Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Amerika Irak İçin Çözüm Arıyor


ramell

Önerilen İletiler

USA Today gazetesi, seçimlerin bitmesiyle birlikte Irak konusunda ortak bir çıkış yolu aranması zamanının geldiğini yazıyor. Irak Çalışma Grubunun Başkan Bush’la görüşeceğini hatırlatan gazete, Irak’ta gerçekçi hedefler belirlenmesi gerektiğini savunuyor:

 

“Gerçekçi olmak demek, Şiilerle Sünniler arasında patlak veren iç savaştan başka noktalara odaklanmak anlamına gelebilir. Amerikan birlikleri ve Irak hükümeti bu mezhep çatışmasını önlemekte büyük ölçüde etkisiz kalıyor. Ne yazık ki mezhep çatışmasının kendi haline bırakılması gerekebilir. Geriye kalan en önemli hedef ise, Irak’ın bazı bölgelerinin El Kaide yuvası haline gelmesini önlemektir. Ne de olsa bu teröristler, Amerika’nın güvenliği açısından en büyük tehdidi ve teröre karşı savaşta asıl düşmanı oluşturuyor. Eğer Irak Çalışma Grubunun bunu başarma konusunda yeni düşünceleri varsa, hazırlayacağı raporu beklemeye değer.”

 

 

 

Öğretim görevlisi ve yazar Monica Duffy, Washington Post’ta yayınlanan makalesinde, Irak’ın parçalanmasının artık önlenemeyeceğini iddia ediyor. Yazara göre Amerika, ya olup bitenlere aldırmadan Irak’tan çekilmek veya Irak’ın bölünmesiyle ortaya çıkacak devletlerden bir veya ikisini desteklemek tercihiyle karşı karşıya:

 

“Eğer Amerika Kürtleri ve Şiileri desteklerse, Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Pakistan gibi bölgedeki önemli müttefiklerinin tepkisini çekebilir. Ancak diğer yandan, Şiileri desteklemek istikrarlı bir barış anlamına gelir ve uzun vadede demokrasi ile ekonomik kalkınmanın yolunu açar. Amerika’nın Şii çoğunluğu desteklemesi, İran’ın nükleer silahlanması karşısında diplomatik bir kazanımı da beraberinde getirebilir.”

 

 

 

New York Times gazetesi, bu yıl Amerika’nın dış ticaret açığının 790 milyar doları bulmasının beklendiğini hatırlatıyor. Bush yönetiminin şimdiye kadar bu sorunu önemsemeyen bir tavır izlediğini kaydeden gazete, çözüm olarak korumacı politikaların gündeme gelmesine de karşı çıkıyor:

 

“Amerika ticaret açığını şimdiye kadar ülkeye yabancı sermaye çekerek kapattı. Ama bunun sonsuza kadar süreceğinin bir garantisi yok. Eğer yabancılar başka bir yere yatırım yapmayı seçerse, Amerika’da faiz oranları ve fiyatlar hızla artar. Ekonomistlere göre, bir ülkenin ticaret açığı, toplam ekonominin yüzde 3’ünü geçerse o ülkede mali kriz riski var demektir. Bugün Amerika’nın ticaret açığı, yüzde 7’ye yaklaşıyor. Yapılacak en doğru iş, sorunu dürüstçe tanımlamak ve derhal çözüm yollarını bulmaktır.”

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 11 ay sonra...

bu ülkenin kendisine yararı yok. ırağa nasıl bi yararı olsun. hem ırağa girerken nükleer silah war dediler ve hiç birşey çıkmadı. sırf petrol için bunlar. kendinimi kandryosn nedr. bu amerikan hayranlığn flan :) bu arada busha pek güvenme. ikiz kulelere yapılan saldırılarla ilgisi baya war. bilmem anlatabildimmi ;)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.