değil Ailelerimizdir Yok Kulağından Çeker Namaza Götürür Falan Haliyle Çocuk Nefret Eder Kin Duyar Tabi .. Ateist Kardeşlerim Her Zaman Bir Kanıt Aramak İçin Yoldaydık Her Zaman Bir şeylere Baktık İnciğini Cinciğini Ne Varsa Araştırdık Ama Bir şey Bulamadık Çünkü Asıl Kanıt Kainatın Eşsizliği Yani Ta Kendisiydi .. Bu Arada Benim Şu Yazdıklarıma Bakmayın Ben 17 Yaşında Basit Bir 12.Sınıf Öğrencisiyim ..

 

Misal Benim Bu Fikrimin Oluşması 17 Sene Aldıysa 32 Yaşında ki Bir Ateist Abimin Fikrinin Oluşmasıda Dile Kolay 32 Sene Almıştır .. Ben Kesinlikle Kimseye Sizin Düşünceniz Yanlıştır Demiyorum .. Her Düşüncenin Doğruluk Payı Var Ama Ben Biraz Daha Felsefeci Yönüyle Değil de İslamcı Ve Ya Farklı Bir Dinin Gözünden Bakın .. Şöyle ki Sen Bu Görüşe Sadece Felsefi Görüş İle Bakar Mantık Kurarsan Ve Bende Bu Görüşe Sadece Dinsel Açıdan Bakarsam Hiç Bir Yanıt Bulamam .. Tanıdığım Pek Filozof Yoktur Örnek Alınan Geçmişte Yaşamış , Ama Şunu Söyleyebilirim Ki Bu Filozofların Hiçbirinin Eline Kuran-ı Kerim Aldığını Düşünmüyorum ....  (Bu Arada Tüm Kelimeleri Büyük Harfle Yazmam Ve Sonuna ''..'' Getirmem Bir Metafordur..)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

En basta 17 yasindaki bir beynin bu mesaji atabilmesi Adina seni kutluyorum.

 

Kisa da olsa yazdiklarina dusunce tarzini baska bir yone yonlendirerek yanit vermek istedim.

 

Umarim, su anki dusunus yonun henuz sabitlesmemistir ve en azindan baska yonden bakabilecek bir ufkun mevcuttur.

 

Eger yazilanlari sabit fikir ile ve kendi dogrularin ile dogrulamak yerine, algilamak icin okursan; sana gosterecegim yonde dusunmenin cok farkli bir yon ve algi oldugunu da algilayabilirsin.

 

 Öncelikle Hepinize Merhaba .. Sabahın 6'sında Kafamı Kurcalayan Bir Konu İçin Kalkıp Teker Teker Forum Sitelerine Baktım .. Benim Sorum Ötekileştirmek Gibi Olmasın Ama Atesitlerin Düşündüğü Gibi Neden Yaratıldık Ya Da Tanrı Gerçekten Var mı Sorusuydu..Baştanda Dediğim Gibi Pek Çok Forum Sitesinde Bu Saygı Değer Arkadaşlarımızın Yorumlarını Okuyarak Kafamda Tanrının Gerçekten Var Olmadığına İnanmaya Çalıştım .. Evet , İnanmaya Çalıştım Diyorum .. İşte Bende Bu Noktadan Sonra Farkettim ki Benim Amacım Gerçekten Tanrının Varlığını Sorgulamak Değil Amacım Sorumluluklarımdan Kaçacak Bahaneler Bulmaktı ..

Birincisi ateistler genelde materialist olduklarindan konuya yaratilis olarak degil de, evrim olarak bakarlar.

 

Zaten tanriyi yok saymalarinin temeli de ortada maddesel ya da nesnel bir tanri varliginin olmamasidir.

 

Tanri kavrami ve konusu iki temeldedir. Birinci temeli inanc/ideoloji digger temeli ise varlik temelidir.

 

Yalniz tanri kavramini inanca ya da varliga tasimadan once, tanri kavramindan ne anladigini ortaya koyman gerekir.

 

"Sorumluluk" dedigin tam nedir? Tanrinin varligi ya da tanriya inanc sana nasil bir sorumluluk ve de neden bir sorumluluk yukler?

 

Bir Çoğu Ateist Arkadaşlarımız İçin Böyle Olmayabilir ki Benimde Pek Çok Ateist Arkadaşım Var.. Daha Sonra Bir Bahane Bulduğumu Anladığım An Gerçekten Bir Cevap Aramaya Koyuldum .. İlk Sorduğum Soru Neden Yaratıldık ..

 

Dedigim gibi bilimsel olarak yaratilmadik evrildik.

 

Ayrica yaratilanin her bir yarataninin kendinbin yaratilis kisir dongusu vardir.

 

Ayrica soracagin soru da "neden" degil, "nasil" olmali.

 

Cunku nasil sorusu sana gozlem verir, neden sorusu ise senin aklini kendine inandirdigin bir yanita seni yonlenmdirir.

 

O zaman sorumuz nasil evrildik/yaratildik olmalidir.

 

Bunu Açtım Baktım Fakat Hiç Bir Forum Sitesinde  Aradığım Cevabı Bulamadım ..

Tam olarak nasil bir cevap ariyorsun? Bu konuda benim oldukca detayli basliklarim var.

 

Daha Sonra Ben İslamı Sorguluyorsam Benim Felsefi Kaynaklara Ve Ya Forumlara Yönelmem Yanlış ..

Neden yanlis?

 

Sonucta tanri da dinde felsefenin konularidir. Metafizigin teolojhisinin konusu tanri, felsefenin metafiziginin ve etiginin konusu ise dindir. Inanc ta varlik ta ideoloji de hepsi felsefenin konusudur. Ozel bir din olan islam ve de onun ozel bir ilahi olan Allah'ta felsefenin konusudur.

 

Benim Direkt Kurana Yönelmem Lazım Dedim.. Kuran-ı Kerimi Açtım Ve Cevap Aramaya Başladım Neredeyse Baştan Sona Kadar Okudum

Senin ozel bir din olan islam ve onun ozel bir ilahi olan Allah icin kuran'a yonelmen sadece bu dine ve ilahina yoneliktir. Diger dinleri ve ilahlari yaraticilari icermez.

 

Sonra Bir Ayet Gözüme Çarptı  

“Ben gizli bir hazine idim, bilinmek ve tanınmak istedim mahlûkatı yarattım.” (Acluni, II, 132) .. Bu Ayeti Görünce Sorduğum Sorunun Ne Kadar Basit Olduğunu Anlamıştım .. Ama Yinede Yeterli Değildi.. Daha Sonra Bir Daha ki Soruma Geçtim Madem Tanrı İnsanları İyi Yöne Sürüklüyor Peki Ya Kardeş Evliliğine Ne Demeli ? Tekrar Tüm Kaynakları Serdim Önüme İncilde Dahil Hepsine Baktım .. Çünkü Bu Sefer Konu İslam Değil Tüm Dinlerdi..Daha Sonra Bu İncil Ve Kuran-ı Kerimin Bir Ortak Noktasını Buldum 

 

- ''Şüphesiz, Allah katında İsa'nın durumu, Adem'in durumu gibidir. Onu topraktan yarattı, sonra ona "ol" demesiyle o da hemen oluverdi. 3/59 '' Burada Ne Anlattığını Anlamamıştım ..

 

Tum dinler ve ilahlari sadece uc ibrahimi yani O.Dogu dinleri ile sinirli degildir. Dunyada insanoglunun ortaya attigi tarihte oldukca yaratilis mitleri ve efsaneleri mevcut. Zaten uc ibrahimi dinin icerdigi de Sumerlilerinkine cok benzer.

 

Kendi Kendime Sordum İsa'nın Annesi Vardı Yani Bir Anneden Dünyaya Gelmişti.. Sonradan Aklıma Geldi ki İsa'nın Bir Babası Yoktu Üstelik Dini Kitaplara Göre Meryem Bakireydi .. Yani Bu Eşeysiz Üremeydi !

 

Bir seyin bilimselliginin en tutarli tarafi her daim olgusunun gozlem vermesidir. Bugun insanoglu nasil meydana geliyor ve doguyorsa bu her zxaman da boyleydi.

 

Yani bilimsel olarak bir insanoglunun meydana gelmesi icin iki farkli insanoglu cinsinin bir biri ile cinsel iliskiye girmesi gerekir.

 

Bunun disindaki hic bir soylem, bilimsel degildir ve gozlemi yoktur.

 

Yukaridaki dinde insanogluna verilmek istenen, anneligin kutsalligidir. Halbuki yaratilis mitinde Kadin, erkegin yani ademin kaburga kemiginden gelir. Habil ile kabil de bu ikisinin cocugudur.

 

Zaten yine yukaridaki dinde Isa "tanrinin oglu" olarak lanse edildiginden, Isa'nin babasi otomatikman tanri olur.

 

Yani Diğer Bir Değişle Hepimiz Kardeş Değildik.. Kendi Kendime Böyle Bir şey İmkansız Çok Saçma Söylenişi Bile Saçmalık Dedim Ama Daha Sonra Küçük Bir Toz Zerresinden Bu Koskocaman Kainatı Yaratan Allah (C.c) Neden Böyle Bir şeyi Yapamasın Diye Sorguladım .. Daha Sonra Kökenine İndim .. Dedim ki Her Programın Yazıcısı Var Her şeyin Bir Oluşturucusu , Yaratıcısı Vardır .. Peki Allahı Kim Yarattı ? Bu Soruya Takılıp Kalmıştım Bu Sorunun Cevabını Hiçbir Şekilde Veremedim Ta ki Resme Dışarıdan Bakıncaya Kadar ..

 

Evet, zaten inandigin yaraticinin her seyi yapabileceginer inanirsan, ona her seyi aklin ile yaptirabilirsin.

 

Iste o soru benim sana yukarda soyledigim "yaratanin yaratan sorunu" dur. Cunku sonucta kimi yaratan olarak Kabul edersen et, mutlaka onun da bir yaratani olacaktir ve bu bir kisir dongudur. Resme disardan bakmak, benim "qua felsefesi" dir. Sitede profilimden bulabilirsin.

 

Soruyu Biraz Değiştirdim Ve Maddeyi Kim Yarattı Dedim

 

Yukarida idealizmi sorguluyordun, simdi de materyalizmi sorguluiyorsun; aferin.

 

.. Maddeyi Allah(C.c) Yaratmadıysa Eğer .. Madde Başından Beri Oradaydı Yani Madde Ezeli idi .. Düşündüm Ve Dedim ki .. Peki Ben Maddenin Ezeliyetine İnanıyorum da Neden Allahın ( Tanrının) Ezeliyetine İnanmıyorum ?

Yine burada bilimsel bir yanasim yok. Cunku bir seyin ilkligi gozlem vermez ve aklin bir inancidir. Bilimsel olan tek sey daimi gozlem veren evrendir. Ezeli ya da ebedi zamansal sifatlardir ve mutlaka bir ilke tekasbul ederler, halbuki daimilik zamansaldegildir. Cunku basi ya da sonu yoktur.

 

Iste bilimin en onemli felsefeden farki da budur. Felsefe gozlemsiz inasnc ve ideoloji ile akil yurutur, bilim ise gozlemini ortaya koyar.

 

Tanrının Belirli Bir Yaratıcının Bu Dünyayı Ve İçinde Bulunduğumuz Kainatı Kusursuz Bir Biçimde Yaratması Bana Maddenin Ezeliyetinden daha Mantıklı Geldi..

Neden, peki belirli bir yaraticinin yaraticisi kisir dongusu ne olacak?

 

Soyle dusun.

 

Eger tanri mekansal ise, demekki bir mekanin ondan once varligi gerekli ki; mekanda yer alabilsin, eger tanri zamansal ise; o zamanda bir oncesi ve sonrasi olabilsin.

 

Eger zaman ve mekandan muasf ise, kendisi zaman ve mekan olur.

 

Iste sana panteizm yani tanri=evren, ya da hyloteizm, madde=tanri.

 

Yani senin kendini inandirdigin tanrin;

 

Ya mekan ve zamana ickin

 

Ya mekan ve zamandan diskin

 

Ya da kendisi mekan ve zamandir.

 

Kisaca inandigin yaraticinin bulundugu bir yer ve zaman sorunu vardir. Cunku yaratabilmek icin, once bir mekanda ve zamanda var olmak gerekir.

 

Madde konusuna gelince, bugun maddenin tam olarak ne oldugu hakkinda felsefi ortak bir tanim yoktur. Ayni yaraticigibi.

 

Bilimsel olarak ta maddenin ne oldugu degil, nasilbir davranis ve fonksiyonu gozleme sundugu onemlidir.

 

Cunku bilim felsefe gibi varligin ne oldugunu tartismaz, sadece gozlem veren varligin nasildavrandiginin gozlemini ortaya koyar.

 

Tanri ya da bilimum yaraticilar da gozlemi olmadigindan, otomatikman bilim disina duser.

 

Felsefede de olan sadeceinanilan yaraticinin bir sey ile ozdeslestirilmesi ve bu odeslige olan inanctir. Iste panteizm ornek olarak evren ile ozdeslestirir. Allah ise zaten kuran ile ozdeslesmistir.

 

Sonra Sorgulamaya Başladım .. Bu Kitap Neden Değiştirilmemiş Olsun .. Nereden Bileceğim Ben ? Daha Sonra Kitaba Baktım ki Kitap Değiştirilmiş Olsa Bile Kitabın İçindeki Hiç Bir Bilgi Zararlı Değil Aksine Yararımıza .. Üstelik Tarih Bilgimizde Var ki Bilinen Yakın Tarihe Bakarsak Bu Da Kitabın 600 Yıl Hüküm Sürmüş Osmanlının Elinde Olduğunu Ve Hiç Değiştirilmediğini Gösterir..Kendi Kendime Düşündüm .. Belki Pek Çok Delil Vardır Ama Ben Nereden Bileyim İlk Yazıyı Sümerlerin Bulduğunu ? Bu Yazı Bir Şekilde Bulunmuştu Peki Bulan Medeniyetin Adının Sümerler Olduğunu Nereden Bileceğim ? Gözümle Görmedim Kulağımla İşitmedim .. Baktığım Tek Şey Bu Güne Kadar Anlatılmış Hikayeler,Yazılmış Kitaplar , Bulunan Eserler.. Şimdi Bulunan Eserler Delil Değil mi Diyeceksiniz ..

 

Kitap yani kuran konusuna gelince, bilinen Muhammed zamanin bir kitabinm olmadigi ve onun olumunden sonar derlendigidir.

 

Buradaki kisir dongu de, "disaridan bakamamaktir. Yani Muhammed kuran ve Allah biri birini tamamlar. Bu ucunun disinda Allah'i ya da kuran'i ortaya koyamazsin.

 

Peki Ben Ne Bileyim Bu Eserlerin Aslında Bir Efsaneden İbaret Olmadığını ? Hikaye Meraklısı Birinin İşlemediğini Yazanları Görmedim , Gömenleri Görmedim Sonuçta.. Diyeceğim şu ki İnsan oğlu Tanrıdan Değil Tam Aksine İnanmaktan Korkuyor .. Çünkü Kendini O Şeyin Var Olmadığına Yoğunlaştırırsa Bu Şeyin Buyrukları , Sorumlulukları Altında Kalmak Zorunda Değildir .. Özgürlük Falan Var Evet Anlıyorum Ama Belkide Çağımız Gençlerine Din=Baskı Fikri Aşılanmasa Din Daha Bir Sevilen Daha Bir Tutulan Bir Konu Olacak .. Dinde Zorlama Yoktur Ve Allah (C.C.) Sana O Aklı Sorgulamak İçin Vermiştir.. Zorlamayı Yapan Din Değil Ailelerimizdir Yok Kulağından Çeker Namaza Götürür Falan Haliyle Çocuk Nefret Eder Kin Duyar Tabi .. Ateist Kardeşlerim Her Zaman Bir Kanıt Aramak İçin Yoldaydık Her Zaman Bir şeylere Baktık İnciğini Cinciğini Ne Varsa Araştırdık Ama Bir şey Bulamadık Çünkü Asıl Kanıt Kainatın Eşsizliği Yani Ta Kendisiydi .. Bu Arada Benim Şu Yazdıklarıma Bakmayın Ben 17 Yaşında Basit Bir 12.Sınıf Öğrencisiyim ..

Konu dagilmasin ve kafan karismasin diye, bu paragrafa simdilik yanit vermiyorum.

 

Misal Benim Bu Fikrimin Oluşması 17 Sene Aldıysa 32 Yaşında ki Bir Ateist Abimin Fikrinin Oluşmasıda Dile Kolay 32 Sene Almıştır .. Ben Kesinlikle Kimseye Sizin Düşünceniz Yanlıştır Demiyorum .. Her Düşüncenin Doğruluk Payı Var Ama Ben Biraz Daha Felsefeci Yönüyle Değil de İslamcı Ve Ya Farklı Bir Dinin Gözünden Bakın .. Şöyle ki Sen Bu Görüşe Sadece Felsefi Görüş İle Bakar Mantık Kurarsan Ve Bende Bu Görüşe Sadece Dinsel Açıdan Bakarsam Hiç Bir Yanıt Bulamam .. Tanıdığım Pek Filozof Yoktur Örnek Alınan Geçmişte Yaşamış , Ama Şunu Söyleyebilirim Ki Bu Filozofların Hiçbirinin Eline Kuran-ı Kerim Aldığını Düşünmüyorum ....  (Bu Arada Tüm Kelimeleri Büyük Harfle Yazmam Ve Sonuna ''..'' Getirmem Bir Metafordur..)

Son olarak ne inanc ne de ateizm zaten bilimsel degildir. Ayrica felsefenin teolojisinin konusu olan tanrinin varligi tartismasindaki ideolojiler bu ikisdi ile de sinirli degildir.

 

Kisaca;

 

Hem tanri hem din- teizm

 

Sadece tanri-deizm

 

Ne tanri ne din- Ateizm

 

Tanri karsiti- AntiDeizm

 

Din karsiti- ya baska bir din ya da antiteizm

 

Bilinemezlik- Agnostisizm

 

Onemsememe- Ignostisizm

 

Uzak durma- Apateizm

 

Deizm yani tanri ideolojisi cesitleri

 

Panteizm, panenteizm, hyloteizm, varolusculuk, tasavvuf, mistisizm v.s.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir SlaineTroyard

En basta 17 yasindaki bir beynin bu mesaji atabilmesi Adina seni kutluyorum.

 

Kisa da olsa yazdiklarina dusunce tarzini baska bir yone yonlendirerek yanit vermek istedim.

 

Umarim, su anki dusunus yonun henuz sabitlesmemistir ve en azindan baska yonden bakabilecek bir ufkunn ve algi oldugunu da algilayabilirsin.

 

 

Birincisi ateistler genelde materialist olduklarindan konuya yaratilis olarak degil de, evrim olarak bakarlar.

 

Zaten tanriyi yok saymalarinin temeli de ortada maddesel ya da nesnel bir tanri varliginin olmamasidir.

 

Tanri kavrami ve konusu iki temeldedir. Birinci temeli inanc/ideoloji digger temeli ise varlik temelidir.

 

Yalniz tanri kavramini inanca ya da varliga tasimadan once, tanri kavramindan ne anladigini ortaya koyman gerekir.

 

"Sorumluluk" dedigin tam nedir? Tanrinin varligi ya da tanriya inanc sana nasil bir sorumluluk ve de neden bir sorumluluk yukler? 

 

Kitap yani kuran konusuna gelince, bilinen Muhammed zamanin bir kitabinm olmadigi ve onun olumunden sonar derlendigidir.

 

Buradaki kisir dongu de, "disaridan bakamamaktir. Yani Muhammed kuran ve Allah biri birini tamamlar. Bu ucunun disinda Allah'i ya da kuran'i ortaya koyamazsin.

 

 

Konu dagilmasin ve kafan karismasin diye, bu paragrafa simdilik yanit vermiyorum.

 

 

Son olarak ne inanc ne de ateizm zaten bilimsel degildir. Ayrica felsefenin teolojisinin konusu olan tanrinin varligi tartismasindaki ideolojiler bu ikisdi ile de sinirli degildir.

 

Kisaca;

 

Hem tanri hem din- teizm

 

Sadece tanri-deizm

 

Ne tanri ne din- Ateizm

 

Tanri karsiti- AntiDeizm

 

Din karsiti- ya baska bir din ya da antiteizm

 

Bilinemezlik- Agnostisizm

 

Onemsememe- Ignostisizm

 

Uzak durma- Apateizm

 

Deizm yani tanri ideolojisi cesitleri

 

Panteizm, panenteizm, hyloteizm, varolusculuk, tasavvuf, mistisizm v.s.

 

 Öncelikle Gerçekten Yorumumu Okuyup Değerlendirdiğin İçin Teşekkür Ederim .. Ayrıca Yorumumu Cümle Cümle Cevaplamanda Gayet Açıklayıcı Olmuş Bu Konudan da Teşekkür Ederim.. Düşünce Biçimin Gerçekten Çok Hoşuma Gitti Ve Gözüme Çarptı .. Mantıklı Cevaplar Verdiğin İçin Sağ Ol .. Şimdi Bende Sana İzninle Bir Kaç Soru Sormak Ya da Cevap Vermek İstiyorum ..

 

 

        Bu Arada Forumda Yeniyim Daha Doğrusu Forumlarda Yorum Yapma Gereği Duymam Yani Hata Falan Yaparsam Kusura Bakmayın .

 

İlk Cevabına Gelelim; Birincisi ateistler genelde materialist olduklarindan konuya yaratilis olarak degil de, evrim olarak bakarlar.

                 

Güzel Bir Cevap Ve Ben Bu Cevaba  Bir Soruyla Karşılık Vermek İstiyorum ..Bir Maddenin Ve Ya Hücrenin Evrimleşmesi İçin Önce Yaratılması Gerekmez mi ? Ortada Olmayan Bir Nesne Ve Ya Madde Zaten Evrimleşemez..İşte Ben Bu Yüzden Evrimleşme Olarak Değilde Yaratılış Olarak Baktım ..       

 

İkinci Cevabına Gelelim; Zaten tanriyi yok saymalarinin temeli de ortada maddesel ya da nesnel bir tanri varliginin olmamasidir.

 

Evet Haklısın Orada Maddesel Ve Ya Nesnesel Bir Tanrı Yok .. Belki Klasik Olacak Ama .. Sonuçta İnsanın Duyguları Ve Ya Hayalleride Maddesel Ve Ya Nesnesel Değil .. Şimdi Zaten Bende Ondan Bahsediyorum Diyeceksin .. Yani Tanrı Sizin Hayalinizde Uydurduğunuz Sığındığınız Birşey .. Bunu Söylemen Gayet Mantıklı Ama Sana Şöyle Cevap Vermek İstiyorum .. Sen Henüz İçinde Bulunduğun Kainatın Milyarda Birini (Belkide Daha Fazla) Gözlemlerken .. Nasıl Olurda Ortada Maddesel Ve Ya Nesnesel Olarak Bir Şey Yok Diye Kesin Bir Kanıya Varırsın Anlamıyorum .. Ayriyetten Misal Olarak Karadelikleri Göstereceğim .. Ortada Maddesel Ve Ya Nesnesel Bir şey Olmasına Rağmen Onu Gözlemleyemiyoruz Ama Orada Sönmüş Bir Yıldız Olduğunu Biliyoruz Öyle Değil mi ? Ne Kadar Onu Göremesek Ve Ya Gözlemeyemesekte Onun Gezegenleri Ve Işıkları Yuttuğunu Gözlemleyerek Orada Bir Şey Olduğunu Biliyoruz .. Yani Demem Şu Ki Orada Bir şey Olduğunu Mantıksal Ve Gözlemsel Bir Biçimde İp Uçları İle Anlayabiliyoruz ...  (Gezegenleri Yuttuğunda Oluşan x-Işınlarını da Unutmamak Lazım..)

 

Üçüncü Cevabına Gelelim; Tanri kavrami ve konusu iki temeldedir. Birinci temeli inanc/ideoloji digger temeli ise varlik temelidir.

 

Bu Temeller Konusunda Herhangi Bir Problemim Yok Sana Katılıyorum..Dediğin Gibi İki Temellidir Ama Şunu Söyleyebilirim ki Bu Temeller Sonuçta İnsanın Oluşturduğu Temellerdir Ve Bu Temeller Belkide Bilimsel Gözlemler Sonucu Değşebilir..

 

Dördüncü Cevaba Gelelim;Yalniz tanri kavramini inanca ya da varliga tasimadan once, tanri kavramindan ne anladigini ortaya koyman gerekir.

 

İnanca Ya Da Varlığa Taşımamın Sebebi Zaten Tanrı Kavramından Anladığım Şeyler Sonucu Oluşmuş Bir Şeydir .. Direkt Olarak İslama Yönelmemin Sebebi İse İslam Ülkesinde Yaşamamız .. Tabi Doğal Olarak Dİğer Kaynaklarada Yöneldim .. Gerek Dinsel Kitaplara Gerek Felsefik Kitaplara .. Zaten Ben Hiç Felsefeye Yönelmedim Demedim .. Hatam %100 Olarak Felsefeye Yönelmekti .. Eğer Bunları %50 - %50 Olarak Alsaydım Yazdığım Gibi Cevaplar Karşıma Çıkıyordu ..

 

Beşinci Cevaba Gelirsek;"Sorumluluk" dedigin tam nedir? Tanrinin varligi ya da tanriya inanc sana nasil bir sorumluluk ve de neden bir sorumluluk yukler?

 

''Sorumluluktan'' Kastım Dinine Göre Yapılan İbadetler Yani Farz Koşulan Şeyler Senin İçin Sorumluluktur .. Çünkü Sen Bir Dini Benimsersen Onun Farzlarını Yani ''Sorumluluklarını'' da Benimsemiş Olursun ..

 

Altıncı Cevabına Gelirsek;Kitap yani kuran konusuna gelince, bilinen Muhammed zamanin bir kitabinm olmadigi ve onun olumunden sonar derlendigidir.

 

Evet Yine Haklısın Ama Şöyleki Kuranda Anlatıldığına Göre H.z Muhammed Döneminden Önce'de Pek Çok Uygarlığa Kitap Ve Peygamber Gönderildiğidir.. Bu Konularda Yorumlarını En Çok Mantıklı Bulduğum Kişi İmamı-Gazzalidir .. Bilmeyenler İçin Söylemek Gerekirse İmamı-Gazzali Çok Önemli Bir İslam Alimi Ve ''Kuran-ı Kerim'' Yorumcusudur .. Gördüğünüz Gibi Kuran-ı Kerimde Yorumlanabilir Yani Burada Herhangi Bir Kısıtlama Söz Konusu Değildir.. Bu Kısıtlamalar Tamamen Günümüzde Gerek Büyüklerimizin Gerek Kendini Din Adamları Olarak Sıfatlandıran İnsanların Dini Bize Ve Sonraki Nesle Yanlış Aktarmasıdır ..

 

Yedinci Cevabına Gelirsek;Dedigim gibi bilimsel olarak yaratilmadik evrildik.

Ayrica yaratilanin her bir yarataninin kendinbin yaratilis kisir dongusu vardir.

Ayrica soracagin soru da "neden" degil, "nasil" olmali.

Cunku nasil sorusu sana gozlem verir, neden sorusu ise senin aklini kendine inandirdigin bir yanita seni yonlenmdirir.

O zaman sorumuz nasil evrildik/yaratildik olmalidir.

 

Bu Konuda Sana Katılmıyorum Çünkü Bazen Neden Sorusu Pek Çok Sorununda Cevabı Olabilir Çünkü Sen Ona Neden Diye Sorduğunda O Önce Nasılı Sonra Nedeni Cevaplar .. En Azından Ben Bu Şekilde Gözlemledim O Yüzden Nasıl Diye Sorma Gereği Duymadım..

 

Sekizinci Cevaba Gelelim;Sonucta tanri da dinde felsefenin konularidir. Metafizigin teolojhisinin konusu tanri, felsefenin metafiziginin ve etiginin konusu ise dindir. Inanc ta varlik ta ideoloji de hepsi felsefenin konusudur. Ozel bir din olan islam ve de onun ozel bir ilahi olan Allah'ta felsefenin konusudur.

 

Bu Konuda Sonuna Kadar Haklısın .. Burada Hata Bende Çünkü Zaten Yukarıdada Söylediğim Gibi Önce Tamamıyla Felsefeye Yöneldiğimi Söylemeyi Atlamışım .. Bu Konuda Affına Sığınıyor Ve Sana Sonuna Kadar Katılıyorum .. Sadece Din Değil Felsefede En Az Din Kadar Ön Planda Tutulmalıdır .. Eğer Felsefi Düşünürsen Daha Rahat Cevaplarsın Zaten ..

 

Dokuzuncu Cevaba Gelelim;Senin ozel bir din olan islam ve onun ozel bir ilahi olan Allah icin kuran'a yonelmen sadece bu dine ve ilahina yoneliktir. Diger dinleri ve ilahlari yaraticilari icermez.

 

Haklısın Bu Konudada Sana Sonuna Kadar Katılıyorum Ve Yine Eksik Anlatımım Yüzünden Yanlış Anlaşılmışım Çünkü Bir İslam Ülkesinde Bulunduğum İçin İlk Olarak İslama Yöneldim Ve Daha Sonra Diğer Kaynaklara Göz Attım .. Ama Hiçbir Zaman Başka Kaynakları Yok Saymadım..Çünkü Ben Vicdanımı Rahatlatmak İçin Değil Gerçekten Öğrenmek İstediğim İçin Araştırdım..

 

Onuncu Cevaba Gelelim;Tum dinler ve ilahlari sadece uc ibrahimi yani O.Dogu dinleri ile sinirli degildir. Dunyada insanoglunun ortaya attigi tarihte oldukca yaratilis mitleri ve efsaneleri mevcut. Zaten uc ibrahimi dinin icerdigi de Sumerlilerinkine cok benzer.

 

Bu Konu Hakkında Sana Detaylı Bir Şekilde Araştırıp Cevap Vereceğim Çünkü Dikkate Almamıştım..

 

Gelelim Onbirinci Cevaba; Bir seyin bilimselliginin en tutarli tarafi her daim olgusunun gozlem vermesidir. Bugun insanoglu nasil meydana geliyor ve doguyorsa bu her zxaman da boyleydi.

 

Yani bilimsel olarak bir insanoglunun meydana gelmesi icin iki farkli insanoglu cinsinin bir biri ile cinsel iliskiye girmesi gerekir.

 

Bunun disindaki hic bir soylem, bilimsel degildir ve gozlemi yoktur.

 

Yukaridaki dinde insanogluna verilmek istenen, anneligin kutsalligidir. Halbuki yaratilis mitinde Kadin, erkegin yani ademin kaburga kemiginden gelir. Habil ile kabil de bu ikisinin cocugudur.

 

Zaten yine yukaridaki dinde Isa "tanrinin oglu" olarak lanse edildiginden, Isa'nin babasi otomatikman tanri olur.

 

Burada Sana Farklı Bir Cevap Vereceğim .. Darwin Teoriside Bilimsel Değil Ve Hiç Bir Gözlemi Yoktur Benim Bİldiğim Kadarıyla .. Çünkü Günümüzde Bu Konuda Hiç bir Kanı Yani Bilimsel Geçerlilik İleri Sürülmemiştir Sadece Maymunların DNA'sı Bizimki İle %90 dan fazla Benzeştiği İçin Aynı Familyaya Konulmuşuzdur .. Ama Benim Söylediğim Şeyde Bilimsel Bir Geçerlilik Vardır .. Doğru Duydun Vardır .. Nasıl Vardır Dersen Direkt Ayet Olarak Bakarsan Çok Mantıksız Olarak Gelir .. Ama Eğer Biraz Mantık Yorumlarsan.. Yakın Zamanda Duyduğun Gibi Bir Klonlama Söz Konusu Olmuştur .. Eşeysiz Üremeden Kastım Budur Sonuçta İki Çift Bile Olsa .. Milyonlarca Seçenek Ön Plana Çıkmaktadır .. Dediğin Gibi Kitaba Görede H.z Havva H.z Ademin Bir Kemğinden Yaratılmamış mıdır ? Tanrının Oğlu Sıfatı İslamda Hiç bir Şekilde Ve Ya Hiç Bir Yerde Geçmemiştir .. Tanrının Oğlu Hristiyanlığın İnanışan Göre Var Olmuştur ki işte Bu Yüzden Bana Mantıklı Olan Kuran-ı Kerim Geliyor .. Ayrıca Hatılatırım Bir Haberde Duyduğuma Göre Günümüz de Artık Doğum Yapmak İçin Erkek Spermine Gerek Kalmıyacak .. Kadın DNA'sından Yapay Sperm Üretilebilirmiş .. Bunu Ben Değil Bilim Adamları Söylüyor Aç Bir Araştır Derim .. Bak Mesela Kurduğun Cümleden Belli '' Yani bilimsel olarak bir insanoglunun meydana gelmesi icin iki farkli insanoglu cinsinin bir biri ile cinsel iliskiye girmesi gerekir.'' Sen Farklı Bir Şekilde Asla Ama Asla Olamayacağını Söylerken Bilim Seni Yalanladı Ayriyetten Kuran-ı Kerim'de Bilimin Üzerinde Çalıştığı Şeyi Asırlar Öncesinden Sana Çıtlatmış..(Bkz. Yapay Sperm Üretildi !)

 

Gelelim onikiye;Evet, zaten inandigin yaraticinin her seyi yapabileceginer inanirsan, ona her seyi aklin ile yaptirabilirsin.

 

Iste o soru benim sana yukarda soyledigim "yaratanin yaratan sorunu" dur. Cunku sonucta kimi yaratan olarak Kabul edersen et, mutlaka onun da bir yaratani olacaktir ve bu bir kisir dongudur. Resme disardan bakmak, benim "qua felsefesi" dir. Sitede profilimden bulabilirsin.

 

Evet Bu Konudada Haklısın Bu Bir Kısır Döngüdür .. Ben Kendimi Yukarıdada Gördüğün Gibi Körü Körüne İnandırmış Değilim .. Bu En Azından Benim Düşüncem .. İkinci Cümlen Hakkında Şunu Söyleyebilirim ki Ben Beni Yaratanı Yaratıcım Olarak Kabul Ederim .. Mantıken de Öyledir Çünkü Senin Yaratıcını Yaratan  Senin Yaratıcın Olmaz Senin Yaratıcın Seni Yaratandır Yani Şöyle Bir Modelleme Yaparsak Spider-man'ı Yaratan Steve Ditko'dur .. Spider-man İçin Yaratıcı Steve,Steve İçinse Tanrıdır ..

 

Onüç Olmuş;Yine burada bilimsel bir yanasim yok. Cunku bir seyin ilkligi gozlem vermez ve aklin bir inancidir. Bilimsel olan tek sey daimi gozlem veren evrendir. Ezeli ya da ebedi zamansal sifatlardir ve mutlaka bir ilke tekasbul ederler, halbuki daimilik zamansaldegildir. Cunku basi ya da sonu yoktur.

 

Şimdi Sana Bu Konuda Şöyle Söylebilirim..Dediğin Gibi Tabi ki de Herşeyin Bir İlki Vardır..Olmalıda Zaten Mantıken .. Dediğin Gibi Daimlik Zamansal Bir Kavram Değildir Ama Şunu Söylebilirm ki O Zaman , Zamanda Sonradan Yaratıldıysa Bundan Önce Zaman Kavramı Yoksa O Zaman Daimlik Vardır .. Herşeyin Bir İlki Varsa Zamanında Bir İlki Vardır .. Başlangıç .. Benim Düşünceme Göre İçinde Bulunduğumuz Evren Yaratıldıktan Sonra Zaman Başlamıştır Yani Bunun Öncesinde Her Zaman Daimlik Vardır .. Yani Everen Sallıyorum 900 Milyar Yaşındaysa Bununda Öncesi Vardır Elbet .. Zamandan Önceside Vardır , Zamandan Öncesi Daimliktir.. Biraz Karışık Oldu Farkındayım Ama Özetlersem Zamanda Sonuçta Yaratılmış Yani Var Olmuş Bir Kavram Olmalı Peki Zaman Yoksa Öncesini Neyle Adlandırabiliriz ? Öyleyse Şöyle Bir Seçenekte Vardır ki Zaman Daimdir .. Her Zaman , Zaman Kavramı Vardır Yani Her zaman Daim Olan Birşey Vardır .. En Başından Orda Olan Birşey Her Zaman Olmuştur ..

 

OnDörde Geldik;Neden, peki belirli bir yaraticinin yaraticisi kisir dongusu ne olacak?

Soyle dusun.

Eger tanri mekansal ise, demekki bir mekanin ondan once varligi gerekli ki; mekanda yer alabilsin, eger tanri zamansal ise; o zamanda bir oncesi ve sonrasi olabilsin.

Eger zaman ve mekandan muasf ise, kendisi zaman ve mekan olur.

Iste sana panteizm yani tanri=evren, ya da hyloteizm, madde=tanri.

Yani senin kendini inandirdigin tanrin;

Ya mekan ve zamana ickin

Ya mekan ve zamandan diskin

Ya da kendisi mekan ve zamandir.

Kisaca inandigin yaraticinin bulundugu bir yer ve zaman sorunu vardir. Cunku yaratabilmek icin, once bir mekanda ve zamanda var olmak gerekir.

Madde konusuna gelince, bugun maddenin tam olarak ne oldugu hakkinda felsefi ortak bir tanim yoktur. Ayni yaraticigibi.

Bilimsel olarak ta maddenin ne oldugu degil, nasilbir davranis ve fonksiyonu gozleme sundugu onemlidir.

Cunku bilim felsefe gibi varligin ne oldugunu tartismaz, sadece gozlem veren varligin nasildavrandiginin gozlemini ortaya koyar.

Tanri ya da bilimum yaraticilar da gozlemi olmadigindan, otomatikman bilim disina duser.

Felsefede de olan sadeceinanilan yaraticinin bir sey ile ozdeslestirilmesi ve bu odeslige olan inanctir. Iste panteizm ornek olarak evren ile ozdeslestirir. Allah ise zaten kuran ile ozdeslesmistir.

 

Bunada Kendi Kendine Cevap Vermişsin Aslında Eğer Tanrı Zaman Ve Mekansa Yukarıda ki Cevabıma Göre Tanrı Daimdir..

 

Geldik OnBeşe;on olarak ne inanc ne de ateizm zaten bilimsel degildir. Ayrica felsefenin teolojisinin konusu olan tanrinin varligi tartismasindaki ideolojiler bu ikisdi ile de sinirli degildir.

 

Kisaca;

 

Hem tanri hem din- teizm

 

Sadece tanri-deizm

 

Ne tanri ne din- Ateizm

 

Tanri karsiti- AntiDeizm

 

Din karsiti- ya baska bir din ya da antiteizm

 

Bilinemezlik- Agnostisizm

 

Onemsememe- Ignostisizm

 

Uzak durma- Apateizm

 

Deizm yani tanri ideolojisi cesitleri

 

Panteizm, panenteizm, hyloteizm, varolusculuk, tasavvuf, mistisizm v.s.ü

 

Dediğin Kavramların Çoğunu Biliyorum Bilmediklerimide Araştıracağım Teşekkür Ederim ..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Dun sana oldukca detayli bir yanit vermistim. Sistem hernasilsa izin vermedi ve yazdiklarimi gonderemedim. Umarim bu yazdiklarimi gonderebilirim.

 

Öncelikle Gerçekten Yorumumu Okuyup Değerlendirdiğin İçin Teşekkür Ederim .. Ayrıca Yorumumu Cümle Cümle Cevaplamanda Gayet Açıklayıcı Olmuş Bu Konudan da Teşekkür Ederim.. Düşünce Biçimin Gerçekten Çok Hoşuma Gitti Ve Gözüme Çarptı .. Mantıklı Cevaplar Verdiğin İçin Sağ Ol .. Şimdi Bende Sana İzninle Bir Kaç Soru Sormak Ya da Cevap Vermek İstiyorum ..

 

 

        Bu Arada Forumda Yeniyim Daha Doğrusu Forumlarda Yorum Yapma Gereği Duymam Yani Hata Falan Yaparsam Kusura Bakmayın .

Hata yapmaktan cekinme, hata biz insanoglu icin. Onemli olan yapilan hatalarin farkina varip, ayni hatayi yapmamak. Asilben sana yorumumu algilamak icin okudugundan tesekkur ederim. Dusunce bicimimin hosuna gitmesi de sevindirici.

 

Benim dusunce biciminin kendi zihniyeti var, adi "evrensel-insan zihniyeti"

 

İlk Cevabına Gelelim; Birincisi ateistler genelde materialist olduklarindan konuya yaratilis olarak degil de, evrim olarak bakarlar.

                 

Güzel Bir Cevap Ve Ben Bu Cevaba  Bir Soruyla Karşılık Vermek İstiyorum ..Bir Maddenin Ve Ya Hücrenin Evrimleşmesi İçin Önce Yaratılması Gerekmez mi ? Ortada Olmayan Bir Nesne Ve Ya Madde Zaten Evrimleşemez..İşte Ben Bu Yüzden Evrimleşme Olarak Değilde Yaratılış Olarak Baktım ..

Evet, ancak ortada olan bir canli evrilebilir. O yuzden yaratilis ile evrim celismez.

 

Yalniz evrim bilimseldir, yaratilis inancsaldir. Materyalizm de felsefidir, bilimsel degildir.

 

Bilim sadece gozlem veren varliklarin, ki bunlara bilimsel olarak fenomen denir; davranislarini gozlemler ve nasil davrandigini aciklar.

 

Bilimin tabani varlik degil, bilgidir. Varlik konusu felsefenin metafizik dalinin konusudur.       

 

İkinci Cevabına Gelelim; Zaten tanriyi yok saymalarinin temeli de ortada maddesel ya da nesnel bir tanri varliginin olmamasidir.

 

Evet Haklısın Orada Maddesel Ve Ya Nesnesel Bir Tanrı Yok .. Belki Klasik Olacak Ama .. Sonuçta İnsanın Duyguları Ve Ya Hayalleride Maddesel Ve Ya Nesnesel Değil ..

Insanoghlunun duygulari ve hayalleri, biyo-kimyasalve fiziksel olarak beyin merkezlidir. Ayni beynin zihin diye bir de soyutlama yetisi vardir.

 

Şimdi Zaten Bende Ondan Bahsediyorum Diyeceksin .. Yani Tanrı Sizin Hayalinizde Uydurduğunuz Sığındığınız Birşey .. Bunu Söylemen Gayet Mantıklı Ama Sana Şöyle Cevap Vermek İstiyorum .. Sen Henüz İçinde Bulunduğun Kainatın Milyarda Birini (Belkide Daha Fazla) Gözlemlerken .. Nasıl Olurda Ortada Maddesel Ve Ya Nesnesel Olarak Bir Şey Yok Diye Kesin Bir Kanıya Varırsın Anlamıyorum ..

Ben ve bilim boyle bir kaniya varmaz. Evren ve uzerindeki her bir fenomen zaten gozlem verir. Aslinda inancta da ortada aklin kendine dogruladigi nesnel bir ozdeslestirme vardir. Kuran=Allah gibi.

 

Ayriyetten Misal Olarak Karadelikleri Göstereceğim .. Ortada Maddesel Ve Ya Nesnesel Bir şey Olmasına Rağmen Onu Gözlemleyemiyoruz Ama Orada Sönmüş Bir Yıldız Olduğunu Biliyoruz Öyle Değil mi ? Ne Kadar Onu Göremesek Ve Ya Gözlemeyemesekte Onun Gezegenleri Ve Işıkları Yuttuğunu Gözlemleyerek Orada Bir Şey Olduğunu Biliyoruz .. Yani Demem Şu Ki Orada Bir şey Olduğunu Mantıksal Ve Gözlemsel Bir Biçimde İp Uçları İle Anlayabiliyoruz ...  (Gezegenleri Yuttuğunda Oluşan x-Işınlarını da Unutmamak Lazım..)

Bilim sadece gozlemledigini ortasya koyar, ortada gozlem yok ise; ortaya konan bilimsel degildir. Eger ortada bir teori varsa, bu teorinin de mantiksal olarak gozlem verebilirliginin olasiligi olmasi gerekir.

 

Big bang teorisi gibi. Cern de big bang'in gozlemi alinmaya calisiliyor.

 

Üçüncü Cevabına Gelelim; Tanri kavrami ve konusu iki temeldedir. Birinci temeli inanc/ideoloji digger temeli ise varlik temelidir.

 

Bu Temeller Konusunda Herhangi Bir Problemim Yok Sana Katılıyorum..Dediğin Gibi İki Temellidir Ama Şunu Söyleyebilirim ki Bu Temeller Sonuçta İnsanın Oluşturduğu Temellerdir Ve Bu Temeller Belkide Bilimsel Gözlemler Sonucu Değşebilir..

Evet, tum temelleri ortaya koyan insanogludur ve bunu kendi turu icin yapar, ortaya koydugu ile bir dialogu yoktur.

 

Bilimin en guzel tarafi zaten, herhangi bir seyin mutlaklasamamasidir, yani gozlem ile yanlislanabilir.  

Dördüncü Cevaba Gelelim;Yalniz tanri kavramini inanca ya da varliga tasimadan once, tanri kavramindan ne anladigini ortaya koyman gerekir.

 

İnanca Ya Da Varlığa Taşımamın Sebebi Zaten Tanrı Kavramından Anladığım Şeyler Sonucu Oluşmuş Bir Şeydir .. Direkt Olarak İslama Yönelmemin Sebebi İse İslam Ülkesinde Yaşamamız .. Tabi Doğal Olarak Dİğer Kaynaklarada Yöneldim .. Gerek Dinsel Kitaplara Gerek Felsefik Kitaplara .. Zaten Ben Hiç Felsefeye Yönelmedim Demedim .. Hatam %100 Olarak Felsefeye Yönelmekti .. Eğer Bunları %50 - %50 Olarak Alsaydım Yazdığım Gibi Cevaplar Karşıma Çıkıyordu ..

Felsefe her seyin temelidir. Senin tum dusunce yapinin bilincli ya da bilincsiz bir ...e goresi ve felsefi varliksal/ideolojik inancsal temeli vardir. Dusuncen de bu temel uzerindedir.

 

Beşinci Cevaba Gelirsek;"Sorumluluk" dedigin tam nedir? Tanrinin varligi ya da tanriya inanc sana nasil bir sorumluluk ve de neden bir sorumluluk yukler?

 

''Sorumluluktan'' Kastım Dinine Göre Yapılan İbadetler Yani Farz Koşulan Şeyler Senin İçin Sorumluluktur .. Çünkü Sen Bir Dini Benimsersen Onun Farzlarını Yani ''Sorumluluklarını'' da Benimsemiş Olursun ..

Iyi guzel de, boyle bir sorumlulugun zorunlulugu ihtiyaci nerden geliyor?

 

Altıncı Cevabına Gelirsek;Kitap yani kuran konusuna gelince, bilinen Muhammed zamanin bir kitabinm olmadigi ve onun olumunden sonar derlendigidir.

 

Evet Yine Haklısın Ama Şöyleki Kuranda Anlatıldığına Göre H.z Muhammed Döneminden Önce'de Pek Çok Uygarlığa Kitap Ve Peygamber Gönderildiğidir.. Bu Konularda Yorumlarını En Çok Mantıklı Bulduğum Kişi İmamı-Gazzalidir .. Bilmeyenler İçin Söylemek Gerekirse İmamı-Gazzali Çok Önemli Bir İslam Alimi Ve ''Kuran-ı Kerim'' Yorumcusudur .. Gördüğünüz Gibi Kuran-ı Kerimde Yorumlanabilir Yani Burada Herhangi Bir Kısıtlama Söz Konusu Değildir.. Bu Kısıtlamalar Tamamen Günümüzde Gerek Büyüklerimizin Gerek Kendini Din Adamları Olarak Sıfatlandıran İnsanların Dini Bize Ve Sonraki Nesle Yanlış Aktarmasıdır ..

Ozel olarak islam dini ve tarihi degerleri v.s. konusuna konu dagilmasin diye simdilik yanit yazmiyorum.

 

Yedinci Cevabına Gelirsek;Dedigim gibi bilimsel olarak yaratilmadik evrildik.

Ayrica yaratilanin her bir yarataninin kendinbin yaratilis kisir dongusu vardir.

Ayrica soracagin soru da "neden" degil, "nasil" olmali.

Cunku nasil sorusu sana gozlem verir, neden sorusu ise senin aklini kendine inandirdigin bir yanita seni yonlenmdirir.

O zaman sorumuz nasil evrildik/yaratildik olmalidir.

 

Bu Konuda Sana Katılmıyorum Çünkü Bazen Neden Sorusu Pek Çok Sorununda Cevabı Olabilir Çünkü Sen Ona Neden Diye Sorduğunda O Önce Nasılı Sonra Nedeni Cevaplar .. En Azından Ben Bu Şekilde Gözlemledim O Yüzden Nasıl Diye Sorma Gereği Duymadım..

Tabi ki olabilir, yalniz verilen yanit genelde felsefi ve aklin inancsaldogrulamasidir. Bilimsel degildir. Cunku nedensellik bir felsefe konusudur. Yani bir seyin nedenini o sey degil de, sadece insanoglu kendi inanci ile aciklar.

 

Buradaki bir sorun da teleolojidir, yani aciklayanin amaci. Halbuki fenomende teleoloji yoktur. Fenomene ozeli oznelligi ve ozselligi veren insanogludur.

 

Sekizinci Cevaba Gelelim;Sonucta tanri da dinde felsefenin konularidir. Metafizigin teolojhisinin konusu tanri, felsefenin metafiziginin ve etiginin konusu ise dindir. Inanc ta varlik ta ideoloji de hepsi felsefenin konusudur. Ozel bir din olan islam ve de onun ozel bir ilahi olan Allah'ta felsefenin konusudur.

 

Bu Konuda Sonuna Kadar Haklısın .. Burada Hata Bende Çünkü Zaten Yukarıdada Söylediğim Gibi Önce Tamamıyla Felsefeye Yöneldiğimi Söylemeyi Atlamışım .. Bu Konuda Affına Sığınıyor Ve Sana Sonuna Kadar Katılıyorum .. Sadece Din Değil Felsefede En Az Din Kadar Ön Planda Tutulmalıdır .. Eğer Felsefi Düşünürsen Daha Rahat Cevaplarsın Zaten ..

Aynen yalniz burada onemli olan inancin ya da ideolojinin kisi tarafindan hangi felsefi varliksal tabana dayandiginin bilinmesidir. Aksi sadece ezber ve kulaktan dolma olur.

 

Dokuzuncu Cevaba Gelelim;Senin ozel bir din olan islam ve onun ozel bir ilahi olan Allah icin kuran'a yonelmen sadece bu dine ve ilahina yoneliktir. Diger dinleri ve ilahlari yaraticilari icermez.

 

Haklısın Bu Konudada Sana Sonuna Kadar Katılıyorum Ve Yine Eksik Anlatımım Yüzünden Yanlış Anlaşılmışım Çünkü Bir İslam Ülkesinde Bulunduğum İçin İlk Olarak İslama Yöneldim Ve Daha Sonra Diğer Kaynaklara Göz Attım .. Ama Hiçbir Zaman Başka Kaynakları Yok Saymadım..Çünkü Ben Vicdanımı Rahatlatmak İçin Değil Gerçekten Öğrenmek İstediğim İçin Araştırdım..

Aferin sana.

 

Onuncu Cevaba Gelelim;Tum dinler ve ilahlari sadece uc ibrahimi yani O.Dogu dinleri ile sinirli degildir. Dunyada insanoglunun ortaya attigi tarihte oldukca yaratilis mitleri ve efsaneleri mevcut. Zaten uc ibrahimi dinin icerdigi de Sumerlilerinkine cok benzer.

 

Bu Konu Hakkında Sana Detaylı Bir Şekilde Araştırıp Cevap Vereceğim Çünkü Dikkate Almamıştım..

Sevindim. Ne zaman musait olursan, konu ile ilgili soru ya da yanitlarini beklerim.

 

Gelelim Onbirinci Cevaba; Bir seyin bilimselliginin en tutarli tarafi her daim olgusunun gozlem vermesidir. Bugun insanoglu nasil meydana geliyor ve doguyorsa bu her zxaman da boyleydi.

 

Yani bilimsel olarak bir insanoglunun meydana gelmesi icin iki farkli insanoglu cinsinin bir biri ile cinsel iliskiye girmesi gerekir.

 

Bunun disindaki hic bir soylem, bilimsel degildir ve gozlemi yoktur.

 

Yukaridaki dinde insanogluna verilmek istenen, anneligin kutsalligidir. Halbuki yaratilis mitinde Kadin, erkegin yani ademin kaburga kemiginden gelir. Habil ile kabil de bu ikisinin cocugudur.

 

Zaten yine yukaridaki dinde Isa "tanrinin oglu" olarak lanse edildiginden, Isa'nin babasi otomatikman tanri olur.

 

Burada Sana Farklı Bir Cevap Vereceğim .. Darwin Teoriside Bilimsel Değil Ve Hiç Bir Gözlemi Yoktur Benim Bİldiğim Kadarıyla ..

Bugun evrim olgusu bilimsel olarak Darwin'e dayanmaz. Evrimsel biyolojiye dayanir. Evrimsel biyoloji de gozlem verir.

 

Çünkü Günümüzde Bu Konuda Hiç bir Kanı Yani Bilimsel Geçerlilik İleri Sürülmemiştir Sadece Maymunların DNA'sı Bizimki İle %90 dan fazla Benzeştiği İçin Aynı Familyaya Konulmuşuzdur .. Ama Benim Söylediğim Şeyde Bilimsel Bir Geçerlilik Vardır .. Doğru Duydun Vardır .. Nasıl Vardır Dersen Direkt Ayet Olarak Bakarsan Çok Mantıksız Olarak Gelir .. Ama Eğer Biraz Mantık Yorumlarsan.. Yakın Zamanda Duyduğun Gibi Bir Klonlama Söz Konusu Olmuştur .. Eşeysiz Üremeden Kastım Budur Sonuçta İki Çift Bile Olsa .. Milyonlarca Seçenek Ön Plana Çıkmaktadır .. Dediğin Gibi Kitaba Görede H.z Havva H.z Ademin Bir Kemğinden Yaratılmamış mıdır ? Tanrının Oğlu Sıfatı İslamda Hiç bir Şekilde Ve Ya Hiç Bir Yerde Geçmemiştir .. Tanrının Oğlu Hristiyanlığın İnanışan Göre Var Olmuştur ki işte Bu Yüzden Bana Mantıklı Olan Kuran-ı Kerim Geliyor .. Ayrıca Hatılatırım Bir Haberde Duyduğuma Göre Günümüz de Artık Doğum Yapmak İçin Erkek Spermine Gerek Kalmıyacak .. Kadın DNA'sından Yapay Sperm Üretilebilirmiş .. Bunu Ben Değil Bilim Adamları Söylüyor Aç Bir Araştır Derim .. Bak Mesela Kurduğun Cümleden Belli '' Yani bilimsel olarak bir insanoglunun meydana gelmesi icin iki farkli insanoglu cinsinin bir biri ile cinsel iliskiye girmesi gerekir.'' Sen Farklı Bir Şekilde Asla Ama Asla Olamayacağını Söylerken Bilim Seni Yalanladı Ayriyetten Kuran-ı Kerim'de Bilimin Üzerinde Çalıştığı Şeyi Asırlar Öncesinden Sana Çıtlatmış..(Bkz. Yapay Sperm Üretildi !)

Burada sorun bilimsel olarak tum meydana gelisteki inanclarda akil kendi inanci olarak bir suru farkli yanit ortaya koyar ve hic birinin de gozlemi yoktur.

 

Topraktan, alaktan, meniden, kaburga kemiginden v.s.

 

Halbuki insanoglu sadece dogar ve bu gozlem verir. Bilim yalanlamaz. Bilimin olgusu sadece gozlem ile yanlislanabilir.

 

Gelelim onikiye;Evet, zaten inandigin yaraticinin her seyi yapabileceginer inanirsan, ona her seyi aklin ile yaptirabilirsin.

 

Iste o soru benim sana yukarda soyledigim "yaratanin yaratan sorunu" dur. Cunku sonucta kimi yaratan olarak Kabul edersen et, mutlaka onun da bir yaratani olacaktir ve bu bir kisir dongudur. Resme disardan bakmak, benim "qua felsefesi" dir. Sitede profilimden bulabilirsin.

 

Evet Bu Konudada Haklısın Bu Bir Kısır Döngüdür .. Ben Kendimi Yukarıdada Gördüğün Gibi Körü Körüne İnandırmış Değilim .. Bu En Azından Benim Düşüncem .. İkinci Cümlen Hakkında Şunu Söyleyebilirim ki Ben Beni Yaratanı Yaratıcım Olarak Kabul Ederim .. Mantıken de Öyledir Çünkü Senin Yaratıcını Yaratan  Senin Yaratıcın Olmaz Senin Yaratıcın Seni Yaratandır Yani Şöyle Bir Modelleme Yaparsak Spider-man'ı Yaratan Steve Ditko'dur .. Spider-man İçin Yaratıcı Steve,Steve İçinse Tanrıdır ..

Iste sorun da zaten aklin kabulunde. Yalniz bu gozlem vermez ve bilimsel degildir. Ayrica sen yaratilmadin, dogdun. Yani bir doguran ve dogurtan heteroseksueliliskinin urunusun.

 

Onüç Olmuş;Yine burada bilimsel bir yanasim yok. Cunku bir seyin ilkligi gozlem vermez ve aklin bir inancidir. Bilimsel olan tek sey daimi gozlem veren evrendir. Ezeli ya da ebedi zamansal sifatlardir ve mutlaka bir ilke tekasbul ederler, halbuki daimilik zamansaldegildir. Cunku basi ya da sonu yoktur.

 

Şimdi Sana Bu Konuda Şöyle Söylebilirim..Dediğin Gibi Tabi ki de Herşeyin Bir İlki Vardır..

Iyi de o ilk ne ise onun da oncelik sorunu vardir. Ayrica ilk gozlem vermez ve bilimsel degildir.

 

Olmalıda Zaten Mantıken .. Dediğin Gibi Daimlik Zamansal Bir Kavram Değildir Ama Şunu Söylebilirm ki O Zaman , Zamanda Sonradan Yaratıldıysa Bundan Önce Zaman Kavramı Yoksa O Zaman Daimlik Vardır .. Herşeyin Bir İlki Varsa Zamanında Bir İlki Vardır .. Başlangıç ..

Baslangic oncesi sorunu vardir. Ayrica zaman insanoglunun onsuz yassayamayacagi ve somutlastirdigi bir olcumudur. Daimilik zaman ile degil, gozlemin kesintisizligi ile paraleldir.

 

Benim Düşünceme Göre İçinde Bulunduğumuz Evren Yaratıldıktan Sonra Zaman Başlamıştır

Evren bir mekandir ve eger yaratilsa baska bir mekanda yaratilabilir. Bu da bugun spekulasyondur, cunku insanoglu henuz evrenin mekansal ebatlarini ortaya koyamamistir. Zaten koysa, evrenin bunyesinde oldugu baska bir mekani gozlemler. Zamani baslatan insanogludur. Yani zaman evrenin bir parcasi olan insanoglu ile baslatilir ve insanoglu oncesi olcumleri kapsar.

 

Yani diyelim dunyanin yasinin 4.7 milyar yiloldugunu, insanoglu kendi varliginda ortaya koymustur. Diyelim belki de bir asir once. Dinazorlar devrinde insanoglu olmadigindan zamanda yoktu.

 

Yani Bunun Öncesinde Her Zaman Daimlik Vardır .. Yani Everen Sallıyorum 900 Milyar Yaşındaysa Bununda Öncesi Vardır Elbet .. Zamandan Önceside Vardır , Zamandan Öncesi Daimliktir.. Biraz Karışık Oldu Farkındayım Ama Özetlersem Zamanda Sonuçta Yaratılmış Yani Var Olmuş Bir Kavram Olmalı Peki Zaman Yoksa Öncesini Neyle Adlandırabiliriz ? Öyleyse Şöyle Bir Seçenekte Vardır ki Zaman Daimdir .. Her Zaman , Zaman Kavramı Vardır Yani Her zaman Daim Olan Birşey Vardır .. En Başından Orda Olan Birşey Her Zaman Olmuştur ..

Insanoglunun yarattigi zaman olcum icindir, eger oncelik sonralik konusuna girersen bu zamansal olarak kisir dongudur.

 

Mesela big bang evrenin bir yerinde ve belirli bir zamanda oldugu dusunulen bir patlamadir. Eger insanoglu mekansalolarak big bag oncesi baska BIR ZAMANSAL OLCUME YONELIRSE, O ZAMAN BU BIG BANG ONCESI OLUR. 

OnDörde Geldik;Neden, peki belirli bir yaraticinin yaraticisi kisir dongusu ne olacak?

Soyle dusun.

Eger tanri mekansal ise, demekki bir mekanin ondan once varligi gerekli ki; mekanda yer alabilsin, eger tanri zamansal ise; o zamanda bir oncesi ve sonrasi olabilsin.

Eger zaman ve mekandan muasf ise, kendisi zaman ve mekan olur.

Iste sana panteizm yani tanri=evren, ya da hyloteizm, madde=tanri.

Yani senin kendini inandirdigin tanrin;

Ya mekan ve zamana ickin

Ya mekan ve zamandan diskin

Ya da kendisi mekan ve zamandir.

Kisaca inandigin yaraticinin bulundugu bir yer ve zaman sorunu vardir. Cunku yaratabilmek icin, once bir mekanda ve zamanda var olmak gerekir.

Madde konusuna gelince, bugun maddenin tam olarak ne oldugu hakkinda felsefi ortak bir tanim yoktur. Ayni yaraticigibi.

Bilimsel olarak ta maddenin ne oldugu degil, nasilbir davranis ve fonksiyonu gozleme sundugu onemlidir.

Cunku bilim felsefe gibi varligin ne oldugunu tartismaz, sadece gozlem veren varligin nasildavrandiginin gozlemini ortaya koyar.

Tanri ya da bilimum yaraticilar da gozlemi olmadigindan, otomatikman bilim disina duser.

Felsefede de olan sadeceinanilan yaraticinin bir sey ile ozdeslestirilmesi ve bu odeslige olan inanctir. Iste panteizm ornek olarak evren ile ozdeslestirir. Allah ise zaten kuran ile ozdeslesmistir.

 

Bunada Kendi Kendine Cevap Vermişsin Aslında Eğer Tanrı Zaman Ve Mekansa Yukarıda ki Cevabıma Göre Tanrı Daimdir..

Bu da islam dinine ters duser. Cunku eger tanriyi akil olarak bir fenomen ile ozdeslestiriyorsan, bu deism olur.

 

Geldik OnBeşe;on olarak ne inanc ne de ateizm zaten bilimsel degildir. Ayrica felsefenin teolojisinin konusu olan tanrinin varligi tartismasindaki ideolojiler bu ikisdi ile de sinirli degildir.

 

Kisaca;

 

Hem tanri hem din- teizm

 

Sadece tanri-deizm

 

Ne tanri ne din- Ateizm

 

Tanri karsiti- AntiDeizm

 

Din karsiti- ya baska bir din ya da antiteizm

 

Bilinemezlik- Agnostisizm

 

Onemsememe- Ignostisizm

 

Uzak durma- Apateizm

 

Deizm yani tanri ideolojisi cesitleri

 

Panteizm, panenteizm, hyloteizm, varolusculuk, tasavvuf, mistisizm v.s.ü

 

Dediğin Kavramların Çoğunu Biliyorum Bilmediklerimide Araştıracağım Teşekkür Ederim ..

Asil ben tesekkur ederim.

 

Aslinda sana yazdigim konu ve kavramlarin hemen hemen hepsinin basligi var. Profilden bulabilirsin.

 

Ya da daha detayli bilmek istedigin bir konu kavram varsa, istersen onun da basliginin linkini bulup, verebilirim.

 

Son olarak, kavrami ve bilgiyi yaratan insanogludur. Allah'ta Tanri'da bir kavramdir ve insanoglu yaratmistir. Ustelik bu kavramlara anlam ve icerik veren de insanogludur.

 

Burada ki konu da, insanoglunun neden boyle bir kavram yaratmaya ihtiyac duydugu,VE BU YARATTIGI KAVRAMIN INSANOGLUNUN YASAM VE ILISKISINDE NASIL SOSYO-PSIKOLOJIK BIR ETKISI OLDUGU KONUSUDUR.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

bu bir soru deil..........

.

.

.

çok mu abarttım bilemiorum ama ben böyle düşünüyorum ve artık düşünceyi sınırlayan bir kanun olmadıına göre bunlar abartı deil................

devreleri yakmışın bence ALLAH ın olmadığına inandırmak için nasıl gayret göterip araştırma yaptıysan kitap okuduysan yada kendini şartlayıp o eğilimde olduysan birazda varlığını araştır aynı enerji ve istekle oyönde çalış inan birşey kaybetmezsin dene yani n çıkar ben inanmıyorum yok şöyle yok böyle demeyle sıyrılamazsın olmadı yine inanma ama çaba göster inanmak için n yaptın hiç düşündün mü hiçbişey yapmadan varlığını hissedemezsinki dene sadece dene aç bi vaka suresini dinle  mesela en basit

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Sadece İslam değil, tüm dinler saçma bana göre. Size bu durumu şöyle izah edeyim;
Din, insanoğlunun yarattığı bir psikolojidir; yapılan ibadetler de terapi etkisi görür. Bizler her daim kendimizin başına iş örmeyi ve kendimizi kandırmaya bayılırız. Ve umudun tükendiğini bilsek de hep bir yerlerden umut bulduğumuza inandırırız kendimizi. Dinler, insanoğlunun tutunmak için oluşturdukları bir daldır. Bizi yaratanı bıraktık, kendi yarattıklarımıza taptık. Ne de nankör varlıklarız biz! İşte ben, insanoğlunun nankör olup yarattığı Allah'a değil, beni yaratan yüce yaratıcıya tapıyorum. Çok da mutluyum.

Dinden çıkan insanlara, ibadet etmesi zor geldi yahu ondan çıktı dinden derler çoğu zaman. Ne münasebet efendim! Bu bir düşünce şeklidir. Düşünen varlıklarız. Pekala kendi fikirlerimizi üretebiliriz. Ve körü körüne inanmak yerine, at gözlüklerini çıkarıp dini sorguyabilir, eleştirebiliriz. Kusura da bakın ama buna karışmak kimsenin haddi değildir. 

Kuranın değiştirilmediğini düşünüyorlar. Peki hangi gerekçe ile? Kuranda bulunan, “Kuranı biz indirdik korumasını da biliriz.” ayeti ile mi? Ayetler ilk indiği zamanlar yapraklara, kemiklere, hayvan derilerine yazıldı, sahabeler ezberledi daha sonra savaş zamanları sahabeler ölmeye başlayınca Ebu Bekir ve Osman döneminde kitaplaştırıldı çoğaltıldı. Şimdi, o küçücük ayeti eklemek ne kadar zor olabilir? Ölen sahabelerin hafızasındaki ayetler ne oldu? Yahut insanoğlunun hafızasına ne denli güven duyabiliriz? Ben duymuyorum açıkçası. Hadi bunları geçtim, dört kutsal din haricinde dünyada bir sürü din var ve bilirsiniz ki hepsinin kendine ait kutsal bir kitabi var. O kitapları insanların yazdığını düşünüyor, Müslümanlar. O kutsal kitaplara bakılınca onlar da bölümlerden, ayetlerden oluşuyor. Toplumu yapılandıracak bilgilere sahip. Tanrı - Tanrı'lar - dan inmiş gibi yazılmış. Kuran gibi iyiyi ve doğruyu göstermeye çalışmış. Yani neymiş efendim, bir insanın - Hz. Muhammed gibi aydın bir kimsenin - kutsal kitap yazması hiç de zor değilmiş, dimi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaslar oncelikle selamun aleykum siz yaradana inanmiyorsunuz ama yaradanin yaptigi evreni kainati canlilari arastirmakla ugrasiyorsunuz herseye bilimsel yaklasmaya calisiyorsunuz farkinda degilsiniz hicbirsey kendi kendine olmuyor degilmi siz bir tane heykel yapsaniz bin yil sonra canlanacagina inanirmisiniz bence hayir peki teknoloji o kadar gelisti robotlar yapiliyor insan olmadan o robotu haraket ettirebilirmisiniz bence yine hayir milyonlarca topu hicbirini birbirine carptirmadan havada tutabilirmisiniz bence hayir teknoloji insan beyni ne kadar gelisirse gelissin cenabi allah'in yaptigi seyleri cozemez bence etrfiniza bakin hersey bir mucize sizce kendi kendine olurmu bence hayir biz daha cenabi allah`in yaptigi kucucuk bir atomu bile arastira arastira bitiremiyoruz peki insan vucuduna ne dersiniz et ve kemik yigininin nasil haraket ettigini dusundunuzmu hic arabayi dusunun kim yapiyor bu icadi insan demi kendiligindenmi oluyor yine bir yaratani var degilmi bizde bir yaradan tarafindan yaratildik ister inanin ister inanmayin inşallah allah cc sizleri inananlardan eyler

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir Misafirangela

bende inanmıyorum eğer gerçekten tanrı olsaydı dünya bukadar adaletsiz olmazdı Nokta.

 

 

Eğer dünyada herşey güzel ve adaletli olsaydı bizim sınavımız ve bize vaadedilen cennetin ne önemi kalırdı.Ozamn kimin cenneti hakbedip kimin etmediği nasıl anlaşılırdı.Eğer sizin dediğiniz doğruysa ve (haşa) allah yoksa bizim hiçbir kaybımız olmaz ama eğer varsa dedinildiği gibi cennet ve cehennem varsa sonsuza kadar yanmayı göze alabliyormusunuz?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Varligini gormek istiyen gorur zehirli boyceklerden ballar yediren suhursuz boceklerden ipekler giydiren allah hic bir seyi sebebsiz yatatmamis baska bir boyut ruya goruyorsun o zaman ruhun var senin su an sirk kosman yaratilisinda allah cc ruhuyla uflenip can bulmandan tek insanda var kendini ustn gormek diger gozlerimin gordugu herseyde allahin varligini goruyorum ben agacta meyva veriyo sirk kosmadan toprak tevazu icinde ayaklarimizin altinda herturlu bitkiye renk lezet tat veriyo kendini yuceltmeden hayvanat hersey insana hizmet ediyo sizce bu bir olasilikmi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

Ben olaya şu gözle bakarım. Dine inanırsam bu dünyada çok az şey kaybederim. Çünkü farzlar ve haramlar azdır( namazın farzları için günde yarım saat yeterlidir.) diğer türlü düşünürsek ölümden sonra yok olsak bile pişmanlık duyamam dünyadaki yaşamım için ama ya doğruysa ya cehennem varsa diğerinin vay haline o zaman.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Bende hıristiyanların dinin uydurmasını yazım 3tanrı (haşa) olduğuna inanıyorlar ve tabi dualarında 3 üne gidiyor.Cevap1:tanrıların smile.png yarattığı herşey yaratılmış yanı mahluktur.Peki bu 3 tanrının olamayacağını matematikle ele alalım 2nin olabilmesi için 1e ihtiyacı vardır. 2+1=3 ve bu sonsuza kadar devam eder...+1 diye Ama ve lakin 1 In oluşması için 0a ihtiyacı yoktur yanı 0+0=0 dır.şöyleki bu tanrılar aynı anda var olmuş olamaz.Birisinin diğerlerini var etmesi gerekir ki buda ilk tanrının ilminin ,gücünün diğerlerinden üstün olduğunu gösterir buda şüphesiz diğer 2 tanrıyı mahluk (yaratılmış) yapar.2.cevap sonsuz ilim ve kudret sahibi bir tanrının yanı sıra başka tanrılarada tapmak,dua etmek yaratıcıya hakaret ve küfür değilmi dir? Neden biraz aklını kullanmak zor gelir insana?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Arkadaşlar bakın insanların görüşleri kimseyi ilgilendirmez.. Bildiğimiz gibi Allah insanlara akıl vermiş ki düşünsünler ve istediklerini yapsınlar diye.. siz nasıl dininize, Allah'a inanıyorsanız yani seçiminiz buysa kusurabakmayın da onlarında seçimleri bu.. benim görüşüm deizm belki duymuşsunuzdur yada biliosunuzdur.. aslında ben görmediğim şeye inanmam.. örneğin cinlere... ya anlamıyorum tamam inanıyorsunuz da inanıyorsanız niye korkuyorsunuz.. Kuran da cinler dumansız ateşten yaratılmıştır, insanlar cinlerden üstün varlıklardır diyor.. bırakın onlar sizden korksun ozaman.. ozaman Allah'ı da görmüuosun inanmıosun diceksiniz ama tam tersi görüyorum da inanıyorum da.. nası mı görüyorum? dünyayı izlioyorum sadece ve bunca güzellikler ve canlıların yaşama prensibi kendi kendine oluşmuş olamaz.. yani bunları yaratan bi güç yani AllaH var.. ha dünyaya karışıo mu? bence hayır.. yani kutsal kitaplar Allah tarafından mı gönderildi? bence hayır, zeki insanlar tarafından yazıldı.. dünyada sayısızca din war.. neden 4 tanesi kutsal kitap olarak ortaya çıktı? çünkü o 4 ünde bi güçten bahsedilio ortak özellikler var.. ama aralarındada dağlar kadar farklar var.. eğer Allah bu 4 kitabı da gönderdiyse kusurabakmayın ama dağlar kadar fark olması da garip gelio insana..ha diceksiniz ki incil değiştirilmiş.. ya değiştirirsin şarap içmek kutsal dersin isteğe bağlı ama kalkıpta bebeklerin günahlarıyla doğduğunu ve arındırılması gerektiğini değiştirmezsin.. bizim dinimizde ise bebekler melektir denir günahsız doğar denir.. bakın bunları biraz araştıralım arkadaşlar en azından demeye çalıştığımı anlayın..

Merhaba smile.png

Öncelikle deist görüşe sahibim demişsin daha sonra islamı "bizim" dinimiz olarak yazmışsın senin inandığın inançla "bizim" dinimizi ayıran tek noktanın Allah'ın şuanda dünyaya karışmaması olduğunu sanıyorsun bunu daha iyi araştırmanı öneriyorum bilgi sahibi olmadığın veya günümüz sosyal ortam etkisinde olduğun gayet açık, daha sonraki yazdıklarındanda anlaşılıyor.

Eğer islamı tercih etmişseniz görüşlere karışma gibi bir durum söz konusu olamaz tebliğ her zaman her müslümanın görevidir tabiki saygı çerçevesinde.

Dünyaya gelen kutsal kitapları tarihlerini bozulmamış kısımlarını ve eklemeleri araştırırsanız bir çekişki olmadığını farkedersiniz. Bir papaz kendi kitabının bozulup bozulmadığını üzerlerine lanet edilip edilmediğini kurandan ayetlerle açıklıyordu? Buradanda kimlerin neye inandığı gayet açık ve herkes herşeyin farkında yahudilik ve hristiyanlık alemi bir oyundur ateizm, deizm vb görüşlerde bu oyunun yeni ve küçük sürümleridir (gençler üzerine kurulan).

Kutsal kitabı Allah yazmadı demişsin şunu

 

 

bi izlemeni öneririm. Daha sonra bu kadar zeki bir insan bulabilirsen tek örnekle gösterirsin artık sen dinini anlatırsın bizde sana inanırız.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Demek inanmıyorsunuz gözünüzle görmediğiniz şeylere ozman toz taneciklerini gözümüzle göremiyoruz ama var değilmi ozman ALLAH ta var hım nesıl öğretmenlerin öğrencileri devletin milleti yaratılanlarında yaratıcısı vardır o yüzden inenmyana insanlar hesaba çekileceğiniz günü bekleyin...

Bak abi öyle değil toz ne alaka.mikroskoba koy görürsün 1000yıl önce yaşasaydım yıldızlara allah ne güzel lamba yakıyo falan derdim şimdi onların yıldız ve gezegen olduğunu biliyorum. Hadi bana allahın olduğuna dair şuan tam net bişey söyleyin göremiyoruz konuşamıyoruz bizimle iltibata geçmek yerine başka insanlarla bize emir getirtiyo abi inanmıyorum

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir Semih şireli

Size sadece bir video yu izlemenizi tafsiye ediyorum aslinda bir kac hatta aslinda tum inanlarada tafsiye ediyorum ve inandigini sananlarda belki hukmu yerine getirmeyerek allahin dininden cikmis olabilir burda kurani hayatina uygularak gorebilirsin mesela hz muhanmete inanmayanlar kibirden inanmamislardir yani niye hz muhanmette ben degilim peygamber ve gunumuze uyarlarsak eger hz muhanmet hic gelmemis olsa bu donemde gelse hangi birimmiz kibrimizi yenerek i anirdik ona cok azimiz hatta hala bi sans var bunun olmasi icon hz mehdinin gelisi geldigini ilan etseki bunu bazi kesim cevreler gorecek onun mehdi oldugunu hangi birimiz evet hz mehdi sensin biz senin yaninda senin yolundayiz diyecek bir cogumuz kibirlenip ooo sende diyip ona karsi tepki doguracak bazi sahi olmayan hadislerle bak sen mehdi deyilsin diyecek kendimizi boyle kurandaki olaylara bakip empati kurmadan musluman olanlar iste cok gs fb bjk takim tutar gibi yok o hoca yok bu hoca diye tarag tutuyot hatta bir cogumuz hkcbir dini konu hakkinda ilgilenmiyoruz bile hz muhaanmet diye yalvar insanlarin namaz kilmayi bilmeyenleri bile var

 

Ataistlere onerim tabiki sizinde kendinize gore bizkmde kendimize gore bilgimiz dogrular uzerinde gidiyoruz deist olan sahisada tafsiyem daha demin tarif ettigim gibi kurani alip incrllrmesi sadece bi tafsiye herkez kendi bildigini okumak yerine usulca kizdirmadan tartismak en dogrusudur.Ve musluman olan arkadaslar size onerim ataislerle tartisirken alcak gonullu olup kizdirmadan sakince altdan alarak celallenmeden tartismaniz ve bilimsel seyler basvuaniz cunki adam zaten inanmiyor ki daha hz muhanmeti anlatmanin bi anlami varmi ona o zaten efsane olarak goruyor peygamberimizi sadece tafsiye uygulm sizin aklakiniz ve kibrinize kalmia

 

Ve ataist arkadaslar benimde sizin gibi aradigim zamanlar kafamin bulandigi zamanlar oldu ve allahta tam bunu istiyor işte aramayi kendi akli yolunla bulmayi kurani okuyup uygulamadan once ilk paragrafta bahsettigim empati uygulamasi ile akli yolla idrak etmeyi cevrene bakarak aramayi ve bunu objektif olarak yapip sadece bi dogmaya yani sadece bilime sadece x sadece y seyine bagli kalarak degil objektif olaral akilci ve sezgici duyumlarla ikisini haanlayip arastirma yapmaniz muhakkaki boyle aramkla bulunur gercek hak gecek dogru

 

VE SİZE BİR KAC TANE VİDEO ONERİM VAR BENDE ARAMAKTAYKEN BU YOLLA BASVURDUM VE BİR BİLGİ VEREYİM KUCUK YASTA HAFİZLİK YANİ KURAN EZBERLEME TEJVİT YANİ KURANİ KURLLARİNA GORE OKUMA DERSİ ALDİM 200 SAYFAYA YAAKİN EZBERİM VARDİ AMA EZBERLEDİKLERİM AKİL BAKİ OLDUKDAN SORA YETMEDİ VR ATAİST GORUSLERİNİ OKUYARAK OBKEKTİF OLARAK ARAMAYAA BAASLADİM BAZİ SEYLERİ AMA SADECE KENDİM YAAPTİM DİSARDAN HİC BİR GORUSE BASVURMADİM ARARKEN ARAMAYAA BASLAMADAN ONCE BU GORUSLER TEFSİRİNDFE BASLADİM YANİ ATAİST GORUSLERİ DİKKATE ALMASAM BEN GERCEK ANLAMDA İMAN ETMEMİS OLACAKTİM VE ONDAN SORA NE DİNİ NEDE DEİST NEDE ATAİST HİC BİR GORUSE BAKMADİM SADECE ARASYİRDİM İNCİLİ TEVRATİN VE KURANİN TAMAMİNİ OKUYUP ANLAMAYA CALİSTİM İLK PARAGRAFTA OLDUGU GİBİ İNCİL VE TAVRATİN BİR BOLUMU BANA SEZGİSEL OLARAK YAZİSAL OLARAK KURANA COK BENZER GELDİ İLAHİ GİBİ GELDİ KURAN ANLATİM OLARAK İCLERİNDE COK BASKAYDİ MESELA Bİ SİİR OKUNURDA DERSİNİZKİ BUNJ KESİN YAHYA KEMAL VS. GİBİ BUYUK SAAİR YAZMİS COK İYİ ACEMİ İSİ DEGİL İSTE KURAN GİBİ OLAN BOLUMLERDR HİC İNSANİ GELMEDİ BANA KURANDA ANLATİM OLARAK HİC İNSANİ GELMDEİ SEZGİSEL OLARAK MESELA Bİ İNSANİN HEL VE HAREKETLERİNDEN SEZGİSEL OLARAK ANLARSİN YALAN SOYLRDİGİNİ AYNİ BOYLR SEZGİ İNSAN İCİN BU BAĞLAMDA COK BUYUK Bİ ETKİDİR VE İNCİL VE TEVRAN BİR COK BOLUMUNDE BİR ANDA DEGİSİYO VE SANKİ İNSAN ELİ İNSAN YAZİSİ GİBİ Bİ HAL ALİYOR BUNUDA OKURKEN NLARSİNİZ AMA OYLE BASİNDAN SONUNDAN OKURSAN OLMAZ TAMAMİNİ SEZGİSEL AKLİ OLARAK AKLİNDA YORMAN LAZİM YANİMDA YURTDA BİR TİPCİ VARDİ YEMİN EDERİM KENDİMDEN HİC BİR SEY KATMADİM SADECE OKUDU ANLAMADİGİ YERDE AKİLCİL OLARAK YARDİM ETTİM VE SUKURLER OLSUN İNANDİ VE BU ADAM TİP OKUYOR BİLİMDE EN İYİ SEVİYELERDE BİLİMİ EN YAKİN TAKİP EDENLERDEN GELELİM BİLİMSEL VİDEOLARA

 

Kurandan Mucizeler9 irem sehri izle

 

Kabenin Sirri izle (1.618 rakami altin oranla ilgilir bilimssel olarak buyuk bi mucize)

 

İki denizin birbirine karismamasi(diger videoyu anlatan adamin sesinden dinle o acik bi sekilde anlayiyor iki turlu karismama var kuranda gecen cunki acik olandan izle )

 

Ve ugur isilak ile aaataist yazar yaz izle (onceleri cok bilindik bi atais olan yazar var ruyasinde enamdan ilk 10 ayet okunuyor ve izlersen bati ile dogunun cogu kitabini okudum diyor adam inaanilmaz bilgili surda sunu gormeni istiyorum neden bu adam bu kadar bilgili okumus kitablari alt ust etmisken bi anda mualuman oluyor turk bilindik bi yazar ve ataisler ona onceleri sende olmassan bh ataislik bu ulkede kalmaz diyorlarmis ataistlerin basi ceken ismi yani sadece izle ve akli olarak yor bu adam niye bu kadar buyuk bi donus yasamis bir anda )

 

Hz salih peygamberim helak olan kavmi yaz ( kalintilariyla birlikte sabit ataislerin isine yarar memnun eder derecede)

 

Ama bu videolardan onemlisi akli yolda aramani istiyorum sizden ama objektif olun yazar videosunu izlerseniz orda tam anlamiylaa objektiflikten bahsediyor o yazar ama ün yapmis bi yazar ismi aklima gelmiyor.

 

Unutma ben cok dindardim ama sizin gibi bir ataist gibi oturdum arastirdim diye bilirsin icinden bu zaten dindarmis ama yok cok titiz ve objektif davrandim ve sunu gordum zaten ben daga once gercek amlamda iman etmemisim zaten babamda bana kalan bir dini ogretilmis bana allah bana babamdan miras kaln dini istemiyor onu kendi aklimla bulmami istiyor cunki gercek iman aancak bu sekilde olur ataislerin fikirlerine saygi duymasaydimda ben gercek anlamda iman etmis olmayacaktim karsi fikirler her zaman onemlidir felefik dusunup arastimaniz dilegiyle bi ayetle bitirmek istiyorum bu sadece inanmaynlar icin degil herkez icin faydali olur cunki inananlar sunu bilmiyor eger hristiyan yağudi olsaydin islami bula bilecekmiydin tabikide hayir cunku sen babandan dine inandin ve onh hic kafa yorarak arastirmadin ayettede ayni su sekilde anlatiyor. Hz ibrahim aleyisselam babasina tum sehrin onunde putlara inanmayin diyor dogru yoldegil onlar size faydada zararda veremez diyor ama babasi biz buna ne oluraa oluraa inanacagiz cunki biz atalarimizdan (babalarimzidan) boyle gorduk ve ibrahim cok yanlis yoldasin diyor.(ayeti yorumlarsak iste bizde hic bir caba gostermeden babamizdan gelen dine direk olarak inandik hic akil yurutmedik ve allah kuranin bir cok yyerinde jnsanlara biz size akil verdik gormezmisiniz diyor ve ben simdi dikrum ki Ben gercek Anlamada imanin islama 6-7 ay oldu 20 yasindayim sen dusun yani sadece ataistlere bi fikir degil musluman oldugunu idda edenlerede bir fikirdir sohlediklerim Sağlicakla kalin Hayirli günler!!!! Yanlis yazmis olabilirm bazi yerleri iz okursuniz ataisle boyle seylerde iyilerdir genelde

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Tabi ki herkesin bir ufku vardir da, bu ufuk algi bilgi ve bilinc ile sinirlidir. Bu sinirlarin asilabilmesi icin, algiya ve bilgiye ve de almaya acik bilinc acikligi gerekir.

.

.

.

Cunku inancli kararini vermistir ve sadece inancini percinlemek icin tartisir.

 

Tabi ki herkesin bir ufku vardir da, bu ufuk algi bilgi ve bilinc ile sinirlidir. Bu sinirlarin asilabilmesi icin, algiya ve bilgiye ve de almaya acik bilinc acikligi gerekir.

.

.

.

Cunku inancli kararini vermistir ve sadece inancini percinlemek icin tartisir.

 

meraba güzel yazmıssınız genelden özele gelerek beğendim bir ateist olarak ama her düşünce tam anlamıyla ispatlanamamıştır çünkü düşünce idealar evreninde var olur yani o yüzden bizim düşüncelerimizinde boşlukları vardır.sizin yazınızdaki boşluk ise her insan önce inanclı birer bireyse -buna tamamen katılıyorum yaşadığımız cevrenin bize zorunlu olarak kıldığı şartlar yüzünden- ve son cümlenizde inanclı bireylerin inancsızları anlayamayacağını ve dar düşüncelerine perçinlendiğini vurguluyorsanız bizler nasıl inanclı halden inancsız hale geldik? bu size karşıtlık değil düşüncelerimizi konuşarak çözmeye calışma yöntemi.teşekkürler

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bu bir soru deil..........

 

sadece neler düşündüklerini görüşlerini açıklamalarını ve inananların da buraya girip aslında neler düşündüklerimizi ilk ağızdan anlamalarını sağlamak amacım...........

.

.

.

çok mu abarttım bilemiorum ama ben böyle düşünüyorum ve artık düşünceyi sınırlayan bir kanun olmadıına göre bunlar abartı deil................

1.madem allah yok biz bir tohumdan oluştuk anne karnında ozaman insan ile hayvan ilişkisinde neden başka bi canlı türemiyor

2.madem allah yok nediye sen dünyaya geldin yada neden öleceğini bile bile neden hala yaşıyorsun

3 madeki allah yok bu evrenin sahibi bizmiyiz  başka boyuta inanmıyorsun ozaman neden bu dünyayı  doğduğun yeri neden bırakmak zorunda kalıyorsun sizi bu ayrılığa mecbur eden kim 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Dun sana oldukca detayli bir yanit vermistim. Sistem hernasilsa izin vermedi ve yazdiklarimi gonderemedim. Umarim bu yazdiklarimi gonderebilirim.

.

.

.

Burada ki konu da, insanoglunun neden boyle bir kavram yaratmaya ihtiyac duydugu,VE BU YARATTIGI KAVRAMIN INSANOGLUNUN YASAM VE ILISKISINDE NASIL SOSYO-PSIKOLOJIK BIR ETKISI OLDUGU KONUSUDUR.

arkadaşın birine sormuşsun  bana allahı göster  neden insanları aracı kullanıyor demişsin madem öyle alsana cevap sen bir ülkenin baş bakanıyla nekadar yakın olabilrsinki kaldı ki kainatın yaratıcısına ulaşa bilesein benzetmem günah ama olsun senin yaptığının yanında hiç kalır .yok gecen hanımı  öyle olsaydı sınanmazdık .seni bu dünyada bildiğin şeylerden sınava koyuyorlar yindede başarısız oluyorsun,

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

Anlayamiyorum .. Bu kadar baski altinda bu kadar zulme karsi hala tanri diye tutturanlari anlamiyorum..

Bizim dusuncelerimizi fikirlerimizi o gormedikleri bilmedikleri tanri icin yargilayip hor goruyolar .

İci yanlislarla dolu kitaptan okuduklariyla tanrinin varligina inaniyorlar o zaman roman okuyup superman'in varlliginada inanmalari gerekmiyor mu?

kesinlikle o kadar zulüm var peki nerede bu zulümlerin karşılığı. herkesin yaptığı yanına  kar kalıp gidiyor. görülmeyen hırsızlıklar, açığa çıkarılmayan cinsel istismarlar, organ hırsızları, çekilen kopyalar ve bir sürü haksız olaylar.. ee ne olacak nerede eşitlik ? demekki bir yerde bunların karşılığı verilecek. Adalet gün yüzünü gösterecek. Yani bir hakem var 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • 2 hafta sonra...

Ben inanan biri olarak siz ateistlere sesleniyorum.neden inanma konusunda bu kadar direniyorsunuz.yine de inanmiyorsaniz o sizin sorununz su bir gercek ki hicbir varlik kendiliginden olusmadi.Allah i inkaretmek te nedir ya .Hersey tabiatin olayi diyorsunuz ya soruyorum sizlere.Peki tabiat neyin olayi???

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.