İçeriğe atla


Fotoğraf

Osmanlı mutfağını süsleyen iftar yemekleri - 100 Yemek

Osmanlı Mutfağı Türk Mutfağı Osmanlı Yemekleri Ottoman Empire Kitchen

Bu başlığa 10 cevap verilmiş

#1 Admin

Admin

    Süper Üye

  • ™ Admin
  • 51.781 İleti

Gönderi Tarihi: 07 Haziran 2017 - 14:48

Osmanlı mutfağını süsleyen iftar menüleri (Osmanlı mutfağının ramazanda pişen en özel 101 yemeği)

Türkler, Orta Asya'dan başlayıp Anadolu'nun fethi ve devamında, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu ile devam eden süreçte her biri birbiriden çok farklı toplumlarla kültürel olarak etkileşime girdi. Bu etkileşim, iletişim ve alışveriş doğal olarak mutfaklara da yansıdı. Osmanlı mutfağı; Anadolu'nun bereketli toprakları, tarihi zenginlikleri ve yaşayan birçok halk kültürünün etkileri sayesinde dünyanın en büyük füzyon mutfağı haline geldi.
 
İstanbul'u ya da Osmanlı'nın hüküm sürdüğü coğrafyayı ziyaret edenler tanıştıkları mutfak ve onun derinliği karşısında hayranlıklarını gizleyemedi. Kırım Savaşı sonrası İstanbul'a gönderilen Fransız bir şef olan Alexis Benoist Soyer , mutfağımızı çok beğenerek pilav, bamya, lokum, muhallebi, dolma, köfte, şiş kebap, baklava, kadayıf, şerbet, kahve ve daha birçok yiyecek ve içeceğin Avrupa mutfaklarına alınması gerektiğini söyler.
 
Bugün de Amerika'dan Çin'e, Rusya'dan Afrika'ya dünyanın birçok bölgesinde Osmanlı mutfağının izlerini görmek mümkün. Osmanlı İmparatorluğu günümüzde fiilen var olmasa da Osmanlı mutfak imparatorluğu dünyanın birçok mutfağında gerek teknikleri, gerek yemekleri, gerekse kültürü ile yaşamaya devam ediyor. İşte Osmanlı mutfağının ramazanda iftar sofralarını süsleyen en özel 100 yemeği.
 
kirde-kebabi-tarifi.jpg

Kirde Kebabı : Kıtır yufka üzerinde yoğurt ve sebzeli dana kavurma
 
ek%C5%9Fili+lohusa+%C3%A7orbas%C4%B1.png
 
Ekşili Lohusa Çorbası: Kuzu etli, yumurtalı lezzet ve şifa dolu bir çorba
 
visneli-yaprak-sarma-2.jpg
 
Vişneli yaprak sarma : Etli sarmaların kralı
 
hamsi-tava.jpg
 
Hamsi Tava : Kızartılan hamsiler sirke ve sarımsak sosuyla servis ediliyordu
 
MLS2-sefer-tas%C4%B1-015.jpg
 
Etli enginar dolması : Enginarın aroması ve kuzu etiyle şenlenen dolma
 
mant%C4%B1Piruhi-800x445.jpg
 
Piruhi : Un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı, et suyu ve ceviz içinden yapılan mantı benzeri bir yemektir.
 
hibes-1e5d48b9-f864-435d-a2f6-670895d241
 
Hibeş: Tahin ve çeşitli baharatlarla hazırlanmış nohut ezmesi
 
kazandibi-tarifi-2.jpg
 
Kazandibi
 
kabak-kalye.jpg
 
Kabak Kalyesi : Koyun eti, soğan pekmez ile sarımsak limon ve kabak ile lezzet buluyor
 
nemse_boregi-d568e9f0-d0ae-4279-9033-1ed
 
Nemse Böreği : İçinde küçük küçük kesilmiş patlıcan, kabak, kıyma bulunan, görüntüsü baklavayı andıran lezzetli börek

facebook.jpg
twitter.png
google-plus.gif
youtubelogo.jpg
turkwiki.gif
İletişim


#2 Admin

Admin

    Süper Üye

  • ™ Admin
  • 51.781 İleti

Gönderi Tarihi: 07 Haziran 2017 - 14:50

Susuz pilav :Kuzu eti, tereyağı , un ve sakızla yapılan nefis pilav

 
Yoğurtlu Çorba:Yoğurt ve tavuk suyu ile hazırlanan çorba, ilave edilen un ile kıvamı artırılıyırodu.
 
İçli Köfte : Güneydoğu mutfağının vazgeçilmezi
 
Zeytinyağlı iç baklalı enginar : Lezzeti yemeğin isminde gizli
 
Mahmudiyye : Tarçın, karanfil ve kayısı ile lezzetlendirilmiş, Rezaki üzümlü ve bademli piliç yahnisi
 
Karnıyarık : Lezzeti pilav ve cacık ile taçlandırılır
 
Ciğer tavası: Una bulanmış ciğerler kimyon ve karabiber ile kızartılıyor üstüne limon sıkılarak servis ediliyordu
 
Paça Böreği :Kuzu paçasıyla hazırlanır
 
Düğün Çorbası : Sadece düğünlerin değil tüm davetlerin vazgeçilmezi
 
Kavun Dolması

facebook.jpg
twitter.png
google-plus.gif
youtubelogo.jpg
turkwiki.gif
İletişim


#3 Admin

Admin

    Süper Üye

  • ™ Admin
  • 51.781 İleti

Gönderi Tarihi: 07 Haziran 2017 - 14:50

 
Babaganuş : Yoğurt, sarımsak ve zeytinyağı ile harmanlanmış, közlenmiş patlıcan ve biberle hazırlanır
 
Baklalı yaprak sarma : Tokat’ın en özel lezzetlerinden biri
 
Tavuk Kebabı : Haşlanmış tavuğun üstüne soğan suyu ile seyretilmiş yoğurt sürülerek kızartılır, maydonozla servis edilir
 
Vetrika: kavrulmuş un hamur haline gelince ateşten alınır ve yumurtalar yedirilir. Küçük parçalara ayrılan yumurtalı hamur fırında pişirilir üstüna kıyma ya da peynir ile servis edilir
 
Yoğurtlu Şalgam kızartması : un ve yumurtaya batırılan şalgam zeytinyağda kızartılıyor
 
Paça yahnisi : Dana veya kuzu paçası nohut ve bol soğanla pişirilerek servis ediliyor
 
Hums Lokması : Kuş üzümlü, çam fıstıklı ve tarçınlı nohut ezmesi
 
Pastırmalı yumurta : Sotelenmiş soğan, tereyağı, çemeni ayrılmış pastırma ve birkaç damla sirkenin yarattığı mucize lezzet
 
Balkabağı Dolması : Çamfıstığı, soğan, pirinç ve kıymayla doldurulmuş balkabağı
 
Kaymak baklavası

facebook.jpg
twitter.png
google-plus.gif
youtubelogo.jpg
turkwiki.gif
İletişim


#4 Admin

Admin

    Süper Üye

  • ™ Admin
  • 51.781 İleti

Gönderi Tarihi: 07 Haziran 2017 - 14:50

 
Patlıcan silkmesi :Nefis bir zeytinyağlı
 
Lor Köftesi : Lor maydonoz yumurta ve tereyağının lezzeti birarada
 
Yoğurtlu Şiş Kebap : En altta et suyu ile ıslanmış pideler ortada ızgarada pişirilmiş et ve sarımsaklı yoğurt
 
Kadınbudu : Bir klasik
 
Bumbar ve Şirden: dillere destan lezzetler
 
Papaz Yahnisi : Dana etiyle yapılan en lezzetli yahni
 
Patlıcanlı pilav : yaz aylarının lezzetli yemeği
 
Peynir Lokması : Peynirli lezzet patlaması
 
Patlıcan Mücveri : Tereyağında kızartılarak hazırlanan patlıcan kıymayla servis edilirdi
 
Buğdaylı Balık Çorbası : Boğazın levrekleri keşkeklik buğday ve sirke ile pişiriliyor üzerine nane ve maydonoz serpilerek servis ediliyordu
 
Hurma Kebabı : Hurma büyüklüğünde pişirilen köfteler kakule ve tarçın ile lezzetlendiriliyor

facebook.jpg
twitter.png
google-plus.gif
youtubelogo.jpg
turkwiki.gif
İletişim


#5 Admin

Admin

    Süper Üye

  • ™ Admin
  • 51.781 İleti

Gönderi Tarihi: 07 Haziran 2017 - 14:50

 
Arefe Köftesi :Kuzu kıyması anason , kimyon, soğan ve bulgur ile lezzetlendiriliyor
 
Yalancı Pilaki: Sarımsak , kereviz ve domatesle pişirilen içinde et olmayan nadir yemeklerden biri
 
Su Böreği: peynirli kıymalı ya da sade...
 
Çılbır : Haşlanmış suda pişirilmiş yumurta tereyağlı karabiberli sos ile hazırlanıyor
 
Hakani helva
 
Kestaneli Terine Çorbası: Kestaneli, yoğurtlu ve baharatlı kuru meyve çorbası
 
Defneli Şiş kebabı : Kuzu eti defne ve soğanın müthiş bileşimi
 
Elmasiye
 
Abdigör Köftesi : Etin sabit bir ritimle saatlerce dövülerek, sinirlerinden ayıklanmış macun gibi bir kıvama getirilmesinden sonra ince kıyılmış soğan ve baharat ile yoğurularak yuvarlak parçalar halinde suya atılıp haşlanması yoluyla yapılır. Püf noktası ise dövülmesidir. uZor olmasının yanı sıra dikkatsiz yapılırsa etin
 
İşkembe Yahnisi : Tereyağda kızartılan işkembe nohut ve soğanla biraraya getiriliyor

facebook.jpg
twitter.png
google-plus.gif
youtubelogo.jpg
turkwiki.gif
İletişim


#6 Admin

Admin

    Süper Üye

  • ™ Admin
  • 51.781 İleti

Gönderi Tarihi: 07 Haziran 2017 - 14:51

 
Çevgani mücveri : Kuzu eti yumurta, un ve maydonozla karıştırılır tereyağında kızartılarak servis edilir
 
Vişneli ekmek tatlısı
 
Terbiyeli Ciğer Çorbası : Et suyunda pişirilen kuzu ciğeri tereyağı ile pişirilip, yumuta ve un ile taçlandırılıyor. Bu çorbaya nane ve maydonoz çok yakışır.
 
Acem pilavı : Yapımı zahmetli ancak çok lezzetli
 
Tas Kebabı : Tarçın kakule ve anason ile terbiye edilmiş kuzu eti ile pişirilen pilav, sarımsaklı yoğurt ile servis edilir
 
Tavuklu Etli Yahni :Tavuk ve kuzu kol’un muhteşem birlikteliği
 
Tuffahiye: Bulgur, kereviz sapı ve soğan ile doldurularak fırınlanmış elma dolması
 
Uskumru dolması : Boğazdan gelen lezzetin pirinç ile buluştuğu zirve
 
Peynirli maydonozlu mücver: Peynir maydonoz, kekik ve yurta biraraya gelince...
 
Marmarina : Terbiyeli kıymalı körpe ıspanak

facebook.jpg
twitter.png
google-plus.gif
youtubelogo.jpg
turkwiki.gif
İletişim


#7 Admin

Admin

    Süper Üye

  • ™ Admin
  • 51.781 İleti

Gönderi Tarihi: 07 Haziran 2017 - 14:52

Tavukgöğsü
 
İşkembe Çorbası : İftar sofralarının iştah açısı, vazgeçilmezi
 
Kuşbaşı Kebabı : Soğan yenibahar ve karabiber ile terbiyelendirilen kuzu eti ızgarada pişirilerek servis ediliyor
 
Saray lokması
 
Tavşan Yahnisi: Sarımsaklı, tereyağlı ve bol lezzetli
 
Bamya dolması : Zahmetli ama nefis
 
Piliç Çorbası : Lezzet ve sağlık kaynağı üstelik çok doyurucu
 
Ciğer Kebabı : Ciğerin en güzel hali
 
Yalancı İlik Yahnisi: Kuzu ciğeri ve kuzu etinin biraraya getirilerek hazırlanan yahni tam bir lezzet bombası
 
Luhum pilavı : damak tadına düşkün olanlar için


facebook.jpg
twitter.png
google-plus.gif
youtubelogo.jpg
turkwiki.gif
İletişim


#8 Admin

Admin

    Süper Üye

  • ™ Admin
  • 51.781 İleti

Gönderi Tarihi: 07 Haziran 2017 - 14:52

 
Bulgurlu Mercimek Çorbası : Bulgur ve mercimekle hazırlanan reyhan ile lezzetlendirilen bir klasik.
 
Çömlek Kebabı : Kapaklı bir güvecin en alt katına limon, sonra sırasıyla et, soğan, bamya,patlıcan, kabak ve domates, sarımsak konularak pişirilen Çömlek Kebabı anason ve karabiberle tatlandırılıyor
 
Demir tatlısı
 
Medfune: Patlıcan, bakla, kiş kabaği veya kenger kullanılarak yapılan etli sulu yemek
 
Tavuk ciğeri kebabı : Önce ızgarada pişirilen tavuk ciğerleri bir de tereyağı ve baharatlarla tavaya atılıp hazırlanıyor
 
Peynirli katmer : keş ya da kurutla hazırlanan nefis hamurişi
 
Nohut Çorbası : Püre haline getirilmiş nohut, piliç suyunda pişiriliyor.
 
Muzhır Kebabı : Soğan, karabiber ve tuz ile terbiye edilen et şişe geçirip üstüne iç yağı sarılarak pişiriliyor
 
Tatlılı Et yahnisi: Tereyağda kızartılmış gerdan eti soğan ve pekmezle lezzetlendiriliyor
 
Bademli ve Terbiyeli Tavuk Çorbası: Edirne’nin adıyla müsemma kuvvet deposu çorba


facebook.jpg
twitter.png
google-plus.gif
youtubelogo.jpg
turkwiki.gif
İletişim


#9 Admin

Admin

    Süper Üye

  • ™ Admin
  • 51.781 İleti

Gönderi Tarihi: 07 Haziran 2017 - 14:53

Semüz Oğlak Kebabı : Fırında tandır usulü pişirilmiş süt oğlak kebabı. İç pilavla ile servis edilirdi
 
Kırma Tavuk yahnisi: Tuz ve soğan ile ovularak terbiye edilen tavuk, önce ızgarada ardından, biber soğan ve maydonozla tencerede haşlanarak ikinci kez pişirilir
 
Baş pilavı : Kuzu kellesi ile hazırlanan pilav sakız ile aromalandırılırdı
 
Toyga Aşı: Soğuk servis edilen yarma buğday ve nohutlu yoğurt çorbası
 
Nohutlu Beyaz Yahni: Kuzu eti ve nohutun birarada pişirildiği bu yahni tören yemekleri arasındaydı
 
Kalacoş: Doğranmış tandır ekmeği üzerine soğanlı kavurma ve sulandırılarak ayran haline getirilmiş kurut konuşarak yapılır
 
Güllabiye
 
Nırbaç: Kuzu etinden köfte ve havuçlu, kişniş, tarçın, zencefil ve nar ekşisi ile tatlandırılmış tencere yemeği
 
Midye tava : Bugünden farklı olarak yapımında sirke ve yumurta da kullanılıyordu.
 
Makaronya Tavası : Zengin sofralarında pişirelen bu tava peynir ve hindistan cevizi ile tatlandırılıyordu


facebook.jpg
twitter.png
google-plus.gif
youtubelogo.jpg
turkwiki.gif
İletişim


#10 Admin

Admin

    Süper Üye

  • ™ Admin
  • 51.781 İleti

Gönderi Tarihi: 07 Haziran 2017 - 14:53

Terbiyeli Ciğer Tava :Soğan ve tuz ile terbiye edilen ciğer zeytinyağında kızartılarak servis edilirdi
 
Taze fasuyle mücveri : una bulanan fasulye tereyağda kızartılarak servis ediyiyord
 
Revani
 
İşkembe Tava: Tereyağda kızartılan işkembe
 
Lalanga: İçine ne konursa konsun sıcak sıcak yenen nefis bir hamurişi
 
Beyin Tava: Yumurtaya batırılan beyin unlanarak kızartılarak servis edilirdi
 
Mihrap böreği : Günümüzde kol böreği olarak anılıyor
 
Şeyhmilmuşi : Patlıcanlı peynirli lezzet topu
 
Aşure
 
Aside : Bamya ile yapılan nefis yemek


facebook.jpg
twitter.png
google-plus.gif
youtubelogo.jpg
turkwiki.gif
İletişim


#11 Admin

Admin

    Süper Üye

  • ™ Admin
  • 51.781 İleti

Gönderi Tarihi: 07 Haziran 2017 - 14:53

Dövme Pilav : dövme buğday ya da bulgur ile hazırlanır
 
Düğün pilavı : Et suyu ile hazırlanan pilav kuzu etiyle servis edilir
 
Nazlı aş


facebook.jpg
twitter.png
google-plus.gif
youtubelogo.jpg
turkwiki.gif
İletişim




Cevap ekle