Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Light gıdalar dikkatli kullanılmazsa kilo aldırabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Light gıdalar dikkatli kullanılmazsa kilo aldırabilir

light-gidalar~.png

BSK Aydın Anka Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özlem Özden özellikle zayıflamak isteyenler tarafından çokça tüketilen light ürünler ile ilgili bilgi verdi. Light ürünler gerçekten düşük kalorili mi?

Son yıllarda obezitenin dünyayı tehdit eder hale gelmesiyle light ürünlerin üretimi de büyük bir artış gösterdi. Ülkemizde de, son yıllarda hemen hemen her ürünün light çeşidi üretilmeye başlandı. Ancak burada şöye bir yanlış anlaşılma var. Zayıflamak isteyen ya da kilo almamak için yediklerine dikkat eden herkes bu ürünlerin çok düşük kalorili ya da kalorisiz olduğunu düşünüyor. Bu nedenle light ürünlerin tüketiminde de büyük bir artış görüyoruz. Ancak light ürünler sanılanın aksine çok düşük kalorili değildir.

Light ürünlerin kullanımında ne gibi hatalar yapılıyor?

Zayıflamak isteyen kişiler “bu ürün nasıl olsa çok düşük kalorili” diyerek kendisinde bu ürünlerden bol bol tüketme hakkı görüyor. Buna bağlı olarak da bu ürünlerden az yemesi gerektiği halde bol bol tüketiyor ve bu durum günlük alınan kalori miktarının da artmasına neden oluyor. Yapılan araştırmalar light ürünleri ağırlıklı tüketen bireylerin, bu ürünleri tüketmeyenlere göre daha çok kilo aldıklarını ortaya koyuyor. Çünkü kişinin kafasında hep aynı mantık: “nasıl olsa light bir tane daha yiyebilirim”.Aslında diyet, kalorisiz ya da az yağlı diye piyasaya sunulan ürünlerin normal ürünlerle arasında çok fazla fark bulunmuyor. Kişi “Biraz daha zayıflayayım derken” daha çok kalori ve dolayısıyla kilo alıyor.

Light ürünlerin tüketiminde de bazı uygulamalar göze çarpıyor. Örneğin zayıflamak isteyen bir kişi, dengeli bir öğün yerine bir paket light bisküvi tüketiyorsa bu doğru bir kullanım şekli olmuyor. Bu beslenme şeklinin uzun süre devam etmesi halinde sağlıksız ve dengesiz beslenmenin yaratabileceği demir eksikliği anemisi, saç dökülmesi, kemik erimesi gibi birtakım problemler kaçınılmaz olabiliyor.

Ara öğünlerde kullanımında yararlı oluyor mu?

Zayıflamak isteyen kişiler bu ürünleri taşıma kolaylığı nedeniyle ara öğünlerde tüketmeyi tercih ediyor genelde. Ama az önce dediğimiz gibi bu ürünlerin gereğinden fazla tüketilmesi halinde neredeyse bol kalorili bir yemek tüketmekten bir farkı kalmıyor. Bu ürünler kepekli olmasına rağmen bol yağ ve bol enerji içerebiliyor. Bu nedenle dikkatli tüketimi önemli.Diyetisyeninize danışarak başvurunuz.

Light ürünleri tüketirken nelere dikkat etmek gerekir?

Light ürünlerin tüketimi konusunda en çok dikkatimizi çeken problem, bu ürünleri satın alan kişilerin paketin üzerindeki etiketleri iyi okumaması. Mesela üzerinde light ürün yazan bir yiyeceğin içinde tatlandırıcı olmasına rağmen yağ oranı diğer ürünlerden farklı olmuyor. Bu nedenle, light ürünler tüketen kişilere paketlerin üzerindeki etiketleri dikkatlice okuyup ona göre satın almalarını ve yine etikette yazan bilgilere göre tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Diyet ürünlerin, dikkatli kullanıldığı sürece sağlığa zararları bulunmamaktadır.

Light süt, yoğurt ve peynir hakkında ne düşünüyorsunuz?

Öncelikle yağlı süt ve süt ürünlerinin yüksek oranda doymuş yağ içermesinden dolayı kolesterol değerlerini olumsuz etkilediğini unutmayalım. Bu nedenle light süt ve süt ürünlerini kolesterol değerlerinizi olumsuz etkilememesi için tavsiye ediyoruz. Bu ürünleri, içerisine fazladan koruyucu madde eklendiği düşüncesiyle birçok kişi tüketmekten çekinmekte. Ancak durum sanıldığı gibi değil. Gelişmiş gıda teknolojisi sayesinde sütü yağından koruyucu madde kullanmadan ayırmak mümkün.

 

Kaynak:saglikhaberler.com

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.