Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

FORMUNUZU NASIL KORURSUNUZ?


YAŞAM TARZI DANIŞMANI

Önerilen İletiler

Çok uyumak isterim ama uyuyamıyorum sabahın köründe buraya damlamış olmamın sebebi işte :D

Çok konuşmam heralde ben ya :blink: konuşur muyum ki :huh:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 6 yıl sonra...
  • 6 ay sonra...

en gec 20.00 den sonra yemek yemeyerek tabi ki : ))

 

tabi meyve bitkisel caylar yogurt vs serbest  ...

 

tabi psikolojik olarak bunun tribine kapilmamak ta onemli ..

mesela

esim bu konuda cok matematiksel davraniyor ve istedigi formu yakalayana kadar girdigi stresten odem bagliyor tongue.png

 

ben ise pratik ve rahatim .. anlatamadim gitti : ))

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • 5 ay sonra...
  • Admin

Boy 1.78 kilo 61 sizce vermem gerekir mi ?

Boyunuza göre kilonuz çok az vermek değil ALMANIZ gerekiyor

 

Sizin için vücut hesaplaması şu şekilde çıkıyor

 

 

Hesaplama Sonuçları

  1. Vücut Yüzey Alanınız: 1.76 metrekare  
  2. Yağsız Vücut Ağırlığınız: 52 kg  
  3. İdeal Kilonuz: 73 kg  
  4. Vücut Kitle İndeksiniz (BMI): 19.3 kg / metrekare  
  5. Sonuç: Kilonuz tamamen normal

    Boyunuza göre uygun ağırlıkta olduğunuzu gösterir. Yeterli ve dengeli beslenerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak bu ağırlığınızı korumaya özen gösteriniz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 11 ay sonra...

Beslenme bizler için çok sıradan bir günlük aktivite olmasına karşın aslında kimyasal, fiziksel, biyolojik, matematiksel, psikolojik, tıbbi, sosyal, ekonomik vb. neredeyse tüm bilim dallarını kapsayan çok karmaşık ve komplike bir aktivitedir. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenebilmek (sağlıklı ve doğru beslenme) için önceki bölümde saydığımız faktörlere bağlı olarak bazı hesaplamalar yapılması mümkündür. Yıllardır birçok bilim dalı tarafından incelenen ve araştırılan beslenme ile ilgili ortaya çıkmış hesaplamalar bize her zaman ortalama yani yaklaşık rakamlar vermektedir. Yaklaşık rakamlar diyoruz çünkü dünya üzerinde yaşayan tüm insanların fiziksel, biyolojik, kimyasal, genetik vücut yapısı, sosyo-ekonomik durumu, çevre şartları, yaşam koşulları aynı parmak izleri gibi birbiriden farklıdır. Bu nedenle bir kişi için uygun olan gıda başka bir kişi için uygun olmayabilir ya da bir kişi için hesaplanan değerler başka bir kişi için geçerli olmayabilir. Beslenme ile ilgili araştırma yapan bilim dalları bu gerçeği bildikleri için tüm insanlar için geçerli olabilecek yaklaşık (ortalama) değerler bularak bu değerlere göre hesaplamalar ve formüller geliştirmişlerdir. Bu demek oluyor ki beslenme ile ilgili formüller ve hesaplamalar bize net ve doğru bilgiyi vermeyebilir ancak yaklaşık bir sonuç verdiğini bilmeli ve buna göre hareket etmeliyiz.


 


Bazal Metabolizma Oranı (BMR):  Vücudumuzun canlılığını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu minimum enerji miktarına Bazal Metabolizma Oranı denilir. BMR, oda sıcaklığında (25oC), 10-12 saat boyunca hiçbir şey tüketmemiş (tamamen aç), uyanık halde zihnen ve bedenen 8 saat boyunca hiçbir şey yapmamış, dinlenme sırasında (yatay pozisyonda) olan vücut için gerekli olan enerji miktarı olarak ölçülür ve 24 saat için hesaplanır. Başka bir ifade ile hiç bir şey yapmadan, hareket etmeden yalnızca iç organlarımızın çalışması için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını gösteren orandır. BMR, kişiden kişiye farklılık gösteren bir orandır. Kişinin BMR oranı; boy, kilo, vücut yüzey alanı, yaş, cinsiyet, kas dokusu, büyüme durumu, kadınlarda gebelik, emzirme ve menstruasyon durumu, hormon seviyesi, uyku, vücut ısısı, bulunduğu ortamın ısısı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilen bir orandır.


Toplam Enerji İhtiyacı (TEE): 24 saatlik süre boyunca kişinin ihtiyaç duyduğu enerji miktarına denir. Toplam Enerji İhtiyacı; kişinin Bazal Metabolizma Oranı (BMR) ile günlük fiziksel aktivitelerde harcamış olduğu enerji değerinin toplanması ile elde edilen rakamdır.


Fiziksel Aktivite Seviyesi (PAL): Fiziksel Aktivite Seviyesi; Toplam Enerji İhtiyacı’nın (TEE), Bazal Metabolizma Oranı’na bölünmesi ile elde edilen rakamdır. PAL=TEE / BMR


Fiziksel Aktivite Oranı (PAR): Bir saatlik süre boyunca yapılan bir aktivitede harcanan enerji miktarıdır.  PAR= Aktivite Enerjisi / BMR


Gıdaların Termik Etkisi (TEF): Gıdaların sindirilmesi için harcanan ener­jidir. Ortalama toplam enerji ihtiyacına katkısı % 10 ‘dur. Yüksek pro­teinli gıdaların tüketilmesi bu gıdaların sindirimi için harcanan enerji miktarını yükseltir. Eğer yemek sonrasında egzersiz yapılırsa, besinlerin sindirimi için ihtiyaç duyulan enerji miktarı iki katına çıkar. Yine kafein ve nikotin alımı TEF değerini arttırmaktadır. 


Beden Kütle İndeksi (BKİ):  Beden Külte İndeksi, vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesi ile hesaplanan ve şişmanlık-obezite durumunu sayısal olarak gösteren bir orandır. Beden Kütle İndeksi sağlıklı bir insan için 20-23 değerleri arasında olmalıdır. Beden Külte İndeksinizi (BKİ) öğrenmek için aşağıda yer alan Tablo 5-53 ve Tablo 5-54’ü inceleyebilirsiniz.


Bel-Kalça Oranı: Belin çevre uzunluğunun, kalça çevre uzunluğuna bölünmesi ile elde edilen rakamdır. Beden Kütle İndeksi şişmanlık ve obezite durumumuz hakkında bize fikir verirken Bel-Kalça Oranımız da bel bölgemizdeki yağ oranı hakkında bize fikir vermektedir. Bel kalça oranı sağlıklı kadınlar için 0,8’den az olmalı, sağlıklı erkekler için 0,95’ ten az olmalıdır. Bu rakamların üzerinde çıkan değerler kişinin vücut yağ oranının yüksek olduğu anlamına gelir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.