Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Fermente gıda nedir? Neden sağlıklıdır?


Smyrna

Önerilen İletiler

  • Co-Admin

Düzgün ve sağlıklı beslenmek istediğinizde elinizi ilk attığınız besinler, genelde taze besinler olur. Ancak size iyi gelecek bir beslenme trendi var ki bu trend, alıştığınız sağlıklı beslenme yöntemlerini geride bırakacak; fermente gıdalarla beslenmek.

 

İlk kez Eski Roma’da üzüm sularının bekletilerek sirke yapılmasıyla insanoğlunun hayatına giren gıda fermantasyonu, binlerce yıllık geçmişe dayanan ve eski dönemlerde yaşayan insanların gıdaları uzun süre saklayabilmek için sıkça uyguladığı yöntemlerden biri. Günümüzde ise bu yöntem sahip olduğu artılarla, geçerliliğini sürdürmeye devam ediyor.

Peki fermente gıdalar neden sağlıklıdır?

Bir besin fermente edildiğinde, içindeki tüm şeker ve karbonatlar günler, haftalar, hatta bazen aylar boyunca laktik asit üreten bakteriler (probiyotikler) tarafından tamamen yok edilir. Bakterilerin besinlerinizi ele geçirip içindeki değerleri tüketmesi kulağa pek hoş gelmese de, bu sağlığınız için oldukça faydalı. Bakterilerin besinlerde ürettiği asidik ortam sayesinde, istenmeyen bakterilerin oluşması engellenir ve bu sayede besinler en lezzetli haliyle saklanmış olur.

 

Fermente gıdaları tüketmek için pek çok geçerli sebebiniz var. Gelin bu sebeplere yakından bakalım.



 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin
Bağışıklık sistemini güçlendirir

Bağışıklık sisteminin %80’i bağırsak yoluyla korunur. Dolayısıyla bağırsaklarınızı probiyotik açısından zengin olan fermente gıdalarla desteklemek, vücudunuzun enfeksiyonlara ve virüslere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.

Daha kolay sindirilir

Fermente gıdalar, yediklerinizi daha kolay sindirmenize ve vücudunuzun besinleri hızlı bir şekilde öğütmesine yardımcı olur. Ayrıca fermente gıdalar tüketmek, bağırsaklarınızdaki bakteri ekosistemini dengeler ve sindirim sisteminizin görevini kusursuz bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Çölyak hastalığı, mide ekşimesi gibi birçok sağlık problemi sindirim sisteminizle doğrudan ilgilidir. Dolayısıyla sindirim sisteminize ve bağırsaklarınıza ne kadar iyi bakarsanız bu tür hastalıklar size o kadar uzak olur.



 

c92b7dd539d02a60875af9db291feace.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin
Cildi güzelleştirir

Egzema, akne, cilt lekesi gibi cilt problemlerinden şikayetçiyseniz beslenme alışkanlıklarınıza daha fazla fermente gıdalar ekleyerek bu semptomları hafifletebilirsiniz. Fermente gıdaların vücudunuzda oluşturduğu sağlıklı bakteriler, bu problemlerin ortaya çıkmasına neden olan iltihapları azaltır ve cildinizi dengeli bir görünüme ve sağlığa kavuşturur. Yani makyaj malzemelerine yatırım yapmak yerine daha çok turşu yiyin!

Besin değerleri fazladır

Fermente gıdalarda bulunan faydalı bakteriler, besinlerdeki nişasta ve şekeri sindirdikçe, yerine daha fazla vitamin ve besin değeri üretir. Fermente gıdalar B ve K2 vitaminleri, kalsiyum, demir, çinko ve mineraller açısından oldukça zengindir.

Probiyotik kaynağıdır


 

3d98587c688146179fb5bacd6bb871a1.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin

Vücudumuz için oldukça önemli olan probiyotikler besinlerin emilimini kolaylaştırır, toksik maddelerin kana karışmasını önler ve vitamin üretimini destekler. Fermente gıdalar, yüksek miktarda probiyotik özelliğe sahiptir. Bu gıdalara örnek olarak ekşi mayalı ekmek, ev yapımı sirke, boza, tarhana, ev yapımı peynir gibi günlük hayatta oldukça fazla tüketilen örnekler verilebilir.

Besinlerin lezzetini korur

Belli bir bekleme sürecinden sonra elde edilen fermente gıdalar, hazır gıdalara göre çok daha lezzetlidir. Fermente gıdalara alışkın olmayanlar başta aldıkları yoğun tatları garipseyebilir, ancak bir kez besinlerin gerçek lezzetleriyle tanıştıktan sonra vazgeçemeyeceğinize eminiz.

Uygun fiyatlıdır

Sağlıklı beslenmek için tercih edilen gıdalar son zamanlarda bir hayli revaçta olsa da, market raflarına gidip fiyat etiketleriyle karşılaştığımızda hayal kırıklıkları yaşayabiliyoruz. Fermente gıdaları evde, kendi imkanlarınızla üretebildiğiniz için kullandığınız malzemeleri uygun fiyatlara elde edebilir, miktarı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.



 

c1e028f89158e4533f136835c7eeca49.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.