Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hayatımızın sıvıları


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Hayatımızın sıvıları

Boğazınız kuruyana kadar su içme isteğiniz olmayabilir veya çok az olabilir. Ancak su vücudumuz için en önemli besin ögesidir. Daha önce de duymuşsunuzdur, altı hafta yiyeceksiz kalabilirsiniz ama bir haftadan fazla susuz yaşamanız mümkün değildir.
Su: Vücut için temel besin
İnsan vücudunun her yerinde gerçekleşen tüm fonksiyonlar su içinde gerçekleşir. Ortalama vücut ağırlığının % 55-75 i sudur. Bu miktar kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete göre değişir.

Ne Kadar Su Yeterli?

Yetişkinlerde günlük ortalama 2.5 litre su terle, idrarla, dışkıyla ve solunumla kaybedilmektedir. Günlük su ihtiyacı vücudun kullandığı enerji miktarına göre değişir. Harcanan enerjinin her kalori başına 1-1.5 ml gereklidir. Yani her 1000 kalori için 1-1.5 litre. Genel olarak günlük 8-12 bardak arasında suya ihtiyaç var. Çok sıcak ve soğuk havalara maruz kalındığında vücut sıcaklığının sağlanması için daha fazla su harcanır. Yapılan iş ve yoğun aktivite durumlarında terle kaybedilen su fazladır, bunun için de günlük sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Beslenmede posa miktarı artınca kabızlığı önlemek için de suya gereksinim artar.

Kafeinli içecekler su ihtiyacımızı karşılamaz

Kafein içeren kahve, çay, alkollü ve bazı alkolsüz içecekler iyi bir su kaynağı değildir. Kafein ve alkol diüretik etki gösterir ve idrarda artış yaparak su kaybına neden olur. Kafeinsiz içeceklerin diüretik etkisi yoktur.
Yıllardan beri birçok çalışmada kafein ile sağlık arasındaki ilişki araştırılmıştır. Orta düzeydeki kafein alımıyla kanser, kardiovasküler hastalıklar ve doğum defektleri arasında herhangi bir bağlantı bulunmamıştır. Günlük 200-300 mg kafein yani 2-3 kupa kahve tüketimi bir problem oluşturmamaktadır.

Bitki çayları yararlı mı?

Kafeinli içecekler yerine bitkisel çay tüketimi daha sağlıklı bir alternatiftir. Sağlık için yararlarına bakacak olursak bitkisel çaylar üzerine yapılmış çalışmalar yeterli değildir. Bitki çaylarının büyük bir kısmı içmek için güvenlidir. Bazı ilaçların ana maddesi bitkilerdir ve bu yüzden bazı bitki çaylarının tedavilerde etkin olması veya zıt etki yaratması normaldir. Ne gibi bir etkisi olduğunu bilmediğiniz bitkisel çayları içmeyin ve kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka doktora danışın.

Yeşil çay zayıflatır mı ?

Yeşil çay siyah çayın fermente edilmemiş halidir. Bu yüzden siyah çaya göre sağlık açısından ve antioksidan özelliği açısından daha faydalıdır. Zayıflama konusuna gelince sadece yeşil çay değil siyah çay ve kahvede bulunan kafeinin de metabolik hızı arttırdığı doğrudur. Ancak bu sadece çay ve kahve içerek zayıflanacağı anlamına gelmez, genel beslenme düzeni içinde normal düzeylerde içilen çay ve kahvenin olumlu etkisi olacağını gösterir. Fazla kafein alımının zararlı etkileri olacağı için buna dikkat etmek gerekir. Fazla alınan kafein demir emilimini azaltır, idrarla kalsiyum atımını arttırır, kalp çarpıntısı ve mide salgısını uyarıcı etki de gösterir. Günlük 2-3 fincan kahve ve 4-5 fincan içilen çayın zararı yoktur. Ancak kişinin sağlık durumuna göre çay kahve tüketimi değişebilir.

Kaynak: SERAP GÜZEL

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.