Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

BU FOTOĞRAFLAR ÇOK ÜNLÜ AMA HİLELİ
 
Hani derler ya tüfek çıktı mertlik bozuldu diye Adobe Photoshop için de durum aynı aslında, ilk kez 1990 yılında piyasaya sürüldüğünden bu yana hangi fotograf gerçek, hangisi sahte bulmak iyice zor hale geldi. 
 
Ve insanlarda 1990 yılından önce çekilmiş bütün fotoğraflar gerçektir gibi bir inanç da hasıl oldu. Ancak bu ne kadar doğru? Doğru mu?
 
Bu fotoğraflar neredeyse bütün dünyayı gerçek olduğuna inandırmış çok ama çok ünlü fotoğraflar. Ama hepsinin ufak tefek hileleri var hatta bazılarının yanında photoshop hiç kalıyor, İçeriğindeki bilgiler de çok enteresan. 
 
ORMAN PERİLERİ
 
977349.jpg?display=1&htype=100002&type=r
 
Bu fotoğraf iki kuzen olan Frances Griffiths ve Elsie Wright tarafından yaratılmış. 1917 yılında çekilmiş olan bu fotoğrafa dair ilginç olan şe, insanları perilerin var olduğuna inandırmış olsaydı. Hatta Sherlock Holmes'un yazarı olan Sir Arthur Conan Doyle bu fotoğrafı Kodak'tan uzman bir arkadaşına gösterip gerçek olup olmadığını öğrenmeye çalışmış ve sonunda perilerin gerçek olduğuna inanmıştı. 
 
Orman Perileri'yle ilgili gerçek ancak 1983 yılında fotoğrafın yaratıcıları olan iki kadın kuzen tarafından açıklandı. Meğer hikaye şu şekildeymiş: Bir çocuk kitabının resimlemelerinden dans eden kızların fotoğrafını çekip, sonra da kızlara kanat eklemişler.  Kanatlı kızları iğneyle yapraklara tutturup bu fotoğrafı çekmişler. Ve böylece Sir Arthur Conan Doyle'un bile hayatının sonuna kadar perilere inandığı ve gerçeği asla bilmediği mistik bir fotoğraf çekmişler. 
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

CESUR GENERAL 
 
Amerikan general Ulysses S. Grant'in bu fotoğrafı tarihi belge olması nedeniyle büyük öneme sahip fotoğraflardan briydi.Cesur general Amerikan İç Savaşı sırasında atının üstünde, cesur ve kahramanca bakışlar atarak çektirdiği bu fotoğrafta birliğinin önünde poz vermiş gibi görünüyordu. 
 
Ancak yıllar yıllar sonra Amerikan Kongre Kütüphanesi'nin (Library of Congress) bazı araştırmacıları tarafından fotoğrafla ilgili ilginç gerçek ortaya çıkarıldı. 
 
Fotoğrafın arka planı generalin birliği değil, bir savaş sırasında esir olarak ele geçirilenlerin görüntüsünden oluşuyordu. At ve sözde Grant'in vücudu aslında Tümgeneral Alexander M Cook'a aitti. Fotoğrafta Ulysses S. Grant'e ait olan tek şey onun fotoğraftaki kafasıydı. Kimse bunun neden ve hangi amaçla yapıldığını bilmiyor ancak fotoğrafların üçü de ayrı ayrı gerçek ve hepsi tek tek bulunmuştur. 
 

Ulysses S. Grant'in Amerikan İç Savaşı sırasında çekildiği söylenen ünlü ama hileli fotoğrafı

800px-Ulysses_S._Grant_at_City_Point.jpg
 
Fotoğrafın at üstündeki Tümgeneral Alexander M Cook a ait olan asıl fotografı
Alexander_McCook_on_horseback.jpg
 
Fotoğrafın Ulysses S. Grant'a ait asıl fotografı
grant.jpg
 
Yine Ulysses S. Grant'a ait olduğu söylenen o ünlü fotografın asıl background'u 
 
15835u-edit-028c60ef917cdd0db3c8872d4d37
 
 
COAIQ2YUFMHSJ2HUDEZ764HB74.jpg
 
 
 
350910-general-ulsses-s-grant-on-horst-d
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

NÜKLEER TESTTEN BİSİKLETLE UZAKLAŞIRKEN
 
Fotoğrafa göre Albert Einstein nükleer test sırasında şehirden bisikletiyle uzaklaşıyordu. Üstelik de yüzündeki kocaman gülümsemesiyle... Burada Einstein sanki, nükleer testler her şeyi daha eğlenceli hale getirir der gibi... 
 
Fakat bu fotoğraf da yine diğerleri gibi iki ayrı fotoğrafın birleştirilerek çekilmesiyle oluşturulmuştu. Birinde Einstein bisiklet sürerken çekilmiş fotoğraf, diğerinde ise nükleer testler yapılırken çekilmiş fotoğraf. 
 
Fotoğraf bu:
einstein-on-a-bike-800x452-1.jpg?w=800
350860-einstein-1525706882-728-cdcbd836e
 
Birleştiren fotoğraflar ise şunlar: 
einstein-bicycle.jpg 
 
Small_Boy_nuclear_test_1962.jpg
 
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

KENNEDY VE MONROE BİRLİKTE
 
Fotoğrafa bakınca görülen şey John F. kennedy'nin Marilyn Monroe'ya sarıldığıydı. Birlikte iyi vakit geçiriyorlarmış gibi. Ancak bu fotoğraf da sahte. 
 
Fotoğraf ünlü İngiliz fotoğrafçı Alison Jackson tarafından hazırlanmış. Alison Jackson, ünlülerin benzerlerine poz verdiren, böylece benzerlerini kullandığı ünlülerin paparazzi tarzı fotoğraflarıyla hayli ilgi çeken bir sanatçıdır. Madonna'yı ütü yaparken ya da Prenses Diana'yı sevgilisi Dodi El Fayed ile birlikte bebeklerini tutarken çektiği fotoğraflarıyla ciddi anlamda ses getirmiştir. Koleksiyonunda buna benzer bir çok fotoğraf vardır, merak edenler google dan bakabilir. 
 
7e937a12e16902b0dbfdecf5b4566a2d.jpg
5d79003c45d2a023a0d6ca5f.jpg
 
5cd62c91d1a772309d5f68b2d6145a6e.jpg
 
 
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

GÖKDELEN İNŞAATÇILARI
 
Bu fotoğraf belki de 20. yüzyılın en tanınmış fotoğrafıdır. Ancak hala koruduğu bir çok gizemi var. 
 
Bu görüntünün Rockefeller Center tarafından tanıtım amaçlı çekildiği biliniyor. Bir çok uğraşın ardından fotoğraftaki üç kişinin kimliği de belirlendi; Joseph Eckner (soldan üçüncü) ve Joe Curtis (sağdan üçüncü). Ancak diğer dokuz adamın adı ise hala bilinmiyor. Çalışanlar gerçek çalışanlar olmasına rağmen, olay birçok fotoğrafçı ile organize edildiği ortada. Ama kimse gerçekte bu fotoğrafı kimin çektiğini bilmiyor. Sürekli ortaya çıkan isim, bir süreliğine dikkatleri üzerine çeken Charles C. Ebbets. Fakat William Leftwich, Thomas Kelley gibi fotoğrafçılar da o gün oradaydı. Dolayısıyla Rockefeller arşivi ve Corbis, fotoğrafın sahibinin bilinmediğini söylüyor.
 
Ayrıca her ne kadar fotoğrafta görünen kirişin altında herhangi bir şey olup olmadığını bilmesek de, bazı tarihçiler fotoğrafta bizim göremediğimiz bir güvenlik önlemi olduğundan bahsediyor. Fakat bu bilgi de henüz kesinleşmiş değil. 
 
Fotoğrafın çekildiği tarihe dair de bir bilgi bulunmamaktadır. Uzmanlar iki tahminde bulunuyor: 20 ve 29 Eylül 1932. Fotoğraf ilk kez 1932 yılında, 2 Ekim 1932 yılında New York Herald-Tribune'da yayımlanmıştı. Fotoğrafa göre Rockefeller Center'ın inşaatında çalışan işçiler, neredeyse 300 metre yükseklikle öğle yemeği yiyorlar. 
 
lunch-atop-a-skyscraper-craig-david-morr
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

HAVAYA YÜKSELEN ADAM
 
Colin Evans bir çok insanın kendisine inandığı bir medyumdu. Evans, etrafında insanlar otururken aynı zamanda şarkılar söylenen ruhsal oturumlar düzenlerdi. Ve bu oturumlar sırasında Colin Evans bir anda sıçrayarak havaya yükselir ve etrafında herkesin görebileceği göz kamaştırıcı bir ışık parıltısı belirirdi. 
 
Bir zaman sonra bazıları bu durumdan şüphelenip fotoğrafları inceleyince Colin Evans'ın her fotoğrafta kıyafetinin kolundan çıkan bir kordonu farketmiş. Ve sonunda anlamışlar ki Colin Evans zamanı geldiğinde sadece bir flaş butonuna basmakta ve havaya sıçradığı tam o anda etrafa parıltı yaymaktaymış.
 
tumblr_o59szlcWX51qben8co1_500.jpg
 
1ome78n_nuk_l.jpg
 
 
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

NOEL ATEŞKESİ


İnternete baktığımızda bu fotoğrafın I.Dünya Savaşı sırasında  noel nedeniyle İngiliz ve Alman askerlerin kısa süreliğine ateşkes ilan edip silahlarını bırakarak birbirleriyle oynadığı bir futbol maçının fotoğrafı olduğunu öğreniyoruz. 
Ama gerçekte fotoğrafta Alman askerler yoktu, fotoğraf İngiliz askerlerin Yunanistan'da oynadığı raketbol karşılaşmasının fotoğrafıydı. 

 

1914-te-yasanan-noel-ateskesi-nde-ingili

Christmas_Truce_WWI.jpg

Buna rağmen sözde bu İngiliz-Alman karşılaşmasının 100. yılında UEFA bir anma töreni bile düzenledi. Hazır yeri gelmişken haberi sizinle de paylaşayım: 

Birinci Dünya Savaşı’nın ilk yılında, ailelerinden uzakta, cephelerinde geçirdikleri Noel gününde ateşkes ilan ederek dostluk maçına imza atan askerleri UEFA unutmadı. Geçtiğimiz günlerde, futbol tarihinin en anlamlı maçlarından birine imza atan bu askerler adına yapılan anıtın açılışına katılan Platini’nin “Bugün futbol evrensel bir dil, sınırlar gözetmeksizin kalpleri birleştirebiliyor.

100 yıl önce, bir anda ortaya çıkan bir insani tavır için köprü futboldu. O gece bir karar verdiler, pozitif bir şey yapacaklardı, sevdikleri oyunu oynadılar. Dostluk ve kardeşliğin, insan olmanın en önemli unsuru olduğu kanaatindeyim. 100 yıl önce, bu paylaşım için ortak bir dil buldular: Futbol! Saygıyla anıyoruz” sözlerinden de günümüzde klişe hale gelen “futbol asla sadece futbol değildir” sözünün en güzel örneklerinden birinin 100 yıl önce savaşın ortasında oynanan İngiltere-Almanya maçı olduğunu görebiliyoruz.

 

ara(1).jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

BEKLENMEDİK DÜET

John Lennon ve Che Guevara'nın birlikte gitar çalıp şarkı söylediği bu fotoğraf ne kadar güzel olsa da aslında sahte olan fotoğraflardan biridir. John Lennon bu fotoğrafta gerçekten var ancak Che Guevara yoktu. Che Guevara'nın başı, fotoğrafta var olan Wayne Gabriel'in vücuduna uygulanmıştı. Yani bu fotoğrafta John Lennon aslında Wayne Gabriel ile birlikte gitar çalmaktaydı. 

che-lennon.jpg?w=600

Bu da fotoğrafın aslı: 

DFHCNdmWsAAy3QN.jpg

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

DAVID BOWIE VE MOTORHEAD'İN LEMMY'Sİ BİRLİKTE

Çoğu insan bu fotoğraftakilerin David Bowie ve Lemmy Kilmister olduğuna inanıyordu ancak tabii ki durum öyle değildi. Gerçekler ancak bu fotoğrafın ilk kez yayınlandığı kaynak bulunduğunda ortaya çıktı. Aslında Haziran 1972'de çekilmiş olan bu fotoğrafta Lemmy'nin yanındaki David Bowie değil, Lemmy'nin kız arkadaşıdır. David Bowie resme Lemmy'nin kız arkadaşı çıkarılarak monte edilmiştir. 

 

bowie-and-lemmy-832x452.pngbowie-and-lemmy.png?itok=g2bnUFBb

Bu da fotoğrafın orijinali:

4Kw8Mbv23-kR-_qP84bkANaTDSrZJ25Mgb0DvJSs

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

RUH FOTOĞRAFÇISI

William H. Mumler çektiği ruh fotoğrafları serisiyle ünlü olmuş bir fotoğrafçıdır. Müşterileri arasında Mary Todd Lincoln, eski Amerika başkanı Abraham Lincoln, Master Herrod ve John J. Glover. William gibi kişiler vardır. William müşterilerinin hepsini akrabalarının ruhlarıyla birlikte fotoğrafladığına inandırmıştır.

Durum ta ki Waverley Gazetesi'nin editörü Moses A. Dow'un fotoğraf çektirmek için Mumler'in stüdyosuna geldiği zamana kadar da böyle devam etti. Moses A. Dow, çekilen fotoğrafında arkasında durduğuna inandırılan kişinin aslında akrabası değil de Mumler'in asistanı Mabel Warren olduğunu iddia edince işler karıştı. Her ne kadar kimse gerçeği tam olarak bilemese de bu insanlarda şüphe uyandırdı ve Mumler'in itibarını düşürerek, şöhretini kaybetmesini sağladı. William H. Mumler yoksulluk içinde öldü. 

İşte William H. Mumler'ın çektiği ruhlu fotoğraflardan bazıları: 

mumdowlg.jpg   

Mumler-William-H-Spirit-photograph-c1862

mumlersghosts_9.jpg

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

İLK AMBULANS

Buradaki asıl sorun aslında bilginin internette araştırılmaksızın nasıl kontrolsüzce yayıldığının işaretidir. Kaynağı bilinmeyen biri bu fotoğrafı internette ilk kez "ilk ambulans" diye yayınlamış ve ardından bilgi kopyala yapıştır ile çoğalmış. Halbuki bu bilginin hiçbir gerçekliği yoktur. Fotoğraftaki ambulans Mare Adası'nda kullanılan Amerikan donanmasının standart ambulanslarından biridir. 

First_Ambulance_,1865,_US_Navy_Yard,_Mar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ÜNLÜ PORTRE

Amerikan başkanı Abraham Lincoln'un artık iyice simgesel hale gelmiş olan bu fotoğrafı her yerde karşılaşılan, kitapların neredeyse çoğunda kullanılan en ünlü fotoğraflarından biridir. Fakat şaşırtıcı olan bu fotoğrafta da Abraham Lincoln'un aslında sadece kafasının kullanılmış olmasıdır. Lincoln'un vücudu, John Calhoun'un vücududur. Yani burada da yine iki ayrı fotoğrafın birleştirilme işlemi söz konusudur.

article-2107109-11F436EE000005DC-387_470

Bu da John Calhoun'un fotoğrafı

article-2107109-11F436EE000005DC-675_470

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

WILLIAM HARLEY VE ARTHUR DAVIDSON

Kimilerine göre bu fotoğraftakiler Harley Davidson markasının yaratıcısı olan William Harley ve  Arthur Davidson'un ta kendisidir. Fakat gerçek hiç de sanıldığı gibi değil, bu fotoğraftakiler sadece bu bisikletlere  (motosikletlere) oturmuş fotoğraf çektirme şansı yakalamış Minneasotalı iki sıradan insandan başkası değildir. 

350310-1914_Harley-Davidsons-aug12-15247

gerçekte William Harley

William_Sylvester_Harley.jpg

Gerçekte Arthur Davidson

harley-davidson-motor-company.jpg

Aslında şimdi bu kişilerin gerçek fotoğraflarına bakınca farkettim de yukarıdaki fotoğraflarla baya da birbirlerine benziyorlar. Yoksa onlar mı? Yoksa bu üstteki bilgi yanlış mı? Ben bile şimdi bir şüpheye düştüm. :ph34r:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.