Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

"New Age" Nedir?


Misafir Ferfecir

Önerilen İletiler

"New Age" (Yeni Cag) terimi 1960'larda sosyologlar tarafindan genc nesli etkisi altina alan alternatif hayat stili icin kullanilmaya baslanmistir. "New Age Muzigi" 70'lerin sonu ve 80'lerin basinda melodik ve enstrumental yonuyle, daha cok bireysel ve toplu meditasyon seanslarinda oldukca yaygin bir kullanim alani bulmustur. Ayrica bu muzik albumlerinin asil cikis ve yayginlasma merkezi olarak kucuk new age/alternatif satis merkezleri ve yine kucuk capli bagimsiz kampanyalar olarak gosterilebilir.

 

Her ne kadar bu muzik turu belirtilen amac ve sekillerle ortaya cikmissa da, daha sonralari cok kisa bir zamanda genis bir alana yayilarak basta elektronik/space muzik, caz, cagdas klasik muzik, celtic ve dunya muzigi olmak uzere pekcok muzik turunu etkilemistir.

 

Aslinda New Age muzigini salt enstrumental muzik olarak tanimlamak yerinde bir tanimlama olmayacaktir.

 

Birkac on yil once New Age ilk ortaya ciktigi zamanlarda ne enstrumental, ne vokal, ne de herhangi bir tur olarak olustu; besteciler dinleyici uzerinde olumlu bir etki birakmayi dusunerek muziklerini yaptilar. Tek amac guzel duygularin bir sekilde muzige yansitilarak dinleyiciye ulastirilmasiydi...

 

New Age muziginde muzisyenlerinin eserlerine yansittiklari olaganustu ruhsal, manevi bir hava vardir. Ruhsal yuceligi, maneviyati isleyerek dinleyiciyi fizik dunyanin otesine goturup ruhani, gizli kisilikleriyle yuzyuze getirmek suretiyle kendi benliklerini eritmeyi, BiR'de yok olmayi amac edinir.

 

Bu olay sexten, uyusturucudan, fiziksel olumun trajedisini isleyen rock and roll'den ve ve adeta sadece alkol satisini arttirmak amaciyla depresyonun duygusal yonunu isleyen country (bizde bu arabesk ve bazi pop muzikleridir) ve western (bati) muziginden tamamen farklidir. Tum dinlerde de onemli yer bulan "Nefis" olumunu on plana alir ve boylelikle kisiyi manevi bir doygunluga kavusturmayi hedef edinir.

 

Iste tum bu amac ve hedeflerin muzisyenler tarafindan yogun bir sekilde islendigi turun adidir new age. Sonralari bircok bagimsiz muzisyen ve sirket cok sayida muziklerini bu tur icinde gostermeye, sunmaya baslamislardir. Islenen ana tema bu muzigin ruhundan cok uzak oldugu halde bircok muzige ticaret amaciyla new age damgasi vurulmustur. Piyasada sadece sahiplerinin new age diyebilecekleri cok sayida bu muzikle uzaktan yakindan alakasi olmayan pekcok album mevcuttur.

 

Gunumuzde tum duzeyli muzik satis merkezleri new age bolumune sahiptir. Bazilari enstrumental, bazilari degil. En cok ragbet edilen tema hala muzisyenlerinin dinleyicileri fizik dunyanin otesine goturmeyi amacladiklari yogun manevi havanin islendigi muziklerdir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Çok değerli bilgilerle dolu NEW AGE nedir makalesine katkı sağlamak istedim.

Bu forum yeni dikkatimi çekti. 15 yıldan fazladır, araştırıcı, dinleyici kimliğiyle New Age ve etnik müziklerlerle derinlemesine uğraşan biri olarak bundan sonra umarım daha fazla katkı sağlamaya çalışacağım. Aşağıda bir süre önce bir yayın için hazırladığım bir makaleyi sizlerle de paylaşıyorum

Sevgiler

 

* * *

 

Yeni bir çağın müziği .... NEW AGE

 

İmkan buldukça bu sayfalarda müzik üzerine sohbetlerimizle sizlerle birlikte olmaya çalışacağım.

Bu ilk sayımızda, 70 li yıllarda ilk örnekleri ortaya çıkmaya başlayan, 80 lerin sonunda bir kimlik kazanan, 90 lı yıllarla birlikte müzik endüstrisinden ciddi bir pay almaya başlayan NEW AGE üzerine odaklanmak istedim.

1980 lerin ortalarında tek kanallı TV lerimizde yer alan bir belgeselin müzikleri çoğu insan gibi beni de derinden etkiler. İpek Yolu’dur bu belgesel. Müziklerin yaratıcısı merakımı cezbeder, araştırma sonucunda Kitaro adında bir Japon’un bu şaheseri yarattığını bulurum. Bu arada kulağım TV programlarının jenerik müziklerini, program aralarında çalınan enstrumantel ezgileri yakalamaya başlar. Araştırmalarım sonucu elde ettiğim bilgilerle benzer tür müzikle uğraşan sanatçılarının eserlerini temin etmeye çalışırım. Müzik piyasasında o dönemde yasal olarak yayınlanmış eserler neredeyse bir elin parmaklarını geçmez. İlk aklıma gelenler; panflüt ustası Zamfir’in, elektronik müziği lazer gösterileri ile süsleyen Jean Michel Jarre’ın, Kitaro’nun, Vangelis’in bir iki albümüdür. Üzerine eğildikçe, o dönem faal olan plakçılardaki benzer tarz albümlerin peşine düşülür, harçlıkların neredeyse tamamı kasete yatırılır, plakların arkasından yayıncı firmaların adresleri not edilir, mektuplar yazılır. İlk gelen katalog hatmedilir, notlar alınır, naylon poşetlerde muhafaza edilir. Daha sonra katalogların ardı arkası kesilmez, araştırmalar bitmez. Anlaşılır ki 16-17 yaşlarımda gönlüme düşen bu müzik ateşinin batı dünyasında karşılığının NEW AGE olduğu öğrenilir. Dünyada özellikle bu alanda önderlik yapan Narada, Windham Hill vb. firmaların ürünlerini ülkemizde görebilmek için 3-4 yıl daha beklemek gerekecektir.

Evet, bundan yaklaşık 15 yıl öncesinde müziğin herhangi bir türüyle ilgilenmekte olan dinleyiciler arasında dahi bir aşinalık yaratamamış olan New Age, yıllar sonra günümüzde, özellikle kentli dinleyici kitlesi arasında az sayıda sanatçı örnekleriyle de olsa kendini ispat edebilme noktasına gelir.

İlk örnekleri veya kökleri 70 li yıllara kadar uzanabilecek New Age çalışmaları, başlangıçta henüz odaklanmamış ve çok yönlü deneysel çabalar olarak elektronik müzik, rock, caz, klasik, geleneksel müzikler arasında hareket sahası bulurken, 1985 lerde ticari olarak ciddi bir başarı elde edilmeye başlanınca, müzik endüstrisi artık yeni bir türün adını netleştirme ihtiyacını duyar, New Age ...

İlk dönemler dinleyiciler, eleştirmenler hatta bu türde çalışmalar yapan müzisyenler bile, New Age şemsiyesi altında çok geniş bir yelpazede sergilenen çağdaş, deneysel ve geleneksel eserler ile bu yeni terim arasındaki ilişkiyi netleştiremez.

Aslında görünen o ki, geçen yıllar çok farklı alt yapıları ortaya çıkarsa da, hala türler arasında geçişlerde aynı fluluk devam etmektedir. Her yıl dağıtılmakta olan Grammy Müzik Ödülleri’nin New Age dalında ilk kez dağıtıldığı 1987 yılında, o yıla kadar caz kategorisinde yer alan arpist Andreas Vollenweider en iyi albümü alırken, 2004 yılında en iyi New Age Albümü ödülü yılların caz gitaristi Pat Metheny’e gider.

Neo spiritualist hareketler ile kadim bilgeliklerin, 19.yy sonlarında batı toplumlarında geniş çapta ilgi görmesiyle birlikte New Age terimi köklerini daha rahat yaslayabilecek bir fırsatı da bulmuş olur.

Her ne kadar oldukça az da olsa, vokalli örnekleri bulunsa da, New Age için “enstrümantel dünya müziği” ifadesi çok da yanlış bir tanımlama olmaz. Akustik ve elektronik çalgıların, yalın, kolay anlaşılır, abartısız ve akıcı kompozisyonlarda dillendirildiği, bunu yaparken de etnik motiflerden ziyadesiyle yararlanıldığı bir tür, New Age. Dünyanın dört bir yanındaki farklı kültürlerin izlerinin, renklerinin solo enstrumanlarla veya folk, caz, rock, pop veya klasik müzik öğeleriyle işlenerek ortaya çıkarılması pek çok New Age sanatçısının kullandığı bir tarz.

Etnik kökenli dediğimiz bu türün alt yapısının oluşmasında, farklı kültürlere ait yerel çalgılarının kullanılmasının payı büyük. Piyano, org, gitar, keman vb batı kökenli çalgılarla bir arada veya tek başına icra edilen arp, sitar, gayda, santur, panflüt vb. çalgıların yarattığı ambians, ilk kez dinleyenleri bile çok kısa sürede sarıp sarmalayacak bir etki yaratmakta.

Yüksek tempolu rock, pop hatta caz müziği ile karşılaştırıldığında yumuşak, dingin, akıcı ve nispeten ağır bir yapıya sahip olması New Age’in omuzlarına düşünsel yoğunluk ve konsantrasyon açısından da rahatlatıcı ve şifa verici bir özellik yükler.

Dinleyici kitlesinin büyük bir kısmı (%60) 25-40 yaş aralığındayken, %30 unu 25 yaş altı, %10 luk bir dilimi de 40 yaş üstü oluşturmakta. Ağırlıklı olarak kentli ve yüksek öğrenim görmüş bir dinleyici kitlesine sahip.

Kitaro (Japonya), Vangelis (Yunanistan), Andreas Vollenweider (İsviçre), Jean Michel Jarre (Fransa), Yanni (Yunanistan), Enya (İrlanda), George Winston (ABD), Tangerine Dream (Almanya) bu tür müziğin dünyada albümleri milyonlarca satan uluslararası sembolleri.

İlk çıkışından 20 yıl gibi bir süre sonrasında geldiği nokta itibarıyla; Solo, Electronic, Meditation-Healing, Ambient, Neo-klasik, New Acoustic, Ethnic Fusion, Techno-tribal, Minimalism, Chamber Jazz vb alt kırınım türlerinde her yıl yüzlerce albümle performans sergileyen yüzlerce müzisyen arasında her dinleyicinin kendine göre bulabileceği sonsuz zenginlikler keşfedilmeyi beklemektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Yıllarca New Age türü altında hayatımın en dinlendirici ve en zevkli dakikalarını geçirdim.Kitaro,Yanni ve son zamanlarda Enya'yı dinledim.Ben bir doktorum ve fakülte hayatımda ders çalışırken benim en büyük yardımcım olmuştur New Age.Yukarıdaki makaleleri de okudum ve çok hoşlandım.New Age ile ilgili umarım bu sitede daha fazla şeyler görebiliriz.Teşekkürler...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • 3 ay sonra...
  • 2 ay sonra...
  • 2 ay sonra...

1960'larda elektronik müziğin mistik düşünce ile (efsanevi tangerine dream grubu önderliğinde) buluşmasından doğan popüler müzik akımıdır. üç ayrı türü vardır:

1. essential new-age: tangerine dream geleneğini sürdüren, elektronik enstrümanların ağırlıkta olduğu tür.. başlıca temsilcileri:

erken dönem kitaro, erken dönem vangelis, jean-michel jarre, david sylvian, erken dönem david arkenstone , oystein sevag, cusco, mike oldfield, ...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...
  • 5 ay sonra...

"New Age"i araştırırken buraya rastladım. Verdiğiniz bilgiler iç.in teşekkürler. Ben işin felsefik yönünden çok müziğiyle ilgileniyorum ve asıl araştırma amacım dinlediğim müziğin New Age kategorisine dahil olup olmadığını bilmemem.

 

Bilenler cevaplarsa sevirim. :) :

 

Burhan Öcal

Trakya All Stars

Deniz Erdoğan

 

v.b isimler New Age tarzında mı müzik yapıyorlar?

 

Teşekkürler...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...
  • 1 yıl sonra...

öncelıkle selamlar sıteye new age sayesınde uye oldum ve yorumları gordum dınleyınce cok etkılendım ve sayenızde bılgılenmış oldum fakat new age muzık arşivi konusunda yetersızım ve suan elımde hıc bır kaynak yok bana bu konuda yardımcı olabılırsenız bi nebze cok sevınırım bı dınleyıcı daha kazandırmıs olursunuız msnım [email protected] yınede hersey ıcın cok saolun ılgelınırsenız sevınırım sımdıden tessekkurler

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hicazkar Şahin Oyun Havası (Burhan ÖÇAL) Gypsy Rum

 

 

 

Gene Gel (Burhan Öçal & Jamaaladeen Tacuma) Groove Alla Turca

 

 

 

Habibi (Burhan Öçal & Jamaaladeen Tacuma) Groove Alla Turca

 

 

 

Bölüm VI (Burhan Öçal & Pete Namlook) Sultan Orhan

 

 

 

Part VII (Burhan Öçal & Pete Namlook) Sultan Osman

 

 

 

Africana (Erkin Arslan) Istanbul Calling

 

Karşı Kıyı (Keman Mix) (Gökhan Kırdar) Üstüme Basıp Geçme

 

 

 

Şehnaz Longa Remix (Göksel Baktagir) Cafe İstanbul

 

 

 

Kürdili Hicazkar Longa 2 (Göksel Baktagir) Cafe İstanbul

 

 

 

Nihavent Longa (Remix) (Göksel Baktagir) Cafe İstanbul

 

 

 

Yağmurla Gelen (Göksel BAKTAGİR) Doğu Rüzgarı

 

 

 

Doğu Rüzgarı (Göksel BAKTAGİR) Doğu Rüzgarı

 

 

 

Hüzün Ve Sevda (Hakim Abdullayev) Balaban III

 

 

 

Hüzün (Harem )

 

Rivers Of Belief (Hasan Cihat ÖRTER) Re-formation

 

Wings Over The Sea (Hasan Cihat ÖRTER) Re-formation

 

 

 

Chechnian Girl (Hasan Cihat ÖRTER) Re-formation

 

 

 

Flirting Shadows (Hasan Cihat ÖRTER) Re-formation

 

 

 

Inspiration (Hasan Cihat ÖRTER) Re-formation

 

 

 

Silifkenin Yoğurdu (Hasan Cihat ÖRTER )Reformation 2

 

Desert Night (Hasan Esen) Rebab

 

 

 

Loneliness M. Celalettin Yüksel Thunder of The Swords (Sufi Trance)

 

 

 

Reflex (M. Celalettin Yüksel) Thunder of The Swords (Sufi Trance)

 

 

 

The Fog and The Sound (M. Celalettin Yüksel) Thunder of The Swords (Sufi Trance)

 

 

 

Fire Drums (Mercan Dede )Journeys Of A Dervish

 

Nâr-ı Ney (Mercan Dede) Nâr

 

 

 

Ab-ı Hayat (Radyo Versiyon) (Mercan Dede) Su (Remix)

 

 

 

Morning In Madrit (Nightnoise) Instrumental Works (Vol.1)

 

 

 

Adanali (Omar Faruk Tekbilek) Crescent Moon

 

İstanbul (Orient Expressions) Divan

 

 

 

Norwegian Mountains (Oystein Sevag) Instrumental Works (Vol.1)

 

 

 

Ey Şul Şulay I (Su'ya Türkü) Su'ya Türkü 1

 

Blue Camel (Yinon Muallem) Değişen Anlar

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 yıl sonra...

"New Age" (Yeni Cag) terimi 1960'larda sosyologlar tarafindan genc nesli etkisi altina alan alternatif hayat stili icin kullanilmaya baslanmistir. "New Age Muzigi" 70'lerin sonu ve 80'lerin basinda melodik .

.

.

.

goturmeyi amacladiklari yogun manevi havanin islendigi muziklerdir.

Merhabalar. New Age muzigi hakkindaki yazinizi okudum. Ben de bir New age hayraniyim. Ama siz,benden cok daha once dinliyorsunuz. Ve sizden birsey istiyorum,beni anlayaciginiza guvenerek tabi; ben yaklasik 10 sene once bir muzik dinlemistim. Bir daha dinleyemedim. Ve inanin yaklasik 10 senedir bu muzigi,farkli yollarla armama ragmen bulamiyorum. Ve abartmiyorum;eger o muzigi tekrar bulamazsam gozum acik giderim.. bana nasil yardim edebilirsiniz. Tesekkurler

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Merhabalar. New Age muzigi hakkindaki yazinizi okudum. Ben de bir New age hayraniyim. Ama siz,benden cok daha once dinliyorsunuz. Ve sizden birsey istiyorum,beni anlayaciginiza guvenerek tabi; ben yaklasik 10 sene once bir muzik dinlemistim. Bir daha dinleyemedim. Ve inanin yaklasik 10 senedir bu muzigi,farkli yollarla armama ragmen bulamiyorum. Ve abartmiyorum;eger o muzigi tekrar bulamazsam gozum acik giderim.. bana nasil yardim edebilirsiniz. Tesekkurler

Ne aradığını anlatırsan sana yardımcı olunur...

Açık ve net şekilde anlat...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.