Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

tkbşn

Önerilen İletiler

herkese merhaba.

 

sanat öğretmez;sanat nihai amacın nasıl olacağını teşhir eder.öğretmek ahlakın görevidir.sanatın amacının öğretmek ile olan ilgisi, bir uçağın amacının öğretmek ile olan ilgisinden daha fazla değildir.nasıl ki bir uçağın incelenmesinden,onun parçalarının demonte edilmesinden birçok şey öğrenilebilirse;benzer şekilde bir sanat eserinin incelenmesinden de insanın tabiatı,insanın ruhu(bilinci),insanın mevcudiyeti hakkında çok şey öğrenilebilir.fakat,bunlar,sadece yan faydalardır.bir uçağın birincil amacı,insana uçmayı öğretmek değil,ona uçma deneyini fiilen yaşatmaktır.sanatın birincil amacı da,aynı şekilde düşünülmelidir. sanatın;şeyleri,"olabileceği ve olması gerektiği gibi"temsil etmesi,insanın bu şeylere,gerçek hayatta erişmesine yardımcı olur;ama bu yarar,sadece ikincil bir değerdir.birincil değer;sanatın,şeylerin olması gerektiği gibi olduğu bir dünyada yaşama deneyini insana tattırmasıdır.sanat insana bir enerji,bir yakıt verir.bir insanın kendi hayat hissinin objektifleştirilmiş gerçeğini görebilip,üzerinde düşünmesi zevkini verir;o insanı,bir süre için ideal dünyasında yaşatarak,o dünyada bulunmanın zevkini tattırır.birey de sanatın yaşattığı bu deneyin anlamını,kendi hayatına TERCÜME ETME veya bu esine İHANET ETME TERCİHİNİ yapar.fakat sonuç ne olursa olsun;sanat eseri,dokunulmaz bir mevcudiyet kazanmıştır:kendi kendine yeterli tam bir varlıktır;erişilmiş,gerçekleştirilmiş,sabit bir realite olgusudur;adeta karanlık bir yol kavşağını aydınlatmak üzere dikilmiş ve "bu mümkündür" diye ses veren bir işaret feneridir.bir sanat eserinin ayırt edici karakteristiklerinden biri,hiçbir pratik,maddi amaca hizmet etmemesi,başlı başına bir amaç olmasıdır.sanatın bir amacı vardır ve insani bir ihtiyacı karşılar;ancak bu ihtiyaç,maddi bir ihtiyaç değildir:insan bilincinin duyduğu bir ihtiyaçtır.sanat insanın hayatta var kalması işiyle kopmaz biçimde bağlantılıdır;ancak,hayatta var kalmanın fiziki vehçesiyle değil;bilincin korunması ve var kalması vehçesiyle sanatın tabiatını ve fonksiyonunu anlamak için,kavramların tabiatı ve fonksiyonu anlaşılmadır.bir kavram iki veya daha fazla birimi temsil eden bir zihni bütünlüktür.insanın algısal haberdarlığının menzili her hangi bir anda işleme alabileceği algıların sayısı sınırlıdır.dört veya beş birimi mesela beş ağacı göz önüne getirebilir.ama, yüz ağacı veya on ışık yılı mesafeyi göz önüne getiremez.bu tür bir bilgiyi işleyebilmesi için varolan tek kapasitesi,kavramsal yeteneğidir.o kadar büyük bir miktar ve o kadar uzun bir kavramlar zinciri söz konusudur ki;hiç bir insan;metafizik soyutlamaların tamamını,o anki bilinçli haberdarlığının odağında tutamaz.ama kendisine rehberlik etmesi için o bütüne,o haberdarlığa ihtiyacı vardır;onları,bilincinin odağına tam olarak getirebilme kudretine ihtiyacı vardır.işte sanat ona o kudreti verir.sanat,realitenin,bir sanatkarın metafizik değer yargılarına göre seçici bir tarzda yeniden yaratılmasıdır.

sevgi ve saygılar.

_________________

atlantiste yaşamak ümidiyle...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 8 ay sonra...
  • 5 ay sonra...
  • 1 ay sonra...

..hep bir yükseliş gelinen maximum nokta ve geriye dönüş söz konusudur..bence sanat rönesanstan sonra iyice gerilere düştü..yani bir kirlenmişlik söz konusu.sanat ronesansa kadar doruklara çıkmıştı.[tükçe okunuşlarını yazıyorum] vangok un :başak tarlasını çizdiği resmiyle yarattığı o şizofren sarısını.da vinci nin: mona lisa sı.mikalanjelo nun: davut heykeli. vivaldi nin:dört mevsimi.mozart..vs..bunları şimdi kim yaratabilir.hepside içinde acı barındıran şeyler..günümüzde; içinde kapital kaygısı güdülmeyen sanat var mı? ben göremiyorum.aslında insanların ronesans sonrası ki o kirlenmişlikleri (ruhsal ve zihinsel anlamda) sanatlarına da yansıdı.içersinde kapital kaygısı güdülen hiç bir şey sanat olamaz bence..hatta zengin kokona takımının dilinden düşürmediği o sanatsal söylemleri yada sanatsal eylemleri bana o kadar boş geliyor ki..etrafınıza bakarsanız görürsünüz canı sıkılan ve parası olan birileri.resim,müzik,tiyatro..vs gibi kurs veren yerlere gidip eğitim almaya çalışırlar.oysaki sanatçı olma hali sonradan parayla değil..doğuştan gelen ve acıyla yoğrulmuş bir durumdur..günümüzde ortaya konulan resim , müzik, tiyatro..inanın hiç biri beni heyecanlandırmıyor.yapmacık geliyor..sanat saflık gerektirir, şimdiki zihinlerin hangisi saf..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Sanat,anlatılması istenen bir şeyi, sıradanlığın ötesinde ifade etme şeklidir.Bu şekilde anlatılacakları anlamak için sıradışılığı sevmek gerekir.Sanatçı ise sıradanlıkla deliliğin arasındaki nüansta takılandır.

Tıpkı bilardo gibi.

İki toptan alınacak sayı için 100 olasılık var ise sanatçı için ifade 100 olasılıktan sonra gelenlerdir.

Sanatçılar insan değil, olağanüstü birer varlıktır.

Estetik ile artistiğin arasındaki farkı bilen kişi de sanatseverdir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

Doğa, olayları, kanunları ve devamlılığıyla insanlar için büyük bir örnektir. İnsanın gelişmesini sağlayan, ham madde görevi üstlenen 'doğa'dır. Sanatçı insan, doğa da bulunan fakat her gözün göremeyeceği tüm herşeyi gözler önüne seren kişidir. Sanatta bu açıklamaya dayanarak sanatçı kişinin 'kişilik eleğinden' geçirerek hazırladığı bir mükemmel bir iksirdir. Ne tamamen doğaya benzer, ne de yapan kişiye... Çünkü insan da doğadan gelmektedir,bu nedenle asla doğadan kopamaz.

 

Sanat kısaca, doğa da göremediğimiz,algılayamadığımız olayların, bize anlaşılabilir ve daha net bir sekilde aktarılmasını sağlar.Bir öğreti amacı gütmez, herkes sanat eserine bakar fakat ona bakarak hayatına yeni anlamlar yüklemek tamamen insanın kendi insiyatifine kalmış birşeydir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Her şey bir çizgi ile başladı...

İnsan artık kendini saran doğaya sadece bakmıyor, onu görüyor ve ona anlamlar yüklüyordu...

Günümüzden binlerce yıl evvel eline geçirdiği bir nesneyi sürttü taşa ve bir iz gördü, şaşırdı. Anlatabiliyordu artık yavaş yavaş anlam yüklediği doğayı. İdame ettirmesi gerekiyordu yaşamını; avlanması, savaşması, hayatta kalması gerekiyordu. Yaşamındaki basit güncesini çizdi. Av hayvanlarını çizdi, doğayı çizdi, anlam veremediklerinden korktu onları çizdi ve tanıdı kendini, kendini çizdi.

Uğraştı taşlarla, kemiklerle, eline geçirdiği, beğendiği her şeyle. Silahlar yaptı, aletler yaptı korunmasızlığından korktuğundan ama süsler de yaptı, kaplar da, idoller de, resimler de.

Yaralı hayvanlar çizdi, av sahneleri çizdi belki avının iyi geçmesi için yaptı belki tılsım diye; ancak neden durdu bunca üzerlerinde, benzerliklere önem verdi, boyadı onları. Yoksa estetiğemi düşmüştü ilkel aklı ?.

Ve ısındı toprak, çevirdi gözünü gökyüzüne, bir avuç toprak aldı eline. Toplandı. Klanlar, şehirler, devletler kurdu. Kuleler kaleler yaptı geçilmez. Savaştı, yaktı, yıktı ürettiklerini. Sadece bir şey bırakıyorlardı gerilerinde tarih yolunda ilerlerken, en büyük üretilerini, en iyi yaratılarını: SANATLARINI

Evet herşey bi çizgi ile başladı

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

bana göre sanat

insanın hiçbir etki altında kalmadan kendi duygu ve düşüncelerini sesler veya şekiller vasıtası ile akıllıca ve estetik bir şekilde anlatmasıdır.

 

çokmu kısa oldu :D ilk aklıma geleni düşünmeden yazdım.

 

katılıyorum.. :)

 

ben grafik okuyorum ve okulda desen dersi görürüz..

biz bu derste resim çizeriz.. resim çizeriz derken profesyonelce..

resimde bir sanattır.. ve en uçuk bir sanat..

aklımıza ne gelebiliyorsa çizeriz.. düşünürüz ve kağıda yansıtırız.. :)

(bu arada çizimim de çok güzeldir.. :D )

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

Sanat; insan duygu düşünce ve anlaşını doğadaki malzemelerden faydalanarak heyecan ve hayranlık yaratacak bir biçimde ÖZGÜN olarak ifade edilmesidir.

 

rolleyes:

 

sınıf öğretmenimiz görmesin wallahi sanat etkinliklerinden 0 verir.sanatın tanımını yapamadım galiba çaylak oldum bende

 

 

 

 

:stuart:

 

bende sanatla ugraşıyorum. en sinir olduğum şeylerden bi tanesi her şarkıcıya sanatçı denilmesidir.

 

 

 

her şarkı söyleyen sanatçı değildir.(şarkıcıdır.)

ok bu yanlışı herkes yapıyor. bazen bizlerde yapıyorız. eğitimini aldığımız halde lütfen bu yanlışı düzeltelim

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

Sanat, insanların duygu ve düşüncelerini ifade ediş biçimidir.. Bunun için ses, söz, renk, biçim gibi unsurlardan faydalanırlar ve bunları kişisel ve etkileyici bir biçimde ortaya koyarlar...

 

Sanatın bir diğer anlamı da " Bir şey yapmada gösterilen ustalık" tır.. İşte bu bağlamda sanat nedir ve sanatçı kime denir soruları değişik manalar kazanabilir..

"işini ustalıkla yapan her insan sanatçı mıdır?" Buna verilecek en doğru cevap nedir, bilemiyorum..ama bence sanat bir varoluş biçimidir, kalıcılıktır ve ölümsüzlüktür...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...
  • 2 ay sonra...
  • 1 yıl sonra...
Misafir Değil Öyle

Sanat; bazen tiyatro olur bir ampul yakar zihnimizde, bazen müzik olur titreşir bedenimizde, bazen heykel olur unutulmaz senelerce, bazen edebiyat olur dillenir şiirlerde, bazen resim olur gezdirir hayallerde, bazen mimari olur yaşarken biz içinde, bazen fotoğraf olur donar benliğimizde, bazen sinema olur duygu denizinde, bazen opera olur mendiller elimizde, bazen dans olur rüyalar aleminde...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sanat; bazen tiyatro olur bir ampul yakar zihnimizde, bazen müzik olur titreşir bedenimizde, bazen heykel olur unutulmaz senelerce, bazen edebiyat olur dillenir şiirlerde, bazen resim olur gezdirir hayallerde, bazen mimari olur yaşarken biz içinde, bazen fotoğraf olur donar benliğimizde, bazen sinema olur duygu denizinde, bazen opera olur mendiller elimizde, bazen dans olur rüyalar aleminde...

 

Cok güzel ifade etmissiniz sayin Değil Öyle....katiliyorum

 

Saygilar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 yıl sonra...

sanata dair;

 

Gerçek sanat, insan için ve insan adına yaratılır; gerçek sanat insanı geliştirmeli, daha bilge yapmalı, onu arındırmalı, ona neşe ve umut vermelidir.

Sanat, doğası gereği hümanisttir, değilse zaten sanat değildir.

Lenin

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.