Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

DEVLET ADAMI OLARAK ATATÜRK


kaan_bebeto

Önerilen İletiler

DEVLET ADAMI OLARAK ATATÜRK

 

 

Atatürk, Millî Mücadele'de millî birliği temin eden eşsiz bir lider, muharebe meydanlarında efsanevî bir kumandan, devlet kuran büyük siyaset adamı, milletin çehresini değiştiren kûdretli bir inkılâpçıdır. Bu vasıflarıyla, insanlık tarihinin tanıdığı en büyük adamlardan biri olduğunda şüphe yoktur. Kahramanlık ve yüksek insanlık meziyetlerini en yüksek seviyede taşıdığında dünya tarihçileri ve fikir adamları tereddütsüz birleşmektedir. Tarihin büyük tanıdığı şahsiyetlerle mukayesesi yapıldığı zaman türlü bakımlardan bariz üstünlükleri göze çarpmaktadır. Bir kere bütün bu dehalara üstün tarafı, hem fikir hem hareket adamı oluşudur. O, fikri ve hareketi kişiliğinde birleştirmiş bir lider idi. Fikir ve düşüncelerinin özünü oluşturan Atatürkçülük, her türlü dogmatik unsurdan sıyrılmış akılcı bir dünya görüşüdür. Memleket gerçeklerinden kaynaklanan, problemler karşısında aklın ve ilmin rehberliğini kabul eden bu gerçekçi görüş, gerek Türk Bağımsızlık Savaşı'nın gerekse onu izleyen Türk çağdaşlaşma hareketi'nin esasını oluşturmaktadır.

 

Atatürk gerçeğin adamıdır; sağduyunun ve ince görüşün adamıdır. Nerde ne yaptı, neye karar verdi ise daima en iyisini yapmış, en hayırlısına karar vermiştir. Halkın eğilimlerini çok iyi sezen ve ruhlara sızmasını bilen usta inkılâpçılığı sayesindedir ki müşterek arzu ve eğilimler kolayca millî ülkü haline gelebilmiştir. Giriştiği mücadelenin başından sonuna kadar Türk milletinin yüksek vasıflarına güvenmiş, kazanılan her türlü zaferin milletin eseri olduğunu söylemiştir. Bütün teşebbüslerinde millet sevgisine dayanmış, kudretli kişiliği ve gerçeği sezişe dayanan ikna kuvvetiyle kitleleri sürükleyebilecek bir lider olduğunu göstermiştir. Millî kurtuluşa bayrak olan fikirleri, görüşleri ve ölmez eseriyle, tesirleri memleket sınırlarını aşmış, mazlum milletlerin bağımsızlık ve hürriyet mücadelesinde manevî kuvvet olmuştur.

 

Atatürk yaratıcısı, yapıcısı olduğu "Türk İnkılâbı"nı ifade ederken: "Bu inkılâp, yüksek bir insani ülkü ile birleşmiş vatanperverlik eseridir. Çocuklarına bütün güzellikleri ve bütün büyüklükleri görmek ve aynı zamanda bütün sefaletlere acımak sanatını öğretmektedir" diyordu. Kendisi de yarattığı inkılâbın imanlı bir yapıcısı sıfatıyla bütün dünyaya açık yürekle, samimiyetle ve dostlukla bakıyordu. Gerçekten, "Ne Mutlu Türküm diyene!" vecizesiyle kalplere millî iman perçinleyen Atatürk, aynı zamanda insanlık idealinin ve insan sevgisinin de sembolü idi. Yabancıların, "Düşmanlarınız kimlerdir?" sorusuna, "Biz kimsenin düşmanı değiliz; yalnız insanlığın düşmanı olanların düşmanıyız!" cevabını veriyordu. İşte bu insancıl yönü iledir ki tamamen millî nitelik taşıyan "Atatürk İnkılâbı" aynı zamanda bütün insanlığın hayranlığını da üzerinde toplamaktadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Ona:

 

"Ordu Yok!" dediler;

 

"Kurulur" dedi.

 

"Para Yok!" dediler;

 

"Bulunur" dedi.

 

"Dusman cok" dediler;

 

"Yenilir" dedi.

 

Ve butun dedikleri oldu.

 

O,

 

1881'de Makedonya'nın denize açıldığı, kozmopolit bir liman olan Selanik'te doğdu. Ve 1938'e kadar Turkler'in kaderini tamamıyla değiştirdi. Özgürlüklerini ellerine verdi. Ve bugün dahili ve harici bedhahlarla (:Kötülük isteyen, kötü yüreklilerle), emperyalizmle olan mücadelemizde onun fikirleri, onun düşünceleri, devrimleri ülkenin ve dünyanın gelişmesi yolunda bizlere isIk tutuyor, bizlere yol gösteriyor ve bütün bu dahili bedhahlara rağmen ülkeyi çağdaş ülkeler düzeyine çıkartıyor.

 

O,

Gerek dünya tarihinde, gerekse Türk tarihinde gelmiş geçmiş en önemli ve tarih çizgisini değiştiren devlet adamlarından biri...

 

O, ATATURK...

1938 yılına kadar Türkiye için yapmak istediklerinin belki yarısını belki de yansından da azını gerçekleştirdi. Onun Türkiye ile ilgili özlemleri vardı. Onun özlemindeki Türkiye'de:

 

CUMHURIYET

Cumhuriyet erdemdir

Ahlâka dayanan bir yönetim

İleriye donuk

Yeniliğe donuk

Koşar adim

Ve en uygun yönetim Türk'ün yapısına (1924)

 

MILLET

Türk milleti kararlıdır çağdaş uygarlığı yakalamaya uluslar arası yasam savaşında (1925)

 

MILLIYETCILIK

Yüzyıllardı yaratan bu ulusal ruhu Türk çocuğu tanıdıkça atalarını, coşacaktır; büyük isler başaracaktır. Bunun sonucu olarak kendinde kuvvet bulacaktır

 

ADALET

Yargılar zamanla değişebilir Bu yadsınamaz. Ama ulus, hızlı ve keskin adalet ister. Her turlu etkiden uzak, insan emeğine saygılı, özgür ve uygarca (1924)

 

DEVRIM

Devrimler, Ulusun esenliği adına halk adına yapılır. Yaşamımızda eğer harika varsa, su iyi biline ki bunun sahibi halktır. Mutlu devrimlere Karşı gelenler varsa onları aydınlatmak, Ulusal görevidir aydınların (1925)

 

ORDUMUZ

İşte bu Türk ordusu Ulusun göğsünü kabartan Türk gücünün ve yurtseverliğinin birleşimi; çelikten bir dünya, disiplinli, kültürlü, bir okul, bir kit'asi, denk bir kit'ayi yener. İki katini ise durdurur. Yerine çiviler (1924)

 

EGITIM

Bir ulusun kurtuluşu, başarısına bağlıdır. Eğitimde çağdaş eğitim ve toplumumuza uygun eğitim bunlardır esas noktaları eğitimdeki zaferimizin. (1924)

 

BIZIM

Dünyada her şey için maddiyat için, maneviyat için en gerçek yol gösterici ilimdir; fendir. Bunun dışında yol gösterici aramak; bilmezliktir; yanılmaktır; sapkınlıktır. (1925)

 

GENCLIK

Ey yükselen yeni nesil! Yarınlar sizindir.. "Cumhuriyeti biz kurduk O'nu, sonsuza kadar yaşatacak sizsiniz." Siz insanlık onurunun ve vatan sevgisinin, fikir özgürlüğünün sembolüsünüz; yorulasınız bile beni izleyeceksiniz.

 

KADIN

Sen; yerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde yükselmeye laiksi. Kadınlarımız, eğer ulusun anası olmak istiyorlarsa daha çok aydın daha çok bilgili olmak zorundadırlar. Hiçbir ulusun kadını "TURK KADINI" kadar Ulusunu, Kurtuluşa ve zafere goturmemis tir (1923)

 

BASIN

Basın, Ortak sesidir bir ulusun. Ulusu aydınlatan odur. Mutluluğa doğru götüren odur. O bir güç, bir okul o. Basın bir önderdir. (1922)

 

OGRETMENLER

Okullarımızda öğretme görevi güvenilir ellerde, en saygılı en fedakâr öğretmenlerde. Ulusal ahlâkimizi çağdaş fikirlerle besleyen, güçlendiren; güzel sanatları seven sevdiren, en saygıdeğer öğretmenlerde bilime önem veren, hurafelerden uzak; fikren ilmen ve bedenen güçlü öğretmenlerde O öğretmenler ki ve yalnız milletleri kurtaranlardır. (1924)

 

SON BIR ISTEGI:

EY TURK HALKI, Sonsuzluğa giden her on yılda en büyük bayramını Cumhuriyet Bayramını kutlamanı diliyorum. Daha büyük onurlarla. Daha büyük mutluluklar la. Huzur içinde, refah içinde (Nutuk. 1923)

 

Atatürk bu isteklerinin, özlemlerinin belki bir kısmini gerçekleştirdi ama Türkiye bugün hala onun özlediği Türkiye olamadı. Bu biz gençlerin ve bizden sonra gelecek olan nesillerin, tüm Türk vatandaşlarının görevidir. Bu görevi yüklenecek ve sonsuza dek yürütecek olan bugünün ve yarinin gençleri; nesilden nesile taşıyacakları Atatürk'ün ilke ve inkılâplarına, uzay-bilgi cağındaki yenilikleri de ekleyerek, Onun duygu ve düşüncelerini gerçekleştirmeli ve bu gayret, ülkemizi diğer dünya devletlerinin üst düzeyine çıkarmak için bütün gücüyle çalışma olmalıdır. Özlenen Türkiye'nin gerçekleşmesi, hem kendi ruhumuzda hem de Ulu Önder Atatürk'ün ruhunda sönmeyen meşale olacaktır.

 

yuksekturkiyeideali,

http://groups.yahoo.com/group/YuksekTurkiyeIdeali/

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.