Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Atatürkçülük


Sumisali

Önerilen İletiler

.

.

.

saygılar..

 

Mustafa kemâl'in döneminden bugüne kadar gelen sorunları bir kenara koyuyorum. Atatürk-çü-lük adına yapılanlarıda.

 

Maddeler halinde sıralarsak eğer;

 

1. Yazı devrimin de çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştirmiştir. (iki hafta) Bu süreç içerisinde birçok kişinin bocalamasına, Osmanlı döneminden kalma birçok kaynağın kaybolmasına neden olmuştur.

 

2. Laiklik sistemi de yine aynı harf devrimine benzer bir şekilde olmuştur. O dönemde halk için din'in anlam ve önemi o kadar büyükken, halka laikliği tam olarak anlatamamış, adapte edememiştir.

 

3. Çok partili döneme geçiş için 23 yıl beklemek, Mustafa Kemâl'in hayatta iken kaldığı süre de parti kurma girişimlerinin engellenmesi, izin verilmemesi Mustafa Kemâl'in yaptığı hatalardan bir başkasıdır veya başarısızlığıdır.

 

4. İstiklâl mahkemelerinin kuruluş amacından çıkması, farklı şekillerde olaylara sebep olması mesela; Rum asıllı Osmanlı vatandaşları esir düştüklerinde haklarında soruşturma yapılıyor Osmanlı vatandaşı olanlar sadece asker kaçağı değil aynı zamanda vatan haini olarak yargılanıyor ve suçlu bulunursa idam ediliyordu. Yani değişim ortada.

 

5. Medreselerin kapatılması. Medreselerin kapatılması birçok bakımdan iyi olmuştur. Ama medreselerde okutulan derslerden bazılarının yeni eğitim sisteminde yer almaması hatadır. Örnek: Nahiv, Sarf, Lûgat, Maânî , Badi, Beyan, lisâni derslerin devam etmesinin uygun olacağı düşüncesindeyim.

 

Şuan aklıma bunlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Mustafa kemâl'in döneminden bugüne kadar gelen sorunları bir kenara koyuyorum. Atatürk-çü-lük adına yapılanlarıda.

Çok partili döneme geçiş için 23 yıl beklemek, Mustafa Kemâl'in hayatta iken kaldığı süre de parti kurma girişimlerinin engellenmesi, izin verilmemesi Mustafa Kemâl'in yaptığı hatalardan bir başkasıdır veya başarısızlığıdır.

 

Şuan aklıma bunlar.

 

harf devrimi, laiklik ve din eğitimi konularındaki fikirlerimi diğer konuda yazmıştım burada da yazıp laf kalabalığı yaratmaya gerek yok diye düşünüyorum..aslında birçok konu bölünmüş ve bazıları konunun başlığı ile alakasız duruma geldi..ama bunu önlemek de çok kolay olmasa gerek..

çok partili rejime geçilmeye çalışılmıştır..Atatürk de bunun uğraşını vermiştir..hatta yakındığı ve tek başaramadığının bu olduğunu söylemiştir..

partiler kurulmuştur ancak içerisine her türlü rejim muhalifi, dinci yobaz girmiştir bundan dolayı da kapatılmışlardır..daha önce de söylediğim gibi yaptığınız devrimi korumanız gerekir ve bunun için de bu tip hareketleri önlemeniz gerekir..

ben de bahsettiğiniz diğer konularda ve aklınıza gelebilecek yeni meselelerde fikirlerimi söylemeye açığım..

tekrardan konuşmak, tartışmak üzere..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.