Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Cumartesi gökyüzünde yıldız yağmuru var. Şimdiden dileğinizi hazırlayın!..


Irmak_Ada

Önerilen İletiler

Gökyüzü, Ağustos ayı boyunca evrenin en hoş olaylarından biri olan meteor (yıldız) yağmurlarına sahne oluyor.

Meteor yağmurunun en yoğun olacağı 12 Ağustos Cumartesi gecesi gözlerini gökyüzüne çevirenler yıldızların kayışına çıplak gözle tanık olabilecekler.

 

Ankara Üniversitesi Rasathanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, gökyüzünün insanlara sunduğu hoş sürprizlerden birisi olan meteor yağmurları, yılın belirli mevsimlerinde yaşanıyor. Dünyanın yörüngesinin kuyruklu yıldız yörüngeleri ile kesiştiği hallerde, kuyruklu yıldız atmosfere hızla girmeye başlıyor. Bu esnada göktaşları yanan parçalar halinde atmosferde ışıklı yollar bırakıyor. Halk arasında “yıldız yağmuru” adı verilen bu görüntülere yaz aylarında daha sık rastlanıyor. Yetkililer, meteor yağmuru denilen olayı şu şekilde açıklıyor:

 

“Ağustos aylarında yoğunlaşan bu olay, dünya yörüngesi ile bir kuyruklu yıldız yörüngesinin kesiştiği bölgelerde, kuyruklu yıldızdan arta kalan maddenin dünyanın kütle çekim etkisine kapılıp, atmosferde yüksek hızlarda hareket ederken yanıp toz haline gelmesiyle görülen parıldamalardır. Perseid meteor yağmurlarının kaynağı da güneş etrafındaki turunu 130 yılda tamamlayan Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arta kalan maddedir. Perseidler olarak adlandırılmasının nedeni ise akan yıldızların çıkış noktasının Perseus (Kahraman) takımyıldızı doğrultusunda olmasıdır.”

Meteor denilen farklı renklerdeki parlak taşlar atmosfere Ağustos ayı başından itibaren yoğun olarak girmeye başlıyor. Bu yıl en yoğun meteor yağışı 12 Ağustos gecesi olacak. O gece havanın açık olması halinde gökyüzü, izleyenlerine saatte 70-100 civarında akan yıldız görme şansı verecek. Evreni farklı biçimde görmek isteyenlerin, gözlerini özellikle saat 21.00'den sonra gökyüzüne çevirmeleri gerekiyor.

 

RASATHANEDE YILDIZ PARTİSİ

 

Ankara Üniversitesi Rasathanesi, “Perseid Meteor Yağmuru” dolayısıyla Ahlatlıbel'deki tesislerde 11 Ağustos Cuma ve 12 Ağustos Cumartesi günleri çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

 

Etkinliklerde, gökyüzü tanıtımı ve gözlemevleriyle ilgili sunumların yanı sıra teleskoplarla ay, Jüpiter, Andromeda galaksisi ve yıldız kümeleri ile çıplak gözle akanyıldız gözlemi yapılacak.

 

Hem gök cisimlerini izlemek, hem de bolca dilek tutup yıldızların akışına tanık olmak isteyenler, 12 Ağustos gecesi saat 20.00'den itibaren Ahlatlıbel'deki Ankara Üniversitesi Rasathanesi'ne bekleniyor.

 

Beste Önkol

Vira Dergisi

Editör

 

 

Alıntı

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.