Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ülkemizden Kaçırılan Tarihi Eserler


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Ülkemizden Kaçırılan Tarihi Eserler

 

Türkiye, binlerce yıl boyunca yüzlerce uygarlığa ev sahipliği yaptı. Dünya ve İnsanlık tarihinin en eski yapılarının bulunduğu Anadolu toprakları asırlarca kültür ve sanatın en önemli merkezi oldu. Bu kapsamda Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemlerinde yapılan kazılar sonucunda çıkan ve kaçırılan eserleri sizler için sıraladık.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

54773396e0cacd080d692ad1_p491.jpg

 

1- Milet Güney Agora Kuzey Kapısı / Berlin müzesi - Almanya

Aydın Söke’de Balat köyünde bulunan, kazılara ilk defa Berlin Müzesi müdürlerinden Schoene tarafından başlandı. Sonra bunu 1896 yılında T. Wiegand’ın yaptığı kazının izlediği Miletos antik kentinde yapılan kazılarda ele geçen bazı eserler, Sultan II. Abdülhamid’in emriyle Almanlara hediye edilmiştir. Yani kendi elimizle almanlara vermişiz. Bu kazılar sırasında bulunan MS 2. Yüzyıla ait anıtsal Güney Agora Kapısı bugün Berlin Pergamon Müzesi’nde sergilenen en önemli eserler arasında yer alıyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin
1-2.jpg
 
 
2- Pergamon'daki Zeus Sunağı (Bergama) / Berlin müzesi / Almanya

Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altar'ı MÖ 2. yüzyılda, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından yaptırılmış mermerden anıtsal dinsel / Sosyal bir yapıdır. At nalı biçimdeki veya at nalına benzeyen yapı Bergama Akropolü üzerinde bulunuyor. 35,64 metre genişliğinde 33,4 metre derinliğindedir. Yapının ön tarafında bulunan merdivenler 20 metre genişliğindedir. Bu görkemli yapının kalıntıları 1870'li yıllarda Alman mühendisi Carl Humann tarafından, o zamanın Prusya'sına götürülmüştür (Kaçırılmıştır). Bugün, Berlin'de bulunan Pergamon (Bergama) Müzesi'nde sergilenmekte ve her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilmektedir.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin
5477346d7ff08dc1170a503e_s2vx.jpg
 
3- Athena Tapınağı Propylonu (Bergama) / Berlin müzesi / Almanya

II. Eumenes dönemine ait olan (MÖ 197 - 159 ) Pergamon Athena Tapınağı Propylon girişi Berlin Müzesinde tutulmaktadır
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Nereidler%20aniti.jpg

 

 

4- Nereidler Anıtı (Ksanthos) / British müzesi / İngiltere
Ksanthos Kentinde MÖ 400 yıllarında yapılmış olan bu esere sütunları arasındaki 12 adet Nereid heykelinden dolayı Nereidler Anıtı denilmiştir. Eser günümüzde British / İngiltere Müzesinde bulunmaktadır.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

troia-hazineleri.jpg

 

 

5- Troya (Truva) Hazineleri / Yunanistan / Rusya

MÖ 1200’lerde yapılan Troya savaşında Akhaların başkumandanı olan Agamemnon Maskı gerçekte kendisinden 300 yıl önce yaşamış bir prense aittir. Mykene'de yapılan kazı çalışmaları esnasında gün ışığına çıkan eser günümüzde Atina Milli Müzesinde bulunmaktadır. Resimde görülen aklınlık, küpe vb. diğer Troya hazinelerinin tamamına yakın bir kısmı ise Rusya'dadır.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin
Uc-Guzeller-Mozaigi-1.jpg
 
6- Üç Güzeller Mozaiği / Paris Louvre müzesi / Fransa

Hera, Athena ve Aphrodite'nin Paris’in hakemliğinde İda dağında yapmış oldukları güzellik yarışmasını gösteren mozaik MS 2’yy ait olup Antakya'da bulunmuştur. Günümüzde ise Paris Louvre Müzesinde (Dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi) sergilenmektedir.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

dionysos_hermes.jpg

 

7- Dionysos Mozaiği (Antakya) / Amerika Worcester Müzesi / Amerika
Hermes çocuk Dionysos'u kucağında taşımaktadır. Antakya'da bulunan MS 4’yy tarihlenen mozaik Amerika Worcester Müzesinde bulunmaktadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

CSn3R5CWEAApp4U.jpg

 

8- Aphrodisias İhtiyar Balıkçı Heykeli / Berlin müzesi / Almanya

Aydın Geyre yakınlarındaki antik Aphrodisias kentinde Prof. Dr. Kenan Erim başkanlığında sürdürülen kazılar sırasında 1989 yılında Tiberius Portikosu'ndaki havuzda bir mermer baş bulundu. Bulunan başın, 1904 yılında Fransız arkeolog Paul Gaudin tarafından yürütülen izinli kazılar sırasında bulunarak gizlice yurt dışına kaçırılan ve daha sonra Berlin Pergamon Müzesine satılan gövdeye ait olduğu tespit edildi. Yurtdışına kaçırılıyor ve satılıyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

mihrap.jpg

 

9- Beyhekim Camii’nin çini mozaikli mihrabı / Almanya

Konya'nın Selçuklu ilçesi Beyhekim Mahallesi'ndeki Beyhekim Camii'nin çini mozaikli mihrabı, 1907'de Almanya'nın Konya Konsolosu Dr. J. H. Loytvedin tarafından onarım bahanesiyle numaralandırılarak yurt dışına kaçırılmıştı. Eser, hâlâ Berlin'deki Pergamonmuseum (Bergama Müzesi)'da İslam Eserleri bölümünde sergileniyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

sanduka.jpg?w=700

 

 

10- Hacı İbrahim Veli Türbesi Sandukası / Almanya

Hoca Ahmet Yesevi'nin Anadolu'yu aydınlatmak için gönderdiği şeyhlerin torunlarından olan Şeyh Hacı İbrahim Veli'nin türbesi, Konya'nın Akşehir ilçesine bağlı Alanyurt (Maruf) köyünde bulunuyor. Türbede bulunan ve ceviz ağacının gövdesinden oyma tekniğiyle yapılmış işlemeli sanduka, 1905 yılında çalınarak Almanya'ya götürüldü. Buda kaçırılmış.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.