Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünya nüfusunun yüzde 1'lik dilimi dünyadaki varlıkların yüzde 82'sine sahip - Kontrol ediyor.


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünya nüfusunun yüzde 1'lik dilimi dünyadaki varlıkların yüzde 82'sine sahip - Kontrol ediyor.

Bu demek oluyor ki nüfusun yüzde 99'u yüzde 18'lik varlığa sahip...

AAv0nv1.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Rapor, geçen yıl üretilen paranın yaklaşık yüzde 82'sinin küresel nüfusun en zengin yüzde 1'ine gittiğini, en yoksul kesimin ise hiç artış olmadığını gördüğünü belirtti.

Oxfam, geçtiğimiz yıl milyarderlerin aşırı yoksulluğa yedi kez son verecek kadar 762 milyar dolarlık bir artış gördüğünü söyledi.
Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısı için küresel siyasi ve ticari elitlerin karla kaplı Davos'ta bir araya geldikçe bu rapor zamanında
Oxfam'ın global hayır kuruluşu tarafından yeni bir araştırmaya göre, dünyadaki en yoksul yüzde 50 ile aynı miktarda servete yalnızca 42 kişi sahip.

Pazartesi günü yayınlanan bir raporda, Oxfam, aşırı zenginlerle dünyanın geri kalanı arasındaki artan uçurumun üstesinden gelmek için harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Rapor, geçen yıl üretilen paranın yaklaşık yüzde 82'sinin küresel nüfusun en zengin yüzde 1'ine gittiğini, en fakir kesimin ise hiç artış olmadığını gördüğünü belirtti.

Raporda, küresel siyasi ve ticari elitlerin, kararlı Davos'u, Dünya Ekonomik Forumu'nun bu hafta düzenlenen yıllık toplantısında kararlı davranıp sorumlu liderliklerini teşvik etmeleri için toplandığı belirtiliyor.

'Artan konsantre'

Oxfam, bazı gözlemcilerin eleştirdikleri rakamlarının, ekonomik ödüllerin en üst düzeyde "giderek yoğunlaştığını" gösterdiğini söyledi. Yardım derneği, vergi kaçakçılığını, işçi haklarının erimesi, maliyet düşürme ve şirketlerin politika kararlarında nüfuz alanını genişletme eşitsizlik boşluğunun nedenleri olarak gösterdi.

Hayırseverler milyarderlerin, 2006'dan 2015'e kadar geçen yıl ortalama olarak yüzde 13 oranında arttığını tespit ettiler. Geçen yıl milyarderler, aşırı yoksulluğun yedi kez bitmesine yetecek kadar 762 milyar dolarlık bir yükseliş görmüş olacaktı. Ayrıca, dünyanın 2.043 milyarderinin 10'da dokuzu erkektir.

AAv0nv3.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Büyüyen küresel hisse senedi piyasaları, geçen yıl finansal varlıkları tutanlar arasında servet artışının ana itici gücü olarak görüldü. AmazonAMZN'nin kurucusu Jeff Bezos, servet balonunu 2017 yılının ilk 10 gününde 6 milyar dolarla gördü ve onu, "tüm zamanların en zengin adamı" olarak damgalayan bir manşet selinin yaratmasına yol açtı.

'Bir şey çok yanlış görünüyor'

Oxfam GB CEO'su Mark Goldring, istatistik sinyalinin "küresel ekonomide çok yanlış bir şey olduğunu" belirtti.

"Zirvedeki zengin zenginliklerin yoğunlaşması gelişen bir ekonominin işareti değil, yoksulluk ücretleri üzerinde milyonlarca çalışan insanın elbiselerini çıkaran ve yiyeceklerimizi yetiştiren başarısız bir sisteminin bir semptomudur" diye ekledi.

Oxfam son beş yıl içinde benzer raporlar yayınladı. 2017 yılı başında Oxfam, dünyanın dört bir yanından gelen sekiz milyarderin, dünyanın nüfusunun en fakir yarısını oluşturan 3.6 milyar insandan daha fazla paraya sahip olduğunu söyledi. Geliştirilmiş veriler, geçen yılki rakamın 61'e revize edildiğini gösteriyor ancak yardım kuruluşu, eşitsizliğin yaygınlaşma eğiliminin hâlâ belirgin olduğunu açıkladı.

"Ödül Olmayan İş Ödülü" raporu, Forbes ve 2000 yılından bu yana küresel servet dağılımını ayrıntılı olarak açıklayan yıllık Credit Suisse Global Wealth tarih kitabına dayanıyor.

Anket, bir kişinin servetini, başta mülkiyet ve toprak olmak üzere, sahip olabilecekleri borçların eksi değeri üzerinden değerlendirir. Veriler, kendi algıladıklarını belirlemek için ücretleri ve geliri hariç tutar. Bu metodoloji geçmişte eleştirilere neden olmuştur, zira yüksek borç seviyesi olan bir öğrenci ve yüksek gelecek kazanma potansiyeli mevcut kriterlere göre yoksul olarak sınıflandırır.

Yine de, Oxfam, nüfusun en fakir yarısının zenginliğinin net borç insanları kaldırmak için yeniden hesaplansa bile, kombine zenginliğinin hâlâ 128 milyardere eşit olacağını söyledi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.