Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türkiye'de DEPREMLER


politika

Önerilen İletiler

Ülkemiz,bir deprem kusaginin üzerindedir.Hatta birkac deprem kusagi cografyamizin gercegidir.Dolayisiyla ülkemizde depremlerin olmasi cografi yapi olarak en dogal hareketlerden biridir.

 

Demek ki deprem dogal bir olaydir Ve sartlara göre de bir felaket sekline dönebilir.Bu sartlar nedir diye soracak olursak;

 

Depremde nasil davranilmasi gerektigini bilmemek,

Depreme dayanikli daha dogrusu malzemeden calinmadan,arazinin durumuna göre saglam konutlar insa etmek,

Ve  de Depremin siddeti!

 

Depremin siddetini en son neden olarak yazdim cünkü eger ilk iki sart yerine getirilmisse,depremin felakete dönüsmesi önlenmis olur.

Buna en güzel örnek olarak ülkemizde yasanan depremlerde verilen kayiplarin, dünyanin daha gelismis ülkelerinde yasanan depremlerde verilen kayiplarin cok üstünde olmasini  verebiliriz.

 

Bir gercegi asla inkar edemeyiz o da;Dogal afetlerde yasanan facialarin tümü olmasa da cok büyük bölümü insancil hatalardan kaynaklanir.

 

Sel felaketlerinde ki en büyük kayiplar,nehir kenarlarina,dere yataklarina ve denize cok yakin kurulan tesislerde yasaniyor.Buna biz doganin intikami da diyebiliriz.Doga intikam alabilir mi?EVET eger dere yatagina konut veya is yeri yapilirsa dere yataginin konumu suni olarak degistirilirse gün gelir o dere yine eski yatagina döner buna da doganin intikami diyoruz.

Denizlerde yasanan Tsunami olayinda da verilen kayiplar denize cok yakin tesislerin kurulmus olmasindandir.Hic bir seye olmaz gözüyle degil OLABILIR gözüyle bakmak tedbirli olmak demektir.

 

Deprem yer kabugunun fay hatlarindaki hareketlenmenin sonucudur.Cürük yapilar depremlerde yikilma tehlikesini hep tasimistir.Depreme dayanikli yapilar depremlerde can ve mal kaybini cok büyük ölcüde önler.

 

Simdi gelelim ülkemizdeki depremlerde bazi kesimlerin ileri sürdügü ve büyük bir cogunlugunda hemen hemen bu ileri sürülen sözlere inaniyor olmasina.

 

Insanlarimiz maalesef,nedendir bilinmez ama her hangi bir felaketi hemen Allaha mal etmek gibi bir anlayis icindedir.Ve böyle bir felaket aninda veya felaketten sonra;birilerinin sahneye cikarak;"Allah günahlariniz nedeniyle sizleri cezalandirdi"gibi inanc sömürücülügüne soyundugunda;insanlarimiz bu hurafelere inanmaktadir.Izmir depreminde Saidi Nursi denilen meczup Izmirlileri günahkar olduklari icin Allah tarafindan cezalandirildilar diye yorumlamisti.17 Agustos depremi icinde yine din bezirganlari piyasaya cikmis ve depremin nedeni olarak "Subaylarin Kurani yirttiklarini ve bu nedenle Allahin gazabi deprem seklinde tezahür etmis ve günahkarla depremde yok oldular diye yorumlar yaptilar.Hatta insanlarin mutlu olarak yasamalarini cok gören bazi kendini bilmezlerde "7,9"yetmedi mi diye ahlaka sigmayan sözler söylediler.

 

Son Izmir depremi icinde yine malum kesimden:Bu depremi Allahin Izmirlileri cezalandirmasi olarak gösterme gayreti icine giren sesler cikmisti.

 

Dogal felaketleri Allaha mal etme sanati genelde kültür ve bilgi yönünden geri kalmis toplumlarda görülmektedir.Kizil Derililerin gök gürlediginde Manitu'ya yönelmeleri gibi bu geri kalmis toplumlarda her felaketin ardindan bu felaketin nedeni arastirilmaz ve felaketin sorumlusu olarak Allah gösterilir.

 

Bu kesimler;Din bezirganligi ile inanc sömürüsü yaparken;gercekte Allahi cok zalim bir güc olarak gösterdiklerinin bile farkinda olamayacak kadar vicdan ve akildan yoksundurlar.Allah kullarina iskence yapmaz ama insanlarin yanlislarini Allaha mal edenler gercekte insanlara Allahi kötü olarak tanitiyorlar.

 

Depremler dogal felaketlerdir,Depremin felakete dönüsmemesi icin,insanlarimizi depremde nasil davranmamis gerektigi yönünde bilgilendirmeliyiz,

Konutlarimizi saglam malzemeden ve deprem tehlikesi olmayan yerlerde yapmaliyiz.Malzemeden calmamaliyiz.

Konut alirken bu konutun depreme dayanikli sartlari icerip icermedigini arastirmaliyiz.

Bunlara dikkat etmeyip;Allah bizi cezalandirdi diyerek isin kolayina kacmaktir.

Gelismis ülkelerinde Allahi ayni Allahtir,neden onlari cezalandirmiyorda hep geri kalmis ülkelerin insanlarini cezalandiriyor bu mantika uygun birsey mi?

 

saygilarla

 

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.