Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bourbon ve Viski arasındaki fark nedir?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bourbon ve Viski arasındaki fark nedir?

mj-618_348_25-bourbons.jpg?w=618

Bu ikisini farklı kılan birkaç temel özellik var.

Bir içki satan dükkanda kendinizi kahverengi tonlu viski veya bourbon şişelerine bakarken bulduysanız şimdi doğru yerdesiniz demektir, burbon ve viskiyi neyin ayırt ettiğini merak etmiş olabilirsiniz. Aslında oldukça basit: Bütün burbonlar viski, veya bütün viskiler burbon değil.

Viski, tahıl esaslı bir içkidir ve geniş bir kategoridir. Sonunda bir "ey" ile hecelenmişse, orijinal olarak Amerikalı veya İrlandalıdır. Yalnızca bir "y" varsa, İskoç, Japonca veya Kanada'da Amerikan burjuvası viskisi için kullandığı Mark's Mark hariçtir.

Bourbon, burjuva üreticilerinin aslan payının damıtıldığı Kentucky kökenli, Amerikan yapımı bir viski. Fakat yasal olarak burbon üretmek için Kentucky ya da Güney'de ikamet etmek zorunda değilsiniz. Tek coğrafi gereklilik, ABD'de üretilmiş olmasıdır; herhangi bir devlet bir viski üretebilir ve burbon olarak adlandırabilir.

Burbon'u birbirinden ayıran diğer faktörlerden biri de, Burbon'ın yarısından fazlasının mısır ile yapılmasıdır; Geri kalan diğer tahıl tanelerinin (çavdar, arpa, buğday) bir karışım olmasıdır. Örneğin Scotch biraz daha zengin ve tatlı tadındadır. Bütün burbonlar kömürleşmiş Amerikan meşe fıçılarında yapılırlar.

Ve son olarak, herkesin en önemli sorusu: Burbon ve viski arasındaki fark söz konusu olduğunda, yine de bir Manhattan yapabilir misin? Brooklyn Köprüsü hala ayakta olduğundan emin olarak, cevap evet, yapabilirsin.

Bourbon Viski: fermentasyona uğratılmış mısır, çavdar, buğday ya da malt arpasından veya malt çavdardan yapılan viski çeşitidir. Bourbon ezilmiş mısır, çavdar, buğday ve arpa karışımının (en az %51'i mısır olmak zorunda) damıtılması sonucu elde edilir. Tarihi ABD ve özelde Kentucky'ile özdeşleşmiştir. Bourbon üretimi ABD'de kalite standartları gözeten çeşitli kanunlar çerçevesinde yapılabilmektedir

Viski: İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelen "uisge beatha"dan gelmektedir. Arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan bir tür alkollü içkidir.

Viski, sek olarak, sulu, buzlu ya da başka içecekler (sıcak kahve dahil) karıştırılarak içilir.

Tarihi kayıtlarda viski adına ilk kez 1494 yılında rastlanmıştır. John Corr adlı bir papaz defterine cenaze giderleri olarak viski yapılmak üzere 508 kg arpa yazmıştır.

Dünya genelinde birçok ülkede üretimi olmakla birlikte genel olarak İskoç (Scotch), İrlanda (Irish) ve Amerikan/Burbon (American/Bourbon) viskisi diye 3’e ayrılır.  

Burbon viski, Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilir ve bir kez damıtılır. Üretiminde genel olarak mısır kullanılır.  

İskoç viskisi, İskoçya'da üretilir ve iki kez damıtılır. Üretiminde genel olarak arpa kullanılır. Yapımında kullanılan tahıllar, çimlendirildikten sonra çimlenmenin durdurulması için özel fırınlarda, açık ateşte kurutulur ve bu sebeple ateşin dumanı tahıllara siner. Yakıt olarak torf (turba) kullanılır. Bu yüzden, İskoç viskisinde is kokusu hissedilir.  

İrlanda viskisi, İrlanda'da üretilir ve üç kez damıtılır. Üretiminde genel olarak arpa kullanılır. Tahılları da sac üzerine kurutulduğu için, ateşin dumanı sinmez ve İskoç viskisinde olduğu gibi yanık kokusu hissedilmez. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...
  • 1 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.