Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

NAZIM HİKMET BORJENSKİ'NİN ATATÜRK'E HAKARET ETTİĞİ ŞİİR!


Bilgekagan

Önerilen İletiler

  • 2 ay sonra...
  • 4 ay sonra...

Benim anlamadığım bir insanı her yönüyle benimsemek ve benimsememek arasındaki ikilem,Nazım Hikmet alifuat paşanın yiğeni soyunu sopunu iyi araştırın,yani zaten Mustafa Kemalden haz almayan dayısı suikasten yargılanan Atatürkün ailesiyle büyüdüğü çoçukluk arkadaşını affettiği söylenir.

 

Burda bazı insanlar Kemalizm bitti demiş,bitmez efendim,kominizm ve nasyonel sosyalizm bitmediği gibi.

 

Kominizm o dönem büyük tehlikeydi aynı ırkçılık gibi,yeniden inşa edilmiş Türk coğrafyası için.Atatürkün Türkiyesi kendini koruma mekanizması içinde o günün şartlarında doğru hareket etmiştir,bugün hatalı görsekte.

 

Biz olaylara hep olduğumuz zaman çerçevesinde bakıyoruz,dönemi okurken ogünede gidip o zamanı değerlendirmek için tüm faktörleri göz önüne getirmeliyiz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Atatürk , Nazım adına yapılan bu geniş reklam ve propagandaya pek itimat etmediği için:

 

- "Şunun bir şiirini kendi ağzından plağa alın getirin bakayım" demiş. Nazım' ın "Hazer" ve "Salkımsöğüt" şiirleri kendi diliyle plağa alınarak Atatürk' e dinletilmiş, Atatürk bunları dinledikten sonra aynen:

 

-" Bu şiirlerde Türk Milleti'nin hayatına kasteden bir bomba var" demişti.

 Rica ediyorum lafları çevirerek yazmayınız. Atatürk çok beğenmişti Nazım Hikmeti. Doğru kaynaklara bakarsanız görürüsünüz

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 ay sonra...
  • 3 hafta sonra...
Misafir Türk evladı

Daha Duşmançılık nasıl oluyor ben anlamadım. Nasıl yani Nazım Atatürk duşmanı değildi? Kurduğu cumhuriyyete duşman. Kendisi komunist. Ha, verdiyi Kurtuluş savaşına sayğısı vardı, gelsin o da olmasın. Bence Nazım Hikmet Türkiyeye, türk ulusuna, devletçiliyine, milliyetçiliyine, demokratikleşme çabalarına  çok büyük zararlar vermiş birisi. Malesef , bunu bilmeden yapmıştır da demek çok aptalca olurdu.  

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

İŞTE O ŞİİR:

 

Trabzondan bir motor açılıyor

Sa-hil-de-ka-la-ba-lık!

Motoru taşlıyorlar

Son perdeye başlıyorlar!

Burjuva Kemal'in omuzuna binmiş

Kemal kumandanın kordonuna

Kumandan kahyanın cebine inmiş

Kahya adamlarının donuna

Uluyorlar

 

Hav... hav... hak... tü

Bu şiirde Mustafa Kemal'e hakaret yok. Nazım Hikmet, Trabzon'da İttihatçı Yahya Kahya tarafından tekneleri batırılarak TKP yöneticilerinin öldürülmesi tertibini yorumluyor. Nazım Hikmet, Mustafa Kemal'i hakaret etmediği gibi, korumaya çalışıyor. Burjuvazinin Mustafa Kemal'ın omzuna binerek bu tertibi düzenlendiğini söylüyor. Kurtuluş Savaşı'na katılmaya gelen insanlar, İttihat Terakki artıklarınca siyasal cinayete kurban gitmişler. Açıkça suç işlenmiş. Bu suçu ortaya çıkarmak, sorumluları eleştirmeyi hakaret saymak, insanların aklına güvenmemektir. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 7 ay sonra...
  • 4 ay sonra...
  • 3 ay sonra...
Misafir Atatürk ve Nazım

Sanırım Nazım Hikmet'in tanınamamış olmasının verdiği üzüntü Atatürk'ü tanıyamamış severler olduğunu görünce hafifledi. Atatürk'ün karakterinde hele bu sebeple ve ortamda düşmanı bile olsa tuzağa çekip katledecek bir yapı var mı? İhtimal veriyor musunuz sahi? İstese hepsini hapse atabilir hepsini karalayabilir... ancak o bir düşünce adamıdır zalim bir katliamcı değil.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
Misafir Canan Korkmaz/ TC27

 Ben Türkoloji okudum. Bu bölüm o kadar büyük ki sadece Atatürk’ü okumak, az veyahut çok anlayabilmek ve yaptıkları büyük işlere kavrayabilmek için Ömrüm yetmez.  Gelelim nazım Hikmet de. Sözde Atatürkçüler daima nazım Hikmet’i şiirleriyle gelirler. Oysa Atatürk ile nazım Hikmet’in bir tane resmini bulamazsınız. Atatürk ile nihal atsızın bulabilirsiniz.  Atatürk sözde Atatürkçülerin anlattığı gibi sosyalist komünist bilmem ne değildi. Tam bir Türk milliyetçisiydi. Halkçılık yani milliyetçilik.

Atatürk’ün sayesinde eski türklerin yaşantılarını ve kendi tarihimizi tekrar öğrenme şansına kavuştuk. Bilmeyenler için buda. Evet nazımikmet Atatürk’e hakaret şiiri sebebiyle cezaevine atılmıştır.  Tabii ki haklı olarak. Türklüğün neredeyse kaybolacak dereceye geldiği anda yüce Rabbim Türk milletine Atatürk’ü göndermiştir. TÜRKLÜK tekrar parlamış yücelmiştir Atatürk’ün sayesinde. Şahsen bunu bütün öğrencilerime söylerim.

Türk milleti Atatürk’ü Allaha borçludur. Türkiye’yi ise Atatürk’e borçludur. Ne mutlu Türküm derken  yurtta Sulh cihanda sul demiştir atamaz. Yani Türk olmak sadece Türklere faydalı olmak değildir. Tüm dünyaya faydalı yararlı olmaktır. Tabii ki bunu başarabilmek için ilk önce özümüze kendimize dönüp güçlü Türk milleti oluşturmaya mecburuz. Eğer Türkler güçlü olursa  

Dünya düzeni tekrar değişecektir. Nasıl mı? Bugün güçlünün haklı olduğu zamandayız ama Türkler dünya yönetimini ele alınca, haklının haklı olduğu zamana tekrar döneceğiz diye düşünerek herkese Atatürk’ü çok iyi okumasını ve kavramasını tavsiye ediyorum. PS: Aceleden yazdığım için yazım hatalarım olabilir ama tarihi konularda hata olduğunu düşünmüyorum. Teşekkür eder başarılar dilerim Aceleden yazdığım için yazım hatalarım olabilir ama tarihi konularda hata olduğunu düşünmüyorum.

Teşekkür eder başarılar dilerim

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Kesinlike böyle bir şiiri yok araştırdim.. Arkadaşlar toplum olarak em büyük eksigimiz okumamamiz araştırma yapmamamiz. Bu tür yalanlara inanmadan önce bir araştıralım.. sayıca Nâzım Hikmetin Ataturke yazdığı mektup ortaya çıktı.. Kendisinin suçsuz yere 15 yıl hapse mahkum edildiğini ve konuyu araştırıp yardimci olmasını istediği bir mektup. Nâzım asla vatan haini degildi aksine ülkesini çok seven biriydi..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
  • 2 ay sonra...
Tarih ‎11‎.‎06‎.‎2012 at 14:15 , köptikörgen dedi:

Yukardaki sözkonusu şiiri yazan adam elbette ki vatan hainidir. Vatan haini olduğunu söylediği şiiri bir okuyun bakalım. Yazdıklarının beş beter fazlası şiiri .

.

.

yazdığı dönemdeki sovyet rusyada yaşanıyordu zaten... Kırım,Romanya,Özbekistan,Kazakistan vs. tüm şimdi Türki cumhuriyetler dediğimiz heryerde nazımın ben vatan hainiyim.

-Deseydin ya a nazım....

Sosyalizm bir idealdir. Bakın ideoloji demiyorum ideal. Yani herkesin eşit olması, kazanımların eşitçe paylaşıldığı, kimsenin köle gibi başkasının zenginliği için çalışmadığı bir ideal. Ancak bu ideal düşüncenin uygulanmasında gerek içerdeki aç gözlerin gerekse emperyalistlerin müdahalesi ve yıpratmasıyla ambargolarıyla vs bu idealden uzaklaşılmıştır uygulamada. Milliyetçilik de bir ideali içeriyor. Vatan kavramının her şeyden hatta içinde yaşayan insanlardan bile daha değerli olduğu bir düşünce. Ancak milliyetçiyim diyenlerin çoğu uyuşturucu, mafya işleri, suikastler vs bulaştılar. Bu deformasyonlar ideal düşünceyi kötülemez. Nazım Hikmet de sosyalist idealine inandı. Ve sosyalizmdeki ideal Müslümanlıktaki idealle pek çok alanda örtüşmektedir. Yani insana uzak idealler değillerdir. Ben hala sosyalizme inanıyorum. İnsanları siyah/beyaz gibi keskin bölmelerine ve diğerini anlamadan yargılamamıza neden olmalarına izin vermeyelim. Masum değiliz hiç birimiz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.