Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

6. sınıf öğrencisi Ömer ve Yalçın Laloğlu


Misafir birce

Önerilen İletiler

fe6e934518c14e778de9ca3xi4.jpg Kültür Kurum 6. sınıf öğrencileri Ömer ve Yalçın Laloğlu

 

Hayat kurtaran buluş!

Erzurum'da 6. sınıf öğrencisi iki çocuk gaz kaçağından kaynaklanan ölümleri engelleyecek bir sistem geliştirdiler.

 

Erzurum Kültür Kurumu İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi amca oğulları, gaz kaçağından ölümleri önleyecek sistem geliştirdiler. Amca oğullarının hazırladıkları projeyle Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın ortak yürüttüğü "Benim Projem" yarışmasına kabul edildi.

 

Kültür Kurum 6. sınıf öğrencileri Ömer ve Yalçın Laloğlu, gaz kaçağından ölümleri önlemek için hazırladıkları ve "15 YTL mal olan" sistemin denemelerinde başarılı oldular.

 

Projeye rehberlik yapan Fen Bilgisi öğretmeni Berna Arslan, öğrencilerinin hazırladığı sistemin yapılacak "Benim Eserim" yarışmasında iddialı projeler arasında yer aldığını belirterek, "Öğrencilerimizle gurur duyuyorum" diye konuştu.

 

Öğrencilerinin geliştirdiği sistemin benzerinin bulunmadığını ifade eden Arslan, şunları söyledi:

"Yaptığımız araştırmada öğrencilerimizin hazırladığı 15 YTL’ye mal olan; alarm verip, gazı tahliye eden ve kombiyi kapatan sistemin benzerinin olmadığı gördük. Bu sistem daha da geliştirilebilir ve gaz kaçaklarından insan ölümlerinin önüne geçilebilir."

 

Babanne ve torunların ölümü etkiledi

 

Öğrencilerden Ömer Laloğlu, Ankara’da misafir olduğu teyzesinin komşularında meydana gelen gaz kaçağı nedeniyle babaanne ile torunlarının yaşamını yitirdiğini belirterek, "Bu olay beni çok etkiledi. Erzurum’a dönünce amca oğlum Yalçın’a bu tür sistem yapmak için birlikte çalışmayı önerdim. O da kabul etti" diye konuştu.

 

Daha sonra başladıkları çalışma ile gaz kaçağında alarm veren daha sonra kombideki gazı kesen proje hazırladıklarını anlatan Ömer Laloğlu, "Proje kapsamında küçük bir düzenek yaptık ve başarılı olduk" diye konuştu.

Nasıl çalışıyor?

 

Hazırladıkları düzeneği çakmaktan sızan gaz ile deneyerek gösteren öğrencilerden Yalçın Laloğlu, hazırladıkları düzenekle ilgili şu bilgiyi verdi:

 

"Hazırladığımız düzenek gaz kaçağını hissettiği zaman sesli olarak alarm veriyor. Ayrıca düzenekte yer alan fan devreye girerek zehirli gazın dışarıya atılmasını sağlamakta. Alarm sonrası kombiye yapılan bağlantı ile gaz otomatik olarak kapatılıyor." Düzeneği geliştirmek için çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Laloğlu, ev veya iş yeri sahiplerinin gaz kaçağının olduğu mekanda bulunmamaları halinde kaçağı cep telefonuyla haber verecek şekilde geliştirmeyi hedeflediklerini de söyledi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.