Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

En Uzun Süre Yaşayan İnsanlar Hangi Ülkede?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

En Uzun Süre Yaşayan İnsanlar Hangi Ülkede?

 

Gelecekte beklenen o ki yaşam süresi rekorunu Güney Koreli kadınlar kıracak: 90 yıl

 

Dünya Sağlık Örgütü ve Imperial College London'ın yayınladığı yeni bir çalışmaya göre 2030 yılında doğan Güney Koreli kadınların ortalama 90 yıl yaşaması bekleniyor. Buna göre Güney Koreli kadınlar, doğuşta beklenen yaşam süresinin 90 yılı geçtiği ilk grup olacak.
 
35 ülkenin yer aldığı çalışmada çoğu ülkede beklenen yaşam süresinin uzayacağı, kadınlarla erkekler arasındaki farkın da kapanmaya başlayacağı öngörülüyor.
Araştırmacılar bu sonuçların emeklilik ve yaşlı bakımı alanlarında büyük zorluklar çıkaracağını söylüyor.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre araştırmayı yürüten ekipte yer alan Prof. Majid Ezzati, “Güney Kore pek çok şeyden kurtuldu ve daha eşitlikçi bir toplum oldu. Beslenme ve eğitime toplumun yalnızca bir kısmı değil neredeyse tamamı ulaşabildi” diyor ve ekliyor:

“Hipertansiyonla başa çıkmakta daha iyiler ve dünyadaki en düşük obezite oranlarından birine sahipler.”

Japonya ve ABD geriliyor

Uzun yaşamın lideri olan Japonya’nınsa sıralamada geriye düşmesi bekleniyor.

Şu an dünya birincisi olan Japon kadınlarını yalnızca Kore değil, Fransa da geçecek.

Japon erkekleri ise en uzun yaşan erkekler arasında dördüncü sıradan yedinci sıraya gerileyecek.

ABD bu alanda başarısız. 2030’a gelindiğinde zengin ülkeler arasında beklenen yaşam süresinin en az olduğu ülke olma yolunda ilerliyor: Bu gidişle 2030’da Meksika ve Hırvatistan ile birlikte erkeklerde 80, kadınlarda 83 yıl beklenen ömür süresine sahip olacak.

ABD’LİLERİN BOYU UZAMIYOR

Prof. Ezzati ABD için “Güney Kore’nin tam tersi” diyor:
 
ABD toplumundaki eşitsizlik ülke ortalamasını da etkiliyor. Araştırmada yer alan ülkeler arasında herkesi kapsayan sağlık güvencesi olmayan tek ülke. Ayrıca boy ortalamasındaki artışın durduğu tek ülke. Bu da erken yaşlardaki beslenmeyle ilgili bir sorun olduğuna işaret ediyor.”
 
ÇİN ABD’Yİ GEÇECEK
 
2030 yılında Çin erkeklerde 81, kadınlarda 87 yaşla ABD’yi geçmiş olacak.

İngiltere’de de beklenen yaşam süresi 2030’da artış gösterecek.

Türkiye ise araştırma kapsamında yer almadı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ekim 2016 verilerine göre Türkiye’de beklenen yaşam süresi kadınlarda 80, erkeklerde 75 yıl.

Erkekler farkı kapatıyor

Araştırma erkeklerle kadınların beklenen yaşam süreleri arasındaki farkın da azalmakta olduğunu ortaya koydu.

Prof. Ezzati bunu “Erkekler genelde daha sağlıksız bir yaşam tercih ediyor ve daha kısa yaşıyor” diye açıklıyor:

“Daha çok tütün ürünü tüketiyor ve içki içiyor, daha fazla araba kazasına karışıyor ve cinayete kurban gidiyorlar. Fakat yaşam tarzları değiştikçe ömürleri kadınların ömürlerine yaklaşıyor.”
Beklenen yaşam süresinde bu artışın nedeni erken yaşlarda ölümlerin azaltılmasından çok 65 yaş üstü insanların daha uzun yaşamasını sağlamaya bağlanıyor.
Araştırmacılar bu modeli meteorologların hava tahmini yaptığı modeller gibi geliştirdi.

Analiz için geçmişteki trendleri inceleyerek gelecek için öngörüler yapan 21 ayrı matematiksel model kullanıldı.
Uzun yaşamın sırrı
Sigara kullanma oranı, tıptaki ilerlemeler ve obezite gibi beklenen yaşam süresini etkileyen faktörler de araştırmaya dahil edildi.

Araştırmacılar bu modeli yaparken ülkelerdeki ilerlemenin şimdiki seviyelerinde gideceğini varsaydı – yani sonuçlar Sovyetler Birliği’nin dağılması, kansere çare bulunması gibi büyük olayların gerçekleşmeyeceği varsayımına dayanıyor.

Prof. Ezzati uzun yaşamın beklendiği ülkelerin sırrını ise şöyle açıklıyor:

“Başarılı ülkeler, sağlık sistemine yatırım yapan ve herkesin sağlığa erişimini sağladığından emin olan ülkeler.”

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Şu andaki Durum

 

 

10. Portekiz 84 Yaş
 
Kendinize sağlıklı yaşam modeli arıyorsanız, Portekizli insanların yaşam tarzına bakarak bunu yapabilirsiniz. Çok rahat bir yaşam tarzı olan Portekizliler yaşam hızının yavaş olmasıyla övünürler. WHO’ya göre Portekiz’in Ulusal Sağlık Hizmeti dünya performansında en iyi 15 ülke arasındadır. Portekiz, belirli meslekler için özel sigorta ve devlet sigortası ile vatandaşlarına oldukça iyi hizmetler vermektedir. 1980’lerden bu yana ülkenin bebek ölüm oranı sadece % 3’tür, yani her 1000 yeni doğan bebeğin 24’üne eşittir.
 
9.Lüksemburg 84.1 Yaş
 
Lüksemburg’un devlet tarafından finanse edilen sağlık bakımı bu konuya çok etki yaptığı düşünülüyor, dünyanın en her şey dahil olarak çalışan sağlık sistemlerinden biridir. Sağlık vergileri, Lüksemburg vatandaşlarının maaşlarına ve işveren gelirine göre eşit alınır. Bu vergiler, yaş ya da durum ne olursa olsun her vatandaşı kapsamaktadır.
Sonuç olarak; Lüksemburg’da 2012 yılında kadınların tahmini yaşam süresi 82,2 yaş, erkeklerde ise 76,7 yaş civarındaydı. 2014 yılındaki yeni rakamlar, kesinlikle sağlık hizmetlerinin iyi çalıştığını göstermektedir.

8. Güney Kore 84.6 Yaş
 
Güney Kore’nin sağlık hizmetlerine birçok gelişmiş ülke gıpta etmektedir. Dünya bu ülkeyi mercek altına almıştır ve gelecekte yaşam süresi en uzun olan ülke olacağı tahmin edilmektedir.. Verilen hizmetler, dünyanın en düşük bekleme süresine ve en düşük fiyatına sahiptir. Sistem, Avrupa ve Kuzey Amerika’dan oldukça daha düşük maliyetlere gerçekleştirilmektedir. Sağlık alanındaki hizmetlerin tümü, devlet tarafından gerçekleştirilmektedir. Sistem, sadece kronik hastalıkları ve kanser hastalarını kapsamaz.
 
7. Avustralya 84.6 Yaş
 
Avustralya’da yaşam ortalaması kadınlar için 84,6 yaş, erkekler içinse 80,5 yaştır. Kamu tarafından finanse edilen sağlık sistemi bu durumu ortaya çıkaran en büyük etken olarak görülmektedir, 1984 yılından beri büyük başarı elde etmiştir. Hükümet, gelir vergisi sayesinde; hekim ve uzman danışmanlığı gibi uzmanlık gerektirecek hizmetleri, ayrım yapmaksızın bütün vatandaşlarına vermektedir.
 
6. Fransa 84.9 Yaş
 
Fransa, diğer Avrupa ülkelerine göre; sağlık için oldukça fazla yatırım yapıyor buda bu konuda onların bu listeye girmesine neden olan en büyük etkendir. Bu durum Fransız vatandaşları için oldukça da yararlı oluyor. WHO, Fransa’nın sağlık sistemini, dünyanın en iyi performansına sahip ülke olarak değerlendirmektedir. Hükümet, gelirlere göre prim seviyelerini ayarlamaktadır ve genellikle hastaların sağlık masraflarının % 70’i geri ödenmektedir. Uzun vadeli hastalıkların ise %100’ü devlet tarafından karşılanır. Fransa’da sağlık standartlarının yüksek olması, ortalama yaşam süresine de yansımıştır.
 
5. İtalya 85 Yaş
 
Çünkü kültür, sağlık üzerine işliyor. Büyük olasılıkla İtalya’nın dünyaca ünlü mutfağı ve daha ünlü enerjik, iyimser tutumu; sağlıklı yaşam sürmelerine yardımcı oluyor. İtalya, sırasıyla erkeklerde 80,2 yaş ve kadınlarda 85 yaş ortalaması ile bugün; insanları en uzun yaşam süren ülkeler arasındadır. İtalya bunu hakkediyor diyorlar.
 
4. Singapur 85.1 Yaş
 
Singapurlu erkekler ve kadınlar düşük gelirlerine rağmen, dünya çapında ortalama yaşam süresi olarak; sırasıyla, 5 ve 4. sırada yer almaktadır. Bu başarının altında yatan neden; eşsiz sosyal politikaları diyebiliriz ve bunlar başka ülkeler tarafından da kopyalanıyorlar. Hükümet, tüm sigorta poliçelerini ve fiyatları oluşturmakla mükelleftir. Ayrıca hükümet; uygun fiyatlı hizmetler, sağlık emeklilik planları ve düşük gelirliler için ev almalarına yardımcı zorunlu tasarruf programları sunmaktadır. Hükümetin uyguladığı performans odaklı güçlü sosyal destek de nedenlerden birisi olarak gözüküyor.
 
3. İsviçre 85.1 Yaş
 
Hükümet, İsviçre’de ikamet eden herkese temel sağlık sigortası sağlıyor ve İsviçreliler bundan onur duyuyor sanırsınız ki İsviçre sosyalist bir ülke. Tüm sigortalılar, yaş ya da sağlık durumları ne olursa olsun bu hizmetten faydalanıyorlar. Bu ana sistemin ardından, tamamlayıcı planlar uygulanmaktadır. İsviçre gelişen ekonomisinin yanında, yükselen yaşam standardıyla; geliştirdiği sistemin meyvelerini fazlasıyla toplamaktadır.
 
2. İspanya 85.1 Yaş
 
İspanya, İtalya’ya benzer sosyoekonomik faktörler ile aynı merakın kaynağı olmaktadır. Sıcak bir coğrafyada olan İspanya 2. durumdadır. Bu merakın cevabı ise bir kez daha, Akdeniz mutfağında saklıdır. Kaliteli gıdalar, İspanya’da kültürün büyük bir parçası haline gelmiştir. İspanyollar, Batılı beslenme standartlarına göre daha düşük kalori almakta ve az yağlı yemekler tüketmektedirler. Ülkede obezite salgını diye bir şey duymanız imkansız. Güçlü yapıdaki sağlık sistemi tarafından desteklenen İspanyol Kültürü, uzun ve sağlıklı bir yaşam için en elverişli Avrupa ülkesi olarak görünmektedir.
 
1. Japonya 87 Yaş
 
Japon vatandaşı Misao Okawa, 83 yaşında dul kalmıştır. Şuan 117 yaşında olan Misao, Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en yaşlı kişisi olarak tescillendi. Peki, Misao’nun sırrı nedir? Yemek, uyku ve huzur… Bunların hepsi diyebiliriz ve yaşam tarzları.
Japon vatandaşı Sakari Momoi, 5 Şubat 1903 doğdu ve dünyanın en yaşlı erkeğidir. Bu örnekler tesadüf olamaz! Japonya’da 110 yaşlarında yüzlerce insan var. Ülke, 87 yaş ortalamasıyla listenin bir numarası olmayı başarmıştır. Tabi ki yaşa etki eden en önemli faktörlerden biri de Japon kültürüdür bu kültür ki insan hayran kalıyor. Çalışmalar, Japon yemekleriyle beslenenlerin, kalp hastalıklarına yakalanma riskinin az olduğunu kanıtlamıştır.
 
Ve Türkiye
Türkiye 74,86 Yaş
 
Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de yaşam ömrünü uzatacak sırlar yok. Geçim sıkıntılarına, ev kirasına, işsizliğe, faize ve enflasyona karşı ayakta durabildiğiniz sürece kendinizi yaşıyor hissedeceksiniz! Türk insanı çok stres yaşıyor bu nedenle yaşam süresi gelişmiş ülkelere göre dah kısa.
2012 verilerine göre Türkiye’de ortalama yaşam süresi kadınlarda 78 iken, erkeklerde 72’dir. Bu konuda bir çok ülkeden geri kaldığımız aşikar. Yaşam süresini belirleyen birçok faktör vardır elbette. Sizce bizim diğer ülkelerden bu konuda geri kalmamızın asıl sebepleri nelerdir?
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.