Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Güneş Koruyuculardaki Kimyasallar Avustralya'daki Mercan Resiflerini Yok Ediyor ve Şimdi Hawaii Onları Yasaklıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Güneş Koruyuculardaki Kimyasallar Avustralya'daki Mercan Resiflerini Yok Ediyor ve Şimdi Hawaii Onları Yasaklıyor

Oxybenzone ve oktenoksat, birçok yaygın güneş kremi ürününde bulunan kimyasalların mercan ve deniz yaşamını öldürdüğü bilinmektedir.

sub-buzz-3181-1525235017-8.jpg?downsize=

Hawaii, ABD'de mercan resifleri ve deniz yaşamı için zehirli olan güneş koruyucu kimyasalların satışını yasaklayan ilk eyalet haline geldi.

Okyanusa zehirli iki tür kimyasal içeren güneş koruyucularının satışını yasaklayan bir tasarı, Salı günü eyalet devlet yasama meclisi tarafından onaylandı ve şimdi imzası için valiliğe gidecek. İmzalandığında, yasak 2021'de başlayacaktı.

Araştırmacılar, gıda maddelerinin besin maddelerini süzerek mercanları parçaladıklarını ve deniz kestaneleri ve deniz yosunları gibi balık ve deniz canlılarının gelişimini bozduğunu gösteren bilim adamlarına göre, dünyanın dört bir yanındaki okyanusları yok eden oksibenzon ve oktenksat.

2015 yılında Çevresel Kontaminasyon ve Toksikoloji Arşivi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, dünya çapında yaklaşık 14.000 ton güneş koruyucu losyon, dünyanın dört bir yanındaki mercan kayalıklarında sona eriyor. Güneş kremi en yüksek yoğunlukta Hawaii ve ABD Virgin Adaları gibi turist dolu plajlarda bulundu.

Hawaii'de, kar amacı gütmeyen Haereticus Çevre Laboratuvarı tarafından geçen yıl yapılan ikonik şnorkelle dalış alanı Hanauma Körfezi'nde yapılan bir çalışmada, yaklaşık 2.600 ortalama günlük ziyaretçinin okyanusta yaklaşık 412 lira güneş kremi kaldığını tespit etti. Güneşten koruyucu tabakanın zarar verici etkileri trilyon başına 62 parça kadar düşük konsantrasyonlarda oluşabilir, bu da altı olimpik yüzme havuzunda bir damla oksibenzona eşdeğerdir.

sub-buzz-29187-1525235014-7.jpg?downsize

Çalışmalar aynı zamanda okyanus kirliliğinin hem güneş koruyucu hem de denize gönderilen atık su akıntısı olan insanlardan geldiğini göstermiştir.

Hawaii eyaleti Senatör Laura Thielen KHON2'ye verdiği demeçte, "Giderek daha fazla insan, eve giderken ve duş aldığınızda suyun suya karıştığını ve okyanusa karıştığını fark ediyor." "Bu yüzden mercanlarımıza karada mı, sahilde mi giyilirse götürsün."

Oxybenzone ve octinoxate, Hawaii Tropic, Banana Boat, Coppertone ve bazı yüz losyonları tarafından satılan ürünler dahil olmak üzere neredeyse tüm yaygın güneş kremlerinde bulunur.

Yine de, bir çok alternatif güneş koruyucu seçeneği, daha önce bahsedilen aynı markalardan - cilt koruması için titanyum oksit ya da çinko oksit gibi bileşenler kullanan - satılıktır. Ayrıca, Ultraviyole Koruma Faktörü (SPF'ye benzer bir sistem) ile derecelendirilen güneş koruyucu giysiler Patagonia, Avustralya'nın Coolibar, REI, Lilly Pulitzer, Athleta ve diğerleri tarafından üretilmiştir.

Kaynak: Guardian

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.