Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Chaplin


Misafir birce

Önerilen İletiler

charlie20chaplinas3.jpgCharlie Chaplin 16.04.1889 - 25.12.1977

 

Sinemanın klasik isimlerine klasikligı şüphe götürmeyecek bir isim: Charlie Chaplin. Sessiz sinema döneminin efsane karekteri Sarlo, carpık yürrüyüşü, yuvarlak tepeli fötr sapkası, ufak biyiğı ve zeki bakıslarıyla sinemanın ilk dahilerinden.

 

Ebeveynleri de oyuncu olduğu icin gösteri dünyasına adım atması kacınılmaz olmus, Anne ve babası ayrıldiğı icin uzun zaman yatılı okullarda kalmıs, yetimhanelerde yasamıs. Zaten babası bir süre sonra ölmüş, annesi de akıl hastanesine yatirilmis.

 

Chaplin, 18 yasina basmasına az bir zaman kala bir gezgin tiyatro topluluğuna katılma sansını yakalamis ve sov dünyasındaki varlıgının ilk adımı böylece atılmis. Daha ufacikken ailesiyle cesitli oyunlarda rol aldıgı icin zaten fazla zorluk da cekmemiş. Komedyen ve palyaco olarak güldürü dünyasindaki yerini almiş.

 

1912 `de, calıstıgı Karno topluluğu ile birlikte Amerika`ya gitmis. Bu grupta ona eslik eden kisi,

stanlaureluoliverhardygt9.gif daha sonralari Laurel ve Hardy ikilisinin Laurel`i olarak ünlenen Stanley Jefferson`mis.

 

Ayni odayi bile paylasacak kadar yakinmis ikisi. Ama bir süre sonra Stanley Ingiltere`ye geri dönmüs. Chaplin ise Amerikalı film yapımcısı Mack Sennet`in dikkatini cekmis ve sahibi olduğu Keystone Film Sirketi`ne bagli olarak calismaya baslamıs. Zamanla, bildigimiz tanidik imaji yerine oturmuş ve Chaplin Keystone`un en güclü starı haline gelmis.

 

Chaplin`in özellikle ilk döneminde oynadığı filmlerin tarzi "slapstick" olarak adlandiriliyor. Hani kahramanimiz kosarak bir seyden kacar ama cukura düser, oradan kurtulur ama bir tabelaya carpar, ayakları birbirine dolanır, düşer filan. Chaplin`in bu tarzdaki ilk filmi " Kid Auto Races at Venice" (1914) olmus.

 

Bu tarza kendinden cok önemli şeyler katan Chaplin, giderek ünlenmis ve iyi paralar kazanmaya baslamis. Durum böyle olunca 1918 de kendi yapım sirketini kurmuş ve istedigi sanatcıları da bu sirket kapsamına dahil etmiş. Böylece daha bagımsız, düsüncelerine daha uyan filmler yapma sansi olmus. Komediden hemen vazgecmese de sistem elestirisine dayanan, haksizliklari dile getiren calısmalara imza atmaya başlamış. Söz konusu cok önemli filmlere birkac örnek verelim

 

" The Kid" (1921), thekidrh0.jpg

 

" Pay Day" (1922),

 

thepilgrimpf5.jpg " The Pilgrim" ( 1923) "

 

The Gold Rush (1925) thegoldrush000sf5.gif

 

zirkusqw7.jpg ve " The Circus ( (1928).

 

Bir süre sonra bu sessizlik sona ermis ve sinemada ses teknolojisi gelismeye başlamiş. " City Lights (1931) ve Modern Times (1936) bu dönemin en önemli yapitlarindandir. Ama hala konusma olmayan, müzik ve efektlerle zenginlestirilen filmler bunlar. Endüstri ve mekaniklesmenin insana verdigi zarari konu eden "Modern Zamanlar" (Modern Times), Charlie Chaplin`in sesinin izleyiciler tarafından ilk duyuldugu film olmus. ama dedigimiz gibi diyalog hala yokmus ve filmin sonundaki sarkida isitilmis sanatcinin sesi.

.

.

.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Dudak okumaya son verilmesinden sonra cekilen önemli Chaplin filmlerine örnek olarak da

 

dictatoryz5.jpg "The great Dictator (1940)

 

ve

 

Limelight (1952) limelightcharliechaplinqe6.jpg verilebilir.

 

Aslında ses teknolojisinin 1927 de filmlere adapte edilmesinin üzerinden bir süre gecmiş ama sesli filme uyum saglayamayan seyirciler icin Chaplin bir müddet daha sessiz calismaya devam etmiş.

 

Büyük Diktatör ( The Great Dictator) , Chaplin`in sokak ser..... rolüne artik veda ettiği film olmuş. Bu filmde, Chaplin fasizme ve Hitler`in Yahudi kiyimina karsi tepkisini cesaretle ortaya koymus. Minik biyiginin da yardımıyla Hitler`i büyük bir basarıyla canlandırmıs. Isin tuhafi, sınemaya düskünlügü bilinen Hitler`in bu filmi koleksiyonunda barındırmıs ve seyretmıs olması.

 

Chaplin`in Amerkia`daki popülerligini tehlikeye düsüren sey, ABD vatandaslıgına gecmemekte israr etmesi olmus. Aleyhinde cesitli kampanyalar düzenlenmis, hatta FBI onun hakkında dosyalar acmis. Böyle olunca 1952`de Chaplin, ülkesi Ingiltere`ye geri dönmüş. Bir süre sonra da Isvicre`ye yerlesmiş.

 

Amerika`ya dönmesi, 1972 de kendisine sinemaya yaptigi tarifsiz katkilar dolayisıyla verilen Oscar onur Ödülü nedeniyle olmus. Chaplin, bu ödülü alirken tam 5 dakika boyunca ayakta alkıslanmıs. Aslinda Chaplin, bu ödülü iki kere almis: Ta 1929 da Sirk ( The Circus) filmiyle En Iyi Aktör ve En Iyi Komedi Filmi Yönetmeni olarak ilk dalda Oscar`a aday gösterilecekken, birtakim karışıklıklar nedeniyle ismi geri cekilmiş ama adına özel bir ödül düzenlenmiş. " Büyük Diktatör" ve "Monsieur Verdoux" filmleri ile de Oscar adayliklari oldugunu belirtelim. 1973 `te ise zamanin getirdigi zorluklar nedeniyle cekildigi yıl aday gösterilemeyen 1952 yapımı filmi "Limelight" ile En Iyi Orijinal Drama Müzigi Oscar`i verilmiş kendisine.

 

Birkac kez evlenen ve pek cok da cocuğu olan Chaplin, 1975`te Ingiltere Kralicesi tarafindan asalet unvani ile onurlandırılmıs.

 

1977 yılında, 88 yasındayken tam da yılbası gecesi ölmüş. Ne yazık ki cesedi 1978 yilinda calınmış ve tam 11 hafta sonra bulunabilmiş.

 

 

 

Kaynak: Iste Genc sinema

 

tb4rsemb6.gif

16.04.1889 -25.12.1977

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • 2 yıl sonra...

İngiliz sinema oyuncusu ve yönetmeni Charlie Chaplin'in,

 

kendisi gibi oyuncu olan oğlu Sydney Chaplin ABD'de 82 yaşında öldü.

 

Los Angeles Times gazetesinin haberine göre, Chaplin'in hayatta olanlar arasındaki en büyük çocuğu Sydney,

 

Los Angeles'ın 200 km doğusundaki Rancho Mirage'da beyin kanamasının ardından felç geçirerek, hayatını kaybetti.

 

Annesi Lita Grey olan Sydney Chaplin 1926'da dünyaya geldi.

 

2. Dünya Savaşı sırasında askerlik yapan Chaplin, daha sonra tiyatro ile ilgilendi

 

ve 1957'de "Bells Are Ringing" müzikalindeki rolüyle Tony ödülünü kazandı.

 

Babasının desteğiyle ilk filmi "Limelight"da 1952'de rol alan Sydney,

 

1967'de babasının yönettiği son film olan "A Countess From Hong Kong"'da da oynadı.

 

4 kez evlenen ve bu evliliklerden 11 çocuğu olan Şarlo lakaplı Charlie Chaplin, 1977'de 88 yaşında ölmüştü.

 

Charlie Chaplin'in şu anda 8 çocuğu hayatta bulunuyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.