Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

TIPTAKİ GELİŞMELER


suheda

Önerilen İletiler

Amerika’da tıp alanındaki araştırmalar her gün yeni bir gelişmeyi beraberinde getiriyor. Son bir haber böbrek hastalarını sevindirdi. Doktorlar laboratuarda ürettikleri yapay idrar kesesini ameliyatla hastaya nakletti. Böylece ilk kez bir insan organı baştan sona yapay olarak üretilmiş oldu.

 

 

Kaitlyne McNamara

Kaitlyne McNamara yeni bir idrar kesesine sahip. 16 yaşındaki genç kız, yapay keselerin nakledildiği ilk yedi hastadan biri. Doğuştan idrar keselerinde rahatsızlık olan bu kişilerde, idrarın dışarı atılması sırasında meydana gelen baskı böbreğe zarar veriyordu. McNamara’nın böbrekleri ameliyattan önce neredeyse işe yaramaz hale gelmişti. McNamara’ya yaklaşık 5 yıl önce yapay kese nakledildi ve şu anda böbrekleri gayet iyi durumda.

 

Hastaların yapay idrar keselerini belli aralıklarla boşaltmaları gerekiyor. Önceleri idrarlarını tutamayan bu hastalar, şimdi saatlerce tuvalete gitmeden durabiliyor.

 

 

Dr. Anthony Atala

Laboratuar ortamında geliştirilen bu keseler, insandan alınan normal idrar torbası dokusu kullanılarak üretildi. Doktorlar, bu dokuyu çoğaltarak, yapay kese ve onu çalıştıracak kasları geliştirdi. Çalışmayı yürüten Wake Forest Tıp Bilimleri Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Atala, yapay keseler hakkında şu bilgiyi veriyor: "Bu organı üretmek için bir kalıp çıkardık. İdrar torbası şeklindeki üç boyutlu kalıba dokudan aldığımız hücreleri yerleştirdik. Her seferinde bir kat hücre koyduk. Yani, bir nevi kat kat kekli pasta yapmak gibi... Daha sonra ise, bunu, fırına benzetebileceğiniz bir kuluçka makinesine koyduk. Birkaç hafta sonra yapay torba hastaya nakledilmek üzere hazır bir şekilde bizi bekliyordu."

 

Doktorlar, yeni buluşun dünyada milyonlarca böbrek hastasına yardımcı olabileceği görüşünde. Wake Forest Tıp Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Wayne Meredith, ameliyatı yapan ekibin başındaydı.

 

"Bir insandan gerçek hücreler alıp, ondan yapay organ üretmek gelecek için çok daha büyük imkanları gündeme getiriyor" diyen Meredith'e göre bu gelişmenin günümüzde büyük bir sorun olan organ nakli konusuna da çözüm getireceğine inanıyor. Dr. Anthony Atala da aynı yöntemle diğer organların onarılmasının ya da değiştirilmesinin mümkün olabileceğine dikkat çekiyor. "Enstitümüzde başta damar, nefes borusu, kalp ve karaciğer olmak üzere birçok organ ve doku üretimi konusunda çalışmalar yapıyoruz." diyen uzman, hepsinin kendine göre bir zorluğu olduğunu, ancak sonuçta başarılı olacaklarına inandıklarını belirtiyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.