Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

2001: A Space Odyssey = 2001 Uzay Yolu Macerası


gloria

Önerilen İletiler

Bu filmi yıllar yıllar önce birkaç kez izlemiştim ama nedense burada ona dair bir sayfa açmamışım. Yeri gelmişken açayım dedim. Ayrıca filme dair sadece genel bilgi vereceğim, çünkü anlatması zor, tartışılması uzun bir konu. Ve birkaç yerde filme dair yaptığım paylaşımları da burada sizinle paylaşacağım. 

Yapım: 1968, ABD ve İngiltere

Tür: Bilim kurgu (ve hatta bilim kurguların içinde hem zamanında bence hem hala en iyi filmlerden birisi), gizem ve macera

Kitabının yazarı: Arthur C. Clarke

Yönetmen ve Yapımcı: Stanley Kubrick 

Senaryo: Stanley Kubrick ve Arthur C. Clarke

Ünlü bilim kurgu yazarı Arthur C. Clarke'ın kitabından aynı isimle uyarlanan film, Stanley Kubrick tarafından yönetilmiştir. Filmin senaryosu aslında Clarke'ın Sentinel adlı kısa öyküsünden yola çıkılarak yazılmıştır. Kubrick, filme dönüştürebileceği bir fikir aramaktayken Clarke'a danışmış Clarke da ona bu öyküyü önermiştir. Bunun üzerine ikisi bir araya gelerek fikri geliştirmişler, Kubrick senaryoyu yazarken Clarke da kitabı yazmıştır. Kubrick'in isteği üzerine kitap ancak filmin gösterime girmesinden sonra yayınlanmıştır. Durağan ve subliminal öğeler içeren filmi tam olarak anlamak için bir kaç kez izlenmesinde yarar vardır diye bir not düşeceğim buraya. Filmde her şey ele en başından alınır yani 4 milyon yıl öncesinden ve ilk yaratıcı düşüncenin doğuşuna kadar uzanır. Burası filmin giriş sahnesidir ve mükemmeldir, bence filmi izlemeden önce bir fikriniz olması açısından bu sahneye bir göz atın derim, işte tam da o sahne: 

Ve o sahneye dair şurada yaptığım güzel bir paylaşım var onu da sizinle paylaşmak isterim

ve sonrasında insanın yaratıcı düşüncesi onu ileride kendi ırkının sonunu getirecek makineler yapmaya kadar iter. öyle ki makineler yüzünden insanlar artık yerlerinden hareket bile etmez, makineler onlar için her şeyi yapar vs. vs. çok bile anlattım, artık oturup iki buçuk saatinizi ayırın ve izleyin. (Doğru iki buçuk saat dedim, neredeyse iki buçuk saat, zamanında süresiyle de çok dikkat çekmiş bu film ancak günümüzde iki buçuk saat nedir, iki buçuk saat artık bir dizinin bir bölümü :D )

2001spaceodyssey-logo.jpg

"2001" is a story of evolution. Sometime in the distant past, someone or something nudged evolution by placing a monolith on Earth (presumably elsewhere throughout the universe as well). Evolution then enabled humankind to reach the moon's surface, where yet another monolith is found, one that signals the monolith placers that humankind has evolved that far. Now a race begins between computers (HAL) and human (Bowman) to reach the monolith placers. The winner will achieve the next step in evolution, whatever that may be.

 

 

 


 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Neil Armstrong kendisiyle yapılan bir görüşmede filmle ilgili şunu söylemiş:

Bu kitabı aya ayak basmadan önce okumuştum ki oraya gitmem için etkenlerden biriydi ayrıca. Ama esas önemlisi aya ayak bastığımda ilk işim etrafta siyah bir taş aramak olmuştu. 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ayrıca Dan Brown Cehennem kitabında bu filmden bahsettiği gibi (yukarıda linklemiştim) Başlangıç adlı kitabında da bu filmden bahsediyor, belli ki kendisi bu filmden epey bir etkilenmiş. başlangıç kitabında da kuduğum ilginç bir bilgi vardı, onu da paylaşmak isterim:

 "Şehir efsanesine göre filmdeki / kitaptaki bilgisayara HAL ismi verilmişti çünkü HAL alfabetik olarak IBM'den bir önceki harflerden oluşuyordu."

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.