Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Maçça (Matcha) Tozu - Çayı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Maçça (Matcha) Tozu - Çayı

1200px-Matcha_tea.jpg

Alıntı

Matcha (Japonca: 抹茶), özel olarak yetiştirilen ve işlenen öğütülmüş bir yeşil çay tozudur. Geleneksel olarak, klasik Japon çay seremonisinde kullanılır. Ayrıca, wagashi tatlısı türlerine, yeşil çaylı dondurmaya, soba adlı yemeğe gıda ilavesi olarak kullanılmaktadır. Maçça tozuna da “Maçça” denir.

Maçça tozu yaprakları tütsülendikten sonra kurutulup öğütülerek yapılır. Japonya’da eskiden sadece yeni öğütülmüş Maçça tozu içilirdi. Son günlerde bazı Japon çay seremonilerinde, eski zamanlardaki gibi yeni öğütülmüş Maçça tozu da kullanılır.
Maçça’nın keskin tadı olmayanı daha değerlidir. Maçça; moçi (pirinç keki), soba (noodles), yeşil çaylı dondurma, maçça lattes ve Japon wagaşi(Japon tatlıları) gibi yiyecek ve içecekleri tatlandırmak veya boyamak için de kullanılır.

Maçça ilk kez 10.yüzyılda üretilmiştir. Çinlilerin Maçça yöntemi Japonya’ya Kamakura dönemde(1185-1333), Çin’den (Tang henedanı)(618–907) getirilmiş. Çinlilerin Maçça yöntemi rahip Eisai tarafından 1191’de Çinden getilirmiş. O dönemdeki Maçça günümüzdeki gibi yeşil olmayıp, kahverengi idi.

Maçça bez örtülerin altında yetiştirilir. Dolayısıyla, yaplaklar daha da incelir ve lezettli hale gelir. Koparılan yapraklar hemen tütsülendikten sonra yuvarlanmadan kurutulur. Bu durumdaki yapraklara Tença(碾茶) denir. Tença küçük küçük kesilip, yaprak sapları veya damarları ayrıldıktan sonra öğütülür. Yaklaşık 45 derece kurutulduktan sonra çay yaprağı için el frezesi kullanılarak tekrar öğütür.

Maçça yemeğin malzemesi olarak da sık sık kullanılır. Ayrıca şekerle uyumundan dolayı tatlı yapımında da tercih edilir. Örneğin; wagaşi(japon tatlısı), kek veya kurabiye gibi tatlılar, dondurma ve çikolata. Aynı zamanda, Japon yemeği olan Tempura’yı yerken bazen tuza Maçça eklenir. Buna da Maçça tuzu(抹茶塩) denir.

 

Matcha özel olarak yetiştirilen ve işlenmiş yeşil çay yapraklarının toz haline getirilmiş tozudur. Çiftçilik ve işleme iki yönüyle özel: matcha için yeşil çay bitkileri, hasat öncesi yaklaşık üç hafta gölge büyütülür ve saplar ve damarlar işleme sırasında çıkarılır. Gölgeli büyüme sırasında, Camellia sinensis bitkisi daha fazla teanin ve kafein üretir. Kimyasalların bu bileşimi, insanların matcha içmekten hissettikleri sakin enerjiyi hesaba kattığı kabul edilir.

Toz haline getirilmiş matcha şekli, çay yaprakları veya çay poşetinden farklı şekilde tüketilir ve bir sıvı, tipik olarak su veya süt içinde eritilir.
Geleneksel Japon çay töreni, maçanın sıcak çay olarak hazırlanması, sunulması ve içilmesi üzerine yoğunlaşır ve meditatif bir manevi stil oluşturur.

Modern zamanlarda, matcha ayrıca, mochi ve soba erişte, yeşil çay dondurması, matcha lattes ve çeşitli Japon wagashi şekerlemesi gibi yiyecekleri tadmak ve boya yapmak için kullanılmaya başlandı. Genellikle eski tören sınıfı matcha olarak anılır, yani matcha tozunun çay seremonisi için yeterince iyi olduğu anlamına gelir. İkincisi, mutfak sınıfı matcha olarak adlandırılır, ancak standart bir endüstri tanımlaması veya gereklilikleri yoktur.

Matcha'nın harmanlarına, ya üretimin yapıldığı plantasyon, dükkan ya da karışımın yaratıcısı ya da belirli bir çay geleneğinin ustası tarafından chamei ("çay isimleri") olarak bilinen şiirsel isimler verilir. Bir karışım, bir çay töreni soyunun büyük ustası tarafından adlandırıldığında, efendinin konomi ya da Bir Kasap yaprağı olarak bilinir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.