Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Az Bilinen veya Bilinmeyen Kelimeler


Muztar

Önerilen İletiler

ADSIZ PARMAK -ğı isim Yüzük parmağı

ALANYAZIN :literatür

ANOMİ toplumun bireylerine az kültürel ve ahlaki rehberlik durumudur. Toplumun bireyle olan sosyal bağının kopması tanımıdır. Örneğin haksız yönetim sonuçunda sosyal kimliğin bireysel düzeye inerek ufak parçalara indirgenmesi ve bireyin toplum değerlerine karşı verebilinir.

ARRÂDE(ﻋﺮّﺍﺩﻩ) i. (Ar. ‘arrāde) Eskiden savaşlarda kullanılan bir çeşit top arabası, tekerlekli mancınık.ARRADE: (C: Arrâdât) Küçük bir çeşit mancınık ki, hareket eden tekerlek üzerine konurdu. * Dişi çekirge.(C: Arradat) Küçük bir çeşit mancınık ki, hareket eden tekerlek üzerine konurdu.

ARŞINi. (arış “uzunluk ölçüsü”nün genişletilmiş şekli arış+ı+n [?]) 1. Metrenin resmen kabûlünden önce kullanılan eski uzunluk ölçüsü, orta parmak ucu ile omuz başı arasındaki mesâfe [Arşının uzunluğu çeşitlerine, kullanıldığı yerlere göre çok değişmiştir. Mîmârî arşını (zirâ-i mîmârî) 75,8 santim, çarşı arşını 65 santimdir. Yalnız ipekli kumaşlar için olan ve endâze denen arşın ise yaklaşık 65 santimdir]: Kim bir arşın yer kazsa altında bayağı bir defîne buluyor (Nâmık Kemal). Yeter bana üç beş arşın bez olsa (Necip F. Kısakürek). 2. Uzunluğu arşın birimine göre ölçen demirden, çelikten, tahtadan âlet: Bağdat’ta bezirgânları gördüm de şaşırdım / Arşınımı baston gibi ben elde taşırdım (…). 

ARŞİDÜK, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun Avusturya kolunun hükümdarlarına verilen isimdi. Kral ve grandük arasındaki bir rütbedir. Latince archi (baş) ve dux (lider) kelimelerinden türemiştir. Arşidüklerin eşleri arşidüşes ünvanını taşıyorlardı.

AYİM :askeri Yüksek İdare Mahkemesi

BALİSTİKASKERLİK TERİMİ ad ateşli silahlarda, merminin barut gazının basıncıyla fırlayıp hedefe ulaşıncaya kadar olan devinimini inceleyen bilim.eş anlamlısı: atışbilim

BARTER ya da trampa, para kullanmaksızın ürünlerin değişimiyle yapılan ticaret. Bu sistemde alacak-verecek ilişkisi firmaların kendileri arasında değil, barter havuzuna doğru olmaktadır.

BAVUL TİCARETİ 1.halk ağzından dış ülkelerden dönerken bavul içinde getirilen, gümrüksüz sokulan öteberiyi satarak para kazanmaya dayanan ticaret.

BEYİN ÖLÜMÜ yani klinik ölüm, beynin bütün faaliyetlerinin durması ve bütün tedavilere rağmen geri dönmeyecek şekilde kesilmesidir.

BİLİŞİMinsanların teknik, ekonomik ve toplumsal iletişimde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin, düzenli ve akla uygun bir biçimde, özellikle bilgisayarlar ve benzeri elektronik aygıtlar aracılığıyla işlenmesi bilimi."Ülkede bilgiişlem ve bilişim çalışmaları gelişiyor" eş anlamlısı:enformatik

BORSA isim, ekonomi (bo'rsa) İtalyanca borsa isim, ekonomi Bazı tüccarların ve özellikle sarraflarla değerli kâğıt ve tahvil alışverişiyle uğraşanların alım satım ve değişim amacıyla devlet denetimi altında iş yaptıkları yer "Borsada istediği gibi oynuyordu fiyatlarla." - N. Cumalı

BOZDOĞANbileşik & ad1.HAYVANBİLİM (ZOOLOJİ) TERİMİ bir doğan türüne verilen ad.2.TARİH TERİMİOsmanlı döneminde yeniçerilerin kullandığı, atların eyerlerinde asılı, hazır duran, başı sıra sıra çivili gürz.

CAM YÜNÜ, 0,040 /mK ısı iletim katsayısı ile ısı yalıtımı, ve -50 / +250°C aralığındaki sıcaklık dayanımıyla da yangın güvenliği sağlamaktadır. Bağlayıcı kullanılmamış cam yünü ürünlerde ısı 500°C'ye kadar çıkabilmektedir. Cam yünü de taş yünü gibi böcekler ve mikro organizmalar tarafından tahrip edilmez.

CKMP:Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi

DAĞLIK KARABAĞ (Azerice: Dağlıq Qarabağ, Ermenice: Լեռնային Ղարաբաղ / Lernayin Gharabagh), Güney Kafkasya'da hukuken Azerbaycan Cumhuriyeti'ne bağlı[1] tarihi bölge. Günümüzde, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin işgali[2][3] sonucunda hiçbir ülke veya uluslararası kuruluş tarafından tanınmayan[4] de facto Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin egemenliği altındadır.

DE FACTO veya de fakto, "gerçekte", "uygulamada", "fiilen", "fiilî" ya da "pratikte" anlamında kullanılan Latince deyiş. "Kanuna göre" veya "hukukî olarak" anlamına gelen "de jure" ile karşıt olarak sıkça kullanılır. 

DESTROYERorta çapta toplarla donatılmış, orta tonajlı, çok hızlı ve çevik savaş gemisi.eş anlamlısı: muhrip

DEVALÜASYON Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satınalma gücünün, hükümetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. 

DEVLET GÜVENLİK MAHKEMELERİ (DGM)demos antik yunancada halk demektir, kratos ise hükmeden güç anlamına gelir. bu ikisi birleşince demokrasi kelimesi oluşmuştur Yunan mitolojisinde, Kratos (Yunanca Κράτος, güç) dayanıklılık ve gücün tecessümüdür. Pallas ve Stiks'in oğludur. Kratos ölümlü yarı-tanrı dır. 

DİASPORA isim (diaspo'ra) Fransızca diaspora 1. isim Herhangi bir ulusun veya inanç mensuplarının ana yurtları dışında azınlık olarak yaşadıkları yer 2. Herhangi bir ulusun yurdundan ayrılmış kolu, kopuntu 3. Yahudilerin ana yurtlarından ayrılarak yabancı ülkelerde yerleşen kolları, kopuntu

DİRHEM(ﺩﺭﻫﻢ) i. (Ar. dirhem < Fars. direm < Yun. drahmi) 1. Okkanın dört yüzde birine eşit eski bir ağırlık ölçüsü birimi (3,2075 gr.) [Şerîata göre yetmiş tâne orta boy arpanın ağırlığı kadardır]: On beşten aşağı vermedi, aksi gibi hâinlerin tânesi de üç yüz dirhem geliyor (Mehmet Rauf). 2. Eski bir para çeşidi, gümüş sikke: Bunlardan her birine seferde bulundukları müddetçe bir Osmanlı dirhemi, şer’î bir çeyrek dirhem gündelik tâyin edildi (Kâtip Çelebi’den Seç.). Ne kānûna ne cebr ü zora ne hünkâra tâbi’dir / Bu bender-gehte herkes dirhem ü dînâra tâbi’dir (Ziyâ Paşa’dan).

DİYALEKTİK kavramı, kelime kökü diyalog ve etik kurallı bir şekilde tez ve antitezin ortaya konulmasıyla belli bir konu üzerinden ortak değerlerin inşası anlamına gelir

DRİBBBLE, tasarımcıların ne üzerinde çalıştıklarını paylaşmasını sağlayan ve çalıştıkları tasarımlar üzerinde diğer tasarımcılar tarafından fikir paylaşımına olanak sağlayan bir web sitesidir.

DÜLGERyapıların kaba ağaç işlerini yapan usta.

EKLEKTİK Seçmeciliğe ilişkin, eklektik.Seçmecilik yanlısı olan filozof, görüş vb.(Yun. eklektikos < eklegein = seçmek) 1- Kurulmuş olan dizgelerden değişik düşünceleri seçip alan ve bunları birleştirerek kendi öğretisi durumuna getiren (yöntem, düşünce, filozof). 2- Bir öğreti ya da dizge kurmak istemeyip, ortalıkta olan düşünceler dağarcığından kendilerine uygun gelen bir bu, bir şu düşünceyi alarak benimseyen.Dgr.: Yun. eklektikos, eklegein sıfat, felsefe Fransızca éclectique sıfat, felsefe Seçmeci "Okurların bu eklektik bilgilerin temelini merak edip kitaplara başvuracağını umuyorlar." 

EKÜMENİKLİK, günümüzde genellikle, daha büyük bir dinî birliği ya da dinlerarası iş birliğini sağlama amacını güden girişimleri ifade eder.

ENDAZE1.eskiden kullanılan, altmış beş santimetre boyunda bir uzunluk ölçüsü.2.mec.ölçü.

ENTEGRASYONBir araya gelerek birleşme, bütünleşme.

ESKRİM isim, spor Fransızca escrime isim, spor Dürtücü kılıç, kesici kılıç ve delici kılıç adı verilen silahlarla yapılan spor, kılıç oyunu

ETNİSİTE, kimlik ve milliyetçilik kavramları, toplumsal ve siyasal değişimler sonucunda entelektüeller tarafından yeniden ele alınmaktadır. Bu yeniden ele alış, kavramlara yüklenen anlamların değişimine neden olmaktadır.

EVLENME TELLALLİĞİ 1-)Çöp Çatanlik, Iki Bekâr Kişinin Aralarini Bulup Evlenmelerini Sağlamak. Böyle Bir Iş Ücrete Hak Kazandirmaz.

EZOTERİZM, bir konudaki derin bilgilerin ve sırların ehil olmayanlardan gizlenerek, bir üstad tarafından sadece ehil olanlara inisiyasyon yoluyla öğretilmesidir. Ezoterizm bir din veya bir inanç sistemi değildir. Çoğunlukla ezoterik yani ezoterizm ile ilgili veya ezoterizme dair şeklinde kullanılır.

FATALİSTyazgıcı sıfat & ad 1.yazgıya inanıp boyun eğen, her şeyi yazgıya bağlayan (kimse).2.FELSEFE TERİMİ yazgıcılık öğretisini benimsemiş olan (kimse, görüş).

FENSİKLİDİN (Kimyasal uzun ismi 1-(1-phenylcyclohexyl)piperidine), genellikle PCP olarak kısaltılır ve halk arasında melek tozu olarak bilinir. Önceleri genel anestezik olarak kullanılırken sonraları halüsinojenik ve nörotoksik etkileri nedeniyle kullanımından vazgeçilmiştir.[1] ilk kez 1950’lerde sentez edilmiş, 1963'te cerrahi anestezik olarak tıbbi kullanım alanına girmiştir. Fakat hastaların anesteziden uyanırken oryantasyon bozukluğu, ajitasyon ve delirium göstermesi sebebiyle tıbbi kullanımdan kaldırılmıştır.

GAMBOTDEN.ad genellikle kıyı korumasında ve gezici karakol görevinde kullanılan, birkaç topu olan küçük savaş gemisi.

GEOFİT, soğan, yumru, rizom gibi toprak altı organları olan bitkiler anlamına gelir. Kardelen, zambak, sıklamen gibi soğanlı, yumrulu bitkiler, geofit olarak adlandırılır

GLACİAL US UK (nedir ne demek)Buza ait, buzlu Buz devrine ait

GOLAN TEPELERİ (Arapça; هضبة الجولان, Hadbetü'l-Cūlān, İbranice; רמת הגולן, Ramat HaGolan) Suriye'nin güneybatı, İsrail'in kuzeydoğu ucundaki tepelik bölge. Golan Platosu olarak da bilinen bölge ayrıca, Lübnan, Ürdün ve Suriye ile komşudur.

GREKOROMEN, ayaklara dokunmadan icra edilen güreş şeklidir. Rakipler biribirlerinin ayak ve bacaklarına dokunmadan güreşirler. Grekoromen güreş stilinde belden yukarısı ile oyun taktik edilir. Ayakla oyun yapılmaz ve rakibin hücumu engellenmezkömür ocaklarında doğal sıcaklık ve basınçta açığa çıkan, büyük bölümü saf metan olan, kolayca tutuşabilen ve patlamaya yol açabilen bir gaz.

GREYDERaltında bulunan ve değişik açılardan çalışabilen bıçağıyla toprağı kesen ve yayan, engebeli yerleri düzleştirmekte kullanılan makine.

GUVERNÖR isim, ekonomi Fransızca gouverneur 1. isim, ekonomi Devlet bankasını yöneten kimse"Merkez Bankası guvernörü."2. Bir kamu kuruluşunu veya özel kuruluşu yöneten kimse

HAMAYLI1.askısı bir omuzdan koltuk altına doğru çapraz geçirilen muska.eş anlamlısı: muska2.bir omuzdan çapraz olarak koltuk altına doğru asılan kılıç kayışı.

HAZCILIK1.FELSEFE TERİMİ yaşamın anlamını haz olarak gören, haz veren her şeyin iyi ve bütün eylemlerin amacının haz olduğunu öne süren, sevincin kaynağını hazda bulan dünya görüşü.eş anlamlısı: hedonizm 2.RUHBİLİM TERİMİ her davranışın hoşlanma ya da acıdan kaçınma isteğiyle güdülendiğini öne süren görüş. eş anlamlısı: hedonizm3.hazza, fiziksel zevke aşırı ölçüde düşkünlük.4.ECO.ekonomik etkinliğin hazzın en yüksek noktasına varacak biçimde geliştirilmesi öğretisi.eş anlamlısı: hedonizm

HENOTEİZM, din ve felsefede, Max Müller tarafından çıkarılmış, bir tanrıya bağlanırken diğer tanrıların varlığını da kabullenmeyi tanımlar. Yunanca heis theos, "bir tanrı". Müller'e göre bu, "prensipte monoteizm, gerçekte ise politeizm"dir. 

HERBİSİT, ağaçların kökleri veya yaprakları tarafından alınırsa ağaçlar bu durumdan olumsuz etkilenir. Yabancı otlarla mücade kullanılan ziraai ilaçtır.Genel anlamda, yabancı otları öldürmede veya normal gelişimini önlemede kullanılan kimyasal maddelerin tümüne birden herbisit denir.

HİNT KENEVİRİ, kendirgiller familyasından lif ve yağ eldesinde kullanılan Cannabis cinsine ait, bir yıllık bitki türü. Türkiye'de genellikle Kastamonu'da tarımı yapılmaktadır. Bitkinin yaprak ve çiçek kısımlarının özel bir kokusu vardır.

HORASANHorasan kentinin adından tuğla ve kiremit tozlarının kireç ve suyla karıştırılmasıyla elde edilen bir yapı harcı.

INTERPOL, 1923 yılında uluslararası polis işbirliği sağlamak amacıyla kurulmuştur. INTERPOL, bir zamanlar sadece teşkilatın telgraf adresi olarak bilinirken, 1956 yılında resmi olarak teşkilatın yeni ismine dahil edilmiştir

İNHAbirini resmi bir göreve atamaya ya da bir üst aşamaya getirmeye ilişkin, ilgili makama yazılmış öneri yazısı.

İNİSİYASYON (Süluk) kimi ansiklopedilerde bireyin spiritüel gelişimi için, 'spiritüel tesir'i alıp aktarabilen bir üstadın sert ve sürekli kontrolü altında, bir düzen ve disiplin içinde, sınavlara dayalı tarzda, metodlu olarak eğitimi şeklinde tanımlanmaktadır.

İNTERAKTİFsıfat yeni etkileşimli.

KADASTROdüzenli ve sağlam bir tapu sicili oluşturmak ereğiyle bir ülkedeki bütün arazi, arsa ve mülklerin yerlerinin, alanlarının, sınırlarının, değerlerinin ve hukuksal durumlarının devlet eliyle saptanıp plana bağlanması işi.

KADİFE DEVRİM, 17 Kasım-29 Aralık 1989'da Çekoslovakya'da meydana gelen kansız bir devrimdir. Sonucunda, Komünist yönetim düşürülmüştür.

KALDI Kİ1.bununla birlikte, şu da var ki, bundan başka, ayrıca."Bunu sana söyledim, kaldı ki söylemesem de yapman gerekirdi"

KALVENİZM ya da Kalvinizm, John Calvin'in 16. yüzyıl başlarında ortaya attığı görüşlere dayanarak kurulan bir Hıristiyanlık mezhebi.

Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT)

KANIKSAMAK1.pek çok yinelenmiş olması dolayısıyla artık etkilenmez olmak, aldırmamak, alışmak.2.bıkmak, usanmak.

KAOS (nedir ne demek)Evrenin düzene girmeden önceki biçimden yoksun, uyumsuz ve karışık durumu.Karışıklık, kargaşa.(Yun. khaos = uçurum, dipsiz uçurum) Evrenin, düzene girmeden önceki biçimden yoksun, uyumsuz ve karışık durumu.

KAOTİKKaos kuramı, kaos teorisi veya kargaşa kuramı; yapısal olarak bir fizik teorisi ya da matematiksel bir tümevarım değil, fiziksel gerçeklik parçalarının bir bütün olarak eğilimini açıklamaya yarayan bir yöntemdir. Bir sigara dumanının havada yaptığı şekiller tamamen düzensiz ve bağımsız rastlantıların ürünü olarak görülebilir.

KAYPAKsıfat1.üzerinde kolaylıkla kayılan, kayağan, kaygan.2.mec.verdiği sözü tutmayan, sözsüz, dönek (kimse).

KİLOMETRE TAŞI 1. isim Kara yollarında üzerinde kilometreleri gösteren dikili taş 2. Önemli bir durumu belirleyen, üzerinde durulması gereken nokta 3. Bir işteki aşamaları belirleyen olay veya kimse 1.karayolları boyunca kilometreleri gösteren dikili taşlar.2.mec.bir işte ulaşılan, elde edilen önemli bir durum, üzerinde durulması gereken önemli bir nokta."Bu, onun yaşamında bir kilometre taşı olmuştur"

KLİKLEŞMEK bölekleşmek nesnesiz (nesne almayan) eylem (bir örgüt içinde) böleklere ayrılmak."Partide bölekleşenler artıyor"eş anlamlısı: hizipleşmek, klikleşmek

KOGNİSYON genel bir terim olup bütün bilgi yollarını kapsar: algı; hatırlama; hayal; düşünme; muhakeme; yargılama. Aklın kognitif yahut noetik yönü ile orektik yönleri, yani konasyon (bkz.) (istem) ve duygu (bkz.) (affekt), arasında, Platon ve Aristoteles'in yaptıkları ayrıma dayanan, geleneksel bir karşıtlık vardır. kognitif sıfat Fransızca cognitif sıfat Bilişsel

KOMANDİT Ortaklarının bir kısmı yönetime karışmak hakkı taşımayan ve yalnız koydukları sermaye ölçüsünde sorumlu olan ticaret ortaklığı.bir komandit ortaklığın anaparasının bir ya da birkaç ortakça sağlanan bölümü. Komandite ortak: Komandit ortaklıklarda sorumlulukları sınırlanmamış ortaklar.

KONJONKTÜR isim Fransızca conjoncture 1. isim Geçerli durum 2. Her türlü durumun ve şartın ortaya çıkardığı sonuç "Seçim konjonktürü böyle ülkelerde bazen pek duygusal, pek yüzeysel faktörlerle değişebilir." 

KONVANSİYONEL sıfat Fransızca conventionnel sıfat Anlaşma ile ilgili, uzlaşma ile ilgili

KOYAK1.iki dağ ya da tepe arasında kalan çukur yer ya da dere boyu.2.COĞRAFYA TERİMİ içinde genellikle bir akarsu yatağının bulunduğu, üç yanından kapalı ve yalnızca ağız yanı açık, tabanı, yamaçlarıyla yerine, eskiliğine göre türlü biçimleri olan, dar ve uzun yüzey.

KÖKTEN DİNCİLİK (radikal dincilik, dinî fundamentalizm), genellikle dinî esaslı aslî kaidelere geri dönme talebiyle kendini belli eden ve bu kaidelere katı bir biçimde bağlı olan, diğer görüşlere karşı toleranssız ve laiklik karşıtı dinî hareket veya bakış açısı.[1] Kökten dincilik, genellikle dinî tabiattaki bir dizi kurala sıkı sıkıya bağlı, çağdaş, sosyal ve siyâsî yaşam ile ilgili üzerinde uzlaşılmış prensiplere karşı tepkisi olan inancı belirtir.[

KREMLİN (Rusça: Кремль), "kale", "hisar", "şato" anlamlarına gelen ve çoğu tarihi Rus kentinin merkezinde bulunan muhkim yapılar bütünü. En tanınmışları Moskova Kremlini'dir. Moskova'daki Kremlin Sarayı, devrim öncesinde Rus çarlarının ikâmetgâhıydı.

KROSSPOR TERİMİ adkır koşusu.

LAF SALATASI Çeşitli konuları içine alan anlamsız, boş sözler.

LENİNİZM, Marksizm üzerine kurulmuş politik ve ekonomik bir teoridir. Marksizm`in bir kolu ve aşaması olarak ele alınır, Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından geliştirildiği kabul edilir. 

LİBERALİZMLiberalizm Aydınlanma Çağı‘nın bir ürünüdür. John Locke liberal politik düşüncenin mimarı olarak bilinir. Bireylerin doğal hakları, din ile devlet işlerinin ayrılması, toplum sözleşmesi ve diğer pek çok felsefi konsept üzerinde birçok makale, kitap ve yazı yazmıştır. Bu fikirleri ölümünden yıllar sonra pek çok farklı devrimi doğurmuştur. Liberalizmi diğerlerinden farklı ve özgü kılan temel konsept; bireyin toplum içindeki rolünü güçlendirmesi ve mutlak monarşik sistemlere meydan okumasıdır.

LİBERO isim, spor İtalyanca libero isim, spor Son adam

LİTÜRJİ, özellikle Hristiyanlıkta, halka açık dinî ibadetlerin nasıl yapılacağını belirleyen formlar bütünü. Bu formlara uygun olarak düzenlenmiş ayinlere de litürji denir.

MANGA (I) isim, askerlik (ma'nga) Almanca Manga1. isim, askerlik On kişilik asker birliği "Ormanın kıyısından dönen yoldan, neredeyse bir manga silahlı adam çıktı." - N. Cumalı 2. Savaş gemilerinde deniz erlerinin yattığı koğuş

marijuanaEsrar, ya da marijuana, kenevir bitkisinin Cannabis sativa/Cannabis indica /"Cannabis ruderalis" türlerinin çiçeklerinden ve tohum yataklarından elde edilen, vücutta kullanıldığında sarhoşluk ve keyif veren bitki parçalarının ve uyuşturucunun halk arasındaki adıdır. ... Kuzey Amerika'da esrara marijuana (marihuana) denir

MARJİNAL1.MATEMATİK TERİMİ birimleri matematik anlamda değişken olabilen.2.mec.toplumda, türdeş bir kümenin içine girmeyen, onun en ucunda yer alan, aykırı (kimse)."O marjinal bir ressamdır"

MASS MEDIA Kelime anlamı olarak "Mass" Parça, top, kitle, külçe, yığın, küme, çokluk, hacim, cisim... kelimelerinin karşılığıdır. "Media" ise (çoğul) vasıtalar, araçlar anlamında kullanılır. İngilizceden dilimize de geçmişolan "The media" "Medya" kelimesi, en temel noktada gazeteler, mecmualar, radyo, televizyon gibi yayın araçlarının bütünü karşılayan bir kullanıma sahiptir.Dilimize "kitle iletişim araçları" olarak çevirilse de, aslında mass media bu günlük anlatımdan çok daha fazlasıdır.

MESLEKİ REHABİLİTASYON NEDİR? Mesleki rehabilitasyon; yaralanma, hastalık ya da herhangi bir nedenle çalışma rolleri kısıtlanmış. bireylerin, işle ilgili fonksiyonel kapasitelerini ve yaşam kalitelerini yeniden kazandırma, işe geri dönüş veya. yeni bir iş için karşılaşılan engellerin üstesinden gelme sürecidir.

METRONOM MÜZİK TERİMİ bir müzik parçasının hangi hızla çalınması gerektiğini gösteren araç.

MİLENYUM isim (mile'nyum) İngilizce millenium isim Binyıl

MOTTO isim İtalyanca motto isim Özdeyiş, slogan

MUHABİR BANKA Nedir, Ne Demek Bir bankanın şubesi olmayan yerlerde adına işlem yapmaya yetkili kıldığı banka.

MÜZEKKERE ad1.bir iş için, ilgili üst makama yazılan yazı. 2.HUKUK TERİMİ yargılama makamının, bir kararın yerine getirilmesi konusunda belli bir makama yazdığı yazı.

NAPALM -Mİ isim, kimya Fransızca napalm isim, kimya Yangın bombalarının doldurulmasında kullanılan, alüminyum veya sodyum palmitatla kıvamlaştırılmış madde

NEOLİBERALİZMYeni dönemle birlikte liberalizmin yeni bir formu ya da yeni bir yorumlanış şekli neoliberalizm adıyla ortaya çıktı. Modern liberalizmin devlet karşısında bireyi güçsüz bırakmasına eleştirel yaklaşan neoliberaller Adam Smith’in ulusların refahı konseptli kurucu prensiplerine geri döndü. Adam Smith piyasada ekonomik aktivitenin devlet tarafından değil de “görünmez bir el” tarafından sürdürülmesi gerektiğini öne sürmüştü.Neoliberalizme göre bireylerin serbest piyasada istedikleri gibi üretmesine ve satmasına olanak sağlamak topluma çok büyük bir refah getirecektir.Neoliberalizm aynı zamanda klasik liberalizm olarak da adlandırılır. Çünkü neoliberalizm liberalizmin ilk çıktığı 18. yüzyıldaki orjinal prensipleri temel alır. Neoliberalizm pazarın ve piyasaların devlet denetiminden kurtulması gerekliliğini ve kamu kuruluşlarının özelleştirilmesini şiddetle savunur.Neoliberalizm, öncelikle laissez-faire ekonomik liberalizmi ile ilişkili 19. yüzyıl fikirlerinin 20. yüzyıldaki yeniden doğuşuna atıfta bulunmaktadır.

NİTEKİM bağlaç nasıl ki, gerçekten, sonunda, sonuç olarak."Yapmayın, başınıza iş gelir dedim, nitekim de öyle oldu"

ODİTORYUM isim (odito'ryum) Fransızca auditorium 1. isim Etkinlik merkezi 2. Antik Roma'da halkın ozanları dinlemek üzere toplandığı yer

OKKA eskiden kullanılan, bin iki yüz seksen üç gramlık bir ağırlık ölçüsü birimi.

ÖTANAZİ (Yunanca: ευθανασία - ευ, eu, "iyi,güzel"; θάνατος, thanatos, "ölüm"), bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak.

PARADOKS 1.kökleşmiş inançlara aykırı olan düşünce, aykırı kanı.eş anlamlısı: karşıtlam 2.kimi zaman şaşırtma amacı güden, aykırı duygu ve düşünce. eş anlamlısı: karşıtlam

PARAMİLİTERBir yarı askeri ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askeri ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. 

PATOLOJİ HEKİMLİK TERİMİ hastalıklar bilimi.

PATRİOT sisteminin özellikleri Patriot füzelerinin özellliklerini kısaca şöyle özetlemek mümkün.Üretici: Raytheon.Menzil: Yaklaşık 160 km.Hedef: Patriot füzesavar sistemi uçakları, taktik balistik füzeleri, cruise füzelerini ve insansız uçakları vuracak şekilde tasarlandı.Kullanımı: Patriot'larda ayrı ayrı ateşlenebilen füze bataryaları bulunuyor. Bilgisayar sistemine bağlı bir radarla hedefini izliyor. Bilgisayardan hedef seçebilen askeri personelin ateşleme mevziine yakın olması gerekmiyor.

PAZEN isim (pa:zen) Fransızca basin isim Dokuması kalın, sık ve yumuşak, bir tür pamuklu bez 1.pamuktan, kalın, sık ve yumuşak dokunmuş bir tür basma 2.pazenden yapılmış.

PETROL RAFİNERİSİ Arıtımevi, ham petrolün işlenip, benzin ve dizel gibi daha kullanışlı petrol ürünlerine dönüştürüldüğü üretimliktir. Arıtımevleri genelde büyük borular ile donatılmış geniş alan kaplayan yapılar görünümündedirler.Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ya da kısaca OPEC, net petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran 12 ülkenin oluşturduğu konfederasyondur

PETROPOLİSBrezilya'da bir kent

PİYASA isim (piya'sa) İtalyanca piazza 1. isim Satıcıların mal satmak için bir araya geldiği yer, Pazar "Şimdi de pazar, piyasa yerlerinde, mahalle dolaylarında tanır, sayarlar." - M. Ş. Esendal 2. Bir yol üzerinde gidip gelerek gezinme"Kahvenin önünden dört beş kere daha geçer, akşam piyasasını yapardım." - S. F. Abasıyanık 3. Alışveriş fiyatı, geçerli fiyat"Sonbaharda, yakında açılacak tütün piyasasının haberleriyle ümitlenir, tasalanır, yüzleri bir gün gülerse beş gün kederli kalırdı." - N. Cumalı 4. ekonomi Arz ve talebin karşılaştığı alan 5. Ortalık "Bunlardan bir kısmı bugün piyasada alaturka çalgıcılığın en ileri gelenlerindendir." - O. C. Kaygılı

REÇİNE1.kimi bitkilerde, özellikle çamlarda oluşan, katı ya da yarı akışkan, organik salgı maddesi.2.KİMYA TERİMİ sonsuz polimerleşmeyle elde edilen, büyük moleküllü yapay madde.

REESKONTbir bankanın, elinde bulundurduğu ve henüz ödeme zamanı gelmemiş senetleri bir başka bankaya ıskonto ettirmesi.

REKOLTE isim (reko'lte) İtalyanca raccolta isim Tarımda bir yılda derlenen ürünlerin bütünü"Bu yılın buğday rekoltesi umulandan çok az."

RELİKTİN kelime anlamı, kalıntı, eskiden kalma, günümüze gelmedir. Relikt bitki paleoklimatik koşullarda yetişerek yaygın bir durum alan, fakat iklim koşullarının değişmesi üzerine günümüzde zorlukla yaşamını sürdüren bitki toplulukları ve bunların üyeleridir.

SALAŞad1.sebze, meyve vb. satmak için, derme çatma bir biçimde kurulmuş, eğreti dükkân.2.ad & sıfat tahtadan yapılmış (baraka). Bankalardaki mevduat ile bu mevduata karşılık bulundurmak zorunda oldukları nakde çevrilebilecek değerler arasındaki ilişkiyi ifade eden disponibilite oranı piyasanın likiditesini etkileyen bir para politikası aracı olarak kullanılmaktadır.

SANSASYONELbüyük ilgi çeken, heyecan yaratan.

SENATO..’./ad1.TARİH TERİMİEski Roma’da özellikle soylulardan oluşan yöneticiler meclisi.2.(günümüzde kimi ülkelerde) yaşlarına ve eğitimlerine göre seçilmiş üyelerden oluşan ve millet meclisinden ayrı olarak çalışan, kendine özgü kimi görevleri ve yetkileri bulunan yasama meclisi.

SEYİR FÜZESİ (İngilizce: Cruise missile) kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir. 

SIĞLATürkiye’nin Muğla yöresinde yetişen, boyu 20 metre olabilen, çınar görünüşünde bir ağaç.

SİNERJİ isim Fransızca synergie 1. isim Artı güç 2. Görevdaşlık 3. Bir işi yapmak ve sonuçlandırmak için varılan ortak istek, güç

SİYAM bugün Tayland olarak bildiğimiz ülkenin 1939'dan önceki adıdır. Literatüre giren ilk yapışık ikiz vakası 1811 yılında Siyam'da yaşandığı için bu şekilde adlandırılmış. O coğrafyada bulunan özel bir tür olan siyam kedisi ile alakası bundan ibaret.

SOFİSTİKE1.çok gelişmiş, çok karmaşık olan, çok özel (aygıt, iş, durum vb.).2.çok yapmacıklı davranan (kimse).

SOKU isim halk ağzında1. isim Taş dibek"Evlerinin önü bulgur sokusu / Yel estikçe gelir yârin kokusu" - Halk türküsü 2. Dibekte, havanda tahıl dövmeye yarayan tokmak

SPEKÜLASYONSpekülasyon, arbitrajın aksine, mevcut piyasa yapısının değerlendirilmesi sonrasında oluşan beklentiler dikkate alınarak ve risk üstlenilerek kazanç sağlayabilme çabasıdır. Spekülasyon bir suç değildir.1.FELSEFE TERİMİ eylem alanına geçmeyen, yalnızca bilmek ve açıklamak ereğini güden, kuramsal düşünce.eş anlamlısı: kurgu 2.TİCARET TERİMİ vurgun2, vurgunculuk.

SPONTANEsıfat & belirteç1.kendiliğinden (olan).2.anında yapılan.

STATÜKO isim Latince 1. isim Süregelen düzenin korunması durumu, sürer durum 2. Yürürlükte bulunan antlaşmalara göre olması gereken veya süregelen durum, sürer durum

SÜBVANSİYON: bir ürüne vb. devletçe yapılan para yardımı."Hükümet, buğdaydaki sübvansiyonu kaldırıyor"eş anlamlısı: destekleme

ŞEŞPER(ﺷﺸﭙﺮ) i. (Fars. şeş “altı” ve per “kanat” ile şeş-per) 1. Ateşli silâhların îcâdından önce kullanılan altı dilimli bir savaş âleti; gürz, topuz, bozdoğan: Bir avuç gevher saçardı âleme gûyâ kefin / Saldığınca düşmene gâhî murassa’ şeşperi (Nef’î’den). Canlanır vecde gelir söz leb-i i’câzında / Duyulur ka’r-ı beyânında sadâ-yı âhen / Darb-ı şeşperle çıkan ka’kaa miğferlerden (Tevfik Fikret). 2. Hızını arttırmak için arkasına kanat takılmış ok. 3. Bilhassa Rifâî tekkelerinde zikir esnâsında kullanılan ve şeyhin izniyle vücûda saplanan topuz: Duvarlarda dînî resimler, nikaplı Hazret-i Ali’nin resimleri ve daha türlü remizli resimler görüldüğü gibi yine duvarlarda bâzan şişler, teberler, şeşperler, lobutlar hele Rifâî dergâhlarında sık sık yer alır (Mâlik Aksel). bileşik & ad eskiden savaş aracı, silah olarak kullanılan altı dilimli topuz.

TAMİLLER Hindistan'ın güneybatısındaki Tamil Nadu eyaletinde ve Sri Lanka'nın kuzeyinde yaşayan etnik grup. Yaklaşık iki bin yıllık yazılı bir geleneğe sahip olan Tamilce dilini konuşurlar.

TEDÂÎ(ﺗﺪﺍﻋﻰ) i. (Ar. du‘ā – da‘vā “çağırmak”tan tedā‘і) [Aşağıdaki anlamda Türkçe’de türetilmiştir] Bir şeyin başka bir şeyi hatıra getirmesi, çağrışım: Tedâî ile Almanya’yı, Almanlık’taki sırrı, Almanlar’ın sıhhatini, saâdetini, neşelerini hatırlıyordum (Ömer Seyfeddin). Aynı tedâî ile bu sefer çelik kanatlımın hangi ufuklarda bomba savurduğunu tahayyül ederdim (Aka Gündüz). Mehmed Tevfik, Nâci edebî halkasına girdikten sonra uzak mânâ tedâîlerinden meydana gelen sanatların, kelime tenâzurlarından meydana gelen hünerlerin ardında koşmaktan vazgeçmiştir 

TEKNOKRASİdevlet yönetiminde ve ekonomide son sözün, seçimle yönetime gelen siyasacılarda değil devletin üst düzey yöneticileriyle iş adamlarında ve ekonomi uzmanlarında olmasına dayanan siyasal düzen.

TELEKULAK bir kimsenin telefon konuşmalarını, gizli yolla ve yasadışı olarak dinleyen kimse anlamında yakıştırma biz sözcük.

TRÖST isim, ekonomi Fransızca trust isim, ekonomi Aynı alanda iş yapan çeşitli ortaklıkların hisse senetlerinin, bir denetim teşkilatına teslim edilmesi ve yönetimin bir teşkilatı yöneten gruba aktarılmasıyla oluşan, tekelci sermayedarlığa dayanan ortaklıklar birliği

ÜNİTER sıfat Fransızca unitaire 1. sıfat Birlikçi, birlikten yana, birleştirici (siyaset) 2. Merkeziyetçi

VERBALİZM Söz veya yazıda fikirden çok kelimelere ağırlık verme, çok büyük şeyler söylüyormuş hissi uyandırma eğilimi, boş-sözcülük, lâfzıye, lâfazanlık.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 11 ay sonra...

aklavcı - avukat

alısün - telefon

allakim - birisi, kimse

aral - ada

aşkazan - mide

avaylamak - dikkat etmek

bağdarlama - program

başmak - (isim) ayakkabı, (fiil) yürümek

buzkaymak - dondurma

çamcarı - yusufçuk

çarçamak - yorulmak

çıncalık - elektronik

çilim - sigara

çimerlik - plaj

delihane - tımarhane

denlik - ekonomi

dikuçar - helikopter

döngül - hayvan

düşerge - kamp

eğleç - fren

eslem - nostalji

esletme - dipnot

götürge - asansör

gündizme - takvim

hatuncu - feminist

hatunculuk - feminizm

hatunbaz - zampara

haydavcı - şoför

ıl - renk

itimil - çikolata

karabat - penguen

kılga - makine

kıvcı - mühendis

kızanak - domates

kozgalan - isyan

kösem - lider

kuluduk - deli

kulumak - delirmek

kuyan - tavşan

mani - her gün

meyde - bozuk para

odbaşı - aile

odluçöp - kibrit

otoş - trafik magandası

öçürge - silgi

ölühane - morg

ösümlük - bitki

pekmen - milyon

sakçı - polis

sakmak - satın almak

sal - kıyı, kenar

salıştırmak - karşılaştırmak

salmaklı - ciddi

saylavcı - seçmen

sellace - buzdolabı

sesucaltan - hoparlör

sınalga - kamera

sınalgı - televizyon

sızanak - sivilce

suluv - güzel

şeveke - twerk

tomdaş - arkadaş

tölemek - ödemek

töm - evcil hayvan

uçarman - pilot

ünalga - diktafon

ünalgı - radyo

yaçın - fotoğraf

yağday - durum

yalpı - genel

yanka - film

yasmık - mercimek

yaşırın - gizli

yelletke - vantilatör

yenün - gazete

yötelmek - öksürmek

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.