Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

gloria

Önerilen İletiler

Suyun Sesi = The Shape of Water

Öncelikle söyleyeyim Suyun Sesi gerçekten çoook ama çok güzel bir film, içerisinde her ne kadar gergin, şiddet içeren ve kanlı bir takım sahneler olsa da film genel olarak inanılmaz huzurlu bir film. Müzikler şahane, oyunculuklar şahane, anlatılan dostluk hikayesi şahane, aşk hikayesi şahane. 

Böyle insanda bir nebze Amelia'yı izlemişsiniz gibi bir his uyandırıyor ya da daha iyi ifade etmek gerekirse Amelia filmini izledikten sonra içinizde oluşan o duyguyu taşıyor.

Amelia filmini izlememiş olanlar için ayrıca şuraya bir de link bırakayım :) 

 

Her neyse yeniden Suyun Sesi filmine geri dönüyorum, filmin konusu genel olarak şöyle: Elisa dilsiz ama sağır olmayan, etrafındakilerle işaret diliyle anlaşan, müziği, dansı seven, rutin bir hayatı olan ve o rutini düzenli olarak korumaya gayret eden bir kadındır. Bir laboratuvarda temizlikçi olarak çalışmaktadır.

Günlerden bir gün Amazonlara göre bir tanrı olan ve nehir kıyısında kendisine adaklar sunulan insanımsı bir su yaratığı (aslında bir tür amfibik) yakalanır ve  incelenmek ve üzerinde bir takım deneyler yapılmak üzere laboratuvara getirilir, işte o andan itibaren Elisa'nın rutininde ve hayatı yaşayışında da çok ciddi değişiklikler başlar. 

Bu arada Film, 2018 yılı Oscar ödüllerinde 13 dalda adaylığını göstermiş olup 4 dalda ödül kazanmıştır (En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Film Müziği, En İyi Yapım Tasarımı) Ama bfilmi izlediğinizde En iyi film Oscar'ı onun almış olması sizi biraz şaşırtmış olabilir. Fakat ben çok şaşırmadım açıkçası. Bence kazanması çok normaldi. Neden denilecek olursa?

Elisa'nın bir engelli olması, işteki en iyi dostu olan Zelda'nın bir Afro-Amerikan olması, apartmandaki en iyi koşusunun yaşlı bir eşcinsel olması, Filmin yönetmeninin Meksikalı bir göçmen olması, filmin gösterime girdiği dönemin Trump dönemi olması... İşte bütün bunlar birleştirildiğinde filmin ABD başkanı Donald Trump'ın ırkçı ayrımçı faşizan yapısına bir eleştiri olduğu ve ödüller dağıtılırken filmin bu politik bakış açısıyla değerlendirildiğini gözden kaçırmamak gerekir. 

 

170440622-e5b01f9f-ac60-4973-9063-c0fe14

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Yönetmen Guillermo del Toro'nun (Hellboy, Pan's Labyrinth) en son fantezisi olan Suyun Şekli, yetişkinler için bir hayret duygusuna, aynı zamanda pasifliğe de ilham veren bir çocuk filmidir. Muhteşem bir film diyebilirim - cömert bir tasarımınla ve özel efektlerde oldukça titiz bir yol izlemiş ve kamera hareketleri titizlikle tasarlanmış. Hikaye anlatımı, bir masal gibi, fantastik ve basittir. Yine de Suyun Şekli (Sesi) de bir koruyucu filmdir; del Toro ve yazarı Vanessa Taylor, izleyicilere her fırsatta ne düşüneceklerini ve hissettiklerini söyler, sonra da uygun şekilde yanıt verdikleri için onları tebrik eder.

Del Toro, kahramanı Elisa (Sally Hawkins) suyla dolu bir odada uyurken gösteren açılış dizisiyle tonu ayarlar. Bir anlatıcı - daha sonra onun komşusu Giles (Richard Jenkins) - Elisa'yı bir prenses olarak tarif eder ve hikayeyi modern bir peri masalı olarak nitelendirir. Oda canlı dönem detaylarıyla doludur - yıpranmış modernist mobilyalar, hareketli bir şehir manzarasına açılan uzun pencereler ve kamera onlar hakkında akıcı bir şekilde hareket eder. Del Toro bu diziyi bir hayal olarak ortaya çıkarsa bile, kamera Elisa'nın dairesi aracılığıyla balenli bir şekilde izlemeye devam ediyor ve Alexandre Desplat'ın hayali skoru, bir harikalık havasını sürdürüyor. Bu, bir çocuğun hikaye kitabı görüntüleri ve dili ile tamamlanmış yetişkinlik görüntüsüdür.

Bir sonraki sahneler, Elisa'nın çocuk aktiviteleri olarak yapılandırıldığı gibi gece rutinine başladığını gösteriyor. Akşamın ortasında uyanır, banyo yapar, kaynamış yumurta hazırlar, daha sonra temizlik görevlisi olarak gece vardiyasında çalıştığı bir havacılık araştırma enstitüsünde işinden ayrılmadan önce yan taraftaki Giles'i ziyaret eder. Her görevin süresini izlemek için bir yumurta zamanlayıcı kullanır ve saat gibi ilerler. Elisa biraz büyümüş bir çocuğa benziyor: çünkü konuşamıyor, işaret dili ile iletişim kuruyor ve geniş jestler ve yüz ifadeleri kullanıyor. Ayrıca, Giles'e değil, aynı zamanda apartman dairesine ve enstitüsündeki iş arkadaşlarına sahip olan göçmenlere de iyi niyetle bakıyor. Del Toro, Elisa'yı bu konuda idealize edilemez bir şekilde sunmakta, ona yardım edememekte ve ona sempati duymaktadır ve Hawkins'in kazanma performansı anlaşmayı canlandırmaktadır.

İşte böyle devam ediyor. Kaçırmayın mutlaka izleyin :)

Ayrıca belirteyim bu film hakkında herkes aynı düşüncede değil. Bir çok insan filmi sıkıcı, herhangi bir sihir veya cazibesi olmayan, geniş ve yegane olmayan bir film olarak algılamış. Bunu da belirtmeden geçmeyeyim dedim. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.