Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bombayı Yılmaz Erdoğan patlattı


marti_name

Önerilen İletiler

Bombayı Yılmaz Erdoğan patlattı

Geçtiğimiz yıl ilk filmini çeken Ulaş İnaç’ın filmi ‘Türev’in nasıl olup da Altın Portakal’a ulaştığının epey spekülasyonu yapılmıştı. Yılmaz Erdoğan, ‘ayaküstü’ gerçekleştirdiği gösteride geçen yılın perdesini araladı.

 

ANTALYA - Evvelki senenin Altın Portakal adayı, geçen senenin jüri üyesi Yılmaz Erdoğan, açılış gösterisinde, söz sanatı dairesinde ‘içini döktü’. Bunu da, festival başkanlarının ve açıkhava tiyatrosunu dolduran binlerce davetlinin huzurunda, onlara keyif vererek ve her ettiği kelamı onlara alkışlatarak yaptı.

 

Elbette herkesin, ünlü komedyenin söylediklerine kendi getireceği bir yorum olacaktır; ama benim ilk aklıma gelen, festivalin ve festivalciliğin ulaştığı ‘muassır medeniyet’ derecesi oldu.

 

Türkiye’de sinema festivallerinde çıkan olayları şöyle bir hatırladığımda, sahnede söyleği ustalıklı sözlerin ardından, bir veya birden çok kişinin Erdoğan’ın üzerine yürüyüp, ‘sille tokat’ sahneden alaşağı ettiği halüsinasyonu oluştu bende bir an. Ama hemen kendime geldim (hem de alkışlarla, alkışlarla…), en baştakinden en sondakine tüm izleyenler gülmekten kırılıyordu, avuçlar patlarcasına alkış yağıyordu sahneye.

 

İşte o zaman ben, külahımı çıkarıp, saygıyla eğildim medeniyetin ve geniş gönüllülüğün önünde. Gerçi ara ara, sanki bana farklı bir kanal tahsis etmişler de, ben söylenenleri o mecradan alıyormuşum hissine de kapılmadım değil. [Şarlo’nun filmlerinin Rusya’da gözyaşları içinde seyredildiğini okumuştum vaktin bir yerinde; dünyanın geri kalanı ise gülerken koltuklarından düşüyordu aynı filmleri izlerken.]

 

OSCAR ALMASI ALTIN PORTAKAL ALMASINDAN KOLAY

Yine de Yılmaz Erdoğan’a benim tavsiyem, bundan sonraki filmleri için -artık katılmaya başladığı- Hollywood’daki festivalleri tırmalamaya devam etmesi. Bu gidişle, Oscar alması Altın Portakal almasından daha kolay olacak zannımca.

 

Kuraldır; jüride yaşananlar jüride kalır. Bir nevi ‘omerta’ yasası (sessizlik yemini) işler. Dost sohbetlerinde edilen birkaç cümleyi, bunu dışında tutarak söylüyorum elbette.

 

ERDOĞAN’IN ERKEN JÜBİLESİ

Eğer, jüride kim ne yaptı, kim ne dedi, kimin tavrı neydi gibi konuları, kör kuyuya “Midas’ın kulakları eşek kulakları” dercesine, açıkhavada çığırırsanız, jürilik kariyerinizde erken jübile yaparsınız; Erdoğan’da olduğu gibi! Onun da çok umurundaydı…

 

Her festivalde, festivali organize edenler, sonucu etkiler. Bunu, ‘jürinin kararlarına müdahale eder’ anlamında söylemiyorum; zaten jüri üyelerini seçerek bir yön çizilmiştir. Bu da doğaldır; ödüller, o jürilerin ödülleridir. Başka jüriler, başka birinciler üretir.

 

Bu yarışmalar pek matematiğe gelmez; 100 metreyi en hızlı koşanı belirlemek denli kolay değildir. O yüzden, aynı filmlere değişik yarışmalardan farklı ödüller gelir.

 

DARBE KIVAMINDA MÜDAHALE!

Güvenilir bir kaynaktan aldığım duyuma göre, geçen sene, jürinin kararına dışarıdan (yani festivalden) hiç müdahale olmamış. Alkışlanacak bir olay; pek alışık olmadığımız kadar medenice bir duruş.

 

Ama Erdoğan’ın aktardıklarından anlaşılan, müdahale ‘dış’tan değil, (beklenmeyen, belki de beklenen) ‘iç’ten olmuş; darbe kıvamında neredeyse!

 

Jürinin kararları, başkanlığı üstlenmiş olan Ferzan Özpetek ve özellikle de Nuri Bilge Ceylan’ın etkili tutumlarıyla vücuda gelmiş.

 

Özellikle Ceylan’ın ‘hızlı’ jüriliği, Erdoğan’ı ve diğerlerini dumura uğratmış. (Örneğin, efendiliğiyle tanınan Aytaç Arman, fırsat bulup da söze giremez hallere düşmüş.)

 

Yarışma sonuçlarının ardından Ferzan Özpetek, Papa’ya, günah çıkarmaya gitmiş. (diyor Erdoğan, latife ederek.)

 

BÖYLE SONUÇ HANGİ FESTİVALDE VAR?

Sonuç, 5’er ödül kazanan iki yapım (Reha Erdem ve Kutluğ Ataman’ın filmleri), En İyi Film dalında verilen Altın Portakal ödülüne değer bulunmazken, senaryo, yönetmenlik, (paylaşılan bir En İyi Kadın Oyuncu ödülü hariç) oyunculuk, kurgu gibi ana dalların hiçbirinde ödüle değer bulunmayan ‘Türev’ prestijli heykelciğe ulaştı.

 

Dünyanın herhangi bir festivalinde En İyi Film seçilip de başka birşey seçilmeyen bir başka film ben hatırlamıyorum; olduğunu da sanmıyorum. O filme de yazık, bir anlamda; kolsuz, bacaksız, başsız bir gövde!

 

Neticede ‘Türev’in ne bir vizyon başarısı oldu, ne de herhangi bir dünya festivalinden ödülü. Davet edildiğini dahi sanmıyorum. Değerlendirme, festival büyüklerimizin…

 

En İyi Film seçilmenin yalnızca prestiji olmadığının, aynı zamanda çok yüksek bir para ödülünü de beraberinde getirdiğinin altını çizmek gerekir. Bu ödül ki, herhangi bir sinemacının yeni proje finansmanına ilaç gibi gelir. Bu anlamda Erdem ve Ataman’ın yeni projelerinin bütçeleri de birer önemli darbe yemiş oldu

 

SÖZ SIRASI REHA ERDEM’İN

Şimdi de Reha Erdem Ulusal Uzun Metraj Film yarışma jürisinde, Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes ödüllü filmi ‘İklimler’ ise yarışmada. Diğer 8 filmin hepsi de iddialı; yani Nuri Bilge’nin işi hiç de kolay görünmüyor.

 

Bakalım Altın Portakal, ağabey sözü dinleyecek mi? (Cannes’dan bahsediyorum; yanlış anlamayın.)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

hımmm...

üzerinde epey çalışılmış bi makale. tebrik eder,saygılar sunarım...

ben de başka bi tarafından bakmak istiyorum hadiseye,izniniz olursa...

 

pazar günü festivalin açılış kokteylinin ve vs. vs. sinin düzenlendiği içinde AKM binasının da olduğu alandaydım,doğma büyüme antalyalı ve eski festivalleri hatırlayacak kadar yaşı elverişli bi arkadaşımla.

daha alana yaklaşmadan önce antalyalılar için festivalin artık hiç bir ehemmiyetinin kalmadığını,hatta o çok önemli olan kortejin bile eskisi kadar ilgi çekmediğini anlattı uzun uzun.

sonra son yıllarda alıp başını gitmiş olan manasız filmleri seçme,oyuncu olup olmadığı hülya avşarla oynadığı gereksiz sit-com 'da bile anlaşılamayan,bi kızcağıza portakalı soydurup başucuna koydurmaca...

alabildiğine uzak,mesafeli...

o korku dolu yıllarda hani sezen aksu ile ferhan şensoyun bi filmi vardı...90 dk. bi evin içinde başı sonu belli olmayan hepi topu 5-10 cümle(umarsızsın-ama hayallerim-dingin bir devinim...),manasız bakışmalar,bi halt sanıp seyrettiydim,hala sezen aksu görünce irkilirim biraz...allaam,ne kötü günlerdi...

bi de bu festivali;düzene alternatif diye tanıtmışlardı bize...hani hollywood furyasından değil,gerçek sinema idi bu festivalin amacı...

AKM binasının önü broadway'i aratmıyordu,adını bile bilmediğim marka arabalar,kendini spielberg sanan sahne kurucuları...ortalarda ellerinde telefon boyunlarında kimlikleri gezip duran sarı saçlı prototip ablalar...

yaw bu halının kırmızı olması şart mı?turuncu olsun mesela örneğin,hani portakal hesabı...azcık yaratıcılık istemek lüks mü?

 

ben onu bunu bilmem,bu festivalin en iyi yaptığı şey,yılanların öcü idi...üstüne de film tanımam(belki selvi boylum al yazmalım,bi de susuz yaz,bi de yılanı öldürseler,bi de hababam sınıfı sınıfta kaldı,bi de kapıcılar kralı,bi de ....)

 

saygılardır,hürmetlerdir...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

yaw bu halının kırmızı olması şart mı?turuncu olsun mesela örneğin,hani portakal hesabı...azcık yaratıcılık istemek lüks mü?

 

ben onu bunu bilmem,bu festivalin en iyi yaptığı şey,yılanların öcü idi...üstüne de film tanımam(belki selvi boylum al yazmalım,bi de susuz yaz,bi de yılanı öldürseler,bi de hababam sınıfı sınıfta kaldı,bi de kapıcılar kralı,bi de ....)

 

saygılardır,hürmetlerdir...

 

:):clover: tşkler

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.