Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dan Brown BAŞLANGIÇ Kitabında Bahsedilen Sanat Eserleri ve Tüm Yerler


gloria

Önerilen İletiler

Sayfa 60: Michael Scherer. Langdon bir kaç yıl önce internette dönüp duran bir kaydı hatırladı: Time dergisinin büro şefi Michael Scherer'i öylesine insanı andıran bir telepazarlama robotu aramıştı ki, Scherer telefon görşmesini herkesin duyması için internete koymuştu. 

Bahsedilen kaydın bir kısmını bu linkten izleyebilirsiniz. Michale Scherer - Telemarket Robotuyla Görüşme Kaydı

 

bio-scherer.jpg

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 63: Ferragamo Guineas terlikleri. "Parmak arası terlik de terzi dikimi mi?"

"Parmak arası mı? Bunlar Ferragamo Guineas. Herhalde üstündekilerin hepsinden daha pahalıdır."

Bildiğimiz parmak arası terlik işte. 

_12448407.jpg?crop=pad&pad_color=FFF&for

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 70: Antoni Gaudi ve Antoni Gaudi altıgeni. Kirsch elini ceketinin cebine soktu ve alışılmadık büyüklükte bir akıllı telefon çıkarttı. Langdon telefonun turkuvaz kılıfının, yenilikçi Katalan mimar Antoni Gaudi'nin tasarladığı altıgenlerle süslendiğini fark etti. 

Antoni Gaudi

antoni-gaudi-and-eusebi-guell.jpg?w=780

Antoni Gaudi altıgenlerinden birine örnek, (turkuvaz derken belki direkt bundan bahsediyordur.)

b5bec8a6a16b90b1bd22c9589e9f3ac7.jpg

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 73: Catedral de la Almudena ve Kraliyet Sarayı. Madrid'teki Roma Katolik Başpiskoposluk Bölgesi'nin kutsal merkezi olan Catedral de la Almudena, Kraliyet Sarayı'na hemen komşu konumda neoklasik bir katedraldir. Eski bir caminin yerine inşa edilmiş Almudena Katedrali, ismini "kale" anlamındaki Arapça el-nudayna kelimesinden almıştır. 

Catedral de la Almudena

Catedral-de-la-Almudena-Air-Pano.png

Kraliyet Sarayı.

image.png.1c6d3eb2300536f10283531a74339afd.png

Bu da ikisi birden 

royal-palace-almudena-cathedral-madrid-2

Sayfa 73: Kral VI. Alfonso ve Almudela Bakiresi. Efsaneye göre VI. Alfonso, Madrid'i 1083'te Müslümanlardan geri alınca güvenle korunması için kalenin duvarlarına gömülmüş kıymetli bir Bakire Meryem ikonasını bulmanın peşine düşer. Gizlenmiş Meryem'in yerini bulamayan Alfonso kale duvarlarındaki bir bölüm oatlayıncaya kadar dua eder. Yıkılan duvar, içinde saklı ikonayı yüzyıllar önce gömüldüğü mumlarla birlikte ortaya çıkarır. 

Bugün Almudela Bakiresi, Madrid'in koruyucu azizesidir. Hacılar ve turistler resminin önünde dua edebilme ayrıcalığına ermek için Almudela Katedrali'ne akın eder. Kraliyet Sarayı'yla aynı meydanı paylaşan klisenin stratejik konumu, gidenler için ayrı bir çekicilik içerir: saraya giren veya saraydan çıkan kralı bir anlığına görebilme imkanı. 

VI Alfonso 

d98c419252cbd66edc0c90ab94cefa0d.jpg

Almudela Bakiresi

IMG_0639.JPG

virgen-de-la-almudena-de-pie.jpg

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu borulu org diye bahsediyorlar birkaç yerde birden gördüm, sayfa 74'te yine geçiyor, müzikle uğraşanlar bilir ama ben gözümde borulu orgu canlandıramadığımı fark ettim, o yüzden onu da ekleyeceğim. 

Almudena Katedrali Borulu Orgu (iyiki de bakmışım muhteşem bir şey bu.)

3ab26b6623533b2a6311b1e6f0567099.jpg

Hatta resmini bulmakla yetinmedim, sesini de buldum, şimdi size Almudena Katedrali'ndeki borulu orgtan size bir ilahi dinleyeceğim. Tabii aynı zamanda bir önceki iletide paylaştığım görselleri de (Almudena Katedrali, Almudena Bakiresi) canlı olarak görebileceksiniz. ALMUDENA KATEDRALİ

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 75 ve 76'da geçen GR harfleriyle ilgili daha sonra resim paylaşacağım çünkü ilerleyen sayfalarda ona dair bilgilendirici bir yazı var. Onunla birlikte paylaşmayı düşünüyorum, şimdilik merak edin. 

Sayfa 77: İsa'nın Crismon'u gibi bu sembol de sadece harflerden meydana geliyordu. 

chi-rio.png

Hristiyan kiliselerinde monogramlar sık kullanılır örneğin 4. yüzyılda Yunanistan'da kullanılan sembol İsa'nın isminin ilk iki harfi olan I ve X harflerinden türetilmiştir. IHS'nin geçmişi ise 3.yüzyıla dayanmaktadır. Bu zamanda İsa'nın yunanca yazılışı'dir ve kısaltması ΗΣΟΥΣ'dir ve kısaltması ΙΗΣ şeklindedir. Sanırım kitapta bahsedilen crismon 3. olan şekil. 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 80: Winston'ın yönergelerini dinleyen Langdon, bir dizi acayip sanat eserinin sergilendiği geniş bir galeriden geçti. Burada beyaz bir duvara yapışkan, kırmızı küreler fırlattığı anlaşılan bir topatar, hiç yüzmeyeceği belli olan telden örülmüş bir kano ve cilalı metal bloklardan yaılmış minyatür bir şehir gibi eserler vardı. (Bunları bulamadım ama aklımda, bulunca ekleyeceğim.)

Sayfa 80: Head on (Bodoslama). Çıkışa doğru ilerlerken kendini bu koskoca mekanda büyük yer işgal eden bir sanat eserine bakarken buldu. 

Kesinlikle müzedeki en garip parçayı buldum diye düşündü.

Tüm mekana boylu boyunca yayılmış bir sürü ahşap kurt galerinin karşı tarafına doğru koşarak havaya sıçrıyor ve şeffaf bir cama şiddetle çarparak aşağısında ölü kurtlardan bir yığın oluşturuyordu. 

Kendiliğinden konuşan Winston, "ismi Head on (Bodoslama)," dedi. Duvara doğru gözü kapalı koşan dokuz kurt, geleneklerden sağmaya cesaret edemeyen sürü mantığını sembolize eder. 

cai-guo-qiang_headon_larger.jpg

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 80: Joan Miro ve eserlerinden bir örnek. İlerideki canlı renklerle yapılmış tabloyu fark eden Langdon eğri çizgileri, ana renkleri ve o şakacı gözü hemen tanıdı.

Ünlü Barselonalının, çocuk boyama kitabı ile sürrealist vitray camı arasında bir his veren canlı eserlerini hep sevmiş olan Langdon Joan Miro diye düşündü.

joan-miro-self-portrait.jpg

Joan Miro'nun eserlerinden birkaç örnek ve resmin altında bir sonraki sayfada bahsi geçen imzasını da görebilirsiniz. 

joan-miro-painting-1.jpg

d1289_d1290_untitled_graveur_volume_i_jo

joan_miro_personnages_et_oiseau_dans_la_

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 84: Dubai'nin doğusunda ay ışığının aydınlattığı bir çölde bir Sand Viper 1100 kum taşıtı sola kırıp aniden durunca parlak farlarının önüne doğru bir kum dalgası savurdu. 

image.png.26efd853dc5b76164ce56518f2c93d38.png

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yukarıda da sayfa 75 ve 76'da geçen GR harflerinden bahsetmiştim, şimdi sıra ona geldi. 

Sayfa 89: Guardia Real mi? Kraliyet muhafızlarının burada ne işi var?

150px-Emblem_of_the_Spanish_Royal_Guard.

OY19C5F2_20203.jpg

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 93: En yakın arkadaşıyla birlikte Bald Peak golf kursu sahasının çimlerine uzanmış, hayatın gizemleri üzerine kafa yoruyorlardı. 

58393.jpg

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 98: Harris Tüvit ceket. Sahnedeki Langdon, hevesli bir seyirci kitlesinin karşısında Harris Tüvit ceketiyle bir aşağı bir yukarı yürüyordu. 

Bu Harris Tüvit ceketini, Dan Brown'un Cehennem isimli kitabıyla ilgili başlıkta da yayınlamıştım buraya yeniden eklemeyeceğim, o başlığa link atıyorum. 

Bir önceki kitapta çeviri yaparken orijinal ismiyle çevrilmiş (harris tweed) burada harris tüvit denmiş ama tabiiki ikisi de aynı :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 103: Debussy, Clair de Lune. Yaygara o anda kesildi ve yerini Debussy'nin sakinleştirici Clair de Lune melodisi aldı. 

Şarkıyı buradan dinleyebilirsiniz. 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 104: Beynin içinden bir dizi görüntü çıkmaya başladı. Tanrı uzanıp Adem'e hayat veriyor, Prometheus çamurdan ilk insanı yapıyor, Brahma kendi vücudunun farklı yerlerinden insan yaratıyor, Afrikalı bir tanrı bulutları ayırıp yeryüzüne iki insan indiriyor, İskandinav bir tanrı tahtadan bir adamla kadın oyuyordu. 

(Bunların ne kadarını bulabilirim bilmiyorum, bulsam da bahsedilen resimler aynı mıdır onu asla bilemem ancaaaakkkk bulabildiğim kadarı gözümüzde sahneleri canlandırmamıza yetecektir, dimi?)

Adem'in yatarılışı Rönesans İtalyasının ünlü ressamı Michelangelo tarafından 1511 yılında Sistine Şapeli'nin tavanına yaptığı fresk.

4360263504_d670fd060a_o.jpg

Prometheus çamurdan ilk insanı yaratıyor.

Prometheus-Forms-Man-380x240.jpg

Brahma kendi vücudunun farklı yerlerinden insan yaratıyor.

Sanırım bu:

image.png.1ed4871a960a6b66ee75ab9701b6c4e0.png

Afrikalı bir tanrı bulutları ayırıp yeryüzüne iki insan indiriyor,

4ab6314d962e7315a85ab68a8f13844f--black-

İskandinav bir tanrı tahtadan bir adamla kadın oyuyordu. 

e65ec11506a9b68820d8e197d3765bfb--viking

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 105: Beyinden başka görüntüler ortaya çıkmaya başladı. El değmemiş cennetler, ateşli cehennemler, Mısır'ın Ölüler Kitabı hiyeroglifleri, taşlara kazınmış astral seyahatler, Yunanların Elysion Çayırları yorumları, Gilgul Neshamot'un kabalistik tasvirleri, Budizm ve Hinduizm'deki reenkarnasyon çizimleri, Yaz Ülkesi'nin teozofik çemberleri.

(Bunlardan da bulabildiklerimi ekleyeceğim.)

Mısır'ın Ölüler Kitabı hiyeroglifleri

oluler-kitabi-antik-misir.jpg

Yunanların Elysion Çayırları yorumları

2741-x20Elysianx20Fields.4L.jpg?20

101040114.gvXtfY5Y.MuseeDOrsayJul06553.j

 

 Gilgul Neshamot'un kabalistik tasvirleri

Gilgul+Gilgul+%E2%80%93+transmigration+o

Budizm'deki reenkarnasyon çizimleri

 Buddha-Weekly-1samsara-circle-of-sufferi

Hinduizm'deki reenkarnasyon çizimleri

76801060c45a37e03ca3651bf47c3201--creati

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 109: Cody Wilson isimli Amerikalı bir genç ilk üç boyutlu yazıcıda üretilen polimer tabanca "liberator" ı tasarlayalı yıllar geçmiş, o günden bu yana teknoloji katlanarak gelişmişti. 

3dp_wilsonlawsuit_cody.jpg

 

3D-printed-gun-Liberator-006.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

Sayfa 112: Antik Bağdat Kenti. Tavandaki görüntü, surlar içindeki antik bir kent çizimine dönüştü. Çölden geçen bir nehrin kıyısına yerleşik, mükemmel daire biçimli bir şehirdi. 

Langdon, tepesinde mazgal siperi bulunan ortak merkezli üç duvarla sağlamlaştırılmış, özgün dairesel yapısıyla antik Bağdt kentini hemen tanıdı. 

Bağdat şehrinin 10. yüzyıldaki tasviri

s-c41810608790629a62c895d62846d4fe671275

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 112: Yıldızlı gökyüzü yeniden belirmişti ama bu defa yıldızların yanında isimleri vardı: Vega, Betelgeuse, Rigel, Algebar, Deneb, Acrab, Kitalpha.

image.png.085f168eb552d112c761f2d44877ac46.png

image.png.0911a758788ef2eb55f7a83b7af9e263.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 114: Ortasında haça dolanmış yılan sembolüyle bir dünya logosu şu yazı eşliğinde belirdi. 

image.png.f48b72c392fedbac995d349368dea8cd.png

Madrid Bilim & Yaşam Deklarasyonu

"Kısa bir süre önce burada, İspanya'da Uluslararası Katolik Birlikleri Federasyonu bilimin ruhtan yoksun olduğu ve bu sebeple kilise tarafından sınırlandırılması gerektiği iddiasıyla genetik mühendisliğine savaş ilan etti. 

Dünya logosu şimdi daha farklı bir daire biçimini almıştı. Dev bir parçacık hızlandırıcısının şematik bir taslağı görünüyordu. 

"Bu da Teksas'ın Süperiletken Süper Çarpıştırıcısı. Yaratılış anını keşfetmemizi sağlayabilirdi. Dünyadaki en büyük parçacık çarpıştırıcısı olması planlanıyordu. Bu makinenin Amerika'nın İncil Kuşağı eyaletlerinden birine yerleştirilmesi ayrı bir ironi içeriyor."

14D9DBAF-0D51-4221-8B7F4F1B67470127_stan

(Belki de budur tam çözemedim.)

superconducting-super-collider-32.gif?im

Görüntü değişip Teksas Çölü'ndeki beton bir binaya dönüştü. Toz ve kir içindeki, kısmen tamamlanmış yapı inşaatının yarıda durdurulduğu anlaşılıyordu. 

"Amerika'nın süper çarpıştırıcısı, insanoğlunun evren algılayışını muazzam ölçüde geliştirebilirdi ama proje, maliyetin bütçeyi aşması ve bazı şaşırtıcı kaynakların siyasi baskıları yüzünden iptal edildi.

sc-1.jpg

supercollider.JPG

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 123: Arabası yılankavi Nervion Nehri boyunca kuzeybatıya doğru yol alıp Avenida Abandoibrra'da hızla giden araçların arasına karıştığında Amiral Avila rahat bir nefes aldı. 

guggenheim-museum-bilbao.jpg

data=UiaSN9vdPgO1hXSeiuBnF1Ab5dhUG74yehh

Sayfa 123: Zihninin içinde Oriamendi marşının neşeli nağmelerini duymaya başladı. Marşın sözleri bir zamanlar burada, Bilbao'daki kanlı savaşta söylenmişti.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 124: Plaza de la Armeria. İçerisi yaklaşık 140 bin metrekareye dağılmış 3418 odalı akıl karıştırıcı bir labirenttir. 

pala-5.jpg

Kraliyet ailesi ise şehir dışındaki daha sade ve gözlerden uzak Palacio de la Zarzuela'da kalıyord

1464816442-palacete02.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 136: Armadaki taca her iki yanında birer herkül sütunu eşlik ediyordu. "Daha öteye" anlamına gelen çok eski PLUS ULTRA sloganı yazıyordu. 

4a4b8d2ee9170acc1d56dff4e1d24354--spanis

Escudo_de_Espa%C3%B1a.png

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 138: Calle de Bailen. Valdespino'nun sağ tarafındaki demir kapıların ardında yer alan Calle de Bailen boyunca dizilmiş medya kamyonları, uydu alıcılarını yükseltiyordu. 

plaza-de-oriente.jpg

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 142: Langdon , bu tel çıkartma değil diye bildirdi. üst üste binmiş iki çıkartma. Alttaki çıkartma papalık haçı denilen özel bir haç. Şimdilerde çok moda

papal_cross.jpg

 

Sayfa 142: Üstteki u şeklindeki sembol tamamen farklı bir çıkartma.

...... Ön camdaki U şeklini işaret eden Langdon, "Bu araba kiralanmış," dedi "Uber'den."

newulogobig.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.